Francúzsko je po hospodárskych rokovaniach s Čínou proti oddeleniu

❚❚

Peking/Paríž 1. augusta 2023 (HSP/globaltimes/Foto:TASR/AP-Ng Han Guan)

 

Peking víta objasnenie “oddeľovania” a dúfa, že Paríž bude stabilizátorom vzťahov s EÚ

Francúzsky minister financií v Číne
Na snímke francúzsky minister financií Bruno Le Maire (vľavo) a čínsky vicepremiér Che Li-feng

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire v nedeľu uviedol, že je proti “ilúzii”, že sa krajiny “odpútavajú” od Číny, a nemyslí si, že druhá najväčšia ekonomika sveta predstavuje riziko.

.

Vyjadril sa tak po tom, ako Čína a Francúzsko v sobotu v Pekingu ukončili 9. čínsko-francúzsky hospodársky a finančný dialóg na vysokej úrovni, ktorý bol súčasťou rozhovorov na vysokej úrovni medzi oboma krajinami obnovených po aprílovom stretnutí hláv oboch štátov.

Podľa analytikov obe krajiny dosiahli sériu konsenzov od financií až po zmenu klímy a letecký priemysel, ktoré predstavujú “povzbudivé znamenie”, že Čína a Francúzsko posilňujú hospodársku spoluprácu, a zdôraznili podstatné vzájomné potreby.

.

Zatiaľ čo Čína dúfa, že Francúzsko môže byť “stabilizátorom” vzťahov medzi EÚ a Čínou, prebiehajúca diskusia EÚ o “znižovaní rizika” by mohla obmedziť rozsah spolupráce medzi Čínou a Francúzskom, uviedli niektorí odborníci a ako negatívne faktory uviedli transatlantické partnerstvo, nepresné chápanie vzťahov medzi Čínou a Ruskom zo strany EÚ a ideologické rozdiely medzi Čínou a EÚ.

Hoci vzťahy medzi Čínou a EÚ boli stabilnejšie a v prvej polovici roka 2023 sa obnovilo viac dialógov a výmen, experti vyzvali na väčšie úsilie o udržanie súčasnej dynamiky a dosiahnutie plodnejších výsledkov spolupráce, keďže nedostatok spolupráce by bol “najväčším rizikom”.

 

Plodné výsledky

Čínsky vicepremiér Che Lifeng v sobotu spolupredsedal 9. čínsko-francúzskemu hospodárskemu a finančnému dialógu na vysokej úrovni v Pekingu s francúzskym ministrom hospodárstva, financií a priemyselnej a digitálnej suverenity Le Maireom.

Pod strategickým vedením oboch hláv štátov sa čínsko-francúzske hospodárske a obchodné vzťahy vyznačujú veľkou odolnosťou a dynamickým rozvojom. Čína je pripravená ďalej posilňovať politickú komunikáciu s Francúzskom, prehlbovať praktickú spoluprácu, zintenzívňovať koordináciu v medzinárodných a multilaterálnych záležitostiach a posúvať komplexné čínsko-francúzske strategické partnerstvo na novú úroveň, povedal.

.

Le Maire uviedol, že čínski investori sú vo Francúzsku vítaní, najmä v oblasti elektrických vozidiel, batérií a energetickej transformácie, pričom uviedol príklad čínskej skupiny XTC New Energy Materials, ktorá investovala spolu s francúzskym jadrovým gigantom Orano do batérií, informoval francúzsky denník Les Echos. Le Maire sa vyjadril v čase, keď niekoľko západných krajín vrátane Nemecka vyhlásilo, že chcú znížiť hospodársku závislosť od Číny, uviedli francúzske médiá.

Le Maire v nedeľu na tlačovej konferencii povedal, že Francúzsko chce získať lepší prístup na čínske trhy. Na to, aby malo Francúzsko s Čínou vyvážené obchodné vzťahy, musí do Číny vyvážať viac tovaru, citovala agentúra Reuters jeho slová.

Francúzsko je na správnej ceste, uviedol Le Maire, pričom sa ohradil proti “ilúzii”, že sa krajiny “odpútavajú” od Číny.

Na tlačovej konferencii Le Maire tiež objasnil pojem “odluka”, ktorý je v posledných mesiacoch populárny medzi mnohými západnými krajinami, pričom poznamenal, že “neznamená, že Čína predstavuje riziko”, a chcel “predísť akémukoľvek nedorozumeniu”, informovali francúzske médiá BFMTV.

“Pri realizácii konsenzu, ktorý dosiahli hlavy štátov, sa očakáva, že všetky dialógy a mechanizmy spolupráce medzi Čínou a Francúzskom, Čínou a EÚ sa tento rok obnovia. Najnovší čínsko-francúzsky dialóg je veľmi významný, pretože ukazuje, že obe krajiny majú významné spoločné potreby v oblasti hospodárstva a obchodu,” povedal v nedeľu pre Global Times Cui Hongjian, riaditeľ oddelenia európskych štúdií Čínskeho inštitútu medzinárodných štúdií.

.

Na pozadí snahy USA o “oddelenie” v mene “znižovania rizika” je najnovší dialóg na vysokej úrovni medzi Čínou a Francúzskom dôležitý pri potláčaní antiglobalizačných vĺn, ktoré iniciovali americkí jastrabi, a pri ďalšom upevňovaní hospodárskej a obchodnej spolupráce medzi Čínou, Francúzskom a ostatnými členskými štátmi EÚ, povedal v nedeľu pre Global Times nezávislý analytik medzinárodnej stratégie Chen Jia.

“Čínsko-francúzske stretnutie bolo plodné a jeho výsledky majú široký záber, ktorý zahŕňa priemyselné reťazce, finančné služby až po digitálne hospodárstvo a ochranu duševného vlastníctva. Najmä v oblasti digitálnej ekonomiky sa zdôrazňuje pokračovanie vybavovania žiadostí [o prístup na trh] od podnikov financovaných Čínou spravodlivým, nediskriminačným spôsobom na základe zákonov a predpisov vrátane tých, ktoré sa týkajú národnej bezpečnosti,” povedal Chen.

 

Prekážky pretrvávajú

Hoci je celková atmosféra dvojstranných hospodárskych a obchodných vzťahov medzi Čínou a EÚ pod silným vplyvom USA a ich rétoriky “znižovania rizika”, niektorí odborníci uviedli, že “teplota” hospodárskych a obchodných vzťahov medzi Čínou a EÚ sa v posledných rokoch na základe štatistických údajov skôr zvyšuje, ako znižuje.

Odhaduje sa, že priame investičné toky Nemecka do Číny sa v roku 2022 zvýšili o 11 %, čo je podobné ako v roku 2021, ale oveľa silnejšie ako v predchádzajúcich rokoch 2016 až 2020, uviedol v máji pre agentúru Reuters Nemecký hospodársky inštitút IW.

“So silným vedomím strategickej autonómie a ochotou viesť EÚ Francúzsko tiež dúfa, že sa mu podarí dosiahnuť rovnováhu medzi EÚ a USA, pričom jeho strategická autonómia by mu mohla pomôcť dosiahnuť určité pozitívne výsledky v čínsko-francúzskych obchodných vzťahoch,” povedal Gao Jian, vedec zo Šanghajskej univerzity medzinárodných štúdií, v nedeľu pre Global Times.

Francúzsko ako členský štát EÚ však čelí určitým obmedzeniam v rámci celkových vzťahov medzi Čínou a EÚ – niektoré negatívne faktory, ako napríklad posilnené transatlantické partnerstvo počas ukrajinskej krízy a nariadenia na úrovni EÚ, by mohli predstavovať ďalšie prekážky pre spoluprácu medzi Francúzskom a Čínou, uviedol Gao.

Hlavný diplomatický poradca francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona Emmanuel Bonne nedávno uviedol, že Čína dodáva do Ruska predmety, ktoré by sa mohli použiť ako vojenské vybavenie, hoci nie v masovom meradle. Neskôr čínske ministerstvo zahraničných vecí ako reakciu uviedlo, že v otázke vývozu zbraní Čína vždy zaujímala opatrný a zodpovedný postoj, pričom prísne dodržiavala domáce politiky a zákony, ako aj medzinárodné záväzky, ktoré Čína prijala.

V Európe existuje tendencia spájať vzťahy medzi EÚ a Čínou so vzťahmi medzi Čínou a Ruskom a vyzdvihovať súvisiace otázky s cieľom vyvíjať tlak na Čínu. Niektorí stále nepresne chápu vzťahy medzi Čínou a Ruskom, povedal Cui. “Malo by sa zabrániť tomu, aby sa z takéhoto hypu stal nový problém vo vzťahoch medzi Čínou a EÚ.

“Vzťahy medzi Čínou a EÚ sa po obnovení dialógu a výmeny, ktoré pomohli zlepšiť vzájomné porozumenie, stabilizovali a obe strany musia dosiahnuť viac výsledkov spolupráce, aby pomohli stabilizovať vzťahy v dlhodobejšom horizonte,” povedal Cui.

.

 

Prečítajte si tiež

Najnovšia fantázia Emmanuela Macrona: poriadok, poriadok!

Francúzsky minister vnútra upokojuje situáciu. Chystajú sa ďalšie protesty?

 

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:47

Mnohí poslanci Európskeho parlamentu počas stredajšej diskusie v Štrasburgu s predstaviteľmi Európskej komisie a Rady EÚ o systéme povolení na pobyt pre cudzincov v Maďarsku vyjadrili obavy, že Budapešť zmiernila požiadavky na preverovanie Rusov a Bielorusov vstupujúcich do schengenského priestoru.

17:46

Španielsky premiér Pedro Sanchéz vyzval na deeskaláciu konfliktu na Blízkom východe po tom, ako tento týždeň v Libanone zahynulo 37 ľudí v dôsledku výbuchov pagerov a vysielačiek. Vyjadril sa tak vo štvrtok na stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Išlo o prvé stretnutie oboch lídrov, odkedy Španielsko oficiálne uznalo štát Palestína.

17:45

Vzhľadom na zložitú situáciu na Ukrajine chce nemecká vláda zvýšiť vojenskú pomoc plánovanú na tento rok o 397 miliónov eur. Píše sa to v liste, ktorý adresoval štátny tajomník ministerstva financií Florian Toncar predsedovi rozpočtového výboru Spolkového snemu Helgemu Braunovi.

17:44

Izrael prišiel s novým rámcom pre dohodu s palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorá by umožnila prepustenie všetkých rukojemníkov naraz a ukončenie bojov v Pásme Gazy spolu s bezpečným odchodom z enklávy pre vodcu Hamasu Jahju Sinwára a jeho spoločníkov.

17:43

Portugalská vláda vyhlásila na piatok deň štátneho smútku za obete požiarov, ktoré v týchto dňoch sužujú krajinu. Kabinet o tom rozhodol vo štvrtok.

17:06

Vodca Hizballáhu označil udalosti s elektronickými zariadeniami v Libanone za masový teroristický čin, genocídu, ktorá viedla k vyhláseniu vojny.

16:44

Sedem týždňov pred prezidentskými voľbami v USA získala kandidátka demokratov Kamala Harrisová v prieskumoch v štátoch Pensylvánia a Michigan mierny náskok – najmenej päť percentuálnych bodov – pred svojím republikánskym súperom Donaldom Trumpom. Podľa TASR citujúcej agentúru Reuters to vyplýva z prieskumu Quinnipiac University, súkromnej vysokej školy zo štátu Connecticut, zverejneného v stredu.

16:35

Turecko vo štvrtok obvinilo Izrael, že prostredníctvom vlny výbuchov, ktoré v utorok a stredu zasiahli príslušníkov libanonského hnutia Hizballáh, sa snaží vojnu v Pásme Gazy rozšíriť aj do Libanonu.

16:33

Zvýšené ceny plynu a tepla sa dotknú niektorých domácností. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR preto pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to najviac potrebujú. Taktiež sa snaží zabezpečiť cenovo výhodný plyn z východu. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali