Zistenie je výsledkom novej štúdie americkej vzdelávacej skupiny PIRG, ktorá našla glyfosát v 19 z 20 testovaných značiek vína a piva, vrátane tých organických.
Štúdiu zvarejnili v čase, prvého súdneho procesu Monsanto a jeho partnera Bayer. Predmetom pojednávania je, či herbicíd Roundup spôsobil žalujucému rakovinu.
“Dnes, keď federálny súd uvažuje o prepojení medzi Roundupom a rakovinou, je ideálny čas upriamiť pozornosť na glyfosát,” povedala pre USA Today výskumná riaditeľka a americká riaditeľka PIRG Toxic, Kara Cook-Schulz.
“Táto chemikália by mohla predstavovať skutočné riziko pre zdravie mnohých Američanov, a preto by mali vedieť, kde všade sa nachádza – vrátane mnohých obľúbených nápojov,” vysvetľuje
Víno
Sutter Home Merlot: 51.4 ppb (časti z miliardy),
Beringer Founders Estates Moscato: 42.6 ppb,
Barefoot Cabernet Sauvignon: 36.3 ppb,
Inkarri Malbec, Certified Organic: 5.3 ppb,
Frey Organic Natural White: 4.8 ppb
Pivo
Tsingtao Beer: 49.7 ppb,
Coors Light: 31.1 ppb,
Miller Lite: 29.8 ppb,
Budweiser: 27.0 ppb,
Corona Extra: 25.1 ppb,
Heineken: 20.9 ppb,
Guinness Draught: 20.3 ppb,
Stella Artois: 18.7 ppb,
Perry Hard Cider: 14.5 ppb,
Sierra Nevada Pale Ale: 11.8 ppb,
New Belgium Fat Tire Amber Ale: 11.2 ppb,
Sam Adams New England IPA: 11.0 ppb,
Stella Artois Cidre: 9.1 ppb,
Samuel Smith’s Organic Lager: 5.7 ppb
Jediným testovaným nápojom, ktorý neobsahoval žiadny glyfosát, bol IPA Peak Beer Organic.
Podľa toxikológa Bayer, Williama Reevesa, boli zistené množstvá oveľa nižšie ako bezpečnostné limity pre glyfosát, ktoré stanovila Agentúra na ochranu životného prostredia USA (EPA).
Štúdia však uviedla, že chemikálie nie sú nevyhnutne bezpečné len preto, že to tvrdia regulačné úrady.
“Hoci sú tieto hladiny glyfosátu pod hranicou rizika, ktorú stanovila EPA pre nápoje, je možné, že aj nízke hladiny glyfosátu môžu byť problematické. Napríklad v jednej štúdii vedci zistili, že 1 diel na bilión glyfosátu má potenciál stimulovať rast buniek rakoviny prsníka a narušiť endokrinný systém,” informuje štúdia.
Hoci EPA tvrdí, že glyfosát nie je karcinogénny pre ľudí, Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny Svetovej zdravotníckej organizácie rozhodla ešte v roku 2015, že pravdepodobne ide o ľudský karcinogén. Nedávno štúdia z februára tiež zistila, že osoby vystavené glyfosátu mali o 41% vyššiu pravdepodobnosť výskytu non-Hodgkinovho lymfómu.
“V dôsledku mnohých zdravotných rizík glyfosátu a jeho všadeprítomnej povahy v potravinách, vode a alkohole by malo byť použitie glyfosátu v USA zakázané, kým sa nepreukáže jeho bezpečnosť,” upozorňuje štúdia USA PIRG.