Generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku odvolali z funkcie. Šimkovičová vysvetľuje

❚❚

Bratislava 6. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

Aktualizované 6. augusta 2024 o 20:28 h.

Generálny riaditeľ SND Matej Drlička bol k utorku odvolaný zo svojej funkcie. Pre TASR to potvrdila PR manažérka SND Jana Alexová

Matej Drlička
Na snímke Matej Drlička

“Áno, môžem potvrdiť, že GR Matej Drlička bol odvolaný, už nie je generálnym riaditeľom,” uviedla. Momentálne podľa nej prebieha porada manažmentu divadla, Drlička by sa mal k celej veci vyjadriť neskôr.

.

Alexová priblížila, že rozhodnutie o odvolaní mal dostať Drlička v utorok ráno.

“V skorých ranných hodinách ho v jeho domácnosti navštívila ministerská úradníčka v sprievode dvoch ochrankárov a doručila mu odvolací dekrét bez udania akýchkoľvek dôvodov jeho odvolania,” uviedla Alexová.

.

Dodala, že tieto dôvody nepozná ani manažment.

“Rovnako nie je známe, kto bude dočasne poverený generálny riaditeľ SND,” dodala.

Vedenie Ministerstva kultúry (MK) SR v druhej polovici júla skritizovalo manažment SND za riešenie dočasného sídla Umelecko-dekoračných dielní (UDD) v bratislavskom Lamači. Naznačilo ekonomickú nevýhodnosť nájmu, a tým aj nehospodárne využitie verejných prostriedkov, šéf SND Matej Drlička sa mal dopustiť aj porušenia interných smerníc a prekročiť svoje právomoci. Rezort sa v júli ohradil aj voči odvolaniu šéfky baletu SND Niny Polákovej, aj v tomto prípade skonštatoval, že Drlička nedodržal postup stanovený štatútom SND a svoj krok dopredu neprerokoval s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS).

Na odvolanie Drličku upozornil v utorok ako prvý denník Sme.

Matej Drlička sa stal generálnym riaditeľom SND na začiatku januára 2021. V novembri 2022 ho vtedajšia ministerka kultúry Natália Milanová odvolala z funkcie za výroky na adresu umelcov a politikov, Drlička sa na post vrátil v máji 2023 ako víťaz výberového konania.

.

 

Dôvodmi odvolania Mateja Drličku sú závažné pochybenia a strata dôvery

Dôvodmi odvolania Mateja Drličku z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) sú závažné pochybenia a strata dôvery od ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie ministerstva Petra Bačinská. V mene ministerstva zároveň deklarovala, že vedenie rezortu ani samotná ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) neplánujú zasahovať do dramaturgie a činnosti SND.

Pripomenula, že vedenie ministerstva viackrát vyjadrilo nespokojnosť s Drličkovými manažérskymi postupmi pri vedení a riadení. Vyčíta mu aj politický aktivizmus pri výkone funkcie, pripomína v tejto súvislosti jeho vyjadrenia voči politikom, ktoré boli dôvodom Drličkovho odvolania z postu už v roku 2022.

“Ministerstvo kultúry citlivo vníma sťažnosti zamestnancov a sólistov Opery Slovenského národného divadla, ktoré sa týkali šikany a nekompetentného vedenia Opery SND,” uviedla Bačinská.

Upozornila, že na rozdiel od situácie v baletnej zložke SND, kde sa pokúšal o mediáciu medzi členmi súboru a riaditeľkou Ninou Polákovou, opakované sťažnosti členov operného zboru ignoroval. Svojím postupom mal tak Drlička pred špičkovými slovenskými opernými spevákmi uprednostniť zahraničných umelcov, ktorých získal prostredníctvom spolupráce s medzinárodnou agentúrou.

.

Drličkovi vyčíta vedenie rezortu aj incident, pri ktorom počas predstavenia na Medzinárodný deň detí spadol na pódium veľký krištáľový luster.

“Táto udalosť nielenže ohrozila bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, ale vážne poškodila imidž SND,” uviedla hovorkyňa ministerstva.

“Za stav techniky, rekvizít a akýchkoľvek závesných dekorácií je vždy v konečnom dôsledku zodpovedný manažment, pretože jeho úlohou a povinnosťou je kontrolovať dodržiavanie bezpečnostných opatrení,” zdôraznila.

Dodala, že v prípade nebola vyvodená zodpovednosť ani personálne konzekvencie.

Pripomenula aj záležitosť s nájmom pre Umelecko-dekoračné dielne, pri zabezpečení ktorého mal Drlička rozhodnúť svojvoľne, bez ohľadu na názor a obavy zamestnancov z nevyhovujúcich priestorov, nemal reflektovať ani na pripomienky ministerstva. Rezort v tejto záležitosti tiež namieta ekonomickú stránku nájmu, ktorú považuje za nevýhodnú a poukazuje na porušenie predpisov, keďže zmluvu na nájom podpisoval Drlička bez súhlasu ministerky.

K pochybeniam a porušeniu interných prepisov zo strany odvolaného riaditeľa radí MK aj postup pri odvolaní riaditeľky baletu SND Niny Polákovej.

“Tieto závažné pochybenia sú pre ministerstvo kultúry dostatočným dôvodom na odvolanie Mateja Drličku z pozície generálneho riaditeľa, ktorý musí niesť za svoje pochybenia zodpovednosť,” zdôraznila Bačinská.

“Ministerstvo a ministerka kultúry osobne ubezpečujú umeleckú verejnosť, že neplánujú zasahovať do dramaturgie a činnosti Slovenského národného divadla, tak ako tomu bolo doteraz,” dodala.

 

Matej Drlička: Vedenie MK chce likvidovať všetko funkčné v slovenskej kultúre

Odvolanie z postu berie už bývalý generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička ako logické vyústenie neochoty vedenia Ministerstva kultúry (MK) SR o spoluprácu a dialóg. Rovnako ho vníma ako súčasť zámeru vedenia ministerstva likvidovať všetko funkčné v slovenskej kultúre. Uviedol to pre TASR.

.

Drlička upozornil, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) nemala záujem sa s ním stretnúť, ani diskutovať o SND.

“Ministerstvo naopak v poslednom období namiesto dialógu vypúšťalo tlačové správy, ktorými vytváralo dojem o znepokojujúcom dianí v SND, pričom zverejňovalo klamstvá,” poznamenal.

Mieni, že kroky ministerky i generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva Lukáša Machalu sú namierené proti slobode kultúry, preto sa týkajú nielen SND, ale aj ďalších národných kultúrnych inštitúcií ako Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum či súčasná STVR.

“Šimkovičová a Machala je deštruktívna dvojica, ktorá sa snaží zlikvidovať všetko funkčné v slovenskej kultúre,” vyhlásil Drlička.

Upozorňuje pritom, že v ohrození už nie je len kultúra, ale aj celá spoločnosť. Preto vyzýva na silnú reakciu verejnosti, no i politikov, vrátane koaličných.

.

“Aby zastavili šialené besnenie tejto dvojice, ktoré už ubližuje celej krajine,” dodal.

Ministerka kultúry v utorok odvolala Drličku z postu generálneho riaditeľa SND, dôvodom mali byť viaceré závažné pochybenia a celková strata dôvery. Vedenie rezortu napríklad Drličkovi vyčíta, že v prípade nájmu pre Umelecko-dekoračné dielne či ukončení spolupráce s riaditeľkou baletu SND Ninou Polákovou porušil predpisy a prekročil právomoci, v záležitosti s UDD tiež mal konať nehospodárne. Za pochybenia považuje aj postup pri riešení personálnej otázky v opernom zbore, rovnako má výhrady k starostlivosti o techniku a bezpečnosť v priestoroch divadla.

 

Za Drličkovým odvolaním je Šimkovičovej snaha ovládnuť kultúru, tvrdí opozícia

Odvolanie Mateja Drličku z postu generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) vníma opozícia ako ďalší z krokov ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) ovládnuť kultúrne inštitúcie a dosadiť na ich čelo spriaznených ľudí. Kritizuje nielen samotné odvolanie, ale aj jeho spôsob.

Podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) upozornila, že ministerka kultúry síce podľa zákona môže odvolávať riaditeľov inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu, musí mať na to však dostatočne závažné dôvody.

.

“V prípade Mateja Drličku tak urobila dekrétom, ktorý mu doručili domov, a ktorý neobsahuje vôbec žiadne dôvody,” zdôraznila.

Odvolanie Drličku hodnotí ako ďalší z deštruktívnych a autoritárskych krokov Šimkovičovej.

“Snaha politicky ovládnuť kultúrne inštitúcie, vziať im ich nezávislosť a dosadiť do nich svojich ľudí je jediné, čoho sme sa od pani Šimkovičovej zatiaľ dočkali,” vyhlásila.

Na odvolanie Drličku sa chce ministerky pýtať na rokovaní parlamentného výboru.

I Sloboda a Solidarita (SaS) vníma Drličkovo odvolanie ako pokračujúcu devastáciu slovenskej kultúry zo strany nominantky SNS.

“Opäť dokázala, že si chce celý sektor prispôsobiť na vlastný obraz a nemá najmenšiu úctu k ľuďom, ktorí kultúre rozumejú a celý život sa jej venujú,” skonštatoval predseda SaS Branislav Gröhling.

Obáva sa, že nasledovať budú odvolania ďalších šéfov národných kultúrnych inštitúcií.

.

 

Vedenie SNG a SNM vyjadrilo podporu Matejovi Drličkovi, vyzdvihlo jeho prácu

Vedenie Slovenskej národnej galérie (SNG) a Slovenského národného múzea (SNM) vyjadrilo podporu už bývalému generálnemu riaditeľovi Slovenského národného divadla (SND) Matejovi Drličkovi. Vyzdvihlo jeho doterajšiu prácu.

“Matej Drlička rozumie, že byť národnou inštitúciou je viac, než iba pripraviť program – je to aj atmosféra profesionality, otvorenosti a vľúdnosti,” uviedla SNG na sociálnej sieti. Vyslovila tiež nádej, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) rozhodnutie zmení.

“Bolo by to pre dobro národnej inštitúcie, ale aj pozitívne gesto,” doplnila SNG.

Generálneho riaditeľa SNM Branislava Panisa odvolanie nemilo prekvapilo.

“V mene svojom a myslím, že môžem povedať, že aj v mene mojich kolegýň a kolegov z múzea ďakujem Matejovi Drličkovi za ľudskú, korektnú a profesionálnu spoluprácu,” poznamenal.

Drlička bol v utorok odvolaný z funkcie generálneho riaditeľa SND. Odvolanie z postu berie ako logické vyústenie neochoty vedenia Ministerstva kultúry (MK) SR o spoluprácu a dialóg. Podľa MK SR sú dôvodmi odvolania závažné pochybenia a strata dôvery od Šimkovičovej.

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:49

Arcibiskup zo španielskeho mesta Burgos v pondelok požiadal súdy o vysťahovanie desiatich rehoľných sestier z kláštora klarisiek, ktoré boli v otvorenom konflikte so Svätou stolicou a boli preto z cirkvi exkomunikované.

07:29

Medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) bola nútená ukončiť svoje aktivity v Rusku. Urobila tak po tom, ako jej tamojšiu pobočku vyradili z registra mimovládnych organizácií.

07:29

Z vôd Červeného mora pri Jemene po vyše troch týždňoch úspešne odtiahli tanker plaviaci sa pod gréckou vlajkou, ktorý tam od augusta horel v dôsledku útokov jemenských povstalcov. Do bezpečnej oblasti sa ho podarilo presunúť bez akéhokoľvek úniku ropy. V pondelok to oznámila vojenská misia Európskej únie, známa aj ako Aspides.

07:28

Lode čínskej pobrežnej stráže Mej-šan a Siou-šan v noci na utorok dorazili do ruského ďalekovýchodného prístavu Vladivostok, kde sa zúčastnia na spoločných hliadkach a cvičeniach s ruskými plavidlami. V utorok o tom informovala ruská agentúra RIA.

07:28

Amerického repera Seana “Diddyho” Combsa, ktorý čelí sérii obvinení zo sexuálneho násilia, zadržali v pondelok v New Yorku. Oznámila to federálna prokuratúra, podľa ktorej žalobu zverejnia pravdepodobne v utorok.

Sean "Diddy" Combs
Na archívnej snímke z 15. mája 2022 americký reper Sean “Diddy” Combs pózuje v Las Vegas
06:55

Choroby spôsobené tzv. suberbaktériami odolnými voči antibiotikám by v priebehu nasledujúcich 25 rokov mohli usmrtiť až 40 miliónov ľudí, uvádza sa v novej štúdii projektu Global Research on Antimicrobial Resistance (Gram), ktorý sledoval globálny vplyv superbaktérií.

06:54

Kanadskú režisérku ruského pôvodu Anastasiu Trofimovovú, ktorá nakrútila kontroverzný dokumentárny film o vojne na Ukrajine, zaradila Ukrajina na zoznam osôb ohrozujúcich bezpečnosť štátu. Tlačová služba ukrajinského ministerstva kultúry a strategickej komunikácie ozrejmila, že Trofimovovej film šíri o vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine ruskú propagandu.

06:53

Pastora z amerického štátu Kalifornia prepustili po 18 rokoch strávených vo väzení v Číne. V súčasnosti sa už nachádza v Spojených štátoch, uviedlo v pondelok americké ministerstvo zahraničných vecí.

06:52

Spoločnosť Meta v pondelok oznámila, že zakázala ruským štátnym médiám vrátane televízie RT a mediálnej skupiny Rossija Segodňa prístup na svoje platformy. Odôvodnila to tým, že používali zavádzajúce taktiky, aby na internete vykonávali tajné vplyvové operácie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali