Financial Times: Dnepropetrovsk a Charkov Rusi obsadia už toto leto

❚❚

Bratislava 31. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:X/WarMonitor)

 

AFU buduje “Syrskeho líniu” dlhú 2 000 km, snaží sa zastaviť ofenzívu ruských ozbrojených síl, píše Konstantin Olšanskij v novinách Svobodnaja Pressa

vojaci zákopy vojna
Ilustračné foto

Kyjevský režim buduje nové opevnenia v dĺžke 2 tisíc kilometrov pozdĺž celej frontovej línie. Nový hlavný veliteľ Oleksandr Syrskij sa tak snaží udržať pozície a zabrániť novej ruskej ofenzíve, píše denník Financial Times.

.

Zdroje Financial Times tvrdia, že taktika “aktívnej obrany” umožní AFU sústrediť a preskupiť svoje sily a pripraviť sa na rok 2025, keď môže byť viac šancí na protiofenzívu. Aspoň tomu naďalej veria na Vozduchoflotskej ulici, kde sídli ukrajinské ministerstvo obrany.

Budujú sa zákopy, zemľanky, palebné a veliteľské a pozorovacie stanovištia. AFU plánuje postaviť tri obranné línie. Inými slovami, Syrskij nevymyslel nič lepšie, ako bezostyšne kopírovať taktiku, ktorú už úspešne použil Sergej Surovikin.

.

Pri ukrajinskom ministerstve obrany už bola vytvorená pracovná skupina, ktorá má výstavbu koordinovať. Financovanie projektu predstavuje viac ako 30 miliárd hrivien, čo je takmer 800 miliónov dolárov.

Zameriava sa na frontové oblasti, ako sú Avdejevka, Bachmut, Krasnyj Liman, Kupjansk a Rabotino.

Obrana AFU by mala zahŕňať tri stupne. Avšak na rozdiel od Surovikinovej línie, ktorá bola vytvorená centrálne, Syrskú líniu buduje ktokoľvek.

Opevnenia na prvej línii robia ženijné jednotky AFU pridelené na konkrétny úsek frontu. Na druhej a tretej línii je Štátna agentúra pre obnovu a rozvoj infraštruktúry, ktorá angažuje komerčných (civilných) dodávateľov.

Ruské jednotky síce neprenikli hlboko na nepriateľské územie (ako v prvej fáze ŠVO v roku 2022), ale dosahujú stabilný pokrok. Podľa Financial Times ruské velenie plánuje úplné obsadenie DĽR a LĽR s postupom do východnej časti Charkovskej oblasti a ofenzívu do severnej časti Záporožskej oblasti s postupom do Dnepropetrovskej oblasti.

.

Ruské jednotky už dobyli časť Charkovskej oblasti (okresy Kupjansk a Izium) a vytvorili bezpečnostnú zónu na hranici s Belgorodskou oblasťou.

K hraniciam Dnepropetrovskej oblasti už neostáva viac ako 10 kilometrov: ruská armáda oslobodila územia južne od Pokrovského okresu oblasti (zo strany Veľkej Novoselky).

Kyjevské jednotky kopú zákopy pod nepretržitou paľbou. AFU je zároveň zbavená možnosti viesť protibatériovú vojnu. Ruské jednotky využívajú tenčiace sa zásoby delostreleckej munície AFU a nedostatok spoľahlivých obranných línií. Preto mohli tak rýchlo postúpiť na západ od Avdejevky, kde ukrajinské ozbrojené sily nemali čas na vytvorenie serióznej obrany.

Ukrajinská armáda sa tiež snaží posilniť svoje pozície v okolí strategicky dôležitých miest na Donbase, ako je napríklad Časov Jar. Okolo mesta sa buduje polkruh obranných opevnení, a to aj zo severovýchodu a juhovýchodu (zo strany riek Severský Donec). Veď ak ruská armáda obsadí Časov Jar, získa predmostie pre ďalšiu ofenzívu na Konstantinovku a potom na Slavjansk a Kramatorsk.

Poľský vojenský expert Wojciech Konończuk z Centra východoeurópskych štúdií (OSW) píše, že velenie AFU si význam obrany uvedomilo príliš neskoro. Bolo to však spôsobené nesprávnymi strategickými postojmi NATO, ktoré podcenilo význam “vyčerpávajúcej vojny”.

.

– Počas príprav na “protiofenzívu” v sebe ukrajinskí politici a vojaci živili nádeje na úspech. Ruská obrana sa však ukázala silnejšia, ako sa očakávalo. Spomalenie dodávok zbraní zo Západu poskytlo ruským silám čas na vybudovanie troch obranných línií na juhu,” píše Konończuk.

Práve zničenie predsunutých jednotiek AFU na “Surovikinovej línii” umožnilo na jeseň 2023 prevziať taktickú iniciatívu a prinútiť AFU prejsť do obrany. Pozičná vojna pokračovala, pričom najintenzívnejšie boje sa odohrávali v okolí Avdejevky, Kupjanska, Marinky, Bachmutu, Kremennej a Krynoky.

Práve v Krynkach sa vďaka vytvoreniu účinného obranného systému (pozdĺž ľavého brehu Dnepra v Chersonskej oblasti) podarilo opäť zastaviť postup AFU. Vyvrcholením novej taktiky bola bitka o Avdejevku.

– Táto prehra bola pre AFU mimoriadne bolestivá, keďže Ukrajina kontrolovala mesto od roku 2014. Pokračovanie v jeho obrane by však bolo aktom zúfalstva,” napísala OSW.

Po oslobodení Avdejevky sa situácia AFU ďalej zhoršila v podmienkach nedostatočnej vojenskej a finančnej podpory zo strany USA.

Rozdiel sa zväčšuje aj v rámci Európskej únie: medzi západnou Európou na jednej strane a krajinami východného krídla NATO (okrem Maďarska) a Škandinávie na strane druhej, píše OSW.

Čoraz menej európskych politikov chce platiť za kyjevské dobrodružstvo Vladimíra Zelenského. Je teda dosť možné, že 800 miliónov dolárov na výstavbu “Syrskej línie” jednoducho nebude k dispozícii.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali