Francúzsky minister vnútra upokojuje situáciu. Chystajú sa ďalšie protesty?

❚❚

Paríž 30. júla 2023 (HSP/europeanconservative/Foto:Twitter)

 

Minister vnútra sa rozhodol rezolútne podporiť poriadkové sily a vyzdvihol masívnu podporu, ktorej sa im od Francúzov naďalej dostáva, píše Hélène de Lauzunová pre The European Conservative

Gérald Darmanin
Na snímke francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin

V čase, keď sa po celom Francúzsku šírili protesty policajtov proti uväzneniu jedného z nich, sa minister vnútra Gérald Darmanin pokúsil upokojiť situáciu stretnutím s policajnými odbormi a vyjadril pochopenie pre ich požiadavky.

.

Minister sa s policajnými odbormi stretol vo štvrtok 27. júla večer. Stretnutie bolo netrpezlivo očakávané oboma stranami po oznámení, že policajt z marseillskej Brigády proti kriminalite (BAC) bol vzatý do väzby na základe obvinenia z vážneho násilia voči 22-ročnému mladému mužovi počas vlny nepokojov koncom júna.

Policajti celkovo uviedli, že sú “spokojní” s rozhovormi, ktoré viedli so svojím ministrom, ktorý ich “pozorne vypočul” a “prisľúbil, že sa bude zaoberať otázkou väzňov vo vyšetrovacej väzbe”. Grégory Joron z odborového zväzu Unité SGP Police-FO privítal skutočnosť, že minister podporil kontroverzné vyjadrenia, ktoré pred niekoľkými dňami vyslovil generálny riaditeľ národného policajného zboru. “Je v rovnakom rozpoložení ako my,” vysvetlil v rozhlasovom rozhovore pre RMC.

.

Gérald Darmanin si počas stretnutia osvojil jazyk, ktorý už použil generálny riaditeľ národného policajného zboru Frédéric Veaux, keď hovoril o “reťazci udalostí”, s ktorým sa policajti ťažko vyrovnávali, a vytvoril napätý kontext, ktorý by mohol vysvetliť, ak nie ospravedlniť ich konanie. Zaviazal sa tiež preskúmať niekoľko návrhov, ktoré predložili policajti na zlepšenie svojho postavenia, najmä pokiaľ ide o “funkčnú ochranu” (t. j. osobitnú ochranu spojenú s ich povolaním, ktoré ich vystavuje mnohonásobným útokom), ktorú by mali policajti využívať a ktorá v súčasnosti nefunguje. Policajti tiež žiadali, aby osoby podozrivé z policajného násilia súdili špecializovaní sudcovia, a Darmanin uviedol, že je tejto myšlienke otvorený.

Tesne pred stretnutím Gérald Darmanin navštívil policajnú stanicu v 19. parížskom obvode, aby vyjadril podporu policajtom, ktorí boli v posledných dňoch tvrdo zneužívaní a vystavení tomu, čo minister nazval skutočným “mediálnym procesom”. V stredu 26. júla bolo na sociálnych sieťach zverejnené video mladého Hediho, ktorého zranenia viedli k zatknutiu marseillského policajta, na ktorom je vidieť vo veľmi oslabenom stave. Pri operácii mu museli odstrániť časť lebky, aby ho zachránili, a jeho právnik uviedol, že pravdepodobne stratí možnosť používať ľavé oko. Odvtedy sa rozprúdila polemika: bol taký nevinný, ako tvrdí, keď sa naňho polícia vrhla? Aj keby bol aktívnym účastníkom nepokojov, bol takýto výbuch násilia voči nemu oprávnený?

V tomto súboji obrazov sa minister vnútra rozhodol rozhodne podporiť sily zákona a poriadku. “Dnes sú rozrušení, nahnevaní a smutní. Chcem ich ubezpečiť o svojej plnej podpore a o tom, že drvivá väčšina obyvateľstva stojí za nimi,” vyhlásil Darmanin počas návštevy policajnej stanice. Prieskumy verejnej mienky zverejnené po nepokojoch ukazujú, že Francúzi stále masívne dôverujú policajným zložkám.

 

Prečítajte si tiež

.

70 % Francúzov nedôveruje Emmanuelovi Macronovi, že ich ochráni

Vzbura medzi francúzskou políciou rastie

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali