Fínsko a Mexiko zostali v hre o postup do Paríža

Fínsko a Mexiko zostali v hre o postup do Paríža

Riga/Pireus 5. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Slovinskí basketbalisti sa udržali v hre o účasť na olympiáde v Paríži. Vo štvrtkovom stretnutí na turnaji olympijskej kvalifikácie v gréckom Pireu zvíťazili nad Novým Zélandom vysoko 104:78. Ďalší výnimočný výkon predviedol Luka Dončič, líder finalistu NBA Dallasu Mavericks zaznamenal triple double 36 bodov, 11 doskokov a 10 asistencií

basketbalka
Ilustračné foto

Slovinci mali za sebou prehru s Chorvátskom 92:108, ich regionálny rival však následne prehral s Novým Zélandom 86:90. Slovinci tak mali šancu aj na prvú priečku v A-skupine, potrebovali však zvíťaziť o 29 bodov. Od začiatku si išli za svojím cieľom, prvú štvrtinu vyhrali 27:9, na požadovanú métu sa však nedostali. Novozélanďania sa snažili, aby ich prehra bola aspoň menšia ako desať bodov, no neuspeli a s turnajom sa rozlúčili. Z prvej priečky idú ďalej Chorváti.

Reklama

Gréci na domácej palubovke nezaváhali proti Egyptu a zvíťazili 93:71. Z B-skupiny postúpili z prvej priečky a v semifinále narazia na Slovinsko. V priamom súboji sa tak proti sebe postavia elitní hráči NBA Dončič a Jannis Antetokunmpo, iba jeden z nich sa môže predstaviť aj v Paríži.

Filipíny nastúpili na svoj druhý duel A-skupiny turnaja v Rige deň po nečakanom triumfe nad domácim Lotyšskom a s Gruzínskom rýchlo prehrávali 0:16. V druhej štvrtine sa Gruzínci dostali dokonca k náskoku 20 bodov, ktorý by pre nich znamenal postup, no Filipíny ihneď kontrovali šnúrou 11:0. Neskôr sa dostali aj do vedenia, no napokon prehrali tesne 94:96. Tento výsledok znamená, že do semifinále turnaja postúpili Lotyši z prvej priečky a Filipíny z druhej. Najlepším strelcom víťazov bol rovnako ako deň predtým 36-ročný veterán Justin Brownlee s 28 bodmi a 8 doskokmi i asistenciami. Gruzíncom nestačil výkon Sandra Mamukelašviliho, pivot San Antonia Spurs zaznamenal 26 bodov.

Reklama

Kamerun v poslednom stretnutí B-skupiny v Rige zdolal Brazíliu 77:74, čo znamená postup oboch tímov. Brazília obsadila prvú priečku a nastúpi proti Filipínam, Kamerun zmeria sily s domácim Lotyšskom. Čierny Peter zostal v ruke Čiernej Hory.

Vo Valencii si z A-skupiny vybojoval popri Španielsku postup so semifinále aj Libanon vďaka víťazstvu nad Angolou 74:70 a v B-skupine uspelo v priamom súboji o postup Fínsko nad Poľskom 89:88. V portorickom San Juane ide z A-skupiny ďalej okrem Litvy aj Mexiko po triumfe nad Pobrežím Slonoviny 92:81.

Na každom zo štyroch kvalifikačných turnajov štartuje šesť tímov rozdelených do dvoch základných skupín. Do semifinále postúpia prvé dva tímy z každej skupiny, celkový víťaz si zabezpečí miestenku do Paríža. Štyria víťazi sa pripoja k ôsmim tímom, ktoré sa už na OH kvalifikovali. Sú nimi USA, Francúzsko, Kanada, Austrália, Južný Sudán, Japonsko, Srbsko a Nemecko.

 

Olympijská kvalifikácia – muži

Reklama

1. turnaj (Valencia/Šp.):

A-skupina:

Angola – Libanon 70:74 (24:35)

B-skupina:

Poľsko – Fínsko 88:89 (47:38)

Reklama

 

2. turnaj (Riga/Lot.):

A-skupina:

Filipíny – Gruzínsko 94:96 (43:55)

B-skupina:

Kamerun – Brazília 77:74 (56:39)

 

3. turnaj (Pireus/Gréc.):

A-skupina:

Nový Zéland – Slovinsko 78:104 (39:46)

Reklama

B-skupina:

Grécko – Egypt 93:71 (44:38)

 

4. turnaj (San Juan/Port.):

A-skupina:

Reklama

Pobrežie Slonoviny – Mexiko 81:92 (46:44)

B-skupina:

Portoriko – Taliansko 80:69 (35:40)

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:59

Bezpilotné lietadlá vypustené Ukrajinskou bezpečnostnou službou zaútočili na dve ropné sklady v Krasnodarskom kraji ležiacom na juhu Ruska a spôsobili požiare. Uviedla to agentúra UNIAN s odvolaním sa na ukrajinské vojenské zdroje.

19:34

Desať obyvateľov domova dôchodcov v meste Treinta y Tres na východe Uruguaja prišlo o život po tom, ako v zmienenom zariadení vypukol požiar. 

19:29

Vo veku 63 rokov zomrel v piatok po 16-mesačnom boji s rakovinou hollywoodsky producent Jon Landau, ktorý produkoval kasové trháky Titanic a Avatar.

Zomrel Jon Landau, producent Titanicu a série Avatar
Na snímke Jon Landau
19:25

Účasť v druhom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku stále dosahuje neobvykle vysoké hodnoty. Tri hodiny pred uzavretím volebných miestností stihlo odovzdať svoj hlas 59,7 percenta z oprávnených voličov, čo je najviac za ostatné vyše štyri desaťročia, konkrétne od roku 1981.

Druhé kolo predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku
Na snímke členovia volebnej komisie začínajú sčítavať hlasy v 2. kole predčasných parlamentných volieb vo francúzskom Schiltgheime
19:24

Uznanie palestínskeho štátu v rámci mierového procesu na Blízkom východe je “nepopierateľným právom” Palestínčanov. Povedal to nový britský premiér Keir Starmer počas telefonátu s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

19:22

Poľsko a Británia sa zhodujú v potrebe naďalej podporovať Ukrajinu odolávajúcu ruskej agresii, ako aj v dalších otázkach týkajúcich sa globálnej bezpečnosti. Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski to médiám povedal po stretnutí s novým šéfom britskej diplomacie Davidom Lammym.

18:44

Orbán je na ceste do Číny, kam by mal pricestovať v pondelok ráno, informovali maďarské médiá s odvolaním sa na zdroje.

18:25

18:11

18:06

Nová aliancia pravicových strán v Európskom parlamente nazvaná Patrioti pre Európu, ktorú pred týždňom predstavil maďarský premiér Viktor Orbán spolu s českým expremiérom Andrejom Babišom, už získala dostatok členov na to, aby sa stala frakciou v EP.

17:45

Americký štát Texas sa pripravuje na príchod tropickej búrky Beryl, ktorá by nad Mexickým zálivom mohla opäť zosilnieť na hurikán.

Texas sa pripravuje na tropickú búrku Beryl
Na snímke odkaz pre motoristov pred príchodom hruikánu Beryl v texaskom Portlande
17:20

Turecký líder Recep Tayyip Erdogan by mohol “kedykoľvek” pozvať sýrskeho prezidenta Bašára Asada do Turecka. Ide o znamenie zmierania po tom, čo sýrska občianska vojna narušila vzťahy medzi Ankarou a Damaskom.

17:00

Silné dažde sužujú kantóny Graubünden a Ticino na juhu Švajčiarska. Spôsobili tam aj zosuv pôdy v údolí pri talianskych hraniciach a vyžiadali si preventívne evakuácie, oznámili miestni záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá maľujú slona v predvečer osláv festivalu Rath Yatra v indickom Ahmadabáde

Autor: TASR/AP-Ajit Solanki

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali