Forbes: Šialený pokus o druhý prielom do Kurskej oblasti stál AFU takmer všetko vybavenie NATO

❚❚

Kursk 6. októbra 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

 

Vyhorené švédske a nemecké tanky sa stali pomníkom ukrajinskej hlúposti, konštatuje Konstantin Olšanskij v ruských novinách Svobodnaja Pressa

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

Za dva mesiace od začiatku vpádu do Kurskej oblasti prišla AFU o takmer všetku techniku NATO použitú na prielom. K tomuto záveru dospel americký vojenský pozorovateľ David Axe v článku pre časopis Forbes.

.

Na počiatočnej invázii sa zúčastnilo viac ako 10 práporov po 400 mužov z 8 rôznych brigád, ktoré boli urýchlene stiahnuté z rôznych častí frontu.

Tým, že velenie AFU poslalo svoje posledné dobre vybavené jednotky do ofenzívy za hranice, pripravilo sily pozdĺž frontovej línie na východnej a južnej Ukrajine o dôležité posily. To malo za následok, že Ukrajinci stratili niekoľko kľúčových populačných centier uprostred rozhodnej ofenzívy ruskej armády.

.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) odhaduje, že len na smere Avdejevka – Pokrovsk ruské jednotky postúpili od 6. augusta o viac ako 15 kilometrov, pričom sa dostali z Karlovky a od Karlovskej nádrže do Selidova. Po vstupe do Lysovky a Krasného Jaru sa predsunuté jednotky skupiny Stred nachádzajú už len 5 km juhovýchodne od hraníc Pokrovska.

Na juhu podľa amerických expertov jednotky skupiny Stred postúpili za posledné dva mesiace o 10 km, od Krasnogorovky po východný koniec Kurachovskej priehrady. Ostroje, ktoré sa nachádza na tejto operačnej osi, bolo obsadené.

Ruskej armáde sa tiež podarilo vyrovnať frontovú líniu medzi Krasnogorovkou a Ukrajinským: jednotky postúpili západne od Nevelského.

Takisto podľa odhadov ISW ruská armáda dosiahla taktické úspechy pri Časovom Jare, kde bola ukrajinská obrana tiež značne oslabená: podarilo sa jej začať obkľučovať mesto z juhovýchodu (zo strany cesty na Ivanovskoje) a oslobodila aj Kleščejevku.

Trochu južnejšie od oslobodenej Kleščejevky, v úseku Toretsk, tiež oslabenom odvodom jednotiek AFU, sa podarilo postúpiť takmer 6 kilometrov na strane Nového Yorku. Podľa odhadov ISW. V skutočnosti ruská armáda teraz kontroluje takmer tretinu územia mesta. Nelepovka, Družba a Leonidovka boli oslobodené a zóna operačnej kontroly ruskej armády sa rozširuje smerom na západ, k Suchej Balke, cez ktorú prechádza ďalšia cesta do New Yorku.

.

Na úseku Stelmachovskij (hranica medzi LĽR a Charkovskou oblasťou) Rusi v priebehu dvoch mesiacov tiež dosiahli úspech. Ruské jednotky postúpili takmer o 10 kilometrov zo smeru Peščanoje smerom na Krugľakovku, ktorá sa nachádza na východnom brehu Oskolu. Teraz stačí veľký mechanizovaný útok, aby sa dostali na breh Oskolu a vlastne rozťali celé ukrajinské zoskupenie v tejto časti Charkovskej oblasti na dve časti. Operačný úspech ruskej armády bol opäť spôsobený vyčerpaním AFU.

K podobne veľkým územným ziskom nedošlo len v Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Najvýraznejšou stratou ukrajinských bojovníkov od začiatku invázie do Kurskej oblasti bol, samozrejme, Ugledar, odkiaľ hanebne utiekla 72. mechanizovaná brigáda.

Pri absencii rotácie a posíl bola brigáda vlastne nútená kapitulovať: operačné rezervy z juhodoneckého smeru vrhol hlavný veliteľ Oleksandr Syrskyj do bezohľadnej operácie v Kurskej oblasti.
Ako však píše David Axe, ukrajinský generálny štáb akoby nevenoval pozornosť svojim stratám a nielenže pokračoval v ofenzíve v Kurskej oblasti, ale zdvojnásobil svoje úsilie a 12. septembra začal druhú ofenzívu proti Rusku 30 kilometrov západne od hlavného kurského výbežku.

Tu, pri ruskej obci Veseloje, sa 21. mechanizovaná brigáda a 225. útočný prápor ukrajinskej armády, ako aj pomocné jednotky opäť pokúsili prelomiť ruskú obranu.

.

Podľa Davida Axeho sa zrejme snažili postupovať na východ a nakoniec sa spojiť s hlavnými silami, čím by obkľúčili všetky ruské jednotky, ktoré zostali medzi Veseloje a hranicou.

Žalostné úsilie ukrajinských bojovníkov sa však skončilo úplným neúspechom. A v bezohľadných bojoch prišli Ukrajinci o švédske APC CV90, švédske tanky Strv 122 a nemecké Leopardy 2A6. Tieto vozidlá boli považované za jedny z najlepších strojov v inventári AFU.

Tanky Leopard 2A6 sú v službe 21. mechanizovanej brigády. Zatiaľ čo ostatné brigády AFU – 33. a 155. mechanizovaná brigáda – používajú staršie a početnejšie modely nemeckých tankov Leopard 2A4.

Švédska a nemecká armáda majú problémy s udržaním vlastných tankových brigád, zdôrazňuje David Axe, a preto odmietli nahradiť neuvážené bojové straty AFU.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:19

Pri izraelských leteckých útokoch na mešitu a školu v centrálnej časti Pásma Gazy, v ktorých sa ukrývali vysídlení Palestínčania, zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 24 ľudí a 93 ďalších utrpelo zranenia. Uviedli to tamojšie úrady kontrolované hnutím Hamas.

08:18

Pred rokom, 7. októbra 2023, islamistické hnutie Hamas oznámilo, že jeho ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. Počas rýchleho útoku zahynulo v krajine viac ako 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a militanti zajali vyše 240 rukojemníkov. V reakcii na útoky palestínskeho hnutia vyhlásil izraelský bezpečnostný kabinet na druhý deň vojnový stav a konflikt aj po roku naďalej trvá.

08:17

Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotňajšom vyhlásení pred výročím útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra 2023 odsúdil Hamas a vyzval na okamžité ukončenie “šokujúceho násilia a krviprelievania” v Pásme Gazy a Libanone.

08:05

Katarské ministerstvo zahraničných vecí: Vítame výzvu francúzskeho prezidenta na zastavenie dodávok zbraní Izraelu na boj v pásme Gazy.

07:24

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková označila minuloročný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael za kľúčový moment v židovských aj nemeckých dejinách a uviedla, že je zahanbená antisemitskými útokmi, ktoré sa odohrávajú v nemeckých uliciach.

07:24

Pri izraelskom leteckom útoku na mešitu v centrálnej časti pásma Gazy zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 18 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

07:22

Ťažké boje medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh charakterizovali situáciu na bojisku v sobotu večer. Iránom podporovaný Hizballáh vypálil na Izrael 130 rakiet a Izrael pokračoval v útokoch na ciele v Libanone.

07:21

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa v sobotu vrátil na miesto júlového neúspešného pokusu o atentát na jeho osobu. Strelca, ktorý jedného účastníka podujatia zabil a ďalších dvoch ľudí zranil, označil za “kruté monštrum”.

06:49

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu ostro kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za výzvu na zastavenie dodávok zbraní Izraelu, ktorý bojuje proti militantom v Pásme Gazy a v Libanone.

06:49

Členovia Medzinárodnej organizácie Frankofónie (OIF), do ktorej patrí 88 krajín vrátane Francúzska a Kanady, vyzývajú na okamžité a trvalé prímerie v Libanone. V sobotu to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

06:48

Izrael nepoľaví v boji proti libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh, uviedol v sobotu náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi. Premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že armáde sa podarilo zničiť veľkú časť zbraní Hizballáhu a zmeniť priebeh konfliktu proti tejto skupine podporovanej Iránom.

Včera 20:18

V 5. kole Tipos SBL vyhrali basketbalisti MBK Baník Handlová nad tímom Nitra Blue Wings 76:66.

Včera 20:13

Tisíce demonštrantov sa v sobotu vydali do ulíc viacerých veľkých miest po celom svete, aby pred blížiacim sa prvým výročím začiatku vojny v Pásme Gazy žiadali ukončenie konfliktu.

Včera 20:03

Spišskí Rytieri zdolali v 5. kole Tipos SBL basketbalistov Slávie SPU Nitra 122:101.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke podujatie Deň poľovníctva a priateľov prírody v Campingu v Belá - Nižné Kamence

Autor: TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Zdeno Drdol

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali