Fico si bude musieť vybrať a dá sa tušiť ako sa rozhodne

❚❚

Bratislava 22. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann,Dano Veselský,Pavel Neubauer)

 

Tomáš Taraba s Andrejom Dankom dožrali Huliaka do takej miery, že im zrušil klub. Je to samozrejme aj technická nepríjemnosť. Aj pre koalíciu, lebo fungovanie v národnej rade si niekedy vyžaduje súčinnosť troch klubov

Andrej Danko Robert Fico Rudolf Huliak
Na snímke Andrej Danko, Robert Fico a Rudolf Huliak

V prvom rade Huliak zrušil Dankovo ego. A to sa neodpúšťa.

.

Čo sa vlastne v tejto partičke zozberancov na kandidátke SNS stalo? Z vonku to vyzerá tak, že Huliak na sneme svojej strany dostal pokyn zviditeľniť Národnú koalíciu a preto následne požiadal Danka o zmenu názvu klubu zo SNS na SNS – Národná koalícia.

Myslím, že Huliak presne vedel čo takáto požiadavka spôsobí – výbuch. Výbuch, ktorý rozmetá krehký klub SNS.

.

Kroky, ktoré k takémuto vývoju viedli skrývajú trocha iné dôvody.

V prvom rade sa Danko ukázal vo voľbách ako prázdny predseda. Na kandidátke jeho strany sa dostal za SNS do parlamentu sám. No katastrofa.

Dve strany: Život Tomáša Tarabu a Národná koalícia Ruda Huliaka, dostali dnu po 3 ľudí. To bol brutálny (a úplne neplánovaný) ďalší útok na ego Danka.

Vyšikovať do exekutívy musel celú stranu Život (Tomáš Taraba, Filip Kuffa, Štefan Kuffa) a Martinu Šimkovičovú na ministerské miesto Kultúry, aby aspoň minimálne uspokojil svojich verných spolustraníkov.

Teraz má v parlamente troch členov strany – Milan Garaj, Dagmar Kramplová, Karol Farkašovský. S Dankom sú teda štyria. Treba si to pamätať. Bude to dôležité pre všetky budúce počty.

.

Po odchode troch huliakovcov z klubu má tento iba 7 členov. Teda zanikol.

Ľudia, ktorí zostali sú zatiaľ na strane Danka. Jeho traja straníci plus Adam Lučanský, ktorého Danko od roztržky s Huliakom berie na koaličnú radu, Peter Kotlár a Roman Michelko, ktorý zatiaľ pravdepodobne ani sám nevie, kde je – minimálne sa zatiaľ nevyjadril, na ktorej strane stojí.

Z toho, čo povedal Huliak na tlačovke, kde vysvetľoval dôvody povalenia klubu bolo cítiť, že je vo väčšom konflikte nielen s Dankom ale aj s Tarabom, ktorého väčšinu času kritizoval.

Je to pochopiteľné. Huliak pozná vzťahy zvnútra. Jednak mu zjavne Taraba s jeho agendou nepomohol, jednak Huliak vie, že Taraba vrtí Dankom a že Dankove útoky idú odtiaľ.

Huliak tiež jasne deklaroval podporu vláde. Zjednodušene s Tarabom a Dankom má problém, ale Ficovi prisahal vernosť.

.

Z pohľadu Fica sa zdá, že je všetko v poriadku. Hádajú sa, ale podpora vláde sa nemení. Lenže tento stav nebude trvať dlho a Fico to veľmi dobre vie.

Postupne si tieto dve krídla začnú sabotovať zákony. To čo príde od Tarabu alebo Šimkovičovej, bude sabotovať Huliak, to čo od huliakovcov, budú sabotovať ostatní.

Už to je samo o sebe blbé ale naozaj nebezpečné bude, keď si začnú tieto dve krídla hľadať podporu u opozície. To už bude len pár úderov od klinickej smrti.

Dnes sa zdá, že Danko má na svojej strane 7 poslancov (s ním) a huliakovci sú iba traja. Ale aj to sa bude postupne meniť. SNS na čele s Dankom sa už do parlamentu nedostane. To dnes viac-menej tušia všetci.

Taraba so svojou stranou Život tiež nemá výtlak a tiež sa nedostane. Ale ak by napríklad Taraba prevzal SNS? Zafungovalo by toto spojenie? Sú už tak s Dankom dohodnutí, alebo k tomu bude Taraba Danka ešte iba navigovať?

A Huliakova Národná koalícia? V tejto chvíli ťažko povedať.

Zatiaľ sú možnosti otvorené, ale čím viac času pretečie, tým odpovede na tieto otázky budú jasnejšie. A poslanci budú preskakovať. Tí šikovnejší si nájdu angažmán v silnejších stranách.

Fico však bude mať čo robiť, aby ureguloval tento bordel. Udržať na uzde tieto antagonisticky naladené elementy nebude jednoduché.

A Fico bude musieť postupne urobiť voľbu. Danko a jeho partia alebo Huliak a tí čo pôjdu s ním.

Tu zohrá rolu viacero faktorov. Jednak pre Fica je najdôležitejší ako partner Hlas. Hlas neznáša Danka (okrem iného) kvôli sporu o kreslo predsedu parlamentu ale môže sa vedieť dohodnúť s Huliakom, ktorý už deklaroval podporu kandidátovi Hlasu.

.

Tiež Danko stratil nateraz troch z 10 poslancov (predpokladám, že do budúcna to bude viac). Teda oslabil o 30 %. To by sa malo prejaviť na obsadení miest v exekutíve. Čakám, že Huliak čoskoro vznesie nárok na jedno z ministerstiev. Dnes síce povedal, že nechce nič, ale podľa mňa to iba nemá premyslené.

Ani nechcem myslieť, aký to bude bordel. Pre Danka sa už jedno vytvorilo. Nemôžu vytvoriť ďalšie ministerstvo pre Huliaka a neverím, že Danko sa niektorého vzdá.

Neviem aký majú osobný vzťah Fico a Danko. Z verejných vyjadrení som mal pocit, že Fico do istej miery obdivuje Danka, že napriek beznádejnej predvolebnej pozícii nakoniec situáciu vyskladal tak, že sa dostal dnu. Ale inak nim úplne zjavne pohŕda.

Fico tiež musí chápať, že Danko je v tejto vláde za Matoviča. Ego na prvom mieste, osobné záujmy na druhom, plačovky na treťom a jeho hra vabank s tým ako budú v čase padať percentá SNS (posledné prieskumy im dávajú pod 5) bude postupne neznesiteľná.

Zároveň, čím bude Dankova pozícia slabšia, tým viac bude vydierať.

.

Preto bude Fico musieť jednak jednať s poslancami, ktorí momentálne držia stranu Dankovi s každým samostatne. To je veľmi vyčerpávajúce. Od zákona k zákonu. No fuj. Potrebuje ich pretiahnuť k sebe veď dohadovať sa nedá tri roky. A to že takpovediac Danka úplne vykostí, tak to si myslím, že je v jeho silách a aj to urobí.

Zároveň bude musieť hľadať chýbajúce hlasy aj v opozícii. Tá sa bude s postupujúcim časom tiež trieštiť a postupne vznikne skupinka nezávislých, ktorí budú hlasovať „podľa svojho vedomia a svedomia“.

Vízia Dankovej budúcnosti je kôl v plote. Nemá čo ponúknuť a bude toho čím ďalej tým menej. Postupne príde o ďalších svojich poslancov a nakoniec aj o SNS. Jeho osud je však jeho vec. Nám robí vrásky, že do Danka prevtelený Matovič môže úplne zosypať koalíciu a vládu.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:28

Predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a súčasný kancelár Karl Nehammer, ktorý dostal poverenie zostaviť novú vládu, v utorok večer uviedol, že hypotetická tesná vládna väčšina jedného poslanca so sociálnymi demokratmi (SPÖ) by nebola dostatočne stabilná a potrebné by bolo do koalície prizvať tretieho partnera.

20:20

Levickí hasiči zasahujú pri požiari ťahača, nakladača a montovanej haly v okrese Levice. Požiar bol ohlásený v utorok približne o 17.00 h. “Sily a prostriedky na uhasenie požiaru sú zatiaľ postačujúce,” informoval Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) Nitra. Na mieste sú príslušníci polície i zisťovateľ príčin požiarov.

20:13

Ceny ropy vzrástli v utorok o viac než 2 %, pričom cena ropy Brent sa priblížila k hranici 76 USD za barel (159 litrov). Trhy sa naďalej obávajú eskalácie napätia na Blízkom východe a nepredpokladajú, že súčasné diskusie predstaviteľov USA s izraelskou vládou povedú k prímeriu.

19:19

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyzval svojich spojencov, aby sa neschovávali a reagovali na dôkazy o zapojení severokórejských vojakov do vojny na Ukrajine.

19:18

Izraelská polícia v utorok oznámila, že v spolupráci so spravodajskou službou Šin bet zadržala sedem Palestínčanov žijúcich vo východnom Jeruzaleme pre podozrenie, že plánovali zavraždiť izraelského vedca a starostu na žiadosť Iránu.

19:18

Počet obetí pondelkového izraelského útoku blízko najväčšej nemocnice v libanonskej metropole Bejrút sa zvýšil na 18. Pri útoku utrpelo zranenia 60 ľudí. Medzi obeťami boli aj štyri deti, uviedlo v utorok libanonské ministerstvo zdravotníctva. Libanonská vláda zároveň oznámila, že za posledný deň zahynulo pri izraelských útokoch v Libanone najmenej 63 osôb a 234 ľudí utrpelo zranenia.

19:17

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken sa v utorok stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Na stretnutí vyzval Izrael, aby využil smrť vodcu palestínskeho hnutia Hamas Jahju Sinwára na prepustenie izraelských rukojemníkov v Pásme Gazy a ukončil tým konflikt v tejto palestínskej enkláve.

19:16

V českom meste Hodonín pri hraniciach so SR sa potvrdilo ďalšie ohnisko vtáčej chrípky. Od začiatku roka ide už o ôsme ohnisko v českom komerčnom chove a ďalších 27 ich bolo potvrdených v drobnochovoch. V utorok to na svojom webe uviedla česká Štátna veterinárna správa.

19:15

Existuje riziko, že ak bude Libanon v dôsledku izraelských vojenských akcií destabilizovaný, bude to mať ďalekosiahle vplyvy na mier a bezpečnosť v celom regióne Blízkeho východu i mimo neho. Naznačil to v utorok pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

17:57

Poľsko stiahne svoj súhlas s fungovaním ruského generálneho konzulátu v Poznani, čím znemožní jeho prevádzku. V utorok to oznámil poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, ktorý rozhodnutie odôvodnil sabotážnymi aktivitami Ruska v Poľsku a Európe.

17:57

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v utorok odstúpil z funkcie. Jeho rezignácia prichádza v čase, keď ukrajinské orgány vyšetrujú desiatky prokurátorov, ktorí sa pokúsili vyhnúť vojenskej službe. Podľa obvinení si údajne za úplatok kúpili doklad o zdravotnom postihnutí a vyhli sa tak mobilizácii.

17:56

Francúzsky poslanec sa v utorok priznal, že ho polícia nachytala pri tom, ako si na ulici kúpil od neplnoletého dílera syntetickú drogu. Jeho protizákonné konanie ostro kritizoval francúzsky minister vnútra Bruno Retailleau.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke židovská synagóga v Brezne

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali