Hasiči pre nepriaznivé počasie zasahovali na viacerých miestach

❚❚

Trnava 13. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/Hina-Zvonko Kucelin)

Aktualizované 13. septembra 2024 16:37

Hasiči v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) zasahovali do piatkového rána pre nepriaznivé počasie celkom deväťkrát. Odstraňovali popadané a naklonené stromy z cestných komunikácií, ktoré bezprostredne ohrozovali bezpečnosť premávky. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Lena Košťálová

hasiči popadané stromy búrka
Na snímke hasiči odstraňujú popadané stromy po búrke so silným nárazovým vetrom

“Pri odstraňovaní následkov nepriaznivého počasia zasahovalo celkom desať príslušníkov HaZZ a 17 členov dobrovoľných hasičských zborov,” priblížila s tým, že nasadených bolo deväť kusov hasičskej techniky.

.

Príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Trnave a Senici absolvovali po dva zásahy. Členovia dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí Šoporňa, Cífer, Prietrž, Koválov, Vrbové zasahovali jedenkrát.

 

.

V Bratislavskom kraji zasahovali hasiči 14-krát

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali hasiči i dobrovoľní hasiči v Bratislavskom kraji od štvrtka (12. 9.) do piatka do 6.00 h pri 14 udalostiach. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.

“Celkom 22 príslušníkov HaZZ a 23 členov dobrovoľných hasičských zborov odstraňovalo najmä spadnuté stromy z komunikácií a zaparkovaných vozidiel,” približuje HaZZ.

Bratislavskí hasiči zasahovali sedemkrát, dobrovoľní hasiči z Petržalky dvakrát a členovia dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí Pezinok, Malacky, Stupava a Píla zasahovali celkovo pri piatich udalostiach.

 

Na boj s povodňami v Trenčianskom samosprávnom kraji sú pripravené tisícky dobrovoľných hasičov a technika SC

V súvislosti s predpoveďou výdatných zrážok a záplav v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) bude profesionálnym hasičom k dispozícii 4600 príslušníkov dobrovoľných hasičských zborov v kraji. Po piatkovom zasadnutí Štábu pre krízové situácie TSK o tom informoval predseda TSK Jaroslav Baška.

.

Z deviatich okresov TSK je podľa neho v ôsmich vyhlásený druhý stupeň hydrologickej výstrahy, v okrese Myjava platí výstraha najvyššieho tretieho stupňa. TSK má v zriaďovateľskej pôsobnosti 80 organizácií, ktoré dostali spresnenia týkajúce sa ochrany zdravia a majetku v prípade mimoriadnych situácií.

“TSK vie prostredníctvom Správy ciest (SC) TSK poskytnúť techniku, na víkend je v pohotovosti 46 pracovníkov SC TSK a desať dispečerov, ktorí sú k dispozícii nonstop. Na každom z 11 cestmajsterstiev je pripravený nakladač, traktor, nákladné vozidlo a zametacie súpravy. Kraj odporučil presunúť podujatia naplánované počas víkendu,” doplnil Baška.

Podľa vedúcej odboru krízového riadenia Okresného úradu (OÚ) Trenčín Marty Kohlíkovej všetky obce v TSK dostali odporúčania, aby sledovali výstrahy, zriadili si monitorovacieho hliadky na vodné toky, nadviazali súčinnosť s dobrovoľnými hasičskými zbormi a v prípade nebezpečenstva včas varovali obyvateľstvo. OÚ Trenčín podľa nej distribuoval do okresov TSK niekoľko stoviek vriec na piesok. Najviac ich išlo pre potreby OÚ Myjava. Ďalšie sú pripravené.

Ako informoval predseda krajskej organizácia Dobrovoľnej požiarnej ochrany TSK Ján Sivák, z 10.327 dobrovoľných hasičov v TSK je 4600 zaradených do hasičských jednotiek v rámci Integrovaného záchranného systému. Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne tak má k dispozícii 245 jednotiek DHZ.

“Ďalších takmer 6000 dobrovoľných hasičov vieme využiť na rôzne obslužné činnosti, ako zabezpečenie logistiky, plnenie vriec pieskom, ktoré sa v prípade vybreženia potokov môžu vyskytnúť. Dobrovoľní hasiči skontrolovali funkčnosť čerpadiel, agregátov, osvetľovacích systémov, motorových píl a ďalších zariadení,” doplnil Sivák.

.

Mestské lesy odporúčajú nevstupovať v týchto dňoch do lesov

Banskoštiavnická spoločnosť Mestské lesy vydala vzhľadom na aktuálne počasie a meteorologické predpovede upozornenie týkajúce sa návštev lesa.

“Z dôvodu nepriaznivých meteorologických predpovedí, pre hroziace povodne a silný nárazový vietor, odporúčame návštevníkom Banskej Štiavnice a Chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy, aby v najbližších dňoch vzhľadom na vlastnú bezpečnosť nevstupovali do lesov a nezdržiavali sa v lesných porastoch,” uviedla spoločnosť na svojej internetovej stránke.

Pre okres Banská Štiavnica aktuálne platí až do pondelka (16. 9.) meteorologická výstraha prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje, že na území okresu sa miestami očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 70 až 120 milimetrov. Takisto vydal SHMÚ pre tento okres hydrologickú výstrahu prvého stupňa.

Hasiči odvolali čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov

Hasiči od piatkového rána odvolali čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov v lesoch v Bratislave. Od poludnia odvolali čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov v lesoch aj pre Malacky. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave

“Od dnes tak už nie je potrebné zabezpečovať opatrenia súvisiace s časom zvýšeného rizika vzniku požiarov,” konštatuje HaZZ.

V Bratislave bol čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov vyhlásený 12. júla, v Malackách platil zákaz zakladať oheň v lesoch a ich ochrannom pásme od 16. júla. Počas tohto obdobia bolo zakázané najmä fajčiť, odhadzovať horiace či tlejúce predmety, alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru. Taktiež vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov či spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch.

Polícia upozorňuje na bezpečnosť a ohľaduplnosť na cestách počas dažďov

Polícia upozorňuje na bezpečnosť a ohľaduplnosť na cestách počas silných dažďov. Vodičov vyzýva, aby zvýšili opatrnosť a jazdu prispôsobili povahe vozovky, stavu ciest i svojim schopnostiam a zručnostiam. Riskovať v tomto počasí sa podľa nej nevypláca. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Martina Sláviková.

“Mohutné dažde v kombinácii so silným vetrom, predovšetkým v západných častiach Slovenska, môžu skomplikovať situáciu v cestnej premávke,” pripomenula Sláviková s tým, že polícia situáciu monitoruje.

Pred cestou odporúča dôkladne skontrolovať technický stav vozidla, predovšetkým dezén pneumatík. Opotrebované pneumatiky totiž nedokážu dostatočne odvádzať vodu, čo znižuje ich priľnavosť a zvyšuje riziko akvaplaningu či šmyku. Zabúdať netreba ani na kontrolu stieračov, ktoré sú pri zníženej viditeľnosti obzvlášť dôležité. Vodiči by taktiež nemali jazdiť rutinne a spoliehať sa na bežný chod cestnej premávky. Zabúdať by nemali rovnako ani na dodržiavanie rozostupov, obzvlášť na frekventovaných cestách, či na správne svietenie. Ak je to možné, mali by sa vyhnúť parkovaniu pod stromami.

Hasiči zasahovali v TTSK od piatkového rána v súvislosti s počasím 24-krát

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí v Trnavskom kraji zasahovali od piatkového rána v súvislosti s nepriaznivým počasím zatiaľ celkovo 24-krát. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Lena Košťálová.

Hasiči z Trnavy, Senice a Galanty absolvovali po jednom zásahu. Ďalšie zásahy realizovali dobrovoľné hasičské zbory. “Hasiči odstraňovali popadané a naklonené stromy, odčerpávali vodu z pivničných priestorov rodinných domov a ciest,” dodala.

.

 

Na cestách v TTSK je veľké množstvo vody, hlásené sú aj spadnuté stromy

Na cestách v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) je veľké množstvo vody, hlásené sú aj spadnuté stromy či konáre. Trnavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Polícia upozornila na zaplavenú cestu druhej triedy medzi Cerovou a Prievalmi v okrese Senica. “Cesta je prejazdná, avšak zvýšte v tomto úseku opatrnosť,” vyzvala vodičov.

 

Hasiči počas piatka zasahovali v Bratislavskom kraji pri 52 udalostiach

Hasiči zasahovali v priebehu piatka od 6.00 h do 15.00 h v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou v Bratislavskom kraji pri 52 udalostiach. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči.

.

“Desiatky príslušníkov HaZZ a členov dobrovoľných hasičských zborov obcí odstraňovalo najmä spadnuté stromy z ciest, chodníkov, zaparkovaných vozidiel či trolejového vedenia,” uviedol hovorca. Ako doplnil, vodu zo zatopených ulíc odčerpávali najmä v okrese Malacky, kde hasiči podľa neho zároveň pracujú aj na stavaní protipovodňových bariér.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:13

Uvoľňovanie menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB) bude pokračovať, ale banka by nemala znižovať sadzby príliš rýchlo, keďže pretrvávajú inflačné riziká. Uviedol to guvernér lotyšskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Martinš Kazaks.

11:13

Európske podzemné zásobníky plynu sú už naplnené na 93,4 %. Vyplýva to z údajov spoločnosti Gas Infrastructure Europe (GIE).

10:59

Nemecko poskytne túto zimu Ukrajine dodatočnú pomoc za 100 miliónov eur, oznámila v utorok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas návštevy Moldavska.

10:59

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navrhla pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča v novej exekutíve Európskej únie portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť. Von der Leyenová to oznámila v utorok v Štrasburgu.

10:56

Taliban pozastavil očkovacie kampane proti detskej obrne v Afganistane, uviedla Organizácia Spojenách národov.

10:56

V mestečku Nisa zhruba 90 kilometrov južne od Vroclavu hrozí pretrhnutie hrádze na rieke Kladská Nisa, ktorá chráni centrum mesta.

Poľsko Počasie Povodne
Na snímke, ktorú poskytol poľský hasičský zbor, je zaplavená oblasť v meste Nisa na juhozápade Poľska v pondelok 16. septembra 2024
10:55

Venezuelská vláda po júlových prezidentských voľbách “dramaticky zintenzívnila” úsilie o potlačenie pokojných protestov a posilnila represívne mechanizmy. Uvádza to správa vyšetrovacej misie Organizácie spojených národov zverejnená v utorok.

10:53

Ak sa zamestnanci nevedia dostať do práce z dôvodu zlého počasia, majú nárok na pracovné voľno. Zamestnávateľ im musí podľa okolností poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy alebo bez nej, prípadne sa s nimi môže dohodnúť na čerpaní dovolenky, odpracovaní zmeškaného pracovného času v iné dni alebo na práci z domu. Upozornilo na to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali