Greenpeace: Letecká doprava prepája európske mestá oveľa lepšie ako vlakové spoje

Greenpeace: Letecká doprava prepája európske mestá oveľa lepšie ako vlakové spoje

Bratislava 2. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Medzi európskymi mestami je šesťkrát viac priamych letov než priamych železničných spojení. Vyplýva to zo správy organizácie Greenpeace pre strednú a východnú Európu, ktorá analyzovala železničné a letecké spojenia medzi 45 veľkými európskymi mestami vrátane Bratislavy

Hlavná stanica vlak
Ilustračné foto

“Cieľom výskumu bolo identifikovať existujúce a potenciálne priame železničné spojenia a porovnať ich s počtom priamych letov na rovnakých trasách,” vysvetlila hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

Reklama

Bratislava má podľa predloženej analýzy slabé cezhraničné priame vlakové spojenie. Z hlavného mesta SR sa dá priamym vlakovým spojením dostať do siedmich analyzovaných miest, do 28 ďalších by sa dalo dostať priamym vlakom do 18 hodín. “Priame vlakové spojenie je tak na úrovni 25 percent. Susedné mestá, ako Praha, Budapešť alebo Viedeň, majú oveľa vyšší počet priamych cezhraničných vlakových spojení,” dodala Ábelová.

Podľa analýzy sa dá z Bratislavy dostať priamym nočným vlakom len do dvoch analyzovaných miest, a to do Berlína a Varšavy. Ďalšími piatimi mestami, do ktorých sa dá dostať priamym denným vlakom, sú Budapešť, Hamburg, Praha, Viedeň a Zürich.

Reklama

Analýza organizácie Greenpeace pre strednú a východnú Európu celkovo poukázala na to, že európske mestá sú oveľa lepšie prepojené letecky ako železničnou dopravou“Z 990 trás medzi 45 veľkými európskymi mestami, ktoré analyzovala organizácia Greenpeace, len po 12 percentách jazdia priame vlaky, zatiaľ čo 69 percent obsluhujú priame lety,” spresnila Ábelová. Ľudí to podľa nej motivuje k tomu, aby radšej lietali ako cestovali vlakom, a to aj napriek škodlivému vplyvu leteckej dopravy na planétu. “Priame vlakové spojenia v Európe by sa pritom mohli viac než strojnásobiť, keby sa naplno využili už existujúce trate,” dodala.

Greenpeace v tejto súvislosti vyzýva európske vlády a Európsku úniu, aby posilnili železničné spojenie.

V rebríčku miest s priamym vlakovým spojením s inými metropolami je na tom najlepšie Viedeň (17 priamych spojení), ďalej Mníchov (15 spojení), Berlín (14 spojení), Zürich a Paríž (13 spojení). Naopak, medzi šesť miest s najhorším priamym vlakovým spojením patria Atény, Lisabon, Priština, Sarajevo, Skopje a Tallinn. Tieto mestá nemajú priame vlakové spojenie so žiadnym iným analyzovaným európskym mestom. Bratislava skončila v tomto rebríčku spomedzi 45 miest na 16. mieste.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:48

Federálny rezervný systém (Fed) v USA zatiaľ nie je pripravený začať znižovať svoje úrokové sadzby. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý sa odvolal na zápis z ostatného zasadnutia centrálnej banky.

Predstavitelia Fedu na základe aktuálnych ekonomických prognóz predpokladajú v tomto roku len jedno zníženie sadzieb namiesto troch, s ktorými počítali v marci.

08:46

Milióny ľudí v celom Spojenom kráľovstve vo štvrtok hlasujú v parlamentných voľbách. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že stredoľavicová Labouristická strana má šancu získať veľkú väčšinu v Dolnej snemovni a zostaviť novú vládu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Sunak v stredu predniesol svoj posledný predvolebný prejav. Priznal, že jeho strana je vo voľbách v pozícii outsidera, avšak prisľúbil, že “bude bojovať až do posledného hvizdu”.

08:39

Polícia odvolala pátranie po nezvestnom 25-ročnom Jakubovi Kováčovi z Prievidze. Muža našli a je v poriadku. Informovala o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

Jakub Kováč
Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnom 25-ročnom Jakubovi Kováčovi (na snímke) z Prievidze
08:24

Anaheim Ducks podpísali zmluvu s americkým hokejistom Carsonom Meyerom. Útočník uzavrel v stredu s klubom NHL jednoročný dvojcestný kontrakt, ktorého detaily neboli zverejnené. Informácie priniesla agentúra Reuters.

08:10

Ceny ropy vo štvrtok ráno klesli. Investori zostali opatrní vzhľadom na očakávania nižšieho dopytu, keď údaje o zamestnanosti a vývoj v sektore služieb USA naznačili, že hospodárstvo tejto krajiny sa možno začína ochladzovať. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dosiahla do 7.04 h SELČ 86,89 USD (80,77 eura) za barel (159 litrov).

08:09

Veľkú časť Ruska na oboch kontinentoch zasiahli v stredu mimoriadne vysoké teploty. V Moskve namerali až 32,5 stupňa Celzia. Takéto horúčavy tu 3. júla nezaznamenali viac než storočie. V obci Mamakan na juhovýchode Sibíri bolo dokonca až 38,7 stupňa, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a denníka The Moscow Times.

08:02

Palestínske hnutie Hamas v stredu uviedlo, že jeho vodca Ismaíl Haníja uskutočnil telefonické rokovania so sprostredkovateľmi z Kataru a Egypta v súvislosti s dosiahnutím dohody o ukončení vojny v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Haníja podľa hnutia o najnovšom vývoji komunikoval aj s tureckými predstaviteľmi.

08:01

Vláda nepálskeho premiéra Pušpu Kamala Dahala prišla v stredu o väčšinu po tom, ako jeho kľúčový koaličný partner stiahol svoju podporu, čo vyvolalo novú politickú neistotu v parlamente tejto himalájskej krajiny. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Očakáva sa, že Dahal bude do 30 dní vystavený hlasovaniu o vyslovení dôvery v parlamente.

08:01

Francúzsky socialistický politik Roland Dumas, dlhoročný bývalý minister zahraničných vecí za vlády prezidenta Francoisa Mitterranda, zomrel v stredu vo veku 101 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

Dumas bol synom hrdinu francúzskeho odboja, ktorého počas druhej svetovej vojny zastrelili členovia nacistickej Tajnej štátnej polície (Gestapo).

07:56

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyjadril v stredu znepokojenie v súvislosti s vyhliadkami na víťazstvo pravice v druhom kole predčasných volieb vo Francúzsku, ktoré sa bude konať cez víkend. Informovala o tom agentúra AFP.

Pravicové a protiimigračné Národné združenie (RN) Marine Le Penovej dominovalo v prvom kole hlasovania, a nedeľňajšie druhé kolo by mu mohlo umožniť prvýkrát prevziať kontrolu vo francúzskej vláde.

07:32

Americká tenistka Cori Gauffová sa suverénnym spôsobom prebojovala do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

Finalistka Roland Garros Talianka Jasmine Paoliniová ako nasadená sedmička prešla cez Belgičanku Greet Minnenovú po výsledku 7:6 (5), 6:2.

Talianka Jasmine Paoliniová postúpila do 3. kola dvojhry na grandslame vo Wimbledone
Na snímke talianska tenistka Jasmine Paoliniová (vľavo) si podáva ruku s porazenou Belgičankou Greet Minnenovou po jej výhre v 2.kole dvojhry na grandslamovom turnaji Wimbledon
07:29

Dovedna 25 vojakov obvinených “z úteku pred nepriateľom” počas bojov proti rebelom v Konžskej demokratickej republike (KDR) bolo v stredu odsúdených na trest smrti, uviedli ich obhajcovia. TASR informuje podľa agentúry AFP.

K verdiktom došlo po jednodňovom procese.

Pred vojenský súd provincie Severné Kivu sa dovedna postavilo 31 obžalovaných vrátane 27 vojakov a štyroch civilistov. Vojenský súd sa nachádza v meste Butembo v blízkosti frontovej línie.

07:27

Demokratickí guvernéri amerických štátov New York, Minnesota a Maryland vyjadrili v stredu po schôdzke a úprimnej diskusii podporu a dôveru prezidentovi USA Joeovi Bidenovi, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Prezident USA sa stretol s demokratickými guvernérmi štátov USA, ktorých časť sa pripojila pomocou videokonferencie, aby ich ubezpečil, že je na výkon funkcie spôsobilý.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Škorec sedí na chrbte koňa a iný sa na neho pozerá v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali