Gyimesi: Ženú nás do vojny a my neprotestujeme

❚❚

Bratislava 11. júla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto:Screenshot Facebook Video )

 

Vo Washingtone v týchto dňoch prebieha samit NATO, na ktorom svetoví lídri diskutujú o doposiaľ nevídanej eskalácii vojny či o priamom zapojení aliancie ako celku do vojny s Ruskom. „A naša delegácia všetky nápady bez výhrad podporuje,“ kritizuje vládu bývalý poslanec György Gyimesi

Na snímke bývalý poslanec György Gyimesi
Na snímke bývalý poslanec György Gyimesi

„Ženú nás do vojny a my neprotestujeme! Vlastne protestujeme, ale len tak naoko. Aby sa nepovedalo…..,“ píše Gyimesi v úvode svojho príspevku na sociálnej sieti.

.

Konštatuje, že svoj nesúhlas vedia politici vyjadriť najmä v kampani pred voľbami.

„Nehovorím o opozičných stranách, žiaľ, tentokrát musím hovoriť o stranách vládnych,“ uviedol.

.

„Na práve prebiehajúcom samite NATO sa hovorí o doposiaľ nevídanej eskalácii vojny. Hovorí sa o priamom zapojení NATO ako celku do vojny s Ruskom…,“ ozrejmil Gyimesi.

„A naša delegácia všetky nápady bez výhrad podporuje, akoby tam boli Naď s Hegerom,“ poznamenal.

Zatiaľ totiž neexistuje jediný hlas podobný tomu z kampane, ktorý by povedal : „DOSŤ! Toto sú červené čiary, ktoré neprekročíme.“

O čo ide?

Gyimesi vysvetlil, že ide najmä o nový balík peňazí v objeme 40 miliárd EUR ročne na zbrojenie Ukrajiny, ktorý zaplatia členské krajiny – čo Slovensko podporuje.

„Áno, zaplatíme to my všetci z našich daní. Je fajn na jednej strane povedať, že na Ukrajinu nepošleme ani “náboj”, ale tie “náboje” zaplatiť z nášho rozpočtu len tak, lebo si to želá globálny záujem Spojených štátov, je to isté!,“ myslí si Gyimesi.

.

Uviedol, že je presvedčený, že tá suma by sa dala využiť aj na Slovensku : „Napríklad na lacnejšie potraviny, čo poviete ?“

„Rovnako účasť na výcviku ukrajinských vojsk na našom území vojakmi NATO je zrazu prijateľná pozícia,“ pokračuje Gyimesi.

„Spomenie si ešte niekto na protesty voči zmluve DCA? Asi nie, tie boli pred voľbami,“ konštatuje.

„A napokon, všetky tie desiatky protivzdušných systémov darovaných Ukrajine… Jeden sa už pre Slovensko nenašiel, keď sme sa už ako blázni pripravili o ten náš?,“ pýta sa.

V takomto rozpore je pozícia Maďarska : „Zbrane nedodávame, peniaze daňových poplatníkov na zbrojenie nedáme, územie na výcvik Ukrajincov neposkytneme, vojakov na Ukrajinu nepošleme..“ zhrnul smerovanie politiky u susedov.

.

„Volá sa to suverénna zahraničná politika podporená skutkami,“ zdôraznil.

V závere bývalý poslanec Gyimesi zopakoval : „Toto vojnové šialenstvo sa deje napriek tomu, že vojna Ukrajiny s Ruskom nie je našou vojnou. Rusko NATO neohrozuje, neútočí naň. Ukrajina nie je členom NATO, teda povinnosť pomáhať za hranicami našich možností, neexistuje.“

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:14

V juhoindickom štáte Kérala zomrel na vírus nipah 24-ročný študent, oznámili v pondelok miestni zdravotnícki predstavitelia. Úrady sa snažia zabrániť šíreniu vírusu a preto sledujú stav ďalších 151 ľudí, ktorí prišli so zosnulým do kontaktu.

09:12

Centrum nemeckého mesta Kolín nad Rýnom uzavrela po explózii v pondelok v ranných hodinách polícia. Kolínska polícia na sociálnej sieti X spresnila, že v rámci rozsiahleho zásahu uzavrela centrum mesta medzi námestiami Rudolfplatz a Friesenplatz. Miestnych obyvateľov vyzvala, aby sa oblasti vyhýbali.

09:05

Povodne v Česku majú prvú obeť, sedem ľudí je nezvestných. Jeden človek sa utopil v rieke Krasovka pri meste Bruntál v Moravskosliezskom kraji, vo vysielaní Českého rozhlasu to v pondelok povedal český policajný prezident Martin Vondrášek.

08:57

V pondelok naďalej platí výstraha pred povodňou v rakúskej spolkovej krajine Burgenland pozdĺž rieky Litava (Leitha). Počet zásahov hasičov v dôsledku počasia sa však v Rakúsku v noci na pondelok znížil, víchrice a lejaky totiž ustúpili.

08:57

Polícia v Indii zadržala za plánovanie protestov proti nízkym mzdám v podniku Samsung Electronics na juhu krajiny viac než 100 štrajkujúcich zamestnancov. Na chystaný pondelkový protestný pochod nemali podľa úradov povolenie.

08:29

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v nedeľu podpísal kontroverznú justičnú reformu, ktorá umožní, aby sudcov volili priamo občania. Stal sa z nej tak zákon.

08:29

Indonézska vláda súhlasila s moratóriom na výstavbu hotelov, rekreačných víl a nočných klubov v niektorých oblastiach ostrova Bali, ktorý čelí nadmernej zástavbe.

08:05

Ceny ropy sa v pondelok ráno výraznejšie nezmenili. Trh podporili rastúce očakávania, že centrálna banka v USA tento týždeň opäť zníži úrokové sadzby. Zisky na druhej strane obmedzovali slabšie hospodárske údaje z Číny.

07:26

Z väznice v meste Maiduguri na severovýchode Nigérie ušlo 281 väzňov vrátane odsúdených členov islamistických milícií Boko Haram.

07:26

Historický seriál Šógun a komediálny seriál Hacks sa stali v nedeľu večer v Los Angeles víťazmi 76. ročníka odovzdávania amerických televíznych cien Emmy.

Los Angeles EMMY televízne ceny
Na snímke Justin Marks (uprostred vľavo), herec Hirojuki Sanada (uprostred vpravo) a tím pózujú s cenou za Najlepší dramatický seriál (Šógun) počas 76. ročníka odovzdávania amerických televíznych cien Emmy v americkom Los Angeles 16. septembra 2024
07:24

Severokórejský parlament, Najvyššie ľudové zhromaždenie, sa 7. októbra zíde v Pchjongjangu zasadnutí, na ktorom bude rokovať o záležitostiach súvisiacich s novelizáciou ústavy.

07:24

Nemecko od pondelňajšej polnoci rozšírilo hraničné kontroly aj na svoje západné hranice. Spolková polícia potvrdila, že kontroly už prebiehajú v Dolnom Sasku a Severnom Porýní-Vestfálsku na hraniciach s Belgickom a Holandskom, v priebehu dňa sa tak stane aj na hraniciach s Luxemburskom a Dánskom.

Nemecko hranice kontroly
Ozbrojený nemecký policajt hliadkuje na hraniciach medzi Nemeckom a Francúzskom v pondelok 16. septembra 2024 v nemeckom Kehli
07:23

Čínske veľkomesto Šanghaj zasiahol v pondelok ráno tajfún prvej kategórie Bebinca. Ide o najsilnejší tropický cyklón, ktorý priamo zasiahol toto finančné centrum od tajfúnu Gloria v roku 1949.

tajfún Bebinca
Na snímke hasič stojí pri troskách na obchodnej ulici po vyčíňaní tajfúna Bebinca v Šanghaji 16. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali