Girasoli: Jednota znamená kráčať spolu a rešpektovať sa, nie byť rovnakí

Girasoli: Jednota znamená kráčať spolu a rešpektovať sa, nie byť rovnakí

Nitra 5. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

Aktualizované 5. júla 2024 18:29

Slávnostnou svätou omšou na Svätoplukovom námestí v Nitre sa začali trojdňové oslavy Nitra, milá Nitra, ktorých súčasťou je celonárodná Cyrilo-metodská púť. Omšu celebroval arcibiskup Nicola Girasoli, apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku

Nicola Girasoli
Slávnostnou svätou omšou na Svätoplukovom námestí v Nitre sa 5. júla 2024 začali trojdňové oslavy Nitra, milá Nitra, ktorých súčasťou je celonárodná Cyrilo-metodská púť. Omšu celebroval arcibiskup Nicola Girasoli (na snímke v strede), apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku

Jeho slová o potrebe jednoty a súdržnosti národa si na námestí vypočuli tisícky veriacich z celého Slovenska vrátane prezidenta SR Petra Pellegriniho, podpredsedu Národnej rady (NR) SR Petra Žigu (Hlas-SD), povereného výkonom právomocí predsedu NR SR, členov vlády, poslancov, predstaviteľov spoločenského, kultúrneho a cirkevného života.

Reklama

Arcibiskup Girasoli pripomenul, že potrebujeme byť jednotným národom, rešpektujúcim naše rozdielnosti, myšlienky, správanie a kultúrne postoje. “Rozdiely a pluralita nikdy nie sú prekážkou jednoty, naopak, rozdielnosť jednotu obohacuje. Ani v parkoch nie sú všetky kvety rovnakej farby a vône. Ak by boli, bolo by to veľmi smutné,” povedal vo svojej kázni.

Pripomenul, že jednota znamená kráčať spolu a rešpektovať sa, nie však byť rovnakí. “Cyril a Metod prišli na naše územie z veľkej diaľky a stretli sa tu s kultúrou, ktorá bola veľmi odlišná od tej ich. Prišli sem hlásať, nie nanucovať evanjelium,” poukázal na odkaz solúnskych bratov.

Reklama

Podľa slov Girasoliho musíme v našej spoločnosti znova objaviť hodnoty participácie a vzájomného porozumenia. “Konajme ako partneri napriek našim odlišnostiam. Ak má národ rásť, musí ostať jednotný. Jednota je veľmi dôležitá aj na posilnenie dialógu medzi generáciami, aj na obnovenie vzájomnej dôvery. Chceme vidieť našu krajinu jednotnú, stmelenú spoločnými hodnotami, chceme ju vidieť napredovať, rásť,” dodal.

Arcibiskup skonštatoval, že urobiť prvý krok k zmiereniu a pochopeniu nie je prejavom slabosti, ale múdrosti pre dobro všetkých. “Aj keď situácia vo svete nie je povzbudivá, neprestávajú vojny, musíme veriť, že pokoj je možný a je možný lepší svet,” povzbudil arcibiskup veriacich.

Mestskými slávnosťami si Nitra každoročne pripomína svoju slávnu históriu a v tomto roku aj 1161. výročie príchodu solúnskych bratov Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy.

 

Slová apoštolského nuncia o potrebe jednoty ocenil aj prezident Pellegrini

Slová o potrebe jednoty a súdržnosti národa rezonovali počas slávnostnej svätej omše v Nitre pri príležitosti celonárodnej Cyrilo-metodskej púte. Predniesol ich hlavný celebrant liturgickej slávnosti arcibiskup Nicola Girasoli, apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku. Odkaz apoštolského nuncia ocenil aj prezident SR Peter Pellegrini.

Reklama

Podľa slov Girasoliho rozdiely a pluralita nikdy nie sú prekážkou jednoty, naopak, rozdielnosť jednotu obohacuje. S jeho odkazom sa stotožňujú aj emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka i nitriansky biskup Viliam Judák.

Prezident SR je podľa vlastných slov nesmierne vďačný za výzvu apoštolského nuncia urobiť prvý krok k jednote a bratstvu. “Byť jednotní neznamená potierať rozdielne názory, neznamená to, že sa musíme všetci na seba podobať a byť rovnakí. Naopak, byť jednotní, ale v rozmanitosti, je najsprávnejšia cesta, aby sa situácia na Slovensku upokojila, aby sme ďalšie roky hrdo a sebavedomo kráčali k lepšej budúcnosti,” povedal Pellegrini.

Kardinál Duka doplnil, že okrem jednoty a súdržnosti potrebujeme aj vnútornú reformu srdca. “To nám musí povedať, že bez skutočnej lásky nie je cesta do budúcnosti.” Biskup Judák ocenil, že slová arcibiskupa Girasoliho vliali ľuďom nádej a odvahu, aby urobili nielen prvý krok, ale aj ďalšie k zmiereniu.

 

Pápež František v liste pozdravil prezidenta SR, Slovensku zaželal prosperitu

Pápež František pozdravil pri príležitosti štátneho sviatku svätých Cyrila a Metoda prezidenta SR Petra Pellegriniho. V liste adresovanom prezidentovi, prečítanom počas piatkovej liturgickej slávnosti, vyjadril srdečné želanie prosperity pre Slovensko.

Reklama

“Nech sa vaša vlasť aj naďalej zasadzuje za mier a bratstvo v tejto časti sveta. Nech Slováci, vychádzajúc zo svojich evanjeliových koreňov, naďalej prispievajú k poskytovaniu úľavy najchudobnejším a najzraniteľnejším a pracujú pre spoločné dobro,” uviedol pápež v liste.

Svätí Cyril a Metod položili základný kameň našej kultúry, viery a písma. Tým nás zaradili medzi moderné spoločnosti vtedajšieho sveta. Poukázal na to prezident na sociálnej sieti v súvislosti s piatkovým sviatkom svätých Cyrila a Metoda.

SNS: Dielo Cyrila a Metoda položilo základy našej kultúrnej a duchovnej identity

Dielo svätých Cyrila a Metoda položilo základy našej kultúrnej a duchovnej identity, ktorá je dodnes zdrojom nábožnosti, solidarity a vzájomnosti medzi slovanskými národmi. Slovenská národná strana (SNS) to uviedla na sociálnej sieti pri príležitosti piatkového sviatku svätých Cyrila a Metoda.

“Cyril a Metod, ktorí boli vyhlásení za spolupatrónov Európy, zohrali kľúčovú úlohu pri šírení kresťanstva a slovanskej písomnosti. Ich misia priniesla nielen nové náboženské učenie, ale aj hlaholiku, prvé písmo prispôsobené slovanskému jazyku,” zhodnotila SNS. Zároveň doplnila, že ich príchod na naše územie je historickým momentom, ktorý formoval duchovnú a kultúrnu identitu Slovákov, Moravanov, Čechov, Bulharov a Macedóncov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:33

Moskva podnikla na ruskom Ďalekom východe cvičenie, v rámci ktorého testovala elektronické odpaľovanie balistických striel Iskander. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na pondelkové správy ruských médií. Cvičenie sa uskutočnilo v ruskej Židovskej autonómnej oblasti, ktorá hraničí s Čínou.

10:25

Obchodná bilancia Rakúska sa v období od januára do konca apríla dostala do kladných čísel, k čomu prispel výrazný pokles dovozu.

10:25

Francúzska ľavica si v priebehu tohto týždňa vyberie svojho kandidáta na post premiéra z radov svojej víťaznej volebnej koalície, uviedol v pondelok líder Socialistickej strany (PS) Olivier Faure. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

10:16

Svetové mocnosti by mali pomôcť Rusku a Ukrajine obnoviť priame mierové rokovania. Povedal to v pondelok čínsky prezident Si Ťin-pching maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, ktorý je na návšteve Číny, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

“Medzinárodné spoločenstvo by malo vytvoriť podmienky a poskytnúť pomoc obom stranám, aby prišlo k obnoveniu priameho dialógu a rokovaní,” povedal čínsky líder. “Len vtedy, keď všetky veľké mocnosti uplatnia pozitívnu energiu namiesto negatívnej, môže v tomto konflikte čoskoro nastať počiatok prímeria,”dodal.

10:04

Európske akciové trhy v pondelok po otvorení obchodovania smerovali nadol. Investorov znepokojila politická neistota vo Francúzsku po predčasných voľbách, kde žiaden z hlavných politických blokov nezískal v novom parlamente jasnú väčšinu.

10:04

Cena elektriny pre Slovensko s dodaním v budúcom roku sa na pražskej burze PXE v minulom týždni po približne mesiaci vrátila nad hranicu 100 eur za megawatthodinu (MWh). Atakuje tak tohtoročné maximá z druhej polovice mája, keď stála elektrina 104,5 eura/MWh. Mierne v minulom týždni naopak poklesla cena zemného plynu s dodaním v nasledujúcom mesiaci.

09:37

Očakávaná celková úroda hustosiatych obilnín na úrovni 2,7 milióna ton by mala byť v porovnaní s minuloročnou definitívnou úrodou o takmer 460.000 ton nižšia. Na medziročnom poklese nad 14 % sa podieľalo najmä významné zníženie pestovateľskej výmery pšenice. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR v prvom tohtoročnom odhade.

09:36

Nemecký export v máji výrazne klesol. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom hodnota vyvezeného tovaru klesla o 3,6 % na 131,6 miliardy eur.

09:26

Pri zosuve pôdy v blízkosti nezákonnej bane na zlato na indonézskom ostrove Sulawesi zahynulo najmenej 11 ľudí, ďalších 19 je nezvestných. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady, píše TASR podľa agentúry AFP.

Sulawesi
Na snímke záchranári odnášajú zranenú osobu po zosuve pôdy na indonézskom ostrove Sulawesi v pondelok 8. júla 2024
09:26

Spoločnosť Boeing v pondelok oznámila, že “dosiahla dohodu” s americkým ministerstvom spravodlivosti týkajúcu sa dvoch tragických havárií lietadiel typu Boeing 737 MAX spred vyše piatich rokov. TASR o tom informuje s odvolaním sa na tlačovú agentúru AFP.

“V princípe sme dosiahli dohodu o podmienkach riešenia s ministerstvom spravodlivosti (USA), ktorá podlieha memorializácii a schváleniu konkrétnych podmienok,” uviedla spoločnosť Boeing vo vyhlásení.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstup lanovkou na Solisko počas letnej turistickej sezóny na Solisku vo Vysokých Tatrách

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Jackson Robert

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali