Frontex: Nelegálne prekročenie strednej časti Stredozemného mora sa v roku 2023 zdvojnásobí

❚❚

Brusel 17. septembra 2023 (HSP/Europeanconservative/Foto:TASR/AP/Cecilia Fabiano/LaPresse)

 

Novo zverejnené údaje agentúry Frontex, agentúry EÚ na ochranu hraníc, vo štvrtok 15. septembra odhalili, že od januára do augusta bolo zaznamenaných viac ako 114 000 nelegálnych prekročení hraníc cez Stredozemné more do Talianska, čo je dvojnásobok počtu zaznamenaného v rovnakom období minulého roka a predstavuje polovicu nelegálnych prekročení hraníc zistených v roku 2023

Migranti
Migranti čakajú na odvoz zo sicílskeho ostrova Lampedusa v piatok 15. septembra 2023

Agentúra vo svojej najnovšej tlačovej správe uviedla, že počet nelegálnych prekročení hraníc pozdĺž vonkajších hraníc bloku vyskočil za prvých osem mesiacov roku 2023 o 18 % a presiahol 232 350 prípadov, čo predstavuje najvyšší celkový počet za obdobie od januára do augusta od migračnej krízy v roku 2016.

.

Hoci hlavnými východiskovými bodmi pre tých, ktorí sa vydávajú na nebezpečnú cestu cez centrálne Stredozemie, boli Tunisko a Líbya, najviac migrantov pochádza z Pobrežia Slonoviny, Egypta a Guiney, napísala agentúra Frontex.

Agentúra okrem toho uviedla, že už zvýšený migračný tlak na trase cez centrálne Stredozemie “by mohol pretrvávať aj v nasledujúcich mesiacoch”, pričom poznamenala, že konkurencia medzi obchodníkmi s ľuďmi v severnej Afrike je čoraz tvrdšia, čo vedie k nižším cenám pre tých, ktorí chcú nebezpečnú cestu prekonať.

.

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) sa tento rok v Stredozemnom mori stratilo približne 2325 ľudí – väčšina z nich na trase cez centrálne Stredozemné more.

Taliansky ostrov Lampedusa, ktorý sa nachádza pri pobreží Tuniska a na ktorom žije približne 6 000 obyvateľov, začiatkom tohto týždňa, v utorok 12. septembra, zaznamenal bezprecedentný nápor prichádzajúcich nelegálnych migrantov, pričom na ostrove pristálo viac ako sto lodí s približne 5 000 nelegálnymi migrantmi, ako už predtým informoval The European Conservative.

Taliansky vicepremiér a líder pravicovej, antiglobalistickej strany Lega Matteo Salvini, ktorý počas svojho pôsobenia vo funkcii ministra vnútra v predchádzajúcej vláde úspešne obmedzoval nelegálne príchody, označil nelegálne vylodenie za “vojnový akt” proti Taliansku.”

“Ak na Lampedusu pripláva 120 lodí naraz, nie je to ojedinelý incident, ale akt vojny. To by viedlo nielen Lampedusu, ale celú taliansku spoločnosť, ku kolapsu,” povedal Salvini dôrazne na konferencii so zahraničnými novinármi v Ríme.

Napriek tomu, že talianska vláda pod vedením Giorgie Meloniovej a jej strany Bratia Talianska (FdI) tvrdí, že je v otázke nelegálneho prisťahovalectva nekompromisná, na talianske pobrežie sa tento rok dostalo približne 126 000 nelegálnych migrantov, pričom v rovnakom období minulého roka ich bolo 66 000.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom. Obaja sa na schôdzke v New Yorku zhodli, že viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu na Ukrajine treba zastaviť.

20:13

Poradca ruského prezidenta Nikolaj Patrušev v piatok obvinil Západ z toho, že sa snaží ruskú Kaliningradskú oblasť čo najviac izolovať obmedzeniami dodávok tovaru po ceste a železnici.

20:02

Krízou zmietaný nemecký automobilový koncern Volkswagen opäť znížil svoje vyhliadky v tomto roku. Koncern pôvodne počítal so zvýšením dodávok o 3 % v porovnaní s minulým rokom, keď dosiahli 9,2 milióna vozidiel. V piatok po uzavretí burzy oznámil, že aktuálne očakáva predaj na úrovni len okolo 9 miliónov vozidiel.

19:40

Európske akciové trhy v piatok vzrástli a uzavreli na nových rekordných maximách. Podporili ich správy o čínskych stimuloch, nové údaje o inflácii z Európy, ako aj údaje z ekonomiky USA.

19:28

Päť ľudí zahynulo v piatok pri výbuchu na čerpacej stanici v ruskom Dagestane, zatiaľ čo ďalších desať utrpelo zranenia. Oznámilo to ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

19:15

Výpadok príjmov v rámci rozpočtov miest a obcí na Slovensku môže viesť k obmedzeniu investícií do cestovného ruchu, keďže mestá budú nútené šetriť primárne na výdavkoch, ktoré nie sú nevyhnutné pre ich každodenné fungovanie. Nedávno predstavené zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby na päť percent je dôležitým krokom k oživeniu domáceho cestovného ruchu. Uviedol to v piatok predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

18:59

Séria intenzívnych izraelských útokov zasiahla v piatok jedno z husto obývaných južných predmestí Bejrútu. Libanonské bezpečnostné zdroje tvrdia, že išlo o najväčší nálet v hlavnom meste od začiatku takmer rok trvajúceho konfliktu. Izraelská armáda oznámila, že uskutočnila presný útok na ústredné veliteľstvo proiránskeho hnutia Hizballáh.

18:58

Miláno a ďalšie samosprávy plánujú budúci týždeň podať na príslušný súd odvolanie proti premenovaniu letiska v tomto severotalianskom meste po zosnulom bývalom premiérovi Silviovi Berlusconim. Zmenu názvu oznámil začiatkom júla taliansky minister dopravy Matteo Salvini, a to napriek nesúhlasu primátora mesta.

18:57

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump prisľúbil, že ak sa znovu stane prezidentom USA, tak rýchlo ukončí vojnu na Ukrajine. Vyjadril sa takto v piatok po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v New Yorku.

18:57

Národy a krajiny západného Balkánu si zaslúžia viac ako to, čo dostávajú z Bruselu. Tieto krajiny už mali byť v Európskej únii, vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v piatok po spoločnom rokovaní vlád Maďarska a Severného Macedónska v Ochride.

18:56

Približne 3500-ročný hrob z bronzovej doby objavený na severozápade Číny obsahoval najstarší známy syr na svete. Syr bol rozprestretý na tele múmie.

18:55

Detský fond OSN (UNICEF) v piatok odsúdil prudkú eskaláciu násilia medzi Izraelom a hnutím Hizballáh a upozornil, že pri bombardovaní Libanonu zomierajú deti “desivým tempom”.

18:52

Taliansko by podľa návrhu nariadenia vlády mohlo uložiť pokuty pilotom lietadiel, ktorí na mori pátrajú po lodiach s migrantami v núdzi. Finančné sankcie by pritom mohli dosiahnuť až 10.000 eur.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali