Fico v relácii STVR o jeho vzťahu k Cintuľovi, Šimečkovcoch a ich napichnutiu na štát, rope a plyne i konci vojny na Ukrajine

❚❚

Bratislava 7. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

Aktualizované 7. septembra 2024 14:35

Premiér Robert Fico sa v relácií Sobotné dialógy odpovedal na otázky ohľadne atentátu na jeho osobu a jeho následkov, venoval sa  dotáciám spojeným s opozičným politikom Michalom Šimečkom a ďalším zaujímavým témam

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

Fico sa vyjadril k svojmu zdravotnému stavu pričom povedal, že sa cíti dobre a po atentáte sa chcel čo najskôr vrátiť ku svojim každodenným činnostiam. Ďalej kritizoval opozíciu, že sa tvári akoby sa nič nedialo a média ako denník N prispievajú k polarizácii spoločnosti čo sa týka politických názorov.

.

Fico tiež povedal, že Cintuľovi – atentátnikov odpustil i keď to nebolo ľahké.

Ďalšou témou boli dotácie spojené s rodinnými príslušníkmi Michala Šimečku. Podľa Fica by mal Šimečka jednoznačne odstúpiť a keďže odstúpiť nechce, tak je to hlavne na strane Hlas-SD, či sa rozhodnú otvoriť schôdzu o jeho odstúpení a ako budú hlasovať.

.

Bez poslancov Národnej rady (NR) SR za Hlas-SD sa nedá otvoriť rokovanie parlamentu o odvolávaní podpredsedu NR SR Michala Šimečku (PS) z funkcie. Tvrdí to premiér Robert Fico (Smer-SD). V diskusnej relácii Sobotné dialógy dodal, že všetko má v rukách Hlas-SD. Koalícia totiž nemá bez Hlasu-SD dosť poslancov na to, aby sa schôdza otvorila.

“Hlas musí povedať, či chce, aby Šimečka odišiel z funkcie,” povedal Fico s tým, že Hlas-SD zatiaľ vytvára na Šimečku tlak, aby odstúpil sám bez odvolávania v parlamente. Keďže šéf PS sa odísť nechystá, Hlas-SD sa podľa premiéra bude musieť rozhodnúť. “Je v rukách Hlasu, či Šimečka padne alebo nepadne,” doplnil. “Čakáme, či Hlas otvorí schôdzu a potom, ako sa postaví k samotnému hlasovaniu,” skonštatoval s tým, že Smer-SD má v parlamente 42 poslancov a SNS desať poslancov a potrebujú spolu 76 poslancov.

Fico zároveň odmietol, že by už bol pripravený legislatívny balík lex atentát 2. “Môžu byť rôzne úvahy, čo by tam malo byť. Ale môžem potvrdiť, že neexistuje žiadny koncept návrhu zákona. Dokonca neexistuje ani legislatívny zámer takéhoto zákona, preto je príliš predčasné o tomto návrhu čokoľvek povedať,” ozrejmil. Prednosť majú podľa neho iné priority. Nemyslí si, že by boli schopní návrh predložiť v krátkom čase.

Čo sa týka predsedu parlamentu, tak Fico zatiaľ o hlasovaní neuvažuje a podľa neho sú na rade podstatnejšie veci.

“Vyzerá to tak, že buď bude predsedom Národnej rady Andrej Danko, alebo Peter Žiga zostane až do konca tohto volebného obdobia povereným predsedom NR SR. Možno až tak ďaleko sa dostaneme v nejakom okamihu,” vyhlásil Fico. Nevidí dôvod na rekonštrukciu vlády v záujme dohody na novom predsedovi NR SR.

.

Fico podporuje kandidatúru Danka, ale len vtedy, ak bude dohoda. Parlament bude podľa neho voliť predsedu NR SR len vtedy, ak bude “krvou podpísaná” dohoda. “Ak sa dohodne SNS s Hlasom na nejakých podmienkach, že to bude niekto iný ako Andrej Danko, budem takúto dohodu rešpektovať,” povedal.

Predseda vlády zopakoval, že podporuje myšlienku, aby bol predsedom parlamentu šéf koaličnej strany, teda Danko. Zdôraznil, že Peter Pellegrini bol za prezidenta zvolený ako kandidát vládnej koalície. Rešpektuje aj to, čo píše koaličná zmluva.

Časové ultimátum v otázke voľby šéfa NR SR Fico koalícii nedáva. “Táto téma pre mňa v tomto okamihu neexistuje,” povedal s tým, že treba riešiť najprv konsolidáciu či prípravu štátneho rozpočtu. Zdôraznil, že chod parlamentu je zabezpečený.

Pre ropu a plyn by sa podľa Fica mala nájsť cesta ako naďalej využívať tranzit cez Ukrajinu a nenakupovať ich niekde drahšie.

Svoju cestu do Južnej Kórey chce využiť na to aby ponúkol spoluprácu pri výstavbe jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach.

.

Ohľadom vojny na Ukrajine je za mierovú cestu a preto ide aj na návštevu Číny aby tam okrem iného riešil aj mierový plán. Podľa neho koniec vojny nie je otázkou mesiacov ale je to na dlhšie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

15:28

Od piatka (13. 9.) sa na Slovensku zvýšil počet škodových udalostí, ktoré evidujú poisťovne. Tie zároveň očakávajú, že ich počet ešte výrazne stúpne v súvislosti s tým, ako budú ľudia ohlasovať škody dodatočne.

15:16

Podľa českého premiéra Petra Fialu zatiaľ nenastal čas vyčísľovať škody, ktoré v republike spôsobili povodne. Aktuálne je potrebné zaistiť základné potreby ľudí v zasiahnutých oblastiach a ďalšia pomoc sa bude riešiť neskôr. Povedal to počas návštevy Jeseníka, ktorý patrí medzi najviac postihnuté mestá.

15:07

Portugalsko požiadalo Európsku komisiu o viac hasiacich lietadiel v rámci únijného mechanizmu v oblasti civilnej ochrany. Hasiči v Portugalsku zápasia s najmenej 15 požiarmi.

14:37

Náklady na prácu v eurozóne pokračovali v raste, tempo rastu sa však oproti vývoju v prvých troch mesiacoch roka zmiernilo.

14:35

Štrajk viac ako 30.000 zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing v továrňach na západnom pobreží USA pokračuje už štvrtý deň. Vyjednávači spoločnosti a odborov majú v utorok (17. 9.) obnoviť rozhovory o pracovnej zmluve pod dohľadom amerických federálnych mediátorov.

14:34

Kremeľ označil pozvanie predstaviteľov OSN a Medzinárodného výboru Červeného kríža zo strany Kyjeva do ním ovládaných oblastí ruskej Kurskej oblasti za “provokáciu”. 

14:16

Slovensko sa podľa plánu vrátilo na medzinárodné trhy, pričom si v konkurenčnej časti aukcie štátnych dlhopisov požičalo 512 miliónov eur. Pozitívom je, že v porovnaní s predchádzajúcou aukciou v júni si investori od Slovenska vypýtali nižší výnos, poukázal v komentári analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

14:15

Prípravy na ochranu proti povodniam sú “stopercentné” na celom území Maďarska, uviedol tamojší minister vnútra Sándor Pintér.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali