Gašpar poslancom na výbore vysvetľoval informácie o správe o atentáte

❚❚

Bratislava 23. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar v stredu ráno na mimoriadnom neverejnom rokovaní výboru na kontrolu SIS poslancov Národnej rady (NR) SR informoval, že služba žiadny pokyn na vypracovanie správy o atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) nedostala. Opozičná poslankyňa Mária Kolíková (SaS) vyhlásila, že jej pochybnosti o tom, či si dal údajnú správu vypracovať premiér stále trvajú. Predsedajúci výboru Peter Šuca (Smer-SD) naopak tvrdí, že Gašpar situáciu vysvetlil

Pavol Gašpar
Na snímke riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar

“V tejto chvíli máme informáciu takú, že existujú spravodajské informácie vo vzťahu k atentátu na Roberta Fica, ktoré slúžia ako podpora pre vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní,” uviedol po rokovaní Šuca.

.

Kolíková, ktorá zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru iniciovala, si myslí, že skutočnosť, na čom SIS v súvislosti s atentátom pracuje, ukáže až budúcnosť. Zopakovala, že svoje podozrenia má stále. Gašparovmu vysvetleniu nedôveruje ani poslanec Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ). “Pochybnosti vo mne zbudil minister vnútra a tie pochybnosti vo mne už asi navždy zostanú,” uviedol.

Riaditeľ SIS Gašpar potvrdil, že výbor zobral na vedomie informácie, ktoré poslancom ponúkol. Dodal, že SIS nedostala pokyn na vypracovanie správy o atentáte, no informácie, ktoré o atentáte má, sprístupňuje prijímateľom zo zákona. V prípade informácií relevantných pre vyšetrovanie ich dáva k dispozícii aj polícii.

.

František Majerský (KDH) zdôraznil, že spoločnosť potrebuje vedieť, čo presne sa 15. mája v Handlovej stalo. Generálna prokuratúra a polícia by podľa neho mali predstúpiť pred verejnosť a oznámiť, kto je za atentát zodpovedný a ako presne sa stal.

Poslanci Progresívneho Slovenska (PS) považujú za dôležité, aby politici koalície nevzbudzovali v občanoch pochybnosti vyjadreniami o činnosti SIS. “Úlohou opozície je byť podozrievavý, čiže to nie je teraz tak, že my odtiaľto odídeme a budeme tomu veriť. Myslím si, že kontrolný výbor je na to, aby kontroloval,” dodal poslanec NR SR Martin Dubéci (PS). Na výbore podľa neho diskutovali aj o tom, že opoziční poslanci si žiadnu správu nevyžiadali, ako to pred časom vyhlásil premiér Fico.

O objednávke správy SIS hovoril minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Neskôr vysvetlil, že svojimi vyjadreniami mal na mysli iba premiérove vyžiadanie správy o ďalších hrozbách na jeho osobu. Fico odmietol, že by si akúkoľvek správu vyžiadal a obvinil z toho opozičných poslancov. Opozícia sa obáva zneužitia údajnej správy proti nej.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:41

Švédsky výrobca osobných áut Volvo, ktorý je dcérskou firmou čínskej spoločnosti Geely, vykázal v stredu nárast tržieb aj zisku za 3. štvrťrok. Ale znížil svoju celoročnú prognózu rastu tržieb pre spomalenie predaja.

11:41

Podmienky na používanie motorového vozidla, ktoré zamestnanec využíva počas pracovnej cesty, sa upravia. Týka sa to najmä preukázania a úhrady výdavkov za spotrebované pohonné látky či nabíjania elektrovozidiel a plug-in hybridných vozidiel. Vyplýva to z novely zákona o cestovných náhradách, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

11:29

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR sa pripravuje na úradnú kontrolu potravín v obchodnej sieti, ktorá bude zameraná na porovnanie predaja potravín v rôznych členských štátoch v rovnakom obale, ale s odlišnými vlastnosťami (duálna kvalita). Z tohto dôvodu rozbieha kampaň na zber údajov od spotrebiteľov, ktorí sa s takýmito výrobkami stretli. Veterinári o tom informovali na svojom webe.

11:29

Pri zosuvoch pôdy a povodniach spôsobených tropickou búrkou Trami zahynulo na Filipínach sedem ľudí. Najmenej 32.000 obyvateľov muselo opustiť svoje domovy, uviedli v stredu miestne úrady.

11:26

Ruský minister obrany tvrdí, že v dôsledku podpory Ukrajiny zo strany Západu hrozí riziko „vojenského stretu jadrových mocností“.

„Rastúca angažovanosť západných krajín v konflikte na Ukrajine vytvára globálne riziká. Snaha spôsobiť Rusku maximálne škody môže viesť k priamemu vojenskému stretu jadrových mocností. Na tieto hrozby nemôžeme nereagovať. Zmeny vo vojenskej a politickej situácii si vyžiadali potrebu vyjasniť základy ruskej štátnej politiky v oblasti jadrového odstrašovania,“ povedal Belousov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali