Georgia Meloniová kritizuje správu EK o právnom štáte

❚❚

Bratislava 30. júla 2024 (HSP/The European Conservative/ Foto: TASR/AP-Michele Nucci/LaPresse)

 

Talianska premiérka Georgia Meloniová vytkla predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej, že Taliansko sa v správe EÚ o dodržiavaní zásad právneho štátu ocitlo pod paľbou kritiky v súvislosti s tvrdeniami o zasahovaní do činnosti médií. Informuje The European Conservative

Von der Leyenová a Meloniová navštívili región Emilia Romagna postihnutý záplavami
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová (vľavo) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

Talianska premiérka Georgia Meloniová sa vyjadrila proti „využívaniu správy EÚ o právnom štáte na politické účely“ v reakcii na to, že Európska komisia obvinila Taliansku vládu zo zasahovania do fungovania národných spravodajských služieb.

.

Profil Talianska v rámci správy o právnom štáte ua rok 2023 sa začína v časti o národných médiách tvrdením: „Verejnoprávne médiá zohrávajú významnú úlohu v mediálnom prostredí, pričom je potrebné posilniť záruky ich redakčnej a finančnej nezávislosti.“

V reakcii na to Meloniová tvrdí, že : „Zistenia Komisie obsahujú neohrabané a účelové útoky, ktoré môžu pôsobiť len v kontexte opakovaného používania falošných správ, ktoré čoraz viac znečisťujú diskusiu v Európe.“

.

 

EÚ má “obavy o právny štát”

Redakcia The European Conservative poznamenala, že jej pravidelní čitatelia poznajú spôsob, akým sa obavy o „právny štát“ bežne využívajú na prenasledovanie suverenistických členských štátov Európskej únie – predovšetkým Maďarska, Slovenska a donedávna aj Poľska (za bývalej vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS)).

Teraz sa zdá, že talianski konzervatívci si začínajú uvedomovať toto inštrumentálne (a pokrytecké) nasadenie EÚ v oblasti „boja proti právu“. Žiaľ, v súčasnosti nie je zrejmé, či takéto uznanie poskytne talianskej vláde veľkú ochranu pred ďalším zasahovaním EÚ do jej vnútorných záležitostí.

Meloniová prisľúbila, že vyvinie maximálne úsilie, aby v Taliansku a v Európe zabezpečila “plné rešpektovanie základných hodnôt, ktoré sú základom Európskej únie“, a tiež zopakovala vytrvalý záväzok, aby Taliansko “po desaťročiach bezostyšného politického alokovania dosiahlo pokrok v oblasti slobodných informácií, boja proti falošným správam a pluralizmu verejnoprávneho rozhlasu a televízie“.

Okrem vyjadrenia svojho stanoviska Meloniová uvádza aj skutkové okolnosti prípadu. Európska komisia uviedla niekoľko mien z radov novinárov a moderátorov, ktorí opustili Rai ako dôkaz tlaku vlády na verejnoprávneho vysielateľa, aby prijal zmeny v redakčnej línii. (Rai – Radiotelevisione italiana, talianska verejnoprávnu televíziu).

.

V reakcii Meloniová uviedla konkrétne mená novinárov a vysvetlila tieto ich odchody ako súčasť normálneho fungovania trhu práce. „Súčasné predstavenstvo Rai bolo vymenované predchádzajúcim zákonodarným zborom, a teda väčšinou, ktorej Fratelli d’Italia (strana premiérky Meloniovej) nebola súčasťou,“ odkázala Meloniová.

Rovnako pripomenula Ursule von der Leyenovej, že jej vlastná výkonná a parlamentná väčšina v EK “zatiaľ nevyužila platnú legislatívu na obnovu vrcholového manažmentu“.

K listu premiérky Giorgii Meloniovej, ktorý adresovala Európskej komisii, sa vyjadrili členovia dozornej komisie Rai z Fratelli d’Italia, vyzdvihli úsilie talianskej premiérky a vyjadrili jej slová vďaky : „Za to, že už po niekoľkýkrát demaskovala hru protitalianskej ľavice, ktorá svojimi lžami neváha poškodiť Taliansko v zahraničí len kvôli tomu, aby mohla zaútočiť na premiérku.“

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:34

Flotila čínskej pobrežnej stráže vstúpila po prvýkrát do Severného ľadového oceánu v rámci spoločných vojenských manévrov s Ruskom, uviedli štátne médiá.

08:18

Izrael v priebehu niekoľkých dní spustí “významnú odvetu” za raketový útok Iránu. Odveta by sa mala zamerať na ropné zariadenia a ďalšie strategické objekty na iránskom území. V stredu to s odvolaním sa na izraelských predstaviteľov uviedol americký spravodajský web Axios.

07:32

Na Taiwane uzavreli školy a finančné trhy pre tajfún Krathon, ktorý na juh a východ ostrova priniesol prívalové dažde a silný vietor. Z exponovaných oblastí evakuovali vyše 10.000 ľudí.

07:08

Valné zhromaždenie Spoločnosti národov v Ženeve prijalo 2. októbra 1924 protokol o mierovom riešení medzinárodných sporov, ktorý mal prehĺbiť európsky systém kolektívnej bezpečnosti. Dokument prijalo 21 krajín na čele s Francúzskom. Pakt zaväzoval signatárov na mierové riešenie vzájomných sporov. Anglicko však nakoniec Ženevský protokol odmietlo.

07:06

Situácia na Blízkom východe, imigrácia, dane, interrupcie, násile so zbraňami, klimatická zmena a ekonomika boli téma predvolebnej diskusie kandidátov na viceprezidenta USA — demokrata Tima Walza a republikána JD Vancea —, ktorú odvysielala televízia CBS zo svojej centrály v New Yorku. Zatiaľ čo Vance obvinil zo súčasných kríz doma i vo svete súčasnú viceprezidentku a prezidentskú kandidátku demokratov Kamalu Harrisovú, Walz ju bránil a varoval pred návratom Donalda Trumpa do Bieleho domu.

Kandidáti na viceprezidenta sa stretli v televíznej diskusii
Na snímke kandidáti na viceprezidenta USA – demokrat Tim Walz (vpravo) a republikán JD Vance – si podávajú ruky pred predvolebnou diskusiou, ktorú odvysielala televízia CBS zo svojej centrály v New Yorku
07:04

Generálna prokuratúra Ukrajiny tvrdí, že ruská armáda zastrelila 16 ukrajinských vojakov, ktorí sa vzdali pri meste Pokrovsk ležiacom v Doneckej oblasti. Na svojom oficiálnom telegramovom kanáli uviedla, že začala vyšetrovanie pre podozrenie z porušenia zákonov a zvyklostí vedenia vojny v kombinácii s úkladnou vraždou.

07:03

Izrael po iránskom raketovom útoku opäť zaútočil na ciele Hizballáhu v libanonskej metropole Bejrút. Útoky potvrdili aj ozbrojené sily židovského štátu, neposkytli však žiadne podrobnosti.

Útoky medzi Libanonom a Izraelom
Izraelské delostrelectvo strieľa zo severného Izraela na Libanon
07:01

Počet obetí hurikánu Helene, ktorý minulý týždeň zasiahol juhovýchod USA, sa zvýšil na najmenej 155. V najviac postihnutom štáte Severná Karolína evidujú najmenej 74 úmrtí, v Južnej Karolíne 36, v Georgii 25, na Floride 14, štyroch v Tennessee a dvoch vo Virgínii. 

07:00

Menšinová liberálna vláda kanadského premiéra Justina Trudeaua prežila už druhé hlasovanie o vyslovení nedôvery v priebehu jedného týždňa. Návrh v snahe vyvolať predčasné voľby opäť podala opozičná Konzervatívna strana Kanady (CPC), poslanci Dolnej snemovne ho však zamietli pomerom hlasov 207 ku 121, keď kabinet podporili dve menšie strany.

06:59
Iránsky raketový útok na Izrael bude mať „vážne dôsledky“.

Uviedol to Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Povedal, že americké torpédoborce pomohli odraziť útok približne 200 rakiet.

„Ide o významnú eskaláciu zo strany Iránu, je to závažná udalosť. Dali sme jasne najavo, že tento útok bude mať dôsledky, vážne dôsledky, a budeme spolupracovať s Izraelom, aby sa to stalo skutočnosťou,“ povedal Sullivan bez toho, aby spresnil, aké by tieto dôsledky mohli byť.

06:58

 Irán urobil veľkú chybu, keď uskutočnil raketový útok na Izrael, a za to zaplatí. Na úvod zasadnutia bezpečnostného kabinetu to podľa denníka Times of Israel povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke otvorenie výstavy Tvar ducha, sila a krása afrického umenia v Bratislave

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali