Globsec zverejnil prieskum o náladách Slovákov voči ruskému vplyvu. “Úplne zbytočný a manipulatívny humbug,” myslí si Draxler

❚❚

Bratislava 2. septembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Až tretine Slovákov by neprekážalo, ak by sa Slovensko znovu dostalo pod politicko-ekonomický vplyv Moskvy. Vyplýva to z prieskumu kontroverznej mimovládnej organizácie Globsec

Rusko Moskva
Ilustračné foto

Daný prieskum v piatok na Facebooku okomentoval bývalý minister školstva Juraj Draxler. Podľa jeho názoru ide o ďalší “rev” bratislavskej liberálnej kaviarne.

.

“Vyšiel prieskum Globsecu. V ňom sa tvrdí, že až tretina ľudí v SR sa vyjadruje tak, že by jej neprekážalo byť v ruskej sfére vplyvu. A k tomu vychádzajú nejaké nahnevinkané komentáre, ako teraz musíme znovu zvádzať základný zápas o to, kam civilizačne patríme a podobné nezmysly. Celé je to úplne zbytočný a manipulatívny humbug.”

Draxler upozorňuje, že médiá tu zmiešavajú dve veci: !Kde sa Slováci naozaj cítia pohodlne a čo hovoria, keď sa ich vyrývačne pýtate. Čo sa príslušnosti k Rusku týka, je to úplne jednoznačné: Na jednej strane veľa Slovákov pociťuje k Rusom, zvlášť bežným Rusom, sympatie. Tie sa vzťahujú k určitému spoločne zdieľanému osudu a skúsenostiam. Mnoho ľudí si mladosť spája s pionerskými tábormi, s vyrastaním v režime sovietskeho typu, s pozeraním Počkaj zajac! Ďalší majú aj bližší vzťah k ruskej kultúre: literatúra, filmy, hudba. A vnímajú aj to, že postsovietsky priestor si prešiel podobnými otrasmi v 90. rokoch. Mnohí ľudia tu aj tam sa z toho dodnes nespamätali, a aj u tých, ktorí sú na tom teraz výrazne lepšie ostali určité traumy. No a súcitia spolu. Kvôli tej skúsenosti.”

.

“Na druhej strane Slováci nechcú patriť do Ruska ani do ruskej sféry vplyvu. Z prieskumov to jednoznačne vyplýva. Z jedného, ktorý som robil, bolo vidno, že takmer žiaden Slovák by nechcel žiť v Rusku (otázka bola formulovaná tak, či by respondent pre zaujímavosť chcel stráviť niekoľko rokov v niektorej inej krajine). Tvrdili to len menej ako 2 percentá, čo je v rámci štatistickej chyby – pri krajinách západnej Európy to boli oveľa vyššie čísla. Čo je ešte smerodatnejšie: menej ako 10 percent ľudí by chcelo mať u nás politický režim, aký majú v Rusku. Ale ľuďom sa proste nepáči mnoho vecí, ktoré si zažívajú u nás, takisto ich znepokojuje všeobecný stav spoločnosti, aj v západnej Európe.”

Títo ľudia podľa slov Draxlera vnímajú Rusko ako určitú protiváhu, politickú aj kultúrnu. “Čo vôbec nie je nelogické. A vyjadrujú mu určitú podporu. Iste, máte určité percento ľudí, nie také veľké ale veľmi hlasné a aktívne, ktoré úplne doslova opakuje hocičo z ruskej propagandy a na to, aby ste sa s nimi rozumne porozprávali, ich musíte stretnúť mimo sociálnych sietí. V tom dave je aj kopa neracionality a nie najšťastnejších hodnôt (reakcionárska zbabelosť) a to netreba prehliadať a do budúcna s tým treba pracovať.”

“Ale aj oni aj väčšina tých ostatných (!), ktorí odpovedajú v prieskumoch tak, že na to radostne iritovane môže reagovať kaviareň, to robí presne preto: odpovedajú tak, aby čo najhlasnejšie bolo počuť, že sa im mnoho vecí nepáči. To je všetko. Navyše, kaviareň rada manipuluje pri interpretácií toho, čo ľudia hovoria. Ak kriticky vnímate nielen Rusko ale aj niektoré štruktúry či aktérov Západu, kaviarenská propaganda z vás s radosťou okamžite urobí buď blbca alebo ruského agenta. Lebo kaviareň sú mentálni dediči normalizátorov.”

Draxler tvrdí, že navyše sú v hre aj hlbšie intelektuálne obmedzenia. Napríklad “argument”, že Rusi nemôžu mať pravdu, lebo niektoré časti krajiny nemajú základnú infraštruktúru… “Proste, vyčítajme im, že majú inú históriu ako USA či západná Európa. Vyčítajme im, že sú chudobnejší.”

“Druhý aspekt: Rusi si v 90. rokoch zistili, že sa demokraciu snažili vybudovať veľmi naivným spôsobom. Ako by potvrdil každý lepší sociológ – “demokracia” západného typu je niečo, za čím je špecifická štruktúra spoločnosti, nedá sa vybudovať tak, že sa proste povie slobodné voľby a médiá nech si píšu, čo chcú.
A tak to skúšajú inak, prechádzajú si autoritárskou ale modernizačnou fázou.”

.

Na záver Draxler dodal, že práve toto propagandisti napádajú zo špecifických dôvodov. “A detinská časť kaviarne tie naivnosti opakuje.
Polarizácia pokračuje. Kaviareň reve. A čuduje sa, že na ňu potom revú naspäť.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:23

Nálada vo francúzskom výrobnom sektore tento mesiac stagnovala, v rámci celého podnikateľského sektora však zaznamenala mierny rast. Uviedol to v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE, ktorého údaje zverejnil portál RTTNews.

14:23

Rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International (RBI) dokončila predaj svojej bieloruskej dcéry Priorbank spoločnosti Soven 1 Holding zo Spojených arabských emirátov.

14:23

Mnohí živnostníci budú mať problém na dôchodku vyžiť, ak si už v súčasnosti neodložia financie na penziu. Polovica samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) neplatí v súčasnosti štátu žiadne sociálne odvody, väčšina z ostatných zase platí len minimálne odvody. Státisíce živnostníkov bude tak v budúcnosti dostávať nízky dôchodok. Upozornil na to analytik online investičnej platformy Portu Marek Malina.

14:21

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck vyzval skupinu Volkswagen, aby nezatvárala závody. Na udržanie závodov by sa malo sústrediť všetko úsilie, povedal Habeck v rámci návštevy závodu Volkswagenu v meste Emden v Dolnom Sasku.

14:21

Čínska centrálna banka prekvapivo nezmenila svoje hlavné úrokové sadzby. TASR o tom informuje na základe správy CNBC. People’s Bank of China (PBOC) ponechala svoju základnú sadzbu jednoročných úverov (LPR) na 3,35 % a päťročnú LPR na 3,85 %.

14:20

Väčšina záujemcov o hypotéku musí mať v súčasnosti k dispozícii vlastné zdroje na jej dofinancovanie. Dofinancovanie prostredníctvom ďalšieho úveru je aktuálne z dôvodu obmedzených príjmov domácností často nemožné, existujú však isté riešenia, priblížila riaditeľka pre úvery finančno-sprostredkovateľskej spoločnosti FinGo.sk Eva Šablová. Tá ďalej hovorí o možnom znížení úrokových sadzieb v budúcnosti.

14:20

Dvadsať členských krajín EÚ, vrátane Slovenska, v piatok odoslalo spoločnú výzvu pre novú Európsku komisiu (EK) týkajúcu sa priorít na jednotnom trhu EÚ a zvýšenia konkurencieschopnosti.

14:11

Do protipovodňovej ochrany v Maďarsku je zapojených 1936 príslušníkov ozbrojených síl v 13 lokalitách. Podľa servera atv.hu to povedal v piatok maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

14:11

Rada Európy (RE) v piatok vyzvala Maďarsko, aby zreformovalo svoju legislatívu o doživotných trestoch.

14:08

Ministri energetiky skupiny krajín G7 a ďalších štátov budú v pondelok rokovať o vážne poškodenej energetickej infraštruktúre Ukrajiny, uviedol taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

14:07

Čínska ZOO pod tlakom rozhnevaných návštevníkov priznala, že jej pandy sú v skutočnosti iba nafarbené psy.

14:06

EÚ poskytne Ukrajine novú pôžičku až do výšky 35 miliárd eur. Oznámila to v piatok v Kyjeve predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Leyenová Vojna
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vítajú počas stretnutia v Kyjeve v piatok 20. septembra 2024
14:04

Poľská vláda sa rozhodla druhýkrát rozšíriť oblasť, na ktorú sa vzťahuje stav živelnej pohromy pre ničivé záplavy.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali