Gyimesi sa vracia k téme Migov: Hotová vlastizrada… Ako sa spí Hegerovi, Naďovi, Čaputovej?

Gyimesi sa vracia k téme Migov: Hotová vlastizrada… Ako sa spí Hegerovi, Naďovi, Čaputovej?

Bratislava 21. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Branislav Račko)

 

Aktuálne je to presne rok od darovania nadzvukových stíhačiek Mig-29 z výzbroje Ozbrojených síl SR priamo na bojový front na Ukrajine. Tento bezprecedentný krok bývalej vládnej garnitúry a oslabenie vlastnej obranyschopnosti SR je potrebné neustále pripomínať verejnosti i súčasným vládnym politikom. A práve to vo videu na Facebooku urobil paradoxne bývalý poslanec OĽaNO György Gyimesi

Mig-29AS stihacka
Ilustračné foto

Gyimesi upozorňuje, že minulý rok sa stala Slovenská republika prvou krajinou, ktorá sa rozhodla poskytnúť Ukrajincom bojové stíhačky. “Dokopy malo ísť o 13 strojov. K lietadlám sme pribalili aj časť protivzdušného systému Kub, náhradné diely a muníciu do tohto systému,” uviedol bývalý poslanec s tým, že na takýto úkon v tom čase nemali ani USA a ďalšie krajiny NATO.

Reklama

“Hotová vlastizrada! Mohli by poniektorí konštatovať… V tom čase sa hovorilo, že Slovensko za svoje stíhačky dostane od spojencov kompenzáciu v hodnote 900 miliónov eur. Z toho 200 miliónov na účet Ministerstva obrany a 700 miliónov vo forme vojenskej techniky. Aspoň tak nám to vtedy sľuboval Naď,” pripomína vo videu exposlanec György Gyimesi a dodáva, že odovzdanie stíhačiek pred rokom plne podporovala politická reprezentácia na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, premiérom Eduardom Hegerom a exministrom obrany Jaroslavom Naďom.

To, že ku odovzdaniu azda najhodnotnejšej časti výzbroje slovenskej armády došlo bez uznesenia Národnej rady komentuje Gyimesi ako “čerešničku na torte” politiky bývalej vlády. Tento krok navyše viacerí právnici považujú za protiústavný.

Reklama

“Odvtedy vieme aj to, že americký Patriot ako náhrada za našu S-300, ktorú sme tiež darovali Ukrajine, z nášho územia už dávno stiahli. Od apríla 2024 Taliani stiahnu aj systém protivzdušnej obrany SAMP/T Mamba.” Bývalý poslanec vo videu hovorí aj o tom, že objednané stíhačky F-16 sa v USA ešte len vyrábajú. Slovensko tak aktuálne nemá funkčný systém protivzdušnej obrany a územie SR je vo vzduchu chránené stíhačkami krajín V4.

“A nedávno sme sa z úst nového ministra zahraničia Blanára dozvedeli, že za Migy dostane Slovensko zrejme menej peňazí. Kým vojna medzi Ruskom a Ukrajinou prebieha už tretí rok, Slovensko v susedstve toho konfliktu je bez ochranného dáždnika. Ako sa asi spí pánovi Naďovi, Hegerovi, či pani Čaputovej?” Pýta sa na sociálnej sieti politik Gyimesi.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:14

Ceny ropy sa v utorok ráno výraznejšie nezmenili a zotrvali v blízkosti dvojmesačných maxím z predchádzajúceho dňa. Vývoj na trhu pozitívne ovplyvnili očakávania rastúceho dopytu po palivách počas letnej cestovnej sezóny v USA, ako aj vyhliadky na zníženie úrokových sadzieb americkej centrálnej banky (Fed).

08:14

Podnikatelia na Slovensku uvítajú, keď sa daňové kontroly v budúcnosti skrátia. V súčasnosti totiž takáto kontrola bežne trvá rok až rok a pol. Poukázala na to partnerka poradenskej spoločnosti Grant Thornton Silvia Hallová v reakcii na zámery Ministerstva financií (MF) SR zlepšiť výber daní a bojovať proti ich únikom.

07:47

Len štyri krajiny Európskej únie predložili svoje dlhodobé plány v oblasti klímy a energetiky včas. V pondelok o tom informovala Európska komisia (EÚ), ktorá vyzvala členské štáty na plnenie si svojich povinností.

07:47

Ruská protivzdušná obrana v noci na utorok zlikvidovala 11 dronov, ktoré ukrajinská armáda vyslala nad územie v ruskom pohraničí a nad Krymský polostrov.

07:46

Brazília zaznamenala v prvom polroku v Amazónii 13.489 požiarov. Ide o najvyšší počet za posledných 20 rokov, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

07:27

Americký prezident Joe Biden v pondelok ostro skritizoval rozhodnutie Najvyššieho súdu USA o prezidentskej imunite. Rozhodnutie sa považuje za víťazstvo Donalda Trumpa, jeho pravdepodobného súpera v novembrových prezidentských voľbách, píše TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

07:26

Austrálska polícia v utorok oznámila, že zadržala 14-ročného chlapca po útoku nožom na univerzite v Sydney. TASR o tom informuje na základe agentúry Reuters.

Na mieste zasahovali záchranári, ktorí ošetrili a následne previezli do nemocnice s vážnymi zraneniami 22-ročného muža. Jeho stav je však stabilizovaný, uviedla tamojšia polícia. V súčasnosti podľa úradov nehrozí pre verejnosť nebezpečenstvo.

07:25

Nemecká Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa môže vďaka novej aliancii Patrioti pre Európu predstavenej Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), maďarským Fideszom a českým hnutím ANO dostať z politickej izolácie. V pondelok o tom napísali portály Euractiv.de a Euractiv.cz.

07:24

Ruský vojenský súd v pondelok v neprítomnosti odsúdil populárneho ukrajinského blogera a novinára Dmytra Gordona z platformy YouTube za verejné výzvy na zabitie ruského prezidenta Vladimira Putina.

06:38

Holandsko čoskoro dodá Ukrajine prvé z 24 sľúbených stíhačiek F-16, uviedla v pondelok odchádzajúca holandská vláda. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová v liste adresovanom parlamentu pred utorkovou výmenou vlády uviedla, že potrebné povolenia na dodávku stíhačiek na Ukrajinu boli udelené. Z bezpečnostných dôvodov však neuviedla termín ich dodania a počet stíhačiek v prvej várke.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali