Gašpar: “Slováci odmietli vojnu, nenávisť a progresívnu agendu”

Gašpar: “Slováci odmietli vojnu, nenávisť a progresívnu agendu”

Bratislava 11. júna 2024 (HSP/ Facebook/ Foto: TASR – Pavol Zachar)

 

Slováci v eurovoľbách ukázali, že odmietajú politické strany, tvoriace minulé koaličné “vlády chaosu“. Väčšina voličov sa v eurovoľbách rozhodla podporiť zmenu slovenských postojov voči Bruselu, píše poslanec NR SR Tibor Gašpar (SMER – SSD)

Tibor Gašpar
Na snímke poslanec NR SR Tibor Gašpar

Pravici, progresívcom a liberálom nepomohlo ani vytrvalé strašenie občanov Slovenska vo voľbách. Naši voliči ukázali zrelosť a odvahu povedať si svoj názor.

Reklama

V diskusnej relácii televízie TA3 V politike uviedol, že vníma výsledok volieb pozitívne. „Z pohľadu politickej strany SMER-SSD ide o potvrdenie mandátu vlády, že suverénna politika Slovenska v EÚ je dôležitá a potrebná,“ myslí si.

 

Reklama

Konzervatívne sily zvíťazili

Uviedol, že výsledok volieb, ktorý skončil pomerom poslancov 9:6 jasne hovorí tom, že národné konzervatívne sily na Slovensku zvíťazili. „Vyslali jasný signál do Bruselu, že politiky ktoré sa tu v poslednom období diali, odmietame,“ dodal.

„Budeme chcieť presadzovať isté zmeny v tom, ako Brusel vníma niektoré agendy, ako napríklad vojna na Ukrajine, Green Deal alebo aj ďalšie hodnotové otázky,“ uviedol.

Zopakoval, že tieto výsledky dali jasný odkaz tým politickým stranám, ktoré vo svojej politike presadzovali nenávisť a zlo. Mal na mysli konkrétne strany OĽaNO ( dnes už Matovičova strana Slovensko), SaS, Demokrati.. „To všetko sú strany, ktorých rétorika bola veľmi agresívna a viedla k incidentu z 15. mája,“ dodal.

Nemyslí si, že občania v eurovoľbách ukázali, že chcú to isté, čo doteraz v Európskom parlamente presadzovala strana Progresívne Slovensko, práve naopak.

„Ak budem benevolentný tak poviem, že podľa týchto výsledkov tak jedna štvrtina je za vašu politiku, a zvyšok Slovenska nie. Slováci si tú zmenu želajú. Slováci chcú aby sa zmenilo to, čo momentálne poslanci v EP, hlavne z PS, predstavovali,“ pokračoval Gašpar a dodal, že v ne-verejnoprávnej televízii dostali priestor len títo poslanci, iní sa k slovu nedostali.

Reklama

 

“Strašiť”

Ďalej Gašpar reagoval na moderátora relácie, ktorý niekoľko krát použil slovo “strašiť“. „Povedal ste, že to bol nejaký hlavný spôsob oslovovania voličov s tým, že my používame často nejakú hyperbolizáciu a že zveličujeme problém a že strašíme…,“ reagoval Gašpar.

„Len práve ten v posledný vstup ste teraz začal tým, že ste povedal, že niekoľko kilometrov od Košíc bude ruská armáda. Ja TOTO považujem za absolútnej strašenie!,“ pokračoval.

„Ak tu niekto strašil od začiatku tohto volebného obdobia občanov s mnohými témami, no tak ste to boli aj vy! Vy ste zvolávali meetingy na prelome rokov a často krát ste ľuďom hovorili také predstavy o prijímaných zákonoch, ktoré boli podľa mňa priamym strašením,“ pokračoval Gašpar.

„Ja odmietam, že by SMER-SSD tu niekoho strašil. My len chceme pomenovať tie problémy, ktoré vnímame ako extrémne na nejakej strane názorov a ideológie,“ uviedol.

Reklama

 

Zopakoval, že strana SMER-SSD neustále tvrdí, že chceme žiť v mieri.

„Stále si neviem predstaviť, ako tu ten miere chceme dosiahnuť, keď sa tam neustále posielajú zbrane, posielajú sa robia sa zbierky na tie zbrane…Teraz sa dávajú súhlasy na to, aby mohli strieľať tie rakety až na ruské územie… A stále pritom hovoríme, že mi tú vojnu nechceme… Tak toto som z môjho pohľadu logicky vylučuje,“ uviedol.

Dodal, že ak tu niekto eskaluje celé toto napätie, tak sú to tie členské štáty, ktoré majú záujem na tom, aby ten konflikt prerástol do celoeurópskeho alebo až do svetového konfliktu.

Vyjadril sa, že by chcel veriť tomu, že prípadnej eskalácii konfliktu zabráni novozvolený Európsky parlament, že sa tomu dôraznejšie postaví. „ EP, ktorý vzíde po týchto voľbách bude jasne hovoriť o tom, že tú vojnu nechceme eskalovať,“ dodal.

„Nový európsky parlament môže zásadne znížiť eskalovanie napätia a vojnových aktivít. Malé Slovensko to samo nedokáže, ale môžeme pomôcť priniesť nový vietor do európskych inštitúcií. Určite by sa mali skončiť trápne progresivistické pokusy o prenášanie vnútropolitického súperenia na pôdu európskych inštitúcií, ktoré škodí našej spoločnej vlasti – Slovensku,“ doplnil v príspevku.

Podľa Gašpara je potrebné otvoriť mierové rokovania. Myslí si, že členské štáty, ktoré budú mať v EP podobné záujmy ako Slovensko, tieto rokovania môžu otvoriť a dokážu priniesť mier a verí, že týmto smerom sa poberie politika celej EÚ.

Uviedol niekoľko prípadov, keď politici zastrašovali verejnosť. Spomenul, ako sme počúvali, že v našich uliciach po prijatej novele Trestného zákona nastane kriminálne Mexiko, každá druhá žena bude znásilnená… „To boli strašenia ! To boli tie nereálne vyjadrenia politikov voči verejnosti! A tie vyjadrenia nakoniec vyrobili atentátnika,“ povedal.

 

Prejav po atentáte

Gašpar reagoval aj na premiérov prejav po atentáte, v ktorom povedal, že atentátnikovi odpúšťa. Myslí si, že to veľa vypovedá o tom, aký je premiér človek, keď odpustil niekomu, kto sa mu pokúsil zobrať život. „Označil ho za aktivistu politickej opozície alebo opozičnej politiky, ale tu sa nemôžeme tváriť, že to tak nie je. Je k tomu niekoľko vážnych faktov a skutočností, ktoré sú dnes už verejnosti známe a ktoré jasne hovoria, že to bol človek z opozície,“ konštatoval.

V závere videozostrihu pripomenul, že len pár dní po atentáte zverejnil Denník N karikatúru, v ktorej stojí premiér Robert Fico nad horiacim Slovenskom s Igorom Matovičom, to samé o sebe vypovedá o mnohom. „Je to niečo absurdné,“ zhodnotil.

Reklama

Video Tibora Gašpara z diskusnej relácie si môžete pozrieť nižšie

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:09

Strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa nepridá k novej politickej frakcii v Európskom parlamente Patrioti pre Európu. V pondelok to oznámil hovorca maďarskej vlády.

18:07

Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v pondelok vyhlásil, že výzvy na okamžité prímerie v už 28 mesiacov trvajúcej vojne Ruska proti Ukrajine by Moskvu len podnietili k ďalším útokom.

18:06

Americký prezident Joe Biden sa v pondelok v liste adresovanom demokratom v Kongrese postavil proti výzvam, aby sa vzdal svojej kandidatúry v novembrových prezidentských voľbách.

18:04

Nová frakcia v Európskom parlamente Patrioti pre Európu bude kľúčovým hráčom a jej členovia sú pripravení zásadne sa podieľať na rozhodovaní o budúcnosti Európskej únie. V pondelok to krátko po oficiálnom ustanovení frakcie povedal predseda českého opozičného hnutia ANO Andrej Babiš, ktorý jej vznik spolu s ďalšími politikmi inicioval. Počet členov a zapojených krajín považuje za veľký úspech.

17:30

Neznámy muž na elektrickom vozíku hodil dve zápalné fľaše na nórsky kráľovský palác v Osle, informovala v pondelok tamojšia polícia. Muža ihneď zadržali, jeho motív je zatiaľ nejasný.

17:28

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok obvinil Rusko z “bezohľadných útokov” na ukrajinských civilistov. Vyhlásil to po správach o masívnych náletoch, ktoré si v pondelok na Ukrajine vyžiadali desiatky mŕtvych a zranených, a to aj v detskej nemocnici v Kyjeve.

17:08

Indický premiér Naréndra Módí v pondelok pricestoval do Moskvy na dvojdňovú štátnu návštevu. Na programe má neformálnu večeru u šéfa Kremľa Vladimira Putina a spoločné rokovania.

17:06

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že Ukrajina na summite NATO, ktorý sa začne v utorok vo Washingtone, očakáva od svojich západných partnerov konkrétne kroky na posilnenie svojej protivzdušnej obrany a ochranu energetického sektora.

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
17:00

Nový britský labouristický premiér Keir Starmer v pondelok prvýkrát zavítal do Severného Írska ako predseda vlády Spojeného kráľovstva. Na zámku Stormont v Belfaste rokoval s prvou ministerkou Michelle O’Neillovou z proírskej unionistickej strany Sinn Féin a s jej námestníčkou Emmou Little-Pengellyovou z probritskej Demokratickej unionistickej strany (DUP).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstup lanovkou na Solisko počas letnej turistickej sezóny na Solisku vo Vysokých Tatrách

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Jackson Robert

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali