Front sa v priebehu 3-4 mesiacov zrúti. Ukrajina má jedinú šancu

❚❚

Kyjev 7. októbra 2024 (HSP/Foto:X@Alex_Oloyede2)

 

Ak Ukrajina nezačne mierové rozhovory, front sa do 3-4 mesiacov môže zrútiť. Uviedol to bývalý poradca kancelárie prezidenta Oleksij Arestovič

Olexij Arestovič
Na snímke Olexij Arestovič

Podľa neho „október a november budú strašnou mlátenicou, ktorá tu ešte nebola, pretože oni (Rusi – pozn. red.) sa budú do konca snažiť tieto možnosti využiť”.

.

„Jediný spôsob, ako to spomaliť, ktorý teraz zostáva, sú mierové rokovania, za ktoré sa zasadzuje prezident a ku ktorým všetci smerujeme v priateľstve s celým svetom,” povedal Arestovič.

Podľa jeho názoru Ukrajina „premárnila svoju šancu vo vojne“, pretože nedokázala „vybudovať ozbrojené sily“.

.

„Teraz sa front valí na štyroch hlavných smeroch. To je Kurachovsko-Pokrovský, nazvime to tak, Torecký, teraz Časov Jar – Kupjansk, plus tam je otázka na Kurskú oblasť (tam je to potiahni-potlač – také 50 na 50). A pribudnú ešte 2-3 takéto smery, lebo útek a vzdávanie sa do zajatia sa stáva masovým medzi demoralizovanými ľuďmi,“ domnieva sa Arestovič.

Dodal, že ukrajinskí vojaci nechápu, za čo bojujú kvôli nereálnym, z Arestovičovho pohľadu, vojnovým cieľom dosiahnuť hranice z roku 1991. V tom vidí príčinu demoralizácie na fronte.

 

Zároveň upozorňuje, že ukrajinská vláda nebude schopná vyriešiť tieto problémy v priebehu vojenských operácií – na to je potrebné najprv ukončiť vojnu.

„Ukrajina nie je schopná vyriešiť úlohy, ktoré pred ňu táto vojna postavila. Je to zrejmé. Nedokáže vyriešiť ani jednu vážnu úlohu – ekonomickú, demografickú, ideologickú, politickú, obrannú. Navyše všetky rozhodnutia, ktoré robíme, sú vražedné. Zdá sa, že chceme nakoniec spáchať samovraždu. Je to veľmi podobné. Máme za cieľ zmraziť boje pozdĺž línie a uprednostniť rozvoj zvyšných území. Tieto územia pre Rusko, samozrejme, nikto neuzná, nech by Rusko akokoľvek chcelo. Ale de facto to bude NDR, SRN. Alebo dve Kórey,“ povedal Arestovič.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:56

Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vojenský tlak môže umožniť diplomaciu, súčasne však môže aj viesť k rizikám. Reagovalo tak na rozsiahle útoky izraelskej armády na ciele hnutia Hizballáh v Libanone. V tejto súvislosti vyjadrilo nesúhlas s útokmi na civilnú infraštruktúru.

06:54

Izraelský prezident Jicchak Herzog si v kibuci Reim pripomenul výročie útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. 

06:53

Izrael zaútočil na nákladné vozidlá prevážajúce zdravotnícky a humanitárny materiál v sýrskom meste Homs, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva a sýrska štátna tlačová agentúra. Dodali, že pri útoku utrpeli zranenia traja humanitárni pracovníci a došlo aj k materiálnym škodám.

06:51

Raketový útok hnutia Hizballáh zasiahol tretie najväčšie izraelské mesto Haifa, oznámila miestna polícia. Zranenia utrpelo najmenej päť ľudí.

06:49

V Iráne boli predčasne zrušené obmedzenia letovej prevádzky, keďže tamojšie úrady vyhodnotili podmienky za bezpečné.

06:47

Občania Kazachstanu v referende súhlasili s výstavbou prvej jadrovej elektrárne v krajine. 

06:46

Veliteľ iránskych špeciálnych jednotiek Kuds Ismáíl Ghaní sa neohlásil po nedávnych útokoch v libanonskej metropole Bejrút.

06:44

Dvaja ľudia zahynuli a ďalších najmenej osem utrpelo zranenia pri výbuchu v blízkosti letiska v pakistanskom meste Karáči, uviedli miestne úrady. O život prišli dvaja občania Číny, oznámilo čínske veľvyslanectvo v Pakistane.

06:40

Americký minister obrany Lloyd Austin sa stretne v Pentagóne so svojím izraelským rezortným kolegom Joavom Galantom. Budú hovoriť o bezpečnostnom vývoji na Blízkom východe, oznámilo ministerstvo obrany USA.

06:39

V prezidentských voľbách v Tunisku zrejme s veľkým náskokom zvíťazil súčasný prezident Kajs Saíd. Vyplýva to z exit pollu spoločnosti Sigma Conseil.

06:35

Delenie Nemecka a vznik dvoch štátov – Nemeckej spolkovej republiky (NSR) a Nemeckej demokratickej republiky (NDR) v podstate zavŕšil rozdelenie Európy po druhej svetovej vojne. Od roku 1949 nebolo na starom kontinente – obrazne povedané – políčko, na ktoré by veľmoci mohli posunúť svojho kráľa, a tak to zostalo štyri desaťročia.

Včera 20:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron viedol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom “úprimný” rozhovor o situácii na Blízkom východe. Oznámil to Macronov úrad s tým, že obaja lídri v telefonáte prijali svoje názorové rozdiely i želanie sa lepšie pochopiť. 

Včera 20:08

Európska ľavica a bruselskí byrokrati spoločne trestajú Maďarsko za to, že nevpúšťa migrantov a chráni Európu. Povedal to predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v nedeľu na zhromaždení talianskej populistickej strany Liga vedenej vicepremiérom Matteom Salvinim v Pontide v talianskej Lombardii.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadšenci lietajúcich šarkanov počas podujatia Šarkaniáda na lúke pod Jedľovinou vo Varíne

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali