„Generálny tajomník OSN je v Rusku, aj toho potrestá Európsky parlament?,“ pýta sa Blaha

❚❚

Bratislava 24. októbra 2024 (HSP/Telegram Foto: TASR Grigory Sysoyev/Photo host brics-russia2024.ru via AP)

 

Generálny tajomník Organizácie spojených národov António Gutteres sa zúčastnil na samite BRICS v Kazani a dokonca sa má stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom – „Aj toho potrestá Európsky parlament?“ pýta sa Blaha

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin(otočený chrbtom) si podáva ruku s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Gutteresom
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin(otočený chrbtom) si podáva ruku s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Gutteresom

Poslanec Európskeho parlamentu Ľuboš Blaha sa začiatkom októbra vybral navštíviť Rusko – prednášal na diplomatickej univerzite MGIMO, so študentmi položili symbolickú kyticu na hrob neznámeho vojaka a tiež navštívili hrob maršala Georgija Konstantinoviča Žukova. Táto jeho diplomatická cesta do Moskvy sa však stretla s obrovskou vlnou kritiky na domácej scéne a dokonca aj od európskych kolegov. Na zasadnutí EP minulý týždeň dokonca europoslanec z Litvy žiadal predsedníčku EP( ktorou je Roberta Metsola) aby zasiahla.

.

 

Generálny tajomník OSN na návšteve v Rusku

16. summit skupiny BRICS sa tento týždeň koná v ruskej Kazani. Pripomenieme, že samit v Kazani je záverečným podujatím ruského predsedníctva v tomto združení, ktoré sa koná pod mottom “Posilnenie multilateralizmu pre spravodlivý globálny rozvoj a bezpečnosť“. Samit prebieha od 22. do 24. októbra a na stretnutiach rozšíreného formátu “BRICS plus“ sa zúčastňuje až 40 krajín…. A dnes na neho zavítal aj generálny tajomník OSN.

.

Blaha v príspevku na Telegrame položil uštipačnú otázku : „Generálny tajomník OSN je v Rusku a stretne sa s Putinom – aj toho potrestá Európsky parlament ?“

„Summit v Kazani ukázal, akí sú Rusi strašne “izolovaní” a aká je strašná “hanba” sa s nimi stretávať,“ poznamenal Blaha v príspevku.

Zdôraznil, že summitu, ktorý dnes končí, sa zúčastnili najvýznamnejší štátnici z celého sveta, ktorí reprezentujú niekoľko miliárd ľudí na planéte – lídri Číny, Indie, Južnej Afriky a Brazílie. Dodal, že ku pôvodnej skupine BRICS sa pridali už aj Egypťania, Iránci, Etiópčania či Spojené arabské emiráty a záujem má aj socialistická Kuba a Venezuela.

„Na summite sa objavil aj turecký líder Recep Tayyip Erdoğan a neuveríte, prišiel aj generálny tajomník OSN Guterres!,“ oznámil Blaha.

Obrazne uviedol, že ho to donútilo “nahlas“ potozmýšľať nad tým, či Európsky parlament bude trestať aj Guterresa za to, že išiel do Ruska a rokoval s Rusmi : „Keď tak veľmi chcú trestať mňa….“

.

„ Prosím pekne, toto je to “izolované” Rusko? Nemáte pocit, že izolovaná je skôr Európska únia? Kolektívny Západ? Liberálna bublinka?,“ pýta sa europoslanec.

„ “No dobre, dobre“, povedia slniečkari. Politicky síce Rusko izolované nie je, ale ničíme ho aspoň ekonomicky. Lenže aj to je kolosálna hlúposť,“ vyjadril sa. Zdôvodnil to tým, že v Európskom parlamente žijú v ilúzii, že Rusko je na tom tak zle, že kvôli sankciám nemá ani práčky či chladničky a pripomenul, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová tu tento bohapustý hoax na plné ústa šírila– nakoniec aj tento hoax videom z ruskej predajne s elektronikou Blaha na svojej ceste v Moskve vyvrátil.

„A keď sa tam idete pozrieť a potvrdíte im, že sú totálne mimo, tak po vás ešte nejakí pobaltskí extrémisti kričia, že je hanba, že chcete mier….,“ poznamenal a dodal: „A takýchto trpaslíkov má niekto brať vážne.“

Blaha poznamenal, že Západniari síce hovoria, že politicky a ekonomicky Rusko prekvitá – ale morálne vraj zlyhalo. „Lebo vraj vedie vojnu na Ukrajine,“ uviedol.

Svoju poznámku doplnil : „Ja len, že tí istí Západniari asistujú Izraelu pri genocíde v Gaze, rozmlátili Irak, Afganistan, Sýriu a Líbyu, bombardovali Juhosláviu a ťahali sa k hraniciam Ruska… A to všetko stihli za posledných 30 rokov…“

.

 

Títo chcú kázať o morálke ?

„Títo chcú niečo kázať o morálke? Títo imperialisti?,“ opýtal sa europoslanec ale hneď si aj odpovedal: „Veď majú na svedomí milióny mŕtvych ľudí. A celý svet to vie – zobuďte sa, panáčikovia!“

Blaha uviedol, že summit BRICS v ruskej Kazani považuje za veľký diplomatický úspech Ruska, Číny, Indie a ďalších napredujúcich mocností : „Je to ich spoločný signál, že nebudú skákať tak, ako pískajú USA.“

„ A pre mňa je cťou, že v mene Slovenska rozvíjam priateľské vzťahy so všetkými krajinami BRICS-u, pretože áno, tam je budúcnosť svetovej ekonomiky,“ zopakoval svoj postoj europoslanec.

Reakcie na jeho cestu do Ruska ho však neodradili a uviedol, že sa tam chystá znova : „…A litovskí krikľúni z progresívnych frakcií tu v Európskom parlamente môžu skákať ako čertíkovia z krabičky, ja do Ruska pôjdem znovu a zas. Aj do Číny. Aj do ďalších krajín BRICS-u!“

„Nezlomia nás!,“ dodal.

S prianím krásneho dňa sa Blaha zo Štrasburgu rozlúčil a príspevok zakončil už tradične : „Venceremos.“

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:13

Vedenie hokejového klubu z Nových Zámkov sa dohodlo na zmluve s kanadským útočníkom Nickom Ritchiem. Dvadsaťosemročného krídelníka draftoval do NHL tím Anaheim Ducks v roku 2014 v prvom kole z celkového desiateho miesta. Zámčania o tom informovali na svojom webe.

20:10

Talian Roberto Manicni skončil vo funkcii trénera futbalistov Saudskej Arábie. Vo štvrtok to oznámila tamojšia futbalová federácia s tým, že obe strany ukončili zmluvu po vzájomnej dohode.

18:46

Predaj nových domov v Spojených štátoch zaznamenal v septembri nečakane prudký rast na najvyššiu úroveň za viac než rok. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu RTTNews, ktoré zverejnili najnovšie údaje amerického ministerstva obchodu.

18:44

Jedna osoba zahynula a štyria ľudia utrpeli zranenia vo štvrtok pri vykoľajení osobného vlaku na severe Nórska. Oznámila to miestna polícia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Vlak, ktorý smeroval z Trondheimu do mesta Bod na severe krajiny, zasiahli padajúce skaly, povedal policajt Arild Woldmo pre nórsku stanicu NRK. Jeho kolega Bent Are Eilertsen informoval, že v čase vykoľajenia bolo vo vlaku 55 ľudí.

Na severe Nórska sa vykoľajil osobný vlak
Na snímke osobný vlak, ktorý sa vykoľajil na severe Nórska
18:39

Predseda vlády Čiernej Hory Milojko Spajič pricestoval vo štvrtok na prvú oficiálnu návštevu Budapešti, kde ho prijal maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa servera nepszava.hu rokovali premiéri okrem dvojstranných vzťahov aj o európskych a svetových politických záležitostiach, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

“Do európskej ekonomiky treba priniesť nové zdroje a najvhodnejším spôsobom, ako to urobiť, je prijať krajiny západného Balkánu,” podčiarkol maďarský premiér po rokovaní so Spajičom.

18:11

Nemecká humanitárna organizácia Welthungerhilfe vo štvrtok vyhlásila, že situácia v Pásme Gazy pripomína “apokalypsu” po viac ako rok trvajúcej vojne medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Organizácia tiež opätovne odsúdila útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, keď proiránski militanti zabili približne 1200 ľudí a zajali 250 rukojemníkov. Welthungerhilfe vyzvala aj na prepustenie všetkých zadržiavaných osôb.

17:47

Na medzinárodnej konferencii o Libanone, ktorá sa vo štvrtok konala v Paríži, sa vyzbierali prísľuby humanitárnej pomoci a podpory pre armádu tejto krajiny v celkovej výške miliardy dolárov. Oznámil to francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot, informuje TASR podľa agentúry AP.

17:42

Rakúsky parlament si vo štvrtok zvolil za svojho predsedu poslanca Waltera Rosenkranza, ktorého židovská komunita kritizovala za to, že “vzdal hold nacistickým zločincom”. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

Rosenkranza (62), právnika a bývalého prezidentského kandidáta, na post predsedu Národnej rady nominovala Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá zvíťazila v septembrových voľbách. Napriek víťazstvu vo voľbách sa jej nepodarilo nájsť partnerov na zloženie vlády.

Walter Rosenkranz
Na snímke z 9. októbra 2022 Walter Rosenkranz
17:19

Ceny zemného plynu sú v súčasnosti ešte výrazne vyššie ako pred rokom 2020, no z rekordných viac ako 300 eur za megawatthodinu (MWh) už dávnejšie klesli na aktuálnych približne 40 eur za MWh. Spotové ceny plynu v Európe by sa mohli za priaznivých okolností dostať v nasledujúcich dvoch rokoch aj na predkrízové úrovne. Pre slovenských odberateľov však budú z dôvodu zvýšených prepravných nákladov stále výrazne vyššie. Na konferencii Energofórum organizovanej spoločnosťou Sféra to vo štvrtok povedal analytik spoločnosti EGÚ Brno Michal Kocůrek.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali