Fico odišiel na rokovanie Európskej rady s postojmi Slovenska a názormi Blahu. Šok v poslancoch vyvolal týmito slovami

❚❚

Bratislava 18. októbra 2024 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Výbor pre Európske záležitosti vyslal premiéra Róberta Fica na samit Európskej Rady s postojmi slovenskej vlády a zároveň s názormi Ľuboša Blahu. K vojne na Ukrajine a na Blízkom východe sú rozdielne a opozíciu z toho ide rozhodiť

Robert Fico
Výbor pre Európske záležitosti vyslal premiéra Róberta Fica (na snímke vpravo dole) na samit Európskej Rady

Europoslanec Ľuboš Blaha vykonal v týchto dňoch diplomatickú mierovú misiu v Moskve, kde tlmočil slovom aj činom (položil kvety k pamätníku neznámeho vojaka) vďačnosť Slovenského národa za nesmiernu obeť, ktorú v 2. svetovej vojne priniesol Ruský národ, aby svet a teda aj nás pomohol oslobodiť od fašizmu a nacizmu. Ideológií, ktoré priniesli ľudstvu hrôzy vojny a 50 – 80 miliónom ľudí smrť.

.

Svoju cestu podnikol v čase, keď západ už tretí rok využíva Ukrajinu, ako nástroj na poníženie Ruska, na jeho položenie na kolená, nakoľko sa Kremeľ odmietol už viac prizerať ako kyjevský režim systematicky od Majdanu 2014 likviduje ruskú menšinu na východe Ukrajiny. V čase, keď sa západ snaží posunúť hranice NATO ďalej na východ nerešpektujúc už v roku 2007 Putinom vyslovenú červenú čiaru a bezpečnostné záujmy Ruska vo vzťahu k Ukrajine.

Ľuboš Blaha prichádza do Ruska ako priateľ,  odmietajúci nenávisť rastúcu rusofóbiu na západe. On bol a bude priateľom Ruska bez ohľadu na to, ako sa západ dlhodobo k Rusku správa. Spolu so študentmi MGIMO, kde ho pozvali pri príležitosti 80. výročia založenia tejto diplomatickej školy, si chce pripomenúť historickú pravdu „Fašizmus a vojna prichádzajú zo západu, sloboda a mier z východu“.

.

Z Červeného námestia, ktoré chcel svojho času poslanec NR SR Peter Osuský vyhladiť jadrovou pumou, aby na ňom len ticho cvrlikalo Stroncium 90, poslal europoslanec video, v ktorom vyjadril, že sa prišiel do Moskvy ospravedlniť Ruskému národu za všetky „vojnové, nenávistné a doslova fašistické rezolúcie“ ktoré sú prijímané v pléne Európskeho parlamentu proti Rusku. „Sme Slovania a nikdy nás neprinútia nenávidieť iný slovanský národ“, pridáva Blaha vo svojom posolstve.

 

 

V dňoch 17.-18. októbra sa koná v Bruseli Mimoriadne zasadnutie Európskej rady. Na samite zastupuje slovenskú republiku a teda tlmočí postoje premiér Róbert Fico. Pred každým samitom stanovisko Slovenskej republiky k navrhovaným záverom samitu odsúhlasuje (udeľuje premiérovi mandát) Výbor pre Európske záležitosti NR SR. Vládou SR schválené stanovisko je súhlasiť s navrhovanými závermi Rady.

.

Medzi závermi je možné nájsť potvrdenie zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny, odsúdenie vojenských operácií Ruska na Ukrajine, ktoré ohrozujú aj civilnú infraštruktúru a obyvateľov Ukrajiny, výzva na poskytnutie ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine, či súhlas s použitím úrokov zo západom zmrazených ruských aktív na financovanie pomoci Ukrajine.

Skúste sa vžiť do kože slovenského opozičného poslanca (PS, KDH, SAS), keď sa na Výbore posadí pred neho slovenský premiér, aby si „vypýtal“ mandát podpísať sa za Slovenskú republiku pod závery samitu, s ktorými bezvýhradne súhlasia a zároveň si z úst premiéra vypočuje názory na vojnu na Ukrajine, v ktorých vyjadrí odmietavý postoj k posielaniu zbraní na Ukrajinu, k eskalácii konfliktu, túžbu po okamžitom mieri, rezolútne odmietnutie prijatia Ukrajiny do NATO, lebo to znamená umieranie našich detí v jadrovej vojne. Navyše ocení Blahovú misiu, vyhlási súhlas so všetkým, čo europoslanec v Moskve vykonal, či prehlásil a oznámi, že je pripravený osláviť 80. výročie konca 2. svetovej vojny na Červenom námestí po boku Vladimíra Putina.

 

 

.

Šok v poslancoch vyvolal premiér slovami, že tieto názory prezentuje aj na Európskej rade, ktorú považuje momentálne za vojnový kabinet. Aký zmätok to musí vyvolať v hlavách Kolíkovej, Šimečku, Hargaša, Juríkovej? Keď oni žijú dennodennú nenávisť k Rusku. Želajú si jeho poníženie. A nerozumejú tomu, ako je možné, že napriek bezprecedentným sakciám, vojenskej pomoci a odhodlaniu Ukrajincov Rusa poraziť, tento stále na kolenách nie je, Putin sa teší stále tej najvyššej podpore medzi politikmi vo svete a ruské HDP na rozdiel od toho európskeho rastie.

Kým oni snívajú o mieri, ktorý znamená porážku Ruska, stiahnutie všetkých vojsk, vrátenie Donabasu a Krymu, obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny po roku 1991, náhradu spôsobenej škody, a potrestanie vojnových zločinov pred vojenským tribunálom, Fico je realista. Vie, že takýto mier by bol síce v súlade s platným medzinárodným právom a preto stanovisko slovenskej zahraničnej politiky musí vyjadrovať súhlas so závermi samitu, avšak nielen on vie, že podoba mieru, keď sa konečne na Ukrajine dosiahne, bude jednoducho iná.

Oficiálny postoj slovenskej diplomacie smerom k Ukrajine je navlas rovnaký ako je dlhodobo postoj ku Kosovu, ktoré bolo od Srbska odtrhnuté v rozpore s medzinárodným právom rovnako ako následne prišla Ukrajina o Krym. A v dôsledku vojny príde o ďalšie územia na východ od rieky Dneper.

Mier, ktorý vidí na Ukrajine Róbert Fico vychádza v každej chvíli z reálnej situácie, ktorá tam je. Fico poslancom pripomenul, že tie najlepšie vyhliadky mala Ukrajina v apríli 2022. Mierový návrh z Istanbulu boli tak Ukrajina ako aj Rusko pripravení podpísať.

Nebolo im to umožnené, lebo niekto mal predstavu, že Rusko je možné prostredníctvom Ukrajiny položiť. Realita je iná. Vyhliadky Ukrajiny sú s každým dňom trvania bojov horšie. Viac mŕtvych, viac zničenej infraštruktúry, viac územia pod ruskou správou.

Fico si dovolil na Výbore dokonca porovnať mier, ktorý sa na Ukrajine dosiahne, kde vedú zástupnú vojnu západnými zbraňami v rukách Ukrajincov USA (NATO) s Ruskom, k Mníchovskej dohode z roku 1939, kde nie Ukrajina alebo opoziční poslanci, poslanci Európskeho parlamentu budú zatĺkať hraničné kolíky, ale mocnosti: USA, Rusko, Čína… . A tým, že EÚ dnes nedokáže robiť autonómnu mierovú zahraničnú politiku, ale je len ampliónom vojnového ťaženia Washingtonu, je otázne, či vôbec bude za rokovacím stolom.

Jeden z knokautov adresoval Róbert Fico Márii Kolíkovej, keď obvinil vládu, ktorej bola súčasťou, že súhlasili s našim odzbrojením. Verejne priznal, že vďaka predošlým vládam nemáme nijakým spôsobom chránené jadrové elektrárne. Poslancom pripomenul, náš vzdušný priestor dnes nie je nijako chránený a spojencami je len kontrolovaný. Pritom akože nefunkčná S-300 sa veľmi rýchlo zapojila do systému protivzdušnej obrany Ukrajiny. Rovnako dopadli aj „nefunkčné“ MIG-29, dokonca bez pomoci vzlietli a preleteli na Ukrajinu. A dnes, ak neboli zostrelené, plnia úlohy vzdušných síl Ukrajiny. My máme 2 F-16, na ktorých sa slovenskí piloti učia lietať.

Poslancov Fico vyzval „prestaňme moralizovať“ na margo upozornenia na rozpor, že je súčasná vláda za mier a pritom na Ukrajinu naďalej prúdi munícia vyrobená na Slovensku. A dokonca vyrábame pre Ukrajinu v štátnom podniku Konštrukta Defence húfnice Zuzana.

Pripomenul poslancom skúsenosť, ktorou si slovenský priemysel prešiel po roku 1989, keď v mene ochrany ľudských práv hlásaných Václavom Havlom, bola na Slovensku zastavená zbrojná výroba. U nás prišli ľudia o prácu, pričom trhy, kam smerovala produkcia našich zbrojoviek, obsadili veľmi ochotne iní bojovníci za ľudské práva.

 

.

Fico si vojnu na Ukrajine nevymyslel ani ju nechcel. Od jej začiatku ju považuje za nezmyselnú a zbytočnú. Ale kým trvá, prečo by mal ľuďom zobrať prácu? „Nedodáme my, dodajú iní“.

Poslancov vyzval, aby prijali uznesenie, že „Slovensko nemôže ani na komerčnej báze v zbrojárskej výrobe robiť nič“. A on bude za.

Premiér vyjadril plnú podporu ministrovi Kaliňákovi v snahe postaviť slovenský obranný priemysel na nohy ako aj  úsiliu obnoviť našu suverenitu tým, že si opäť začneme vlastnými silami chrániť vzdušný priestor.

Verím, že opozičným poslancom vypadávali oči z jamiek, keď sa ich Fico opýtal, aká je ich predstava fungovania s Ruskou federáciou po skončení vojny, ktorý sa výrazne priblížil. Či očakávajú novú železnú oponu na hraniciach s RF. A dodal, že on železnú oponu odmieta a bezprostredne po dosiahnutí mieru chce obnoviť priateľské vzťahy s Ruskom a nadviazať vzájomne výhodnú hospodársku spoluprácu.

Predvojom tejto spolupráce a potvrdením priateľského vzťahu medzi Slovenským a Ruským národom bola mierová misia uskutočnená jej ambasádorom, ideológom Smeru Ľubošom Blahom v Moskve.

.

A v tomto duchu je aj správanie sa Róberta Fica čitateľné a pochopiteľné. Existencia Slovenska ako malého štátu stojí a padá na dodržiavaní medzinárodného práva. Preto ako premiér musí Róbert súhlasiť so stanoviskom, ktoré vyzýva na dodržiavanie medzinárodného práva. A je úplne jedno, či je prijímané vojnovým kabinetom Európskej rady alebo medzivládnou dohodou medzi Slovenskom a Ukrajinou. Ale aj Róbert Fico má právo na názor a ten sa nijako nelíši od toho Blahovho. Nepochopenie vyvoláva len u tých, ktorým je na Rusko bližší názor Osuského.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:30

Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely. 

07:24

Rumunský vzdušný priestor narušil malý lietajúci objekt, pravdepodobne dron. Spozorovali ho v župe Constanta, pričom Bukurešť dala v dôsledku incidentu príkaz na vzlietnutie štyrom stíhačkám. Oznámilo to rumunské ministerstvo obrany.

07:23

Vedci oznámili prielom v snahe “odvyhynúť” vakovlka. DNA, ktorú majú k dispozícii, je podľa ich odhadov presná na 99,9 percenta.

07:22

Sudca v severnom Grécku uložil podmienečný mesačný trest odňatia slobody mužovi, ktorý sa opakovane vkrádal do domov svojich susedov, aby tam ovoniaval ich topánky. Odsúdený 28-ročný muž nedokázal toto svoje konanie vysvetliť.

07:19

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyjadrilo nádej, že nový vodca palestínskeho hnutia Hamas si zvolí inú cestu ako Jahjá Sinwár, ktorý prišiel o život 16. októbra pri operácii izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy. Izrael potvrdil Sinwárovu smrť. Hnutie Hamas sa k nej nateraz oficiálne nevyjadrilo.

06:45

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky Moskvy obsadili dedinu Maksymilianivka zhruba desať kilometrov od kľúčového mesta Kuracohve v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. 

06:43

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk varoval Izrael pred akýkoľvek “rozsiahlym násilným presunom” civilistov zo severnej časti Pásma Gazy, ktorý by podľa jeho slov mohol predstavovať vojnový zločin, ak by k nemu nedošlo z “nevyhnutných vojenských dôvodov”. 

06:42

Lídri EÚ na záver summitu EÚ vyzvali Európsku komisiu, aby “naliehavo” prišla s novými legislatívnymi návrhmi na zintenzívnenie a urýchlenie návratu nelegálnych migrantov. 

06:40

Americký prezident Joe Biden hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom po tom, čo sa potvrdili správy o zabití vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára, potvrdili americkí predstavitelia a Netanjahuov úrad.

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali