Hamran musí padnúť, ale zodpovednosť za tento rozklad štátu nesie Čaputová

❚❚

Bratislava 18. augusta 2023 (HSP/Foto:TASR – Jakub Kotian)

 

Na včerajšiu tlačovú konferenciu policajného prezidenta (alebo policajného politika ako ho sám nazval) Štefana Hamrana v súvislosti s raziou NAKA reagoval Eduard Chmelár. Jeho reakciu vám prinášame v plnom znení

Štefan Hamran Branko Kišš Ľubomír Danko
Na snímke zľava prezident Policajného zboru Štefan Hamran, prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš a riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Danko počas tlačovej konferencie na tému – Rozuzlenie

K svojmu predchádzajúcemu statusu musím po tlačovej konferencii policajného politika (to nebol preklep) Štefana Hamrana uviesť ešte niekoľko poznámok. Byť na mieste rodičov Jána Kuciaka, tak sa dôrazne ohradím voči nechutnému až ohavnému zneužívaniu pamiatky ich statočného syna, ktoré dnes predviedol tento Matovič policajného zboru. Pretože tento čistý človek s takýmito špinavými metódami naozaj nemá nič spoločné. Sme uprostred volebnej kampane, takže je úplne normálne, že jednotlivé strany v zápale politického boja preháňajú. Čo však vonkoncom nie je normálne, je situácia, keď najdôležitejšie bezpečnostné zložky v štáte – polícia, SIS a NBÚ – medzi sebou vedú zúrivú vojnu, z čoho sú v rozpakoch už aj ich zahraniční partneri; keď zo zákona nezávislá štátna inštitúcia šesť týždňov pred voľbami zneužíva vyšetrovanie na otvorenú politizáciu. Opakujem: na to, aby robili takéto procesy a vykonali spravodlivosť, mali tri a pol roka. Zatýkať nominantov dvoch strán tesne pred voľbami s takou intenzitou, že to musí udrieť do očí aj tým, ktorí sa o verejné dianie nezaujímajú, znamená otvorene zasahovať do férovosti volieb, čo sa nerobilo ani v Bulharsku. A to je problém.

.

Kto videl dnešnú tlačovku Hamrana a jeho kumpánov, museli mu opakovane udrieť do očí nielen ich biele košele, ktorými ako najvyšší funkcionári zboru dehonestujú policajné uniformy a hlásia sa k politickým symbolom. Bol to najmä demagogický politizujúci slovník Štefana Hamrana, ktorý sa na znôške dohadov a špekulácií snažil pred verejnosťou projektovať novú zločineckú skupinu so zapojením generálnej prokuratúry. Viete, až tieto vykonštruované obvinenia a pochybné metódy vyšetrovania sa začínajú nápadne ponášať na čoraz viac zneužívané päťdesiate roky minulého storočia. Napokon, voči týmto zavádzajúcim tvrdeniam sa už musel ohradiť aj generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, ktorý racionálnymi a konkrétnymi argumentmi rozbil Hamranove bludy na prach. Podčiarknuté sčítané, ešte som nevidel prezidenta Policajného zboru SR, ktorý by konal a vystupoval tak extrémne zaujato voči jednej politickej strane, a to práve v čase vrcholiaceho predvolebného zápasu. Tváriť sa, že polícia musí konať bez ohľadu na voľby, je odvádzaním pozornosti od podstaty veci – totiž, že bezpečnostné zložky v žiadnom prípade nesmú byť zneužívané na politický boj. A keďže do volieb sa nestihne vyšetriť vôbec nič a pravdepodobne je to len ďalšie divadlo, po ktorom bude nasledovať prepúšťanie jedného za druhým, táto fraška nijako nepomáha spravodlivosti – naopak, diskredituje tento ideál – a slúži len ako špinavý a zákerný nástroj mocenského zápasu.

Som rád, že sa po mojom upozornení rozhýbali aj niektoré politické strany a upozornili premiéra, že si nemôže dovoliť porušovať ústavné zákony a ignorovať právomoci prezidentky, takže pán Ódor Bezpečnostnú radu SR napokon predsa len zvolal. Rovnako som rád, že Paulo Coelho slovenskej politiky Peter Pellegrini sa prebudil ako Šípková Ruženka a po dlhom čase vypĺňanom nič nehovoriacimi fotečkami v poli, s detičkami, psíčkami a mačičkami a frázami o tom, ako zastaví chudobu a ak už ani toto nezaberie na voliča, tak možno aj zemeguľu; dal konečne jednoznačné, jasné a rázne politické stanovisko. Lebo táto situácia je naozaj vážna. A vyžaduje si nielen alibistické apely prezidentky na iné zložky štátu, aby niečo vysvetlili za ňu, ale predovšetkým jej vlastné zásadné stanovisko k tomu, čo sa v tejto republike deje. Lebo ak to ešte niekto nepochopil, môžem to zopakovať ešte polopatisticky:

.

Na Slovensku úplne zlyhala deľba moci a demokratický štát sa otriasa v základoch. Premiér a poverený minister vnútra v jednej osobe Lajos Ódor podľa vlastných slov nevie, čo robí polícia a treba ju nechať tak, hoci dokázateľne rozvracia ústavný poriadok a pomenúva svoje represívne akcie názvami, ktoré evokujú vykonanie pomsty, nie nastolenie spravodlivosti. Navyše, spektakulárne policajné akcie, ktoré sa spravidla po niekoľkých dňoch končia úplným fiaskom, dramaticky znižujú autoritu polície. Dlhodobo sa tu nerešpektuje prezumpcia neviny. Nielen v mediálnych a mimovládnych kruhoch, kde nekompetentná aktivistka Esetu Zuzana Petková s krytím „expertky“ na korupciu si dovolí tresnúť takú hlúposť, že podozrenie na korupčné správanie šéfa SIS sú vraj ešte silnejšie po dnešnom zásahu NAKA, a preto by vraj mal odstúpiť. Tu už, ako vidíme, sa ľudia vopred odsúdia ešte pred vyšetrením celého prípadu. Hlava štátu sa falošne tvári, že ona už nevie vôbec o ničom – hoci by sme jej práve teraz mali pripomínať jej škandalóznu účasť na tajnom rokovaní v pivnici SIS o živých kauzách, o ktorej neskôr trápne klamala – a naďalej sa snaží budiť dojem, že vysvetľovať by mali iní. Lenže za tento obrovský chaos (oveľa nebezpečnejší ako ten za éry Matoviča a Hegera) a čoraz viditeľnejší vnútorný rozklad štátu je v prvom rade zodpovedná ona a poverený premiér.

Ak v krátkom čase neodvolajú politizujúceho policajného prezidenta Hamrana, ktorý nie je nad vecou a svojimi emočnými výlevmi diskredituje prácu celej polície, donútia Petra Pellegriniho k niečomu, čoho sa najviac obávajú a čoho sa stráni aj samotný líder Hlasu-SD: k bližšiemu primknutiu sa k Smeru-SSD. Lebo nie je pravdou, že v čase volebnej kampane existuje nejaké nezávislé vyšetrovanie. Všetko je dnes o politike. A Hamran, ktorý robí čoraz zreteľnejšiu nadprácu, by si mal uvedomiť, že skôr či neskôr sa stane jeho pozícia neudržateľná (a to dokonca aj v prípade, že by k moci pretlačili Progresívne Slovensko), že skôr či neskôr dohrá svoju úlohu a bude obetovaný. A v takom prípade bude pre neho najbezpečnejšie stať sa novým „kajúcnikom“…

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali