Gandžala sa vzdal funkcie podpredsedu Súdnej rady SR

Gandžala sa vzdal funkcie podpredsedu Súdnej rady SR

Bratislava 1. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Ján Gandžala sa vzdal funkcie podpredsedu Súdnej rady SR. Naďalej však zostáva jej členom. Kancelária Súdnej rady SR o tom informovala na svojom webe

Ján Gandžala
Na snímke vľavo Ján Gandžala

“Predsedníčke Súdnej rady SR Marcele Kosovej bolo doručené písomné vzdanie sa Jána Gandžalu funkcie podpredsedu Súdnej rady SR od 1. júla 2024,” priblížila Kancelária Súdnej rady SR.

Reklama

Súdna rada SR je ústavný orgán sudcovskej legitimity tvorený 18 členmi vrátane jej predsedu a podpredsedu. V súčasnosti má neobsadené tri členské funkcie. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členov dodávajú Národná rada SR, prezident SR a vláda SR.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:34

V predvečer druhého kola parlamentných volieb vo Francúzsku začali kandidáti Macronovej porazenej strany a ľavicového bloku hromadne odstupovať z volieb.

Urobilo tak 214 kandidátov z prezidentského bloku Spoločne za republiku a ľavicovej koalície Nový ľudový front, píše Deutsche Welle.

Ako včera naznačili médiá, urobili tak preto, aby si navzájom neubrali hlasy vo volebných obvodoch, kde je okrem uvedených strán zastúpená aj Le Penovej “Národná únia”. Celkovo je takýchto volebných obvodov 306.

Odstránenie “tretieho navyše” teda zníži šance pravicovej politickej sily na víťazstvo (hlasy tých, ktorí sú proti nej, sa nerozptýlia medzi dvoch kandidátov, ale pripadnú jednému, čo mu umožní vyhrať v danom obvode).

Cieľom je zabrániť Le Penovej získať väčšinu v novom parlamente krajiny (289 kresiel).

07:13

Odborníci na ľudské práva z OSN v utorok uviedli, že Rusko uväznením amerického novinára Evana Gershkovicha z The Wall Street Journal porušilo medzinárodné právo. Informuje o tom správa agentúry AP.

Vydavateľ denníka Wall Street Journal Almar Latour pochválil panel OSN a povedal, že “Evanovo neoprávnené zadržiavanie je hrubým porušením jeho základných ľudských práv”. Zároveň vyzval USA a svetových lídrov, aby “urobili všetko, čo je v ich silách, a zabezpečili tak Evanov návrat domov”.

07:11

Najmenej štyri obete si vyžiadal izraelský útok na utečenecký tábor Núr Šams, uviedlo v utorok palestínske ministerstvo zdravotníctva. Informovali agentúry Reuters a AFP.

Utečenecký tábor Nur Šams sa nachádza neďaleko mesta Túlkarim na Západnom brehu Jordánu.

07:09

Americká vláda poskytla spoločnosti Moderna 176 miliónov dolárov na ďalší vývoj vakcíny proti vtáčej chrípke. V USA stúpajú obavy z výskytu vírusu H5N1 u dojníc vo viacerých štátoch, doteraz sa nakazili traja poľnohospodárski pracovníci. Informuje o tom agentúra Reuters.

Americké úrady zaznamenali prvé ohnisko vírusu H5N1 u dojníc v marci. Odvtedy sa vírusom nakazilo viac ako 130 stád v 12 štátoch.

07:08

Na najmenej 116 stúpol v utorok počet obetí tlačenice na náboženskom zhromaždení na severe Indie. Ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a Reuters.

K tlačenici prišlo v obci v okrese Háthras v severoindickom štáte Uttarpradéš, keď stovky ľudí odchádzali z hinduistického obradu.

07:06

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v utorok rokovali o zámere členov NATO priblížiť Ukrajinu k Aliancii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Blinken a Jermak zároveň diskutovali o úsilí krajín G7 “zvýšiť odolnosť” kyjevskej energetickej sústavy, ktorá bola počas uplynulých mesiacov terčom útoku Ruska.

06:59

Člen americkej Snemovne reprezentantov Lloyd Doggett sa v utorok stal prvým členom Demokratickej strany, ktorý verejne vyzval prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z boja o prezidentskú funkciu. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

06:55

Víťazka francúzskych volieb Marine Le Penová rokuje o tom, že sa v Európskom parlamente spojí s maďarským premiérom Orbánom.

Agentúra Bloomberg uvádza, že po nedeľňajších voľbách sa strana Marine Le Penovej plánuje vzdať členstva v aliancii ID (Identita a demokracia), ktorej členom je aj holandská PVV Geerta Wildersa, a pripojí sa k Orbánovej strane Patrioti Európy a jej partnerom z Rakúska a Českej republiky.

Do aliancie chce údajne vstúpiť aj provládna talianska strana Liga Mattea Salviniho.

Marine Le Penová
Na snímke Marine Le Penová nastupuje do auta po volebnom akte v meste Hénin-Beaumon počas 1. kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku v nedeľu 30. júna 2024
Včera 19:58

Demokratická strana považuje viceprezidentku USA Kamalu Harrisovú za najpravdepodobnejšiu náhradu za Bidena, ak sa odmietne zúčastniť nadchádzajúcich volieb.

Informuje o tom denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na sponzorov volebnej kampane.

Podľa novín prezident zatiaľ nemá náladu odstúpiť z boja ani po neúspešných debatách s Trumpom.

Demokratická strana zároveň už zvažuje alternatívnu možnosť – aj napriek tomu, že Harrisovej ratingy sú rovnako nízke ako Bidenove, konštatuje WSJ.

Včera 19:43

Lídra Luhanskej oblasti Leonida Pasečnika odsúdili v utorok na Ukrajine v neprítomnosti na 12-ročné väzenie za podpísanie dohody s Kremľom. Pasečnik, ako líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), spoločne s vodcom samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denispm Pušilinom podpísali 21. februára 2022 s ruským prezidentom Vladimirom Putinom pakt o vzájomnej pomoci. Dvojica proruských lídrov v Donbase následne požiadala Putina o vojenskú pomoc.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali