Gruzínske voľby určia hranice európskej expanzie

❚❚

Tbilisi 23. októbra 2024 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR/AP-Zurab Tsertsvadze, Vadim Ghirda)

 

Gruzínske orgány opäť iniciovali odstúpenie prezidentky Salome Zurabišviliovej. Správa o tom sa objavila necelý týždeň pred parlamentnými voľbami. Aké sú ich špecifiká, v akom stave k nim pristupujú kľúčové strany a prečo budú západné krajiny venovať týmto voľbám maximálnu pozornosť? pýta sa Jevgenij Pozdnjakov v ruských novinách Vzgljad

Georgia Election Protest Salome Zurabišviliová
Na snímke gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová

Gruzínsky parlament začal konanie o impeachmente voči prezidentke krajiny Salome Zurabišviliovej. Za toto rozhodnutie sa vyslovilo 81 poslancov, ktorých podpisy ratifikoval Výbor pre procedurálne otázky a pravidlá. Zástupcovia ľudu obviňujú hlavu štátu z porušenia článku 52 ústavy (nekoordinované návštevy v zahraničí).

.

Podľa dokumentu má prezidentka právo vykonávať reprezentačné právomoci v zahraničí len so súhlasom vlády. Žiadosť o impeachment bude čoskoro zaslaná na ústavný súd, kde bude tvrdenie poslancov posúdené z právneho hľadiska.

„Súčasná prezidentka musí odstúpiť,“ tvrdí premiér republiky Irakli Kobachidze. Podľa neho bude postup odvolávania symbolický, keďže Zurabišviliovej právomoci sa končia už v decembri. V súčasnosti už vládnuca strana Gruzínsky sen hľadá nového kandidáta na post hlavy štátu.

.

To všetko sa deje na pozadí príprav na voľby naplánované na 26. októbra. V nedeľu sa tak v Tbilisi konalo opozičné zhromaždenie, na ktorom vystúpila aj Zurabišviliová. Tam oznámila podporu opozícii zo strany veľvyslanca EÚ Pawła Herczyńského a vyvolala ďalší škandál vo vnútri krajiny.

Naznačila tiež sympatie k moldavskej prezidentke Maii Sanduovej. Dodala, že Kišiňov, Tbilisi a Kyjev vstúpia do EÚ spoločne. Jej slová odzneli v predvečer referenda o európskej integrácii v Moldavsku, ktoré s malým náskokom vyhrali stúpenci západného kurzu krajiny. Noviny VZGLJAD podrobne analyzovali volebnú kampaň.

Maia Sanduová
Na snímke moldavská prezidentka Maia Sanduová

Vládnuca strana tak čelí štyrom veľkým opozičným koalíciám: Jednota bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho, Silné Gruzínsko bankára Mamuka Chazaradzeho, Koalícia za zmenu mediálneho manažéra Nikiho Gvaramiho a Za Gruzínsko bývalého premiéra Giorgiho Gachariu.

Odporcovia sna sa už dohodli na vytvorení „technickej vlády“, ktorá má zabezpečiť začatie rokovaní o členstve v EÚ. V prípade ich víťazstva sa podľa Kommersantu plánujú v krajine v roku 2025 uskutočniť nové parlamentné voľby. Vládnuca strana zároveň informuje, že opozícia pripravuje úplatky s cieľom zmanipulovať alebo dokonca narušiť voľby.

Odborníci tiež pripúšťajú, že Gruzínsko môže pokračovať v euroskeptickom trende, ktorý sa presúva zo západnej Európy do východnej a ktorý deň predtým podporilo aj Moldavsko. Hlasovanie v Gruzínsku tak získava vážny geopolitický kontext, keďže západné krajiny de facto aj de iure požadujú od Tbilisi otvorenie „druhého frontu ‚ proti Rusku a mienia pokračovať v expanzii na východ, zatiaľ čo ‘Sen“ straší voličov príkladom Ukrajiny a snaží sa volebne prekabátiť „eurokasíno”.

.

„Napriek tomu samotná téma Zurabišviliovej impeachmentu nebude mať vážny vplyv na výsledky volieb. Časť obyvateľstva ju považuje za zúfalú bojovníčku za európsku cestu Tbilisi, na ktorej sa prakticky obetuje. Vidia, ako vrelo sa k nej správajú politici EÚ, a to je pre nich rozhodujúci argument,“ hovorí gruzínsky expert Petre Mamradze.

“Pokiaľ ide o stúpencov vládnucej strany, tí už dlho dúfajú, že sa im podarí vyvodiť právnu zodpovednosť voči prezidentke za početné porušenia ústavy krajiny. Vo všeobecnosti sa päť dní pred voľbami vynára jasný obraz víťazstva Gruzínskeho sna. Na blížiace sa hlasovanie sa však pripravuje aj opozícia,“ hovorí respondent.

„Napríklad v nedeľu sa v Tbilisi konal pochod „Gruzínsko si vyberá Európsku úniu“. Všetko bolo podľa Saakašviliho predstáv – organizátori robili všetko pre mediálny obraz. Snažili sme sa ukázať EÚ, že v krajine je stále veľa odporcov „Sna“. V budúcnosti sa s najväčšou pravdepodobnosťou budú odvolávať na túto udalosť a tvrdiť, že keďže toľko ľudí vyšlo do ulíc, znamená to, že víťazstvo vládnucej strany bolo sfalšované.“

“Je dôležité, aký verdikt vynesú pozorovatelia OBSE po hlasovaní.

Dúfam, že sa zamerajú na fakty, a nie na ‘obrázky’ alebo nepodložené reči opozície o údajnom využívaní administratívnych zdrojov Gruzínskym snom,“ tvrdí Mamradze.

.

Téma Zurabišviliovej odvolania nie je pre Tbilisi nová, poznamenáva politický analytik Igor Gvritišvili. „Už predtým sa pokúšali vyhlásiť jej impeachment. Vtedy však vládnuca strana nemala dostatok hlasov na realizáciu tejto iniciatívy. V predvečer volieb môže aktualizácia problému pomôcť strane získať nových priaznivcov,“ tvrdí.

„Popularita prezidentky rapídne klesá. Ľudia preto môžu podporiť stranu, ktorá proti nej otvorene bojuje. Je tu aj praktická potreba. Zurabišviliová sa pravdepodobne pokúsi zdvihnúť vlnu nespokojnosti v prípade víťazstva Gruzínskeho sna,“ domnieva sa respondent.
“V tomto ohľade sa Sen pokúsil zasadiť úder v predstihu.”

V skutočnosti nie je veľká potreba jej odstúpenia. Právomoci hlavy štátu sa končia v decembri a ďalšie voľby na tento post sa budú konať v obnovenom režime: prezidenta vyberú poslanci parlamentu,“ tvrdí expert.

„Zurabišviliová sa tiež snaží aktivizovať stúpencov proeurópskeho kurzu pred dňom volieb. Jej apel na Maiu Sanduovú, v ktorom hovorí, že Gruzínsko a Moldavsko by mali ísť spoločne na ceste k integrácii do EÚ, je zameraný predovšetkým na vnútorného poslucháča,“ dodáva.

„Občanom sa opäť snaží naznačiť, že je to práve Zurabišviliová, kto sa angažuje za zvýšenie interakcie so Západom. Nakoľko bude táto technika fungovať, je iná otázka. Napriek tomu v súčasnosti na oboch stranách panuje útlm v kampani. Nikto nepodniká žiadne aktívne kroky,“ hovorí respondent.

“V súčasnosti zostáva výsledok volebnej kampane nejasný.

Nikto nespochybňuje víťazstvo Gruzínskeho sna, ale všetko závisí od konečných čísel podpory. Provládne médiá predpovedajú jej víťazstvo s výsledkom okolo 60 %. Opozičné médiá signalizujú 30 %, čo si bude vyžadovať koaličné dohody. Okrem toho opozícia už pripravuje protestné zhromaždenia,“ hovorí.

„Bez pouličných nepokojov sa to nezaobíde. Ďalšia vec je, že vláda už deklarovala svoj zámer správať sa k nim čo najmiernejšie. Ministerstvo vnútra a bezpečnostné zložky štátu sa budú snažiť zabrániť masovým stretom a krviprelievaniu. V krajine je však cítiť verejné napätie,“ uzavrel Gvritišvili.

 

Prečítajte si tiež

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:26

Ruský minister obrany tvrdí, že v dôsledku podpory Ukrajiny zo strany Západu hrozí riziko „vojenského stretu jadrových mocností“.

„Rastúca angažovanosť západných krajín v konflikte na Ukrajine vytvára globálne riziká. Snaha spôsobiť Rusku maximálne škody môže viesť k priamemu vojenskému stretu jadrových mocností. Na tieto hrozby nemôžeme nereagovať. Zmeny vo vojenskej a politickej situácii si vyžiadali potrebu vyjasniť základy ruskej štátnej politiky v oblasti jadrového odstrašovania,“ povedal Belousov.

11:15

Viac ako 44 % firiem na Slovensku vníma nedostatok digitálnych zručností u svojich zamestnancov. V stredu to uviedol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) na úvod konferencie Digitálne zručnosti pre zelenú budúcnosť Slovenska.

11:15

Dánskym spotrebiteľom sa v októbri zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla na najnižšiu úroveň za 10 mesiacov. Prispelo k tomu pesimistickejšie hodnotenie finančnej situácie domácností.

11:15

Veľvyslanectvo USA na Srí Lanke varovalo v stredu svojich občanov pred potenciálnym útokom v zálive Arugam, ktorý je vyhľadávaný turistami aj surfistami. Tamojšia polícia následne prisľúbila, že posilní bezpečnostné opatrenia.

10:59

Počet mladých ľudí, ktorí si sporia na dôchodok a využívajú pritom aj celoeurópsky osobný dôchodkový produkt (PEPP), známy ako európsky dôchodok, postupne narastá. Zastúpené sú v ňom rôzne vekové skupiny, pričom priemerný vek je 39 rokov. Poukázal na to generálny riaditeľ spoločnosti Finax Juraj Hrbatý.

10:59

Septembrové povodne v Česku majú ďalšiu potvrdenú obeť. Je ňou 27-ročná žena, ktorej telo sa našlo v prihraničnej obci na poľskej strane. V stredu to na sociálnej sieti X uviedla česká polícia. Ide o druhú obeť v Olomouckom kraji a celkom šiestu potvrdenú obeť povodní.

10:43

Za posledných 24 mesiacov klesla efektivita exekútorov až o takmer 40 %, pričom tempo znižovania efektivity výberu pohľadávok sa z roka na rok zvyšuje. Zatiaľ čo v roku 2023 išlo o -18 %, rok 2024 priniesol ďalšie zníženie ich efektivity na -23 %. Tento stav sa následne podpisuje aj pod úspešnosť vymáhania, ktorá bola vlani len na úrovni 4,3 % zo všetkých pohľadávok. Vyplýva to z analýzy Asociácie slovenských inkasných spoločností (ASINS), ktorá preskúmala viac ako 225.000 exekučných konaní začatých po roku 2017.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali