Generálny prokurátor by mohol mať po 4 rokoch nárok na výsluhový dôchodok

❚❚

Bratislava 27. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 27. augusta 19:11

Podmienky získania nároku na predčasné odchodné a výsluhový dôchodok pre prokurátorov by sa mohli upraviť. Navrhuje to poslanec Národnej rady (NR) SR Daniel Karas (Smer-SD) v novele zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, ktorú predložil do parlamentu. Návrh sa týka aj výsluhového dôchodku generálneho prokurátora, nárok naň by mohol získať po štyroch rokoch funkčného obdobia

Maroš Žilinka
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka

“Navrhuje sa, aby medzi dôvody, pre ktoré sa prokurátor môže vzdať funkcie prokurátora, bol zaradený aj vznik nároku na výsluhový dôchodok prokurátora,” uviedol Karas v dôvodovej správe k novele.

.

Základnou podmienkou na priznanie výsluhového dôchodku by mal byť zánik služobného pomeru prokurátora vzdaním sa funkcie prokurátora v prípade, ak o výsluhový dôchodok požiada prokurátor po 20 rokoch výkonu funkcie prokurátora. Výška výsluhového dôchodku by mala byť 0,8 percenta za každý rok výkonu funkcie prokurátora.

Generálny prokurátor by mohol mať nárok na výsluhový dôchodok, ak by mu zanikol služobný pomer prokurátora vzdaním sa funkcie prokurátora po uplynutí najmenej štyroch rokov jeho funkčného obdobia. Jeho výsluhový dôchodok by v takom prípade bol vo výške základného platu prokurátora generálnej prokuratúry. Karas to odôvodňuje náročnosťou výkonu funkcie generálneho prokurátora, ktorá “si vyžaduje vysokú odbornosť a psychickú odolnosť”.

.

Upraviť sa má aj odchodné prokurátorov. Právo na predčasné odchodné by mohol získať prokurátor aj v prípade, ak funkciu prokurátora vykonával najmenej 20 rokov.

“Podmienkou na vznik nároku prokurátora na predčasné odchodné bude zánik funkcie prokurátora vzdaním sa funkcie v čase, keď ešte nemá nárok na starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, a pritom je natoľko psychicky vyčerpaný výkonom funkcie prokurátora, že už nevládze riadne túto funkciu vykonávať,” uviedol Karas.

Prokurátorovi v tomto prípade vznikne nárok na predčasné odchodné vo výške štyroch základných platov. Maximálne by však mohol dosiahnuť predčasné odchodné vo výške desiatich základných platov, ak funkciu prokurátora vykonával najmenej 28 rokov.

V prípade schválenia by mohla byť novela účinná od 1. januára 2025.

 

.

SaS: Návrh na doživotnú rentu pre Maroša Žilinku sa javí ako legálna korupcia

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) kritizuje návrh poslanca Smeru Daniela Karasa, ktorý rieši výsluhové dôchodky pre prokurátorov, osobitne doživotnú rentu pre generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

„Je zrejmé, že tento návrh nenapísal poslanec za Smer. Daniel Karas totiž doteraz do parlamentu nepriniesol žiaden vlastný poslanecký návrh. Domnievame sa preto, že táto legislatíva vznikla na úrovni generálnej prokuratúry. Podľa návrhu zákona bude mať generálny prokurátor nárok na viac ako 5 000 eur mesačne. Stačí pritom, keď si odslúži štyri roky zo siedmich. Toto je skutočne zvláštne. Najmä v kontexte, že štvorročné obdobie Marošovi Žilinkovi skončí práve v januári. Aký je tu zrazu stres? Treba sa práve teraz za niečo poďakovať Marošovi Žilinkovi? Uvažuje sa o novom generálnom prokurátorovi? Aký obchod tu nastáva?” pýta sa podpredsedníčka SaS Mária Kolíková.

Strana SaS pripomína, že dopad celého návrhu je na úrovni 2 miliónov eur ročne. Ak by došlo k prijatiu legislatívy na úrovni prokurátorov, podobný návrh by musel byť prijatý aj na úrovni sudcov, očakáva Kolíková. “Návrh poslanca Karasa sa javí ako legálna korupcia v snahe získať si na svoju stranu prokurátorov a poďakovať Marošovi Žilinkovi za jeho prácu,” uviedla.

Poslanec NR SR za SaS Ondrej Dostál poukazuje na to, že návrh o doživotnej rente pre Maroša Žilinku nejde v riadnom legislatívnom procese. Ako upozornil, v prípade Žilinku stačí, ak generálny prokurátor odslúži štyri roky zo siedmich, zatiaľ čo premiér musí mať za sebou minimálne desať rokov vo funkcii. Navyše by mal Žilinka nárok až na 1,3 násobok poslaneckého platu. Podľa Dostála sa chce vládna koalícia takto poďakovať Marošovi Žilinkovi. “Konkrétne za všetky tie 363, ktorými všemožne brzdil vyšetrovanie korupčnej trestnej činnosti. Alebo chce vládna koalícia vytvoriť priestor, aby Žilinka odišiel z funkcie a nahradili ho niekým ďalším, možno ešte aj lojálnejším,” uzavrel Ondrej Dostál.

 

.

KDH nepodporí návrh Karasa k výsluhovému dôchodku pre prokurátorov

Opozičné KDH nepodporí návrh poslanca Národnej rady SR Daniela Karasa (Smer-SD) k výsluhovému dôchodku pre prokurátorov a generálneho prokurátora. Podľa hnutia je nesystémový, keďže nerieši otázku finančných požiadaviek všetkých povolaní v rámci justície vrátane sudcov. TASR o tom informovala hovorkyňa KDH Lenka Kovár.

“Ide o návrh, ktorý by mal byť predkladaný vládou po riadnom legislatívnom procese. Takto predstavený návrh len podporuje živelnosť pri predkladaní zákonov, ktorá škodí verejným financiám a vyvažovaniu verejných potrieb,” doplnila hovorkyňa.

Poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) prirovnala možnosť výsluhového dôchodku pre terajšieho generálneho prokurátora Maroša Žilinku k doživotnej rente pre premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obaja si namiesto toho podľa nej zaslúžia zodpovednosť za rozklad spravodlivosti.

 

Generálna prokuratúra SR víta poslanecký návrh upravujúci výsluhové dôchodky prokurátorov

Generálna prokuratúra (GP) SR víta poslanecký návrh novely zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, ktorý upravuje výsluhové dôchodky prokurátorov. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

“Otázka výsluhových dôchodkov prokurátorov je dlhodobo a silno rezonujúca v prokurátorskej obci a jej vyriešenie by bolo naplnením dlhoročných legitímnych očakávaní prokurátorov,” priblížila hovorkyňa.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:43

Severná Kórea po prvýkrát zverejnila zábery svojho zariadenia na obohacovanie uránu, na ktorých je vidieť, ako si ho vodca krajiny Kim Čong-un prezerá. Severokórejský líder vyzval na výstavbu ďalších centrifúg, ktoré posilnia jadrový arzenál krajiny.

06:41

Technologický magnát Elon Musk prirovnal austrálsku vládu k “fašistom” v súvislosti s navrhovanou legislatívou, ktorá má ukladať pokuty spoločnostiam vlastniacim sociálne médiá za to, že nezastavili šírenie dezinformácií. 

06:40

Bývalý americký prezident a nominant republikánov na post prezidenta Donald Trump vylúčil ďalšiu debatu so svojou demokratickou rivalkou Kamalou Harrisovou pred novembrovými voľbami.

06:37

Vnučka talianskeho vojnového diktátora Benita Mussoliniho vyhlásila, že opúšťa stranu Bratia Talianska premiérky Giorgie Meloniovej, pretože považuje tento politický subjekt za príliš pravicový. Rozhodla sa tak po tom, ako nedávno vyjadrila nesúhlas s postojom FdI k právam menšín.

06:35

V Drážďanoch v spolkovej krajine Sasko na východe Nemecka sa začala demolácia časti mosta Carolabrücke, ktorá sa zrútila do rieky Labe. 

06:33

Senegalský prezident Bassirou Diomaye Faye rozpustil parlament kontrolovaný opozíciou a stanovil dátum nových parlamentných volieb na 17. novembra. 

06:29

Sudca dohliadajúci na prípad zasahovania do prezidentských volieb v americkom štáte Georgia v roku 2020 zamietol dve obvinenia proti republikánskemu prezidentskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi a jedno ďalšie proti spojencom bývalého prezidenta.

Včera 20:24

Dve nemecké environmentálne organizácie vo štvrtok podali na Ústavný súd v Karlsruhe sťažnosť na vládnu politiku v oblasti klímy.

Včera 20:09

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretol s hlavným prokurátorom Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimom Khanom. Rokovali o tom, ako vymôcť medzinárodné zatykače ICC na ruských predstaviteľov pre vojnové zločiny na Ukrajine.

Včera 20:08

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli o viac ako 2 % po tom, ako sa Mexickým zálivom prehnal hurikán Francine, ktorý narušil ťažbu, predtým ako sa dostal na pevninu v Louisiane.

Včera 19:38

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa možno stane predsedom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie (MSC). Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúru DPA s odvolaním sa na viaceré zdroje.

Včera 19:38

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) považujú zníženie úrokových sadzieb v októbri za nepravdepodobné, s výnimkou výrazného zhoršenia vyhliadok na hospodársky rast eurozóny. Uviedli to tri zdroje, ktoré nechceli byť menované.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali