Fico: “Rusi sú na tom podstatne lepšie ako sme očakávali. Sankciami nezmeníme nič“

❚❚

Bratislava 17. októbra 2024 (HSP/Facebook/ Foto:TASR – Ján Krošlák)

 

Premiér Robert Fico(SMER-SSD) znova potvrdil svoj názor, že pravdepodobnosť ukončenia vojenského konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom je veľmi vysoká. Fico opakovane odmieta “železnú oponu“ voči Rusku a predstavil svoj návrh nahradiť vojnu obchodom, pričom to považuje za prospešné pre všetky strany

Na snímke premiér Robert Fico(SMER-SSD)
Na snímke premiér Robert Fico(SMER-SSD)

V najnovšom videu na sociálnej sieti premiér Robert Fico(SMER-SSD) znova potvrdil svoj názor, že pravdepodobnosť ukončenia vojenského konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom je veľmi vysoká, dokonca sa vyjadril, že k ukončeniu bojov by mohlo dôjsť v krátkom čase.

.

Vo svojom prejave premiér zopakoval, že o vyvážené vzťahy s Ruskom sa snažil počas celej svojej politickej kariéry a robí to doteraz. „Možno to hovorí Ľuboš Blaha expresívnejším jazykom ako to hovorím ja, ale ja s ním pokiaľ ide jeho názor na vojnu na Ukrajine a čo sa týka sankcií voči Rusku, absolútne súhlasím,“ vyjadril sa v reakcii na Blahovu nedávnu cestu do Moskvy.

„Sankciami nezmeníme nič,“ zopakoval svoje stanovisko.

.

„Má Putin, alebo nemá, rekordnú podporu? No má ju! Podporujú všetky zložky ruskej spoločnosti Putina? No podporujú! Získavajú Rusi územné zisky na Ukrajine? Získavajú! To znamená, že Rusi sú na tom podstatne lepšie ako sme očakávali.,“ vyjadril sa premiér v súvislosti so sankciami.

 

Čo bude s Ruskom?

„Čo s Ruskom po skončení vojny?,“ opýtal sa premiér a zúčastnených vyzval, aby sa vyjadrili, čo v tejto súvislosti očakávajú. „Čo chcete? Ja hovorím veľmi jasne : štandardné, obchodné, priateľské, normálne vzťahy! Čo chcete vy? Chcete železnú oponu? Ja nie!,“ uviedol.

Povedal, že považuje za veľmi dôležité baviť sa na tému, čo bude po ukončení tejto vojny. „Musíme si povedať, čo s Ruskou federáciou,“ vyjadril sa a zopakoval, že je potrebné stanoviť si prístup. „Môj postoj je veľmi jasný a ja ho otvorene deklarujem, že chcem po skončení vojny obnoviť normálne, štandardné ekonomické a priateľské vzťahy Ruskou federáciou,“ vyjadril sa premiér. „A akú máte alternatívu vy? Lebo zatiaľ som nepočul nič!,“ dodal.

Čo sa týka výroby zbraní, premiér sa vyjadril, že toto odvetvie tvorí výrazný podiel na ekonomickom raste a na HDP od roku 1989, kedy sme boli ešte súčasťou Československa. Vyjadril sa, že Slovensko chce obnoviť zbrojnú výrobu . Premiér tiež ocenil všetky iniciatívy, ktoré robí minister obrany Robert Kaliňák(SMER-SSD).

.

„Čo je na tom, že ak je vojna, a ja tú vojnu principiálne odmietam- ale je tu, ale v rámci tej vojny sú nejaké dodávky, ktoré sú založené na komerčnej báze… Čo na tom je? Veď keď nedodáme my, dodajú iní!,“ vyjadril sa a dodal, že zrušením zbrojárskej výroby by prišli o prácu stovky zamestnancov závodov v Novákoch, Snine či v Stropkove.

Premiér sa zastal ministra obrany aj v jeho návrhu kúpiť systémy ochrany vzdušného priestoru od Izraela. Svoje stanovisko vysvetlil nasledovne : „ Táto krajina je úplne bezbranná. A to je výsledok predošlej vlády. Viete si vôbec predstaviť, že by ste nemali chránenú atómovú elektráreň? Predstavte si, že my ju nemáme chránenú ! Lebo tu nie sú žiadne systémy, ktoré by ju ochránili. Ak pôjde nejaké lietadlo, ktoré bude chcieť napadnúť našu atómovú elektráreň, nakoľko nemáme systémy obrany, nemáme ako ho zastaviť. Kým naštartujeme Čechov, Maďarov a Poliakov, lietadlo do elektrárne vletí!“

 

Pôžička od EÚ

Ďalej sa vyjadril ku skoršej pôžičke, ktorú poskytla EÚ pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd na 4 roky. Podľa jeho slov vtedy EÚ nedostatočne prezentovala skutočnosti o tom, aký je reálny stav na Ukrajine. Premiér uviedol, že sa obával, kde skončia tieto požičané peniaze, nakoľko Ukrajina je neslávne známa korupciou. Odpovede zo strany EÚ sa v tomto smere nedočkal, odbili ho len frázou, že žiadať takéto informácie je “politicky nekorektné“.

Premiér tiež kritizoval výber EÚ na pozíciou najvyššej eurokomisárky pre zahraničné vzťahy, ktorý nakoniec získala bývalá estónska premiérka Kaja Kallasová, ktorá zastáva proamerické názory. Fico tiež nesúhlasil s návrhom menovať Ursulu von der Leyenovú pri jej opätovnom zvolení na post predsedníčky Európskej komisie ale vyjadril sa, že ju ako političku rešpektuje.

.

„Toto je najväčší problém, ktorý tu máme : Keď má niekto iný názor, hneď ho zosmiešňujete,“ vyjadril sa v tejto súvislosti.

Premiér zopakoval, že vo funkcii nie je na “večné veky“ a je to otázka najbližších volieb, či strana SMER-SSD skončí v opozícii alebo sa “poberie do politického dôchodku“. Fico zopakoval, že verí, že vláda v súčasnej zostave vydrží do ďalších parlamentných volieb, ktoré sú plánované v roku 2027.

S dôrazom zopakoval, že nikdy nebude súhlasiť s vstupom Ukrajiny do NATO, a svoje postoje nemení.

Reagoval aj na správy šíriace sa z médií o tom, že Ukrajina sa nám za podporu odvďačí tým, že nám stopne dodávky plynu, ropy a energií. „To nie je pravda. Ropa ide, plyn ide a aj pôjde,“ uviedol a dodal, že vláda intenzívne pracuje na opatreniach, aby zabezpečila dodávky plynu aj po uplynutí dohody po januári 2025.

Video premiéra Roberta Fica si môžete pozrieť tu

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:27

Členstvo v NATO Ukrajina vníma ako bezpečnostný dáždnik, ako krok, ktorý posilní krajinu a poskytne jej istotu, že nedôjde k opätovnému ohrozeniu územnej celistvosti. uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie s novinármi v rámci summitu EÚ v Bruseli.

14:26

Český premiér Petr Fiala po schôdzke niekoľkých lídrov členských krajín EÚ, ktoré presadzujú prísnejšiu migračnú a azylovú politiku Únie, vyhlásil, že v debate vidí veľký posun a existuje preto nádej, že sa “veci pohnú vpred”. Ocenil tiež účasť predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

14:25

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pred štvrtkovým summitom Európskej únie v Bruseli ostro kritizoval tzv. víťazný plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V statuse zverejnenom na Facebooku ho označil za “viac než desivý.”

14:24

Aukčný dom Sotheby’s bude dražiť obraz, ktorého autorom je humanoidný robot Ai-Da využívajúci umelú inteligenciu (AI). Ide o vôbec prvý prípad predaja takéhoto diela vo veľkom aukčnom dome, informovali v stredu organizátori aukcie.

14:23

Mierová misia Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) je nevyhnutná na ukončenie vojny v regióne. Je potrebné ju posilniť, a nie stiahnuť z bojových zón, ako požaduje Izrael. Vo štvrtok to vyhlásil taliansky minister obrany Guido Crosetto.

14:23

Maďarská polícia minulý týždeň v rámci dopravno-bezpečnostnej akcie iniciovanej sieťou európskych organizácií dopravnej polície Roadpol skontrolovala 53.906 vodičov, z ktorých 2074 počas jazdy telefonovalo a 18 pozeralo filmy.

14:22

Členovia parlamentných výborov Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničné veci a pre rozvoj vo štvrtok v Bruseli predstavili troch finalistov Sacharovovej ceny za slobodu myslenia za rok 2024.

14:21

Nemecká bojová loď pôsobiaca v rámci misie mierových síl OSN v Libanone (UNIFIL) vo štvrtok zostrelila pri libanonskom pobreží dron. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na hovorcu nemeckého ministerstva obrany.

13:33

Polícia v Humennom vyšetruje podvod, ktorého sa dopustila doposiaľ nestotožnená osoba vystupujúca ako štatutárny orgán miestneho múzea. V jeho mene podpisovala objednávky, ktorých celková hodnota presiahla 17.300 eur. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová, k protiprávnemu konaniu došlo vo februári. “Polícia v Humennom sa prípadom intenzívne zaoberá,” dodala hovorkyňa.

13:32

Na osobné auto spadol počas jazdy medzi obcami Rohožník a Jablonica v okrese Senica odlomený strom. Nikto sa nezranil. Trnavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Polícia v tejto súvislosti vyzýva vodičov, ale aj nemotorových účastníkov premávky na opatrnosť v dôsledku avizovaného silného vetra počas najbližších dní.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali