Grécko predalo dlhopisy za 2,5 miliardy eur

Grécko predalo dlhopisy za 2,5 miliardy eur

Atény 9. júna 2021 (SITA/AP/HSP/Foto:TASR/AP-Petros Giannakouris)

 

Grécko v stredu na dlhopisovom trhu získalo 2,5 miliardy eur opätovným predajom desaťročných štátnych cenných papierov. Dopyt bol údajne viac ako desaťkrát väčší ako predaj

Christos Staikouras
Na snímke grécky minister financii Christos Staikouras

Grécky minister financií Christos Staikouras informoval, že výnos bol približne na úrovni 0,9 percenta. Prvýkrát krajina tieto štátne cenné papiere emitovala v januári, kedy získala 3,5 miliardy eur, pričom výnos bol zhruba 0,8 percenta.

Reklama

Stredopravicová grécka vláda chce využiť výhodu nízkych úrokových sadzieb na zlepšenie dlhodobej udržateľnosti svojho verejného dlhu po tom, ako v roku 2018 prestala čerpať záverečnú z troch zahraničných núdzových pomocí. Financie na dlhopisovom trhu krajina v tomto roku získavala už štvrtýkrát.

Pandémia koronavírusu v minulom roku zatlačila grécku ekonomiku opäť do recesie. Podľa prognózy Európskej komisie verejný dlh Grécka v tomto roku stúpne na úroveň takmer 209 percent hrubého domáceho produktu.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:19

Príjmy Ruska z predaja ropy a zemného plynu sa v prvom polroku 2024 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšili o 41 % na 5,698 bilióna rubľov (65,12 miliardy USD, 60,7 miliardy eur). Na vývoj pozitívne vplývali rastúce ceny ropy a slabší rubeľ.

19:18

Stredopravicová politická skupina Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) z Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Bruseli dokončila dotváranie svojich vedúcich štruktúr a zloženia. Informuje o tom spravodajca TASR.

19:17

Ukrajinský minister zahraničných vecí v stredu rokoval so svojím izraelským náprotivkom Jizraelom Kacom o regionálnych a globálnych hrozbách zo strany Ruska, Iránu a KĽDR. S americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom hovorili o posilnení ukrajinskej protivzdušnej obrany. TASR informuje podľa Kulebovho vyjadrenia na sociálnej sieti X.

19:16

Lídri hlavných britských politických strán aj deň pred parlamentnými voľbami pokračovali v kampani v tzv. kampaňových autobusoch jazdili po volebných obvodoch v krajine. TASR informuje podľa stanice BBC.

Británia Voľby
Tabuľka s nápisom volebná miestnosť v Londýne v stredu 3. júla 2024
18:42

Ruský prezident Vladimir Putin a čínska hlava štátu Si Ťin-pching dali štátnym spoločnostiam pokyn, aby sa “čo najskôr” dohodli na podmienkach dodávok plynu prostredníctvom plynovodu Sila Sibíri 2. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

18:36

Bulharský parlament neschválil v stredu vznik menšinovej vlády navrhnutej stredopravou stranou Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB). Krajinu to zrejme priblížilo k ďalším predčasným voľbám a v takom prípade by to boli už siedme od apríla 2021. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

18:36

Ukrajina plánuje predložiť na rokovaní Valného zhromaždenia OSN rezolúciu o jadrovej bezpečnosti, najmä v súvislosti s Ruskom okupovanou Záporožskou jadrovou elektrárňou (ZAES), uviedol v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters.

18:35

Francúzsko v stredu vyhostilo iránskeho občana podozrivého z napojenia na iránske Revolučné gardy (IRGC) a neprimeranej propagácie domáceho režimu v Teheráne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

18:35

Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky líder Si Ťin-pching hovorili v stredu počas stretnutia v Astane aj o Ukrajine a zhodli sa, že mierové rokovania bez prítomnosti Ruska sú zbytočné. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali