Financial Times podľa informácií americkej rozviedky odhalil plány Ruska na rok 2024

❚❚

Moskva 21. januára 2024 (HSP/svpressa/Foto:Twitter)

 

Americké tajné služby sa už teraz desia plánov Ruska, ktoré má podľa nich začať v lete veľkú ofenzívu, píše Konstantin Olšanskij v novinách Svobodnaja Pressa

rusko vojna
Ilustračné foto

Velenie spoločnej skupiny síl v roku 2024 mení taktiku. Informujú o tom viaceré vplyvné americké publikácie vrátane Financial Times a CNN.

.

Ruské jednotky budú viesť dva typy ofenzívnych operácií: lokálne a rozsiahle. Útočné jednotky teraz ostreľujú ukrajinské pozície na celom východnom úseku operácií od Kupjanska po Bachmut/Artemovsk, pričom sa pripravujú prielomy obrannej línie v smere na Kupjansk a Krasnolimansk (najmä západne od Svatova a západne a juhozápadne od Kremennej).

Hovorca velenia ukrajinských pozemných síl podplukovník Volodymyr Fityo uviedol, že ruské jednotky majú obrovské zásoby tankov a obrnených vozidiel. Uviedol tiež, že ruské jednotky už vykonávajú viac ako 50 bezpilotných úderov denne v smere na Kupjansk a Liman, pričom ešte koncom roka 2023 ruské jednotky vykonávali najviac 30 bezpilotných úderov.

.

Denník Financial Times uvádza, že ruské sily môžu v nasledujúcich týždňoch zintenzívniť úsilie o dobytie Kupjanska. Ruské jednotky sa nachádzajú len 7 kilometrov od mesta.

V súčasnosti prebiehajú pozičné boje severovýchodne od Kupjanska pri Sinkovke a Petropavlovke a juhovýchodne od Kupjanska, pri Tabajevke. Ukrajinské jednotky sa medzitým snažia posilniť novú obrannú líniu na línii Kupjansk – Svatovo juhovýchodne od Kupjanska.

Veliteľ ukrajinských pozemných síl generálplukovník Oleksandr Syrskij potvrdil, že ruské jednotky sa pripravujú na rozhodujúce boje o Sinkivku. A v smere na Krasnolimansk sa útočné operácie sústreďujú na Belogorovku, ktorá je už čiastočne pod ruskou operačnou kontrolou.

Ruské jednotky už prerazili ukrajinskú obranu v dĺžke takmer 1,5 km v smere na Belogorovku (11 km južne od Kremennej). Pozičné boje pokračovali západne od Kremennej v oblasti Teren a Jampolevka; juhozápadne od Kremennej v oblasti Dibrova a v oblasti lesného hospodárstva Serebrijanskoje.

Denník Financial Times s odvolaním sa na vojenské spravodajstvo uviedol, že v lete 2024 ruské sily plne obnovia operačnú kontrolu nad celým územím DĽR, LĽR a Záporožskej oblasti. Okrem toho ruské plány zahŕňajú oslobodenie Charkova.

.

Už skôr o podobných ruských plánoch informovalo nemecké vydanie denníka Bild. V zime sa ruské jednotky úspešne preskupili, dostali ďalšie zbrane a posilnili svoje útočné formácie, uvádzajú nemeckí a americkí experti.

Ofenzívne operácie v lete tak povedú k viacerým hmatateľným efektom. Po prvé, ukrajinská obrana bude prelomená, po druhé, AFU minie posledné ľudské a materiálne zdroje a po tretie, Rusko získa operačnú kontrolu nad veľkým územím.

– AFU jednoducho nebude schopná použiť vybavenie a personál na obranu proti ruským útočným operáciám, či už lokálnym alebo rozsiahlym. Ukrajina bude riskovať, že spotrebuje zdroje, ktoré dúfala, že ušetrí na vlastné protiofenzívne operácie,” uviedol denník Financial Times.

Po úplnom neúspechu bude AFU nútená stiahnuť sa na nové obranné pozície. Takéto odporúčanie bolo veleniu AFU zaslané dokonca z Pentagónu, ktorý monitoruje operačnú a taktickú situáciu.

CNN s odvolaním sa na spravodajské informácie píše, že pozičné boje môžu na Ukrajine pokračovať až do roku 2026. V tom čase, v prípade absencie americkej vojenskej pomoci, kyjevská armáda úplne vyčerpá svoje zásoby protilietadlových rakiet a útočných rakiet dlhého doletu. AFU tak bude úplne zbavená schopnosti uskutočňovať údery dlhého doletu, a to aj proti Krymu a objektom Čiernomorskej flotily.

.

– Na Ukrajine opäť nadobúda na význame pojem “rovnováha síl”, na ktorý sa nezaslúžene zabudlo. Počet raketových a delostreleckých jednotiek sa opäť stáva hlavným prvkom bojaschopnosti armády,” povedal generál Jerome Pellistrandi, šéfredaktor časopisu Défense nationale.

Tento pomer nie je v prospech Ukrajincov. Už v roku 2022 AFU spotrebovala takmer všetku svoju muníciu a pri jej dopĺňaní sa spolieha výlučne na prísľuby Spojených štátov a Európskej únie. Európania sľúbili, že do jari 2024 dostane AFU 1 milión delostreleckých nábojov. Už v novembri však bol nemecký minister obrany Boris Pistorius nútený priznať, že “cieľ sa nedá dosiahnuť”.

Tvárou v tvár hladu po nábojoch sú Ukrajinci nútení znížiť nielen počet delostreleckých útokov, ale aj stiahnuť delostrelecké jednotky z kontaktnej línie do tyla, tvrdí francúzsky vojenský expert Thibault Fouillet. Poznamenáva tiež, že nedostatok zásob streliva takticky obmedzuje AFU: jednoducho nemôže viesť útočné operácie.

Na začatie takzvanej “protiofenzívy” v júni 2023 AFU hromadila obrnené vozidlá a muníciu takmer šesť mesiacov. Takže aj keby Američania alebo Európania nejakým zázrakom začali kyjevskému režimu opäť dodávať muníciu, AFU ju bude musieť hromadiť až do leta. V dôsledku toho má Rusko v najbližších mesiacoch úplnú taktickú výhodu, hovorí Thibault Fouillet: odkrvená AFU prešla do defenzívy.

 

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:28

Koalícia sa zatiaľ nedohodla na konsolidačnom balíčku, preto nie je vhodné komentovať s ním súvisiace špekulácie. Uviedla to riaditeľka komunikácie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Karolína Ducká v reakcii na tvrdenia poslanca opozičného hnutia Slovensko Igora Matoviča. Ten vyhlásil, že vládny kabinet chce údajne rodičovský dôchodok v súčasnej podobe zrušiť a namiesto toho zaviesť pre ľudí možnosť poskytnúť rodičom dve percentá z dane z príjmu.

13:23

Maďarský premiér Viktor Orbán sa rozhodol odložiť svoj plánovaný stredajší prejav v Európskom parlamente (EP). Dôvodom sú záplavy, ktoré postihli aj jeho krajinu.

13:21

Poľské ministerstvo životného prostredia prisľúbilo v pondelok pomoc 21 miliónov zlotých (4,9 milióna eur) pre oblasti zasiahnuté záplavami v dôsledku extrémnych dažďov.

13:21

Do katedrály Notre Dame v Paríži sa vrátilo osem zvonov v rámci prípravy na slávnostné otvorenie 7. decembra – päť rokov po ničivom požiari.

13:21

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová prijala rezignáciu francúzskeho európskeho komisára Thierryho Bretona. Uviedla to hovorkyňa EK Arianna Podesta.

13:06

Európska centrálna banka (ECB) si v súvislosti s nadchádzajúcimi rozhodnutiami o úrokových sadzbách ponecháva otvorené všetky možnosti. Vyhlásil to v pondelok viceprezident ECB Luis de Guindos. Inflácia v septembri pravdepodobne klesne, ale vo štvrtom štvrťroku sa opäť zvýši a tento vývoj podlieha veľkej neistote, povedal de Guindos na konferencii v Madride.

13:06

Využívanie plynu ostáva najpreferovanejším spôsobom vykurovania slovenských domácností, pričom až 91 % ľudí by si tento spôsob vybralo znova. Vykurovanie plynovým kondenzačným kotlom je zároveň vo väčšine prípadov lacnejšie ako alternatíva tepelného čerpadla. Informovala o tom v pondelok spoločnosť SPP-distribúcia.

13:02

Francúzsko navrhne ako kandidáta na eurokomisára odchádzajúceho ministra zahraničných vecí Stéphana Séjourného, oznámil v pondelok Elyzejský palác. Blízky spojenec prezidenta Emmanuela Macrona tak nahradí Thierryho Bretona, ktorý stiahol kandidatúru.

13:02

Hladina rieky Labe naďalej stúpa, uviedli v pondelok predstavitelia východonemeckého mesta Drážďany. Zároveň vydali varovanie pred možnými záplavami v obývaných oblastiach.

12:28

Ekonómovia sú po nedávnych voľbách v spolkových krajinách Sasko a Durínsko na východe Nemecka skôr pesimistickí. V prieskume, ktorý uskutočnil mníchovský inštitút Ifo na vzorke 185 ekonómov, sa až 78 % z nich vyjadrilo, že očakávajú negatívne alebo veľmi negatívne dôsledky. Len necelé 3 % vidia budúcnosť pozitívne až veľmi pozitívne.

12:28

Rast výrobných cien v českom priemysle sa v auguste 2024 spomalil, ale naďalej pokračuje, už piaty mesiac po sebe.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali