Hanobenie prezidenta pokračuje: Oslabuje Pellegrini pozíciu Slovenska?

Hanobenie prezidenta pokračuje: Oslabuje Pellegrini pozíciu Slovenska?

Bratislava 22. júna 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Peter Pellegrini sa nespráva slušne, tvrdí novinár M. M. Šimečka v najnovšom vydaní relácie Denníka N s názvom „Ako zachrániť demokraciu“. Lebo vraj na prvej ceste do Bruselu „dovydieral“ Európsku komisiu…

Peter Pellegrini
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini

Ale padli tam aj tvrdšie slová a hanebnejšie myšlienky – nielen na adresu nového prezidenta:

Reklama

Podľa Šimečkovho kolegu Kostolného prezident nepracuje pre celý národ, ale len pre strany Hlas a SMER. Lebo v Bruseli žiadal o ich prijatie naspäť do frakcie socialistov. Akoby neplatilo, že byť členom frakcie výhodné z hľadiska, aby ste mohli vyvíjať určitý vplyv! Tento fakt nám Kostolný akosi „zabudol“ pripomenúť…

A vraj takto Pellegrini oslabuje pozíciu Slovenska v zahraničí. To myslel šéfredaktor Denníka N vážne?

Reklama

Prítomný na debate bol aj Michal Vašečka; sociológ, ktorý rád pichá do „rurálneho“ prostredia a Marián Leško. Moderovala, ako obvykle, Monika Tódová. Než sa ale pustíme do ďalších postrehov, odpoviem na otázku, ktorá pod článkami tohto typu niekedy padá: Načo sa venovať liberálnej scéne?

Milí priatelia, je to prosté: aj liberálna scéna sa venuje nám. Každému jednému z nás.

Keď totiž osočujú prezidenta alebo rôzne štátne orgány, keď útočia na nezávislé médiá (napr. aj na Hlavné správy), keď presadzujú liberalizmus ako ideologickú skalu, na ktorej má stáť naše Slovensko, zakaždým sa venujú nám, občanom SR – každému jednému z nás.

Vnášajú totiž do verejného priestoru myšlienky, a myšlienky formujú myslenie, čo zas formuje konanie. Práve na podobných debatách typu „Ako zachrániť demokraciu“ sú do hláv ľudí zasadené semienka prozápadného, globalistického, neokoloniálneho, ultra-liberálneho zmýšľania.

 

Reklama

 

A tí prívrženci Denníka N, ktorí sa zúčastnia takej debaty, alebo si ju neskôr vypočujú online, budú tieto myšlienky súhlasne, nekriticky šíriť ďalej, a ďalej, a ďalej…

A my sa potom čudujeme, čo sa to s našou vlasťou deje. Veď myšlienkami extrémneho individualizmu s podvolením sa kolektívnemu Západu bez morálnych hodnôt sú prelezené médiá aj univerzity!

Niet divu, keď taký Vašečka by najradšej vytrhal naše korene a nahradil ich zahraničným spoločenským modelom – ako sám hovorí, Slovensko „vykazuje znaky modernej spoločnosti“, ale „niekde v podhubí“ je niečo, čo „prichádza z hlbokej minulosti“…

Pozrite, zašlo to tak ďaleko, že mám dokonca známu, učiteľku na strednej škole, ktorá je so svojou názorovou konzervatívnou inakosťou sama – a tak sa mi priznala, že je počas diskusií o veciach verejných radšej ticho. A to ani nežije v Bratislave, len v okresnom mestečku.

Reklama

Je toto normálne v údajne demokratickej spoločnosti, podporujúcej pluralitu názorov?

Práve preto je dôležité, aby sme upozorňovali na tento neduh. Liberálni extrémisti sa cítia na koni v mylnej domnienke, že konajú spásonosnú činnosť, že „zachraňujú“ demokraciu. Ako zachraňujú? Tak, že útočia na všetko, čo nie je v súlade s ich ideálmi typu Havel alebo Čaputová…

Vyrobili si vlastné ikony, modly, vlastných bôžikov. Ich náboženstvo je vágne spojenie „sloboda a demokracia“. Darmo sa pán Leško dušuje, že publikum, ktoré si ho prišlo vypočuť, si po relácii spraví „vlastný názor“!

Naopak, publikum chodí na Leškovcov práve preto, že majú totožný názor – len ho chce mať potvrdený a podaný s vtipom, aký je tejto zostave vlastný (to priznávam bez mučenia, niekedy sa tiež pousmejem nad jedným či druhým bonmotom – títo ľudia dokážu byť vtipní.).

Zoberte si teraz – pre porovnanie – prehľad článkov na Facebooku SME zo dňa 21.6.: Šimkovičová klame, Ako Lotos donášal, Rusko je čierna diera na peniaze, Ako sme zrušili pandémiu…

Ale najdrsnejší je tento perex: „Keď sme sa dohodli na úspornom používaní slova debil, Kotlár povie, že pandémia nebola.“

Nepriamo tu hovoria, že Kotlár by mal byť za svoj výrok označený za debila!

Čo toto je?! Aký symbolický pohyb k zmieru? Všimnite si v kontraste k tomu, ako sa od atentátu správa Robert Kaliňák: Ospravedlnil sa médiám, rozpráva miernym tónom, váži každé slovo. Iste, ostáva k určitým javom kritický, ale vo vecnej rovine, bez emocionálneho vkladu. Na výjazdovom rokovaní vlády v Rimavskej Sobote dokonca pozval novinárov, aby sa s ním prešli po meste…

 

 

Reklama

Vsuvku o Kotlárovi som použil preto, že na besede Denníka N sa Šimečka vyjadril na obranu označenia človeka za debila (v súvislosti s označením Erika Kaliňáka a spol. za „idiotov“ vo vysielaní Denníka N)  – avšak veľmi svojským spôsobom…

Posúďte sami z jeho slov: „Debila je človeka ľúto, že je hlúpy… Dedinský idiot je postavička, ktorá bola vždy skôr obľúbená v rurálnom prostredí…“

Publikum tlieska, publikum sa smeje.

Priatelia, považujem priam za povinnosť upozorňovať na tieto pseudonovinárske, štvavé prešľapy. Demaskovať ich elitársku pózu. Človek vzdelaný, vychovaný, a morálne niekde ukotvený predsa môže kohokoľvek z verejného priestoru kritizovať aj na úrovni, bez rafinovaného urážania či zhadzovania.

Napríklad na pánovi Šimečkovi st. si môžete všimnúť, ako neraz iba háda, svoje závery nestavia na analýze vychádzajúcej z určitých hypotéz, ale akoby ich len akosi ťahal zo vzduchu. Dokonca aj autorov, ktorých cituje, akoby nevyberal podľa náležitosti k traktovanej téme, ale podľa toho, čo práve prečítal…

Reklama

No a svoje názory podáva spôsobom značne povýšeným až arogantným.

Neznáša, aj so svojimi kolegami, všetko koaličné, konzervatívne a vlastenecké? V poriadku, majú na to demokratické právo, nikto im ho neberie.

Ale dokázať vyjadriť svoj nesúhlas s politikmi na úrovni, bez invektív, to si vyžaduje iný stupeň morálneho vývoja…

Hovorí sa tomu aj slušnosť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:25

Európsky parlament je rozdelený v otázke, či odložiť zákaz na dovoz tovaru súvisiaceho s odlesňovaním, ktorý by mal začať platiť koncom roka. Ľudovci sa vyjadrili v prospech odkladu, zatiaľ čo socialisti a zelení ho odmietajú.

20:20

Záujem voličov o hlasovanie v predčasných voľbách vo Francúzsku je veľký – svedčia o tom aj viac ako dva milióny splnomocnení, ktoré voličom neprítomným v deň volieb v mieste bydliska umožnia hlasovať v zastúpení nimi poverenou osobou.

20:12

Meta Platforms (Meta), materská spoločnosť sociálnej siete Facebook, bude čeliť žalobe softvérového inžiniera, ktorý ju obvinil zo zvýhodňovania zahraničných pracovníkov na úkor domácich. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

20:11

Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok oznámil, že pred júlovým summitom NATO bude vo Varšave rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR o tom informuje podľa správ agentúr PAP a Reuters. Tusk a Zelenskyj sa o bilaterálnom rokovaní dohodli počas schôdzky popri summite EÚ v Bruseli.

19:57

Najvyšší súd v USA zablokoval miliardové mimosúdne urovnanie súvisiace s kauzou hromadného predpisovania liekov proti bolesti farmaceutickej firmy Purdue Pharma. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

19:50

Starnúce čilské medené bane budú musieť v nasledujúcom desaťročí zvýšiť spotrebu vody a energie, aby si udržali produkciu, keďže kvalita rudy v ložiskách klesá. Spotreba energie by mala v nasledujúcich desiatich rokoch rásť rýchlejšie ako očakávaný nárast ťažby, pričom dopyt po elektrickej energii by mal vzrásť o 31,4 % a ťažba medi o 20,7 %, oznámila vo štvrtok štátna komisia pre meď Cochilco.

19:48

Grécka polícia zadržala vo štvrtok dvoch ľudí zo superjachty, ktorú si prenajali bohatí Kazachovia a odpálením ohňostroja zrejme zapríčinili požiar na ostrove Hydra. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

19:48

Ukrajinská pohraničná stráž vo štvrtok oznámila, že zabránila v úteku z krajiny vyše dvom desiatkam mužov v brannom veku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Skupinu zadržali pri obci Kelmenci ležiacej pri moldavských hraniciach v Černovickej oblasti na západe Ukrajiny. Dovedna 24 takto dolapených mužov pochádza z rôznych častí Ukrajiny. V noci plánovali prejsť pešo do Moldavska cez tzv. zelenú hranicu. Prevádzačom každý z nich zaplatil 12.000 eur.

19:47

Pri útoku zápalnou bombou v Anténach utrpel vo štvrtok ráno zranenia policajt, ktorý strážil dom predsedníčky gréckeho Najvyššieho súdu Ioanny Klapovej. Motív útoku zostava neznámy a zatiaľ sa k nemu nikto neprihlásil. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

19:47

Do Poľska bolo dodaných všetkých 116 tankov M1A1 Abrams, ktoré krajina kúpila od USA. Posledná tranža zahŕňala dodávku 47 tankov a 26 servisných vozidiel. Na sieti X to oznámila vo štvrtok agentúra ministerstva obrany, ktorá má na starosti nákupy zraní.

19:45

Gruzínsky parlament vo štvrtok v prvom čítaní schválil balík 19 zákonov, ktoré rozsiahlym spôsobom obmedzujú práva LGBT+ ľudí vrátane zákazu “propagácie” vzťahov medzi osobami rovnakého pohlavia a chirurgických zákrokov na zmenu pohlavia. Väčšina opozičných predstaviteľov schôdzu i hlasovanie bojkotovala, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke silný dážď počas búrky v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto 27. júna 2024

Autor: TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali