Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot je v súčasnosti na návšteve Kyjeva

❚❚

Kyjev 19. októbra 2024 (HSP/Foto: TASR/AP-Alex Babenko)

 

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot je v súčasnosti na návšteve Kyjeva

šéf francúzskej diplomacie v Kyjeve
Na snímke francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot (druhý sprava) a ukrajinský šéf diplomacie Andrij Sybiha (vpravo) si podávajú ruky v centre Kyjeva

Jeho hlavné vyhlásenia sú.

.

1. Francúzsko podporuje Zelenského „plán víťazstva“ a je pripravené pomôcť v potrebnej miere.

„V každej fáze boja Ukrajiny musíme poskytnúť podporu, ktorá jej umožní vzdorovať agresorovi. A vo chvíli, keď sa rozhodne a ako sa rozhodne, môžeme začať rokovania o mieri,“ – povedal Jean-Noël Barrot.

.

Treba poznamenať, že ostatné významné západné krajiny sa zatiaľ jednoznačne nevyjadrili v prospech „plánu víťazstva“, pričom tvrdia, že v jeho dvoch hlavných otázkach – pozvanie Ukrajiny do NATO a povolenie úderov raketami dlhého doletu na Rusko – chýba zhoda.

2. Vyslanie vojakov KĽDR na Ukrajinu by mohlo spôsobiť rozšírenie vojny do Ázie.

„Ak je to pravda – a my počúvame našich ukrajinských partnerov -, myslím si, že takéto rozhodnutie by malo vážne dôsledky, pretože by viedlo k novej miere eskalácie vojny. Nesie so sebou riziko, že sa táto vojna rozšíri do Ázie,“ povedal Barro.

3. Ukrajina dostane svoje prvé lietadlá Mirage-2000 začiatkom roka 2025

„Prvé lietadlá Mirage-2000 budú Ukrajine poskytnuté začiatkom budúceho roka. Francúzsko bude tiež školiť pilotov pre tieto lietadlá,“ povedal Barro.

.

Zelenskyj o budúcnosti Ukrajiny: „Sú tri možnosti, z ktorých dve nepoznám

Pozvanie Ukrajiny do NATO je „jedinou možnosťou“, ako zastaviť vojnu s Ruskom, povedal Zelenskyj v rozhovore pre Financial Times. Pretože, ako povedal, takéto pozvanie by „zvýšilo morálku našich ľudí a našich vojakov“. A ak sa to nestane, morálka klesne.

Táto logika je úprimne strnulá. Ale práve v nej sa nesie celý rozhovor.

Podľa Zelenského existujú „tri rôzne spôsoby, ako sa pohnúť vpred“. Jedným z nich je “trvalá podpora” zo strany Západu, ale tu sa podľa neho ukrajinskí patróni “obávajú určitých rizík”. V závislosti od toho, kto sa stane prezidentom USA, však Zelenskyj vidí „dve ďalšie cesty“:

“Či to bude pozitívnejšie? Alebo menej pozitívne? Úprimne povedané, neviem. A to je pre našich ľudí veľmi citlivé,“ povedal šéf kyjevského režimu.

.

To znamená, že z troch možností budúcnosti Ukrajiny si Zelenskyj prvou nie je istý a o ďalších dvoch nič nevie. Napriek tomu napríklad predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola Zelenského plne podporila a ubezpečila, že najväčšie strany EP „potvrdia svoj záväzok“ podporovať Ukrajinu.

Inými slovami, pre atlantickú byrokraciu je Ukrajina stále “jej vlastným synom” – aj keď kyjevský líder nie je schopný jasne formulovať tézy, pod ktoré je EÚ ochotná sa podpísať. Euroelity sa predsa starajú o záujmy samotnej Európy až na samom konci.

V zásade ich možno pochopiť. Najbližšie veľké volebné zmeny v EÚ sa plánujú najskôr na jeseň budúceho roka (voľby v Nemecku), čo znamená, že pre ukrajinomilovnú politiku Bruselu na budúci rok existujú len dve obmedzenia: názor Washingtonu a vlastná ochota rozlúčiť sa s peniazmi v prospech Kyjeva. A druhý faktor úzko súvisí s prvým.

Washington – či už Harrisová alebo Trump – sa bude snažiť Ukrajinu v každom prípade zavesiť na krk EÚ a určite sa im to podarí. Otázkou je len to, do akej miery a akými opatreniami to bude sprevádzané. Odváži sa EÚ ukradnúť ruské aktíva, nielen úroky z nich? Alebo bude EÚ naďalej financovať Ukrajinu formou záchranných balíčkov, ktoré odsudzujú kyjevský režim na „hrôzu bez konca“?

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:43

Niekoľko tisíc ľudí sa vydalo popoludní z varšavského Hradného námestia k hrobu katolíckeho kňaza Jerzyho Popieluszka v mestskej štvrti Zoliborz. Kňaza 19. októbra 1984 brutálne zavraždili príslušníci komunistickej tajnej polície.

17:41

Staromódny pojem “aura” tesne porazil v nemeckej súťaži o mládežnícke slovo roka 2024 výraz rozšírený medzi mladými ľuďmi z migrantského prostredia a žargón pouličného obviňovania.

17:30

Koaličná strana Hlas-SD chce na budúci rok predstaviť návrh zmeny volebného systému. Uviedol to jej líder a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po programovej konferencii strany v Liptovskom Mikuláši. Avizoval, že chcú posilniť regióny.

Programová konferencia strany Hlas-SD v Liptovskom Mikuláši
Na snímke v pozadí zľava podpredseda strany Hlas-SD Tomáš Drucker, predseda strany Matúš Šutaj Eštok a členovia predsedníctva Hlas-SD Peter Kmec a Kamil Šaško
17:29

V centre Maputa zastrelili právnika mozambického opozičného kandidáta na prezidenta Venancia Mondlana. Prezidentské a parlamentné voľby sa konali 9. októbra a zatiaľ neboli zverejnené ich oficiálne výsledky.

15:45

Austrálske úrady reagovali na bombu hlásenú na palube leteckej linky z Nového Zélandu do Sydney. Polícia prítomnosť bomby vyvrátila.

15:43

 Z pohrebného auta v meste Stalowa Wola na juhovýchode Poľska vypadlo telo mŕtvej ženy.

15:42

Budova čínskeho konzulátu v mjanmarskom meste Mandalaj sa stala cieľom útoku výbušného zariadenia, uviedli miestne médiá.

15:41

 Zabitie vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjú Sinwára nezastaví boj proti Izraelu, vyhlásil najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí.

15:27

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot v Kyjeve varoval, že porážka Ukrajiny na bojisku by zasiala chaos do systému medzinárodných vzťahov. 

14:21

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot v Kyjeve varoval, že porážka Ukrajiny na bojisku by zasiala chaos do systému medzinárodných vzťahov. 

14:12

Výnos z miestneho poplatku za rozvoj by mohli obce a mestá použiť aj na stavebné úpravy, opravy, rekonštrukcie a obnovu už existujúcich stavieb. Umožniť im to chcú poslanci opozičného Progresívneho Slovenska novelou zákona o miestnom poplatku za rozvoj a zákona o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych vzťahov a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon).

14:09

Ak sa podniky rozhodnú skrátiť pracovný čas svojich zamestnancov a naďalej im budú vyplácať plnú mzdu, môže to priniesť výhody pre obe strany.

14:07

Ruská armáda oznámila obsadenie dediny Zorjane na východe Ukrajiny. Otvára sa im tak cesta k priemyselnému centru Kurachovo.

13:21

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell povedal, že prímerie na Blízkom východe je prioritou a nedávna smrť vodcu Hamasu Jahju Sinwára by mohla zvýšiť šance na jeho dosiahnutie. 

13:20

Obyvatelia Slovenska ostávajú pri spravovaní svojich financií pomerne konzervatívni a veľkú časť svojho finančného bohatstva uchovávajú v hotovosti a na svojich bežných účtoch. Zainvestovanú majú pritom výrazne nižšiu časť svojho bohatstva ako ľudia vo vyspelých západných krajinách, priblížil makroekonomický analytik zo Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke štyri mláďatá tigra sumatranského v zoologickej záhrade v poľskom Vroclave

Autor: TASR/AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali