Francúzsko po voľbách skáče do tmy

❚❚

Bratislava 10. júla 2024 (HSP/ The European Conservative/ Foto: TASR/AP-Aurelien Morissard)

 

Hélène de Lauzunová pre The European Conservative uvažuje nad politickou situáciou, ktorá  vo Francúzsku nastala po predčasných voľbách. “Žiadni víťazi, žiadni porazení. A teraz, kto má vládnuť? Máme začať zúfať? Určite nie!“

Francúzsko voľby
Policajti stoja pri horiacich bicykloch počas výtržností medzi demonštrantmi a políciou neďaleko Námestia Republiky v Paríži po skončení druhého kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku v nedeľu 7. júla 2024

Výsledky druhého kola francúzskych parlamentných volieb, ktoré boli ďaleko od všetkých prognóz a prieskumov verejnej mienky, všetkých prekvapili. „Namiesto očakávaného víťazstva Národného združenia (RN) so skupinou viac ako 200 poslancov sa francúzsky parlament, Národné zhromaždenie, stane dejiskom tvrdých konfrontácií medzi tromi blokmi, ktoré delí len niekoľko poslancov. A to bez toho, aby sa vytvorila vážna väčšina, dokonca ani relatívna,“ konštatuje Lauzunová.

.

 

Je to zložitejšie….

Kto si za týchto podmienok môže nárokovať na post premiéra a riadenie krajiny po boku prezidenta Emmanuela Macrona počas nasledujúcich troch rokov, ktoré Francúzov delia od najbližších prezidentských volieb?

.

„Ľavicová aliancia, premenovaná na Nový ľudový front (NFP), sa chváli, že zvíťazila. Skutočnosť je však trochu zložitejšia. Pred ostatnými dvoma blokmi má náskok len niekoľkých poslancov,“ upozornila Lauzunová.

„Predovšetkým má však NFP z hľadiska počtu hlasov ďaleko od dominancie. Na dvojkolovom systéme platnom pre francúzske parlamentné voľby je niečo veľmi nespravodlivé,“ vysvetľuje.

„RN získala viac ako 10 miliónov hlasov, teda 36 %, ale len 143 poslancov. Zatiaľ čo ľavica získala len 7 miliónov hlasov, teda 25 %, ale skončila so 180 kreslami. Robí sa všetko pre to, aby získali bonus tí, ktorí dokážu heterogénnym spôsobom spojiť voličov a poraziť svojich protivníkov, a to aj v prípade, že chýba akákoľvek ideologická súdržnosť,“ poznamenala Lauzunová.

A v tom istom čase, na druhej strane Lamanšského prielivu, získali labouristi 2/3 kresiel, pričom získali “len” 33 % hlasov…

„Za týchto podmienok by nás nemal prekvapiť chaos, ktorý teraz vládne vo Francúzsku,“ poznamenala autorka.

.

„Žiadni víťazi, žiadni porazení. Žiadne jasné politické smerovanie. Na čele krajiny stojí jeden muž, Emmanuel Macron. Kráľ bez kráľovstva, vyčerpaný mocou a neschopný presvedčiť kohokoľvek, aby vdýchol nový život do troch dlhých – príliš dlhých rokov, ktoré zostávajú do konca jeho funkčného obdobia,“ uviedla.

 

„Máme si zúfať? Samozrejme, že nie,“ píše Lauzunová.

„História je tu na to, aby nám poskytla určité perspektívy : Vo Francúzsku revolúcia vždy prichádza z ľavice a odraz prichádza až po vážnom chaose. Takže musíme byť trpezliví a so zaťatými zubami sledovať gestikuláciu najmenšej menšiny tohto Nového ľudového frontu, ktorá by nás chcela presvedčiť, že má osud a budúcnosť krajiny vo svojich rukách,“ uviedla.

Poznamenala, že momentálne je ťažké povedať, kto bude ďalším nájomcom elegantného Hôtel de Matignon, ktorý je rezidenciou predsedu vlády. Gabriel Attal (premiér) formálne podal prezidentovi Macronovi demisiu. Macron ju odmietol. Podľa denníka Le Figaro ho požiadal, aby zostal “v záujme zabezpečenia stability v krajine”.

Ľavica sa zatiaľ uškŕňa, príliš netrpezlivá na to, aby urobila svoju nebezpečnú (a priemernú) malú revolúciu.

.

V spoločnom vyhlásení zverejnenom v utorok 9. júla štyri politické zoskupenia Nového ľudového frontu “slávnostne” varovali Emmanuela Macrona pred “akýmkoľvek pokusom zneužiť inštitúcie” tým, že Gabriel Attal zostane vo svojej funkcii.

„Používanie násilia – nech už o ňom novinári, ktorí sa domnievajú, že je jedným z charakteristických znakov “krajnej pravice”, ktorá vo Francúzsku existuje len v ich chorých predstavách, tvrdia čokoľvek – je v génoch týchto smutných socialistických, komunistických, zelených a “insoumis” (nepoddajných)poskokoch,“ píše Lauzunová.

„Do Národného zhromaždenia sa dostal dokonca Raphaël Arnault, samozvaný “antifašista” s tromi spismi na zozname “S” – osoby predstavujúce hrozbu pre bezpečnosť štátu . Adrien Quatennens, rebelujúci poslanec odsúdený za domáce násilie, vyzýva na pochod na sídlo predsedu vlády, Hôtel de Matignon. Francúzsko však môže byť pokojné: vedome odvrátilo nebezpečenstvo “fašizmu”,“ poznamenala autorka.

 

Kto teda nahradí Attala vo funkcii?

„Nikto sa na ničom nedohodol a je takmer isté, že neistota a hádky budú ešte nejaký čas pokračovať. Nikto nechce počuť o poskokoch, ktorí sa len rozčuľujú a rozčuľujú, ale neurobili žiadny pokrok, pokiaľ ide o počet poslancov. Ani Zelení, ani Komunisti nie sú v rámci koalície dostatočne silní, aby mohli dúfať, že sa presadia,“ podotkla.

Zostávajú Socialisti. „Francúzi s istou amnéziou zabudli, že Emmanuel Macron sa prvýkrát preslávil ako minister hospodárstva za vlády socialistu Françoisa Hollanda. Bolo by preto spravodlivé, keby sa premiérom stal socialista,“ pripomenula Lauzunová.

Poznamenala, že na to, aby zostal vo funkcii, treba hľadať postavu, ktorá bude slabá, ale nie príliš nesympatická, ktorá bude mať šancu zmobilizovať okolo seba v jednotlivých prípadoch hlasy ľavice a stredu… a nakoniec prečo nie aj stredopravej strany, ktorá odmietla vytvoriť alianciu s RN?

„ “Veľká koalícia” na nemecký spôsob je fantáziou parížskych elít, hoci je protikladom francúzskej politickej tradície a v Galii nikdy nefungovala. A keď si pomyslím, že práve “krajná pravica” je obviňovaná z toho, že sa pozerá do Berlína…,“ poznamenala autorka.
„Kým čakáme, že sa títo úctyhodní “antifašistickí” páni a dámy dohodnú, že nebudú meniť softvér, ktorý viedol spravodlivú krajinu Francúzsko k regresu takmer na všetkých úrovniach, dobrí ľudia pravice nemôžu robiť nič iné, len plakať….,“ uvažuje.

„Veľkou výhodou politického vyjednávania, ktoré sa chystá, bude dosiahnutie hanebného kompromisu medzi takmer všetkými politickými silami – čo dá národnej pravici šancu konečne stelesniť jedinú možnú opozíciu,“ myslí si Lauzunová.

Záver ? : „Krajina je na pravici, ale ocitá sa pod vládou ľavice – francúzske prekliatie, ktoré má nádych déjà vu. Francúzsko potrebuje trpezlivosť: Po barikádach v roku 1848 prichádza čas pre Luisa-Napoléona Bonaparta.“

.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali