Hamas spustil útok na Izrael

❚❚

Jeruzalem 7. októbra 2023 (HSP/Foto:telegram)

Aktualizované 7. októbra 2023 

Čo je zatiaľ známe o eskalácii medzi Izraelom a pásmom Gazy

Hamas spustil útok na Izrael
Hamas spustil útok na Izrael. Zdroj: Telegram

20:14 – Izraelský vojenský dôstojník hovorí, že sa dnes otvorili “brány pekla”.

.
“Chcem povedať jednu vec: Hamas otvoril brány pekla v pásme Gazy. Hamas urobil rozhodnutie a bude sa zodpovedať a zaplatí za svoje činy,” hovorí vojenský dôstojník na videu.

Izraelský minister obrany Yoav Galant medzitým povedal: “To, čo sa stalo predtým, sa už nikdy nezopakuje. Situáciu v Gaze zmeníme na ďalších 50 rokov. V armáde som bol veliteľom južného okruhu, zlomili sme chrbát Hamasu, kým nás politici nezastavili. To sa už nikdy nezopakuje.”

 

.

19:44 – Bezpilotné lietadlo zostrelené protivzdušnou obranou nad územím mestskej časti Istra nieslo výbušnú látku. Informovala o tom vedúca mestskej časti Taťjana Vitúševová.

Uviedla, že hmotnosť výbušnej látky v kontajneri bola 10 kg ekvivalentu TNT.

 

19:15 –  Militanti z pásma Gazy obnovili odpaľovanie rakiet na Izrael. Na Tel Aviv letia desiatky rakiet.

Militanti z pásma Gazy obnovili odpaľovanie rakiet na Izrael
Militanti z pásma Gazy obnovili odpaľovanie rakiet na Izrael

19:08 – Z pásma Gazy je hlásený nový raketový útok na centrum Izraela vrátane Tel Avivu.

.
Počet obetí v Izraeli medzitým dosiahol už 150. Zranených je viac ako 1 000

 

19:05 – Izraelský minister energetiky podpísal dekrét, ktorým nariadil prerušenie dodávok elektriny do pásma Gazy.

 

18:48 – Správy o vojne z Izraela.

1. Minister energetiky Jisrael Katz podpísal príkaz, ktorým nariadil Izraelskej elektrickej spoločnosti, aby prestala dodávať elektrinu do pásma Gazy. To znamená, že Izrael fakticky uvádza do prevádzky energetické jednotky pásma Gazy.

.

2. Izraelská armáda tvrdí, že vyčistila vojenskú základňu Reim, kde sa nachádza veliteľstvo divízie v Gaze, o ktorej predtým Hamas tvrdil, že ju obsadil. Tvrdí sa, že všetci militanti boli zlikvidovaní.

 

18:35 – K invázii Hamasu do Izraela došlo kvôli neporiadku v izraelskej armáde a spravodajských službách.

Myslí si to bývalý zástupca izraelského poradcu pre národnú bezpečnosť Chuck Freilich, píše Politico

“Je zrejmé, že sme na to boli úplne nepripravení. Veliteľstvo divízie, ktorá má na starosti pásmo Gazy, bolo obsadené, je v neporiadku, a preto sa reakcia oneskorila,” povedal.

Podľa Freilicha izraelská armáda dobyje späť dobyté populačné centrá “relatívne rýchlo”, po čom budú nasledovať “veľmi rozsiahle útoky proti Hamasu”.

“Otázkou je, či bude cieľom dobyť pásmo Gazy a zvrhnúť Hamas, alebo len tvrdo zasiahnuť,” dodal bývalý poradca.

 

18:33 – Vojenské krídlo Hamasu uviedlo, že zajalo desiatky izraelských vojakov a dôstojníkov.

 

.

18:06 – Telegramom sa rozšírila správa, že Spojené štáty vyčlenili osem miliárd dolárov na vojenskú podporu Izraela.

Ukázalo sa však, že ide o podvrh. Vo vyhlásení Bieleho domu po rokovaniach medzi Bidenom a Netanjahuom sa táto suma neuvádzala.

 

17:57 –  Izraelské stíhačky zaútočili na viacposchodové budovy v Gaze.

Izraelská armáda tvrdí, že sa tam nachádzala vojenská infraštruktúra vo vlastníctve Hamasu.

.

Podľa palestínskych médií sa vo výškových budovách nachádzalo približne sto obytných bytov.

 Izraelské stíhačky zaútočili na viacposchodové budovy v Gaze
Izraelské stíhačky zaútočili na viacposchodové budovy v Gaze

17:54 –  Turecko je pripravené prispieť k procesu znižovania napätia medzi Izraelom a Palestínou, uviedlo jeho ministerstvo zahraničných vecí.

 

17:45 – Izraelská armáda potvrdila útoky na výškové budovy v pásme Gazy.

IDF tvrdí, že stíhačky zaútočili na dve výškové budovy, ktoré využívajú vysokopostavení členovia Hamasu na teroristické operácie.

.

Palestína uvádza 198 mŕtvych a 1 610 zranených v pásme Gazy.

 

17:36 – Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o situácii v pásme Gazy sa uskutoční 8. októbra o 22:00 moskovského času, uviedol prvý zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Poljanskij.

 

17:34 –  Štyri izraelské útočné vrtuľníky boli zasiahnuté palestínskou vojenskou protilietadlovou paľbou, posádky bezpečne pristáli, informuje izraelský novinár Itay Blumenthal.

 

17:32 – Biden schválil vojenskú pomoc Izraelu vo výške 8 miliárd dolárov.

.

 

17:30 – Útok Hamasu na Izrael podkopáva Bidenovo úsilie o vytvorenie spojenectva medzi USA, Saudskou Arábiou a Izraelom. O tom píše agentúra Bloomberg.

Podľa autora Andreasa Klutha by dohoda medzi týmito tromi krajinami mohla zmeniť geopolitiku v regióne i mimo neho.

Vďaka takejto dohode by USA mohli účinnejšie vytlačiť Čínu z regiónu a položiť základy aliancie, ktorá by mohla zadržať aj Irán.

Hamas sa však “rozhodol celú vec podpáliť”. “Tlak na Saudov a ďalšie (blízkovýchodné) krajiny, aby sympatizovali so svojimi arabskými spoluobčanmi, zastaví akékoľvek ďalšie otepľovanie vzťahov Saudskej Arábie s Izraelom,” uvádza sa v článku.

“Bidenova veľká stratégia na Blízkom východe bola zapálená, ak nie spálená,” uzatvára autor.

Navyše, teraz republikáni, ktorí predtým Bidena pranierovali pre Ukrajinu, ho začnú obviňovať aj z mäkkosti voči Iránu a váhavosti pri podpore Izraela.

.

“Hamas neodpálil rakety len na Izrael, ale aj na Washington,” píše sa v článku.

 

17:19 – Cieľom operácie Hamasu v Izraeli je vziať rukojemníkov, uviedol hovorca palestínskej skupiny Islamský džihád Dawud Šiháb.

Podľa neho je potrebná na dva účely – na výmenu Palestínčanov v izraelských väzniciach a na zabránenie izraelskej pozemnej operácii v pásme Gazy.“Všetci zajatci v rukách organizácií odporu budú zadržiavaní dovtedy, kým nebudú prepustení všetci naši väzni z izraelských väzníc,” povedal Šiháb.

Povedal, že Izraelčania už predtým zadržiavali palestínske ženy a deti, takže Palestínčanov neznepokojuje, že medzi izraelskými zajatcami sú aj ženy a deti.

“Sily odporu zvážili všetky izraelské možnosti vrátane pozemnej akcie. Izraelčania vedia, že za každý krok bude treba zaplatiť,” povedal Šiháb.

Izraelský vojenský expert tiež povedal, že rukojemníci by mohli byť prekážkou pozemnej operácie.

.

 

17:17 – Do Izraela preniklo 200-300 bojovníkov Hamasu a ďalšie desiatky sa skrývajú na území štátu, uviedla izraelská polícia.

 

17:14 –  Izraelské obranné sily dúfajú, že do konca dňa dokončia čistenie územia Izraela od militantov Hamasu. Hovorca Izraelských obranných síl Richard Hecht povedal pre CNN.

“Sústredíme sa na starostlivosť o naše sily. V čase, keď hovoríme, boje pokračujú. Dúfame, že do konca dňa už na území Izraela nebudú žiadni živí teroristi,” dodal Hecht.

 

17:03 –  Na Izrael dnes zaútočilo 200 až 300 bojovníkov Hamasu, informoval denník Haarec s odvolaním sa na policajné zdroje.

.

Na území Izraela sa teraz stále nachádzajú “desiatky” ozbrojených Palestínčanov.

Poznamenajme, že predtým televízny kanál Al-Džazíra zverejnil iný údaj – viac ako tisíc militantov, ktorí napadli Izrael.

 

17:01 – Bojovníci Hamasu obsadili základňu tankového práporu izraelskej armády.

 

16:59 – Vojenské krídlo Hamasu vydalo vyhlásenie o invázii do Izraela.

Militanti uviedli, že zasiahli viac ako 50 izraelských vojenských pozícií. Uviedli, že v súčasnosti prebiehajú boje v 25 izraelských armádnych zariadeniach – vrátane základne Raim.

.

Izraelské obranné sily predtým uviedli, že sa bojuje na 22 miestach.

 

16:46 – Boje na juhu Izraela pokračujú na 22 miestach a v mestách Be’eri a Ofakim boli zajatí rukojemníci. Oznámil to hovorca armády, kontradmirál Daniel Hagari.

Potvrdil aj smrť izraelských vojakov – ich počet ani počet rukojemníkov však neuviedol.

Izraelské jednotky podľa neho vstúpili do všetkých miest na hranici s pásmom Gazy a vyčistili ich. Do Gazy sa presúvajú štyri divízie, aby sa pripojili k 31 práporom, ktoré tam už sú.

.

 

16:30 –  Izraelská armáda ukázala zábery z výcviku záložníkov na operáciu Železný meč proti Hamasu.

Zverejnila aj zábery Palestínčanov strieľajúcich na lode, ktoré Palestínčania používali na vylodenie na izraelskom pobreží.

Izraelská armáda ukázala zábery z výcviku záložníkov na operáciu Železný meč proti Hamasu
Izraelská armáda ukázala zábery z výcviku záložníkov na operáciu Železný meč proti Hamasu

16:23 – Ďalší náznak izraelskej pozemnej operácie v pásme Gazy.

Netanjahu, predseda vlády krajiny, v rozhovore s Bidenom povedal, že víťazstvo by si vyžadovalo “dlhú a silnú kampaň, v ktorej by Izrael zvíťazil”.

Biden reagoval, že Izrael má právo na sebaobranu.

 

16:16 – Dmitrij Medvedev:

Vypuknutie nepriateľských akcií medzi Hamasom a Izraelom v deň 50. výročia začiatku vojny súdneho dňa sa dalo očakávať. Práve to mal urobiť Washington a jeho spojenci. Konflikt medzi Izraelom a Palestínou trvá už desaťročia. A USA sú v ňom kľúčovým hráčom.

Ale namiesto toho, aby aktívne pracovali na palestínsko-izraelskom urovnaní, títo blbci sa priplazili a sú zaneprázdnení pomocou neonacistom, ktorí proti sebe stavajú dva blízke národy.

Čo môže zastaviť maniakálnu vášeň Ameriky zapaľovať konflikty všade na planéte?

Zrejme len občianska vojna na území USA.

 

15:46 – Hovorca izraelskej armády Richard Hecht v komentári pre CNN predpovedal, že do konca dnešného dňa “už v Izraeli nebudú žiadni živí teroristi”.

“Zameriavame sa na podporu jednotiek v oblastiach, kde pokračujú boje a boj proti týmto teroristom, a dúfame, že do konca dnešného dňa už v Izraeli nebudú žiadni živí teroristi,” povedal hovorca IDF.

.

V mestách, kde sa objavili militanti, pôsobia špeciálne jednotky a povolané boli “desaťtisíce” záložníkov.

 

15:30 –  Počet obetí v Izraeli v dôsledku eskalácie stúpol na 779, pričom v pásme Gazy bolo zranených približne 1 500 ľudí, uviedli médiá.

 

15:28 – Izraelské médiá kritizujú úrady za situáciu v súvislosti s nečakanou inváziou Hamasu.

Denník Haaretz s odvolaním sa na svoje zdroje píše, že izraelské spravodajské služby v predvečer vojny dospeli k záveru, že Palestínčania si ju neželajú.

“Vysokí bezpečnostní predstavitelia minulý týždeň dospeli k záveru, že Hamas sa chce vyhnúť plnohodnotnej vojne s Izraelom. Predstavitelia uviedli, že Hamas nechce ohroziť minulé úspechy, ktoré zlepšili život obyvateľov Gazy,” uviedli noviny.

 

15:15 –  Najmenej tisíc palestínskych militantov vtrhlo na územie Izraela.

Podľa Al-Džazíry sa im podarilo preniknúť do krajiny v štyroch rôznych oblastiach.

 

15:05 – Ďalšia mapa invázie Hamasu a údajnej kontroly izraelských území.

mapa invázie Hamasu a údajnej kontroly izraelských území
Mapa invázie Hamasu a údajnej kontroly izraelských území

14:45 – Pentagón uviedol, že v najbližších dňoch poskytne Izraelu “všetko, čo potrebuje na obranu a ochranu svojich občanov”. Uviedol to americký minister obrany Lloyd Austin.

Izrael je oficiálnym vojenským spojencom USA na Blízkom východe. Washington zároveň nemá povinnosť vstúpiť do vojny na strane Izraela.

Západ diskutuje o podobnom modeli bezpečnostných záruk v súvislosti s Ukrajinou.

.

 

14:43 – Aké územie v súčasnosti kontroluje Hamas

Do večera 7. októbra Hamas postúpil o 35-40 kilometrov od pásma Gazy. V súčasnosti Palestínčania kontrolujú približne 1 500 km2 izraelského územia – od Kerem Šalom na západe po štvrte Sderot, Netivot a Aškelon na severe a severovýchode. Hamas kontroluje územia okresnej rady Eškol, ako aj cesty vedúce k izraelskej leteckej základni Hatzerim, kde sídlia izraelské stíhačky F-35I Adir, a prístupy k vojenskej základni Cejlim.

 

14:17 –  Hamas po útoku na Izrael berie izraelských rukojemníkov do pásma Gazy.

Predpokladá sa, že sa to robí na účely následného vyjednávania s Izraelom o prepustení uväznených Palestínčanov.

 

14:10 – Netanjahu uprostred eskalácie označil za prvý cieľ izraelských síl vyčistiť napadnuté územia a obnoviť bezpečnosť, vyzval Izraelčanov, aby sa zjednotili a vyhrali vojnu

 

14:07 – Akú taktiku používa Hamas v boji na území Izraela?

Spolieha sa najmä na mobilné skupiny. Na presun sa používajú sklápacie autá, pickupy a dokonca aj mopedy. Útok sa začal skoro ráno, keď prakticky všetci vojaci izraelskej armády spali a boli v kasárňach alebo na dovolenke doma. Podľa predbežných správ tých, ktorí mali službu na hraniciach, vyrušila ostreľovačská paľba a nestihli vyhlásiť poplach.

Ťažké izraelské obrnené vozidlá zadržané na hraničných priechodoch zatiaľ neboli použité na boj, ale obrnené vozidlá s guľometmi, automatickými granátometmi a inými zbraňami už Palestínčania aktívne používajú proti izraelským policajným jednotkám. Tie zatiaľ nedokázali adekvátne reagovať a nie sú schopné hrozbu potlačiť.

Masívne ostreľovanie raketami Kassám sa postupne presúva z civilných a vojenských cieľov na infraštruktúru. Údajne bola zasiahnutá elektráreň Rutenberg v Aškelone.

Údery izraelských dronov, lietadiel a vrtuľníkov boli zatiaľ neúčinné, pričom Palestínčania aktívne používajú prenosné systémy protivzdušnej obrany z obytných oblastí aj z vopred pripravených prepadov.

Bez dlhej prípravy a podrobných spravodajských informácií je prakticky nemožné takýto útok naplánovať a ešte viac uskutočniť.

.

 

14:00 – Netanjahu hovorí o cieľoch Izraela vo vojne.

“Naším prvým cieľom je vyčistiť územie od nepriateľských síl a obnoviť bezpečnosť a mier v osadách, ktoré boli napadnuté. Druhým cieľom je prinútiť nepriateľa zaplatiť obrovskú cenu, a to aj v pásme Gazy. Tretím cieľom je posilniť ďalšie potenciálne vojnové priestory, aby nepriateľ neurobil chybu a nezapojil sa do tejto vojny.”

Posledný údaj je pravdepodobne narážkou na možné zapojenie libanonského Hizballáhu.

 

13:53 – Zelensky sa vyjadril k útoku na Izrael.

Povedal, že “právo Izraela brániť sa je nespochybniteľné”.

Prezident tiež vyzval ukrajinských občanov v krajine, aby “pozorne sledovali pokyny bezpečnostných zložiek na mieste a riadili sa informáciami”.

Uviedol, že na pomoc Ukrajincom v Izraeli bol zriadený operačný štáb.

“Ak potrebujete pomoc, okamžite sa obráťte všetkými dostupnými prostriedkami na ktorékoľvek naše diplomatické alebo konzulárne zastúpenie,” dodal Zelenskyj.

 

13:50 – Rusko vyzýva obe strany na okamžité prímerie, vyhlásil námestník ministra zahraničných vecí Bogdanov.

 

13:14 –  Izraelské letectvo uviedlo, že zasiahlo 17 vojenských zariadení a 4 veliteľské centrá Hamasu v pásme Gazy.

 

12:57 – Zástupcovia Izraela a palestínskych skupín začali rozhovory o osude rukojemníkov zajatých po tom, ako Hamas napadol izraelské územie v blízkosti pásma Gazy, informovala televízia Al-Arabíja.

 

12:45 – Mapa bojov a územia obsadeného militantmi Hamasu na juhu Izraela v blízkosti pásma Gazy.

Mapa bojov a územia obsadeného militantmi Hamasu na juhu Izraela v blízkosti pásma Gazy
Mapa bojov a územia obsadeného militantmi Hamasu na juhu Izraela v blízkosti pásma Gazy

12:43 – Izraelský minister národnej bezpečnosti vyhlásil v celej krajine výnimočný stav.

 

12:30 –  Hamas zasiahol jednu z najväčších izraelských elektrární.

Hamas zasiahol jednu z najväčších izraelských elektrární
Hamas zasiahol jednu z najväčších izraelských elektrární

12:05 – Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v skutočnosti podporil militantov Hamasu a vyhlásil právo palestínskeho ľudu na sebaobranu proti izraelským jednotkám a osadníkom.

Hamas medzitým presúva do Izraela nové skupiny bojovníkov.

 

12:00 – Bojovníci Hamasu používajú bezpilotné lietadlá na útoky na izraelskú armádu.

Vojna na Ukrajine určite spôsobila revolúciu vo vojenských záležitostiach a ukázala silu a možnosti bezpilotných lietadiel.

Tento typ zbrane je relatívne lacný, ľahko dostupný (nielen pre pravidelné armády, ale aj pre militantov rôznych organizácií) a zároveň účinný.

 

11:45 – Z pásma Gazy sú hlásené ďalšie raketové útoky na Izrael.

 

.

11:38 – Boje v Izraeli vypukli pri príležitosti 50. výročia začiatku vojny súdneho dňa, ktorá bola najťažším vojenským stretom Izraela s arabskými krajinami od vojny za nezávislosť.

Vojna súdneho dňa sa začala 6. októbra 1973 spoločným prekvapivým útokom arabskej koalície na izraelské pozície. Egypt začal ofenzívu na Sinajskom polostrove, ktorý kontrolovali izraelské sily, a Sýria začala ofenzívu na Holandských výšinách. Bojové akcie sa skončili 25. októbra po sérii úspešných izraelských protiútokov.

Mnohí historici a izraelskí novinári poznamenali, že v tom momente sa Izrael vo svojej histórii najviac priblížil k možnosti použitia jadrových zbraní. Asistent ministra Arnan Azaryahu, ktorý sa zúčastňoval na vojenských stretnutiach izraelského vedenia, spomínal, že o perspektíve použitia jadrových zbraní sa vtedy zmienil náčelník generálneho štábu izraelskej armády David Elazar.

 

11:35 –  Hamas využíva na útoky na Izrael nový druh vzdušných síl, delta gunners.

 

11:30 – Izraelská armáda sľubuje, že v najbližších hodinách na pásmo Gazy “nasadí plnú silu”. Medzitým už izraelské letectvo útočí.

 

11:20 – Hamas uviedol, že počas operácie na území Izraela zajal približne 35 izraelských vojakov a osadníkov. Hamas tiež uviedol, že rozsah ich útoku “prekvapí ich nepriateľov” a vyzval arabské obyvateľstvo Izraela, aby sa zúčastnilo na útoku.

 

11:15 – Objavila sa mapa miest prenikania Palestínčanov z pásma Gazy na územie Izraela. Červené body sú Palestinčanmi kontrolné obce. Na otázku, čím bola izraelská armáda zaskočená, Izrael odmietol odpovedať.

Izraelská polícia odhaduje počet útočiacich militantov na 60 v 14 štvrtiach, informovali izraelské médiá.

mapa miest prenikania Palestínčanov z pásma Gazy na územie Izraela
Mapa miest prenikania Palestínčanov z pásma Gazy na územie Izraela

11:10 – Dmitrij Medvedev, podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady, obvinil Spojené štáty zo začatia vojny v Izraeli.

“Čo môže zastaviť maniakálnu vášeň Ameriky podnecovať konflikty všade na planéte? Zrejme len občianska vojna v Spojených štátoch,” napísal Medvedev.

 

11:00 – Izraelský premiér Netanjahu uviedol, že Izrael je v stave “vojny” a nie vo formáte operácie, a prisľúbil, že nepriateľ “zaplatí cenu”.

Povedal tiež, že nariadil vyčistenie dobytých populačných centier od Hamasu a oznámil mobilizáciu záložníkov.

 

10:31 – Nemecký denník Bild píše, že okrem mesta Sderot v Izraeli prenikli militanti Hamasu aj do Aškelonu.

Aškelon sa nachádza na brehu Stredozemného mora, sedem kilometrov od pásma Gazy. Obyvatelia v sobotu ráno zverejnili video, na ktorom islamisti so samopalmi hliadkujú na námestí v centre mesta.

“K takému rozsiahlemu útoku Hamasu na Izrael ešte nikdy nedošlo. Teroristi sa po úniku z pásma Gazy zmocnili centra izraelského mesta Aškelon (7 km severne od Gazy). Zdá sa, že aj Sderot je čiastočne pod kontrolou Hamasu. To znamená vojnu,” píše vojenský analytik publikácie Julian Röpke.

 

09:42 – Izraelský minister obrany tvrdí, že Hamas vyhlásil vojnu jeho krajine a izraelské jednotky bojujú proti nepriateľovi.

“Hamas dnes ráno urobil vážnu chybu a začal vojnu proti štátu Izrael. Vojaci bojujú proti nepriateľovi na všetkých miestach invázie,” povedal Gallant novinárom.

“Štát Izrael túto vojnu vyhrá,” dodal.

.

 

09:00 – V sobotu ráno bol hlásený masívny raketový útok na niekoľko oblastí Izraela. Známy je jeden mŕtvy a niekoľko zranených. Izraelské obranné sily vyhlásili “stav pohotovosti”, vojenskej službe bolo nariadené povolať záložníkov.

Na internete boli zverejnené videá ozbrojených Palestínčanov, ktorí prenikli do Izraela a pohybujú sa po uliciach. Šéf vojenského krídla Hamasu oznámil začiatok vojenskej operácie proti Izraelu. Podľa neho bolo na krajinu vypálených viac ako 5 000 rakiet.

V Sderote sa ozbrojení Palestínčania zmocnili policajnej stanice. Je známa prestrelka medzi útočníkmi a vojakmi. Niekoľko príslušníkov izraelských bezpečnostných síl bolo údajne zajatých. Letiská v južnom a strednom Izraeli sú uzavreté.

Bol zničený izraelský armádny tank Merkava IV, ktorý bol dlhé roky považovaný za jeden z najlepšie chránených tankov na svete. Na internete sa objavili správy, že palestínska armáda zajala niekoľko obrnených vozidiel izraelskej armády.

Izraelská armáda začala útočiť v pásme Gazy po masívnom palestínskom raketovom útoku.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

Včera 20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Včera 19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Včera 19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

Včera 19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

Včera 19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

Včera 18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

Včera 18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

Včera 18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali