Fico o tom, čo by mohlo nepriaznivo zasiahnuť do volieb, aj o diskusii u “Danyho Kollára”: A čo Lipšic?

❚❚

Bratislava 13. júna 2023  (HSP/Foto: Screenshot)

 

Dnes poobede, tesne pred začatím popoludňajšieho rokovania NR SR, zvolala strana Smer SSD tlačovú besedu. Dôvodom na mimoriadnu schôdzu, pôvodne zvolanú na zajtra,  sú podľa Roberta Fica tri udalosti, ktoré by mohli nepriaznivým spôsobom zasiahnuť do priebehu volieb

TK Smer SSD
Tlačová beseda strany Smer SSD.

Prvou udalosťou je už známy “výlet” 21 ľudí do Bruselu. Šlo nielen o štátnych úradníkov, ale aj o ľudí z mimovládnych organizácií. Za zmienku však určite stojí, že aj tí štátni úradníci mali v minulosti nejaké spojenie s mimovládkami. Druhou udalosťou je informačná kampaň NATO, ktorá mala zvrátiť slabú podporu pre vojenskú pomoc Ukrajine na Slovensku. Treťou je malá billboardová kampaň veľvyslanectva USA, ktorú Smer považuje za ovplyvňovanie verejnej mienky, vstup do volebnej kampane. List generálnemu tajomníkovi NATO ohľadne kampane mal svoju odozvu, kampaň sa odkladá a neprebehne skôr než v októbri. Smer žiada NATO aj o to, aby kampaň viedlo pod vlastnou hlavičkou, aby sa neskrývalo za najaté agentúry.

.

Všetky tri udalosti zahrnul Smer SSD do svojho návrhu uznesenia, ktoré pripravilo na mimoriadnu schôdzu. Schôdza by mala prebehnúť zajtra, teda v stredu. Vzhľadom na to, že “výlet 21” bol široko komunikovaný, malá billboardová kampaň USA veľvyslanectva tiež, a list od Stoltenberga ozrejmuje, že kampaň NATO do volieb na Slovensku neprebehne, Smer sa rozhodol svoju žiadosť o mimoriadnu schôdzu NR SR stiahnuť. “Aktívna opozičná práca prináša úspechy aj na medzinárodnej úrovni,” povedal Fico, “lebo toto je úspech!” Skrytú kampaň proti opozícii Smer zastavil tým, že bol dostatočne otvorený a dostatočne agresívny, povedal Fico.

Fico potom povedal, že v programovom vyhlásení vlády (PVV) niet čo podporiť. PVV myslí na Rómov, na mimovládne organizácie, na Ukrajinu, na hybridné hrozby, ale Smer tam nič nevidí o zdražovaní, nič o poklese reálnych miezd. Mimoriadne pohoršenie vzbudil fakt, že ako prioritu si vláda postavila nákup systému protivzdušnej obrany (PVO). “Tak už si z nás naozaj nerobte všetci srandu!” vraví k tomu Fico. Funkčný, dobrý systém PVO sa daruje na Ukrajinu (S300), lietadlá, ktoré mohli chrániť oblohu do konca roku 2023, boli darované Ukrajine, minister oznamuje ako výhru, že naše nebo budú okrem českých a poľských lietadiel chrániť aj maďarské.

.

Fico sa pýta: “Kde je suverenita Slovenskej republiky?” Fico si vie živo predstaviť, že nový systém PVO bude Patriot, ktorý bude stáť neuveriteľné peniaze. Spomenul aj predchádzajúce nákupy ministerstva obrany. Nasvetlil pomoc NATO: systémy Patriot sa zo Slovenska stiahli, na východ Slovenska idú dve “gumipušky” (rýchlopalné kanóny z hľadiska PVO užitočné len na ochranu jednotlivých objektov), a na západnom Slovensku taliansky systém PVO s S300 neporovnateľný. A keď sme už v tejto situácii, má byť pomoc NATO v tom, že musíme kúpiť systém za miliardu eur? Peniaze na lacnejšie potraviny nie sú, peniaze pre ľudí nie sú… Fico nedaroval nič ani súčasnej, ani predchádzajúcim vládam. Sľúbil, že túto tému istotne otvorí na pôde parlamentu.

Rozhodne odmietol prijatie PVV, čo v prípade, že PVV neprejde, sa v podstate rovná vysloveniu nedôvery vláde. Ódorova vláda by sa tak ocitla v postavení, v akom bol Hegerov kabinet v posledných mesiacoch, avšak bude mať o mesiac príležitosť na opravu s novým PVV. Ódorovu vládu Fico nazval “figovým listom.” To je Čaputovej vláda, má za úlohu len pomôcť, aby sa pozviechala rozpadnutá vládna koalícia a má pomôcť Progresívnemu Slovensku sa zviditeľniť, uzavrel tému schvaľovania PVV Fico.

Následne prišla otázka novinárky. “Štát je v rozklade a jednou z priorít PVV je boj s dezinformáciami a hybridnými hrozbami. Ako sa na to pozeráte?” Povzdych Fica pred odpoveďou bol veru hlboký. “Svedčí to o tom, že ľudia, ktorí sú v Čaputovej vláde, nie sú náhodne vybraní,” odpovedal Fico. “To sú perfektne vybraní ľudia.” Robia podľa neho presne to, čo sa od nich očakávalo. V PVV nič nie je, jeho skôr mrazí pri zmienkach o tom, že pomoc ľuďom s cenami energií sa má prehodnocovať a znižovať. Nech si Ódor vyskúša, ako je to žiť z minimálnej mzdy. Na Slovensku takú mzdu poberá 5 až 7 % ľudí. V čistom je to okolo 540 €. Ľudia teda žijú z 18 € na deň a my ideme kupovať americké Vipery, PVO, nie sú peniaze na pomoc ľuďom so zdražovaním, nie sú peniaze na nič.

Ale v PVV sú zvýraznené marginalizované skupiny obyvateľov, Rómovia, Ukrajina, pomoc vo všetkom, humanitárna, vecná, vojenská… Veľmi výrazne hybridné hrozby. “Viete, kto najviac šíri hybridné hrozby? Mainstreamové médiá,” povedal Fico. Prisľúbil, že sloboda prejavu bude prioritou novej vlády, že jej dajú ten obsah, ktorý si sloboda prejavu zaslúži z pohľadu ústavy.

Novinárka spomenula online diskusiu na kanáli Danyho Kollára, na ktorej sa Fico zúčastnil. Politici aj médiá hlavného prúdu na to reagovali s nevôľou. Novinárka žiadala Ficovu reakciu. Fico ozrejmil, že si prečítal o diskusii rozsiahly článok v Denníku N, v ktorom sa píše, že Kollár je obvinený z nejakého trestného činu. “A nechodí náhodou právoplatne odsúdený páchateľ pán Lipšic pravidelne do Denníka N? Tak právoplatne odsúdený páchateľ nevadí!? Ktorý zabije človeka na prechode pre chodcov. Stopercentný podvodník Lipšic. Ten tam chodí ako na husle a rozpráva si, čo chce v tom Denníku N. To je v poriadku. Ale že opozičný politik hľadá príležitosti, aby mohol niekde niečo slobodne povedať… Ja si myslím, že dôležitý je obsah toho, čo bolo povedané, a nie kto ten kanál spravuje. Ja ďakujem každému jednému alternatívnemu médiu na Slovensku za robotu, ktorú dnes robia! Pretože keby neboli alternatívne médiá a sociálne siete, tak sa ani štipku pravdy na Slovensku nedozvieme, pretože to, čo púšťajú mainstreamové médiá, to je najväčšia hybridná hrozba pre Slovensko.” Fico s pobavením skonštatoval, že urobili Kollárovi obrovskú reklamu.

.

Na záver Fico rozhodne potvrdil, že v prípade, že sa Smer ujme vlády, na Ukrajinu už nepôjde ani náboj. Jediné, čo nebude môcť ovplyvniť, je súkromný zbrojársky priemysel, ale zo strany štátu ani náboj. Niekoľko krát to zopakoval. O tom, že Fica nielen označujú, ale aj pokladajú za hybridnú hrozbu politici i médiá, svedčí rozsah, v akom o tlačovej konferencii Smeru hlavný prúd informoval. Zvyčajne ide len o suché konštatovanie, že návrh na mimoriadnu schôdzu Smer SSD stiahol.

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:26

 Izraelská raketová loď zachytila nad Červeným morom dron smerujúci na Izrael.

11:25

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I uviedol, že rozmiestnenie amerických rakiet stredného doletu na Filipínach podkopáva mier a stabilitu v regióne

11:22

Západný diplomat pre agentúru Reuters: Ešte pred útokom na Nasralláha stratil Hizballáha v posledných dňoch 20-25 % svojho raketového potenciálu

09:56

Ruské ministerstvo obrany zneškodnilo nad svojím územím 125 ukrajinských dronov. 

09:54

Spolupredsedníčka Sociálnodemokratickej strany Nemecka Saskia Eskenová jasne podporila kandidatúru kancelára Olafa Scholza na tento post aj v budúcoročných voľbách do Bundestagu. Uviedla to v rozhovore pre vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

08:23

V Rakúsku sa začali parlamentné voľby. Favoritom na víťazstvo je podľa prieskumov Slobodná strana Rakúska tesne pred Rakúskou ľudovou stranou pod vedením kancelára Karla Nehammera.

08:21

Izraelská armáda uskutočnila útoky na desiatky cieľov militantného hnutia Hizballáh v Libanone. Izraelské útoky na pozície Hizballáhu pokračujú už siedmy deň.

08:20

Argentínsky prezident Javier Milei počas zhromaždenia pri príležitosti spustenia svojej strany na celonárodnej úrovni uviedol, že má v úmysle “otriasť” voľbami do argentínskeho kongresu, ktoré sa uskutočnia v polovici budúceho roka.

08:18

Azerbajdžanský minister zahraničných vecí  na výročnom zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov uviedol, že “čiastočný mier” s Arménskom nie je možný. Obe znepriatelené krajiny sa približujú k uzavretiu mierovej dohody. Jej finalizáciu však komplikuje požiadavka Azerbajdžanu na zmenu arménskej ústavy.

08:17

Pri leteckých útokoch neznámeho pôvodu na východe Sýrie zahynulo dvanásť proiránskych militantov. Uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva.

08:15

Irán požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov na protest proti zabitiu šéfa libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Ten zahynul v piatok pri izraelskom leteckom útoku v Bejrúte.

08:14

Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo podporu čínsko-brazílskemu mierovému plánu na ukončenie vojny na Ukrajine, ktorý obe strany zverejnili ešte v máji. Kyjev švajčiarsky postoj označil za nelogický a za sklamanie.

08:12

Moldavská štátna vysielacia spoločnosť oznámila, že vandali poliali farbou vchod do jej budovy v metropole Kišiňov. Moldavská polícia uviedla, že zafarbili aj budovu najvyššieho súdu. Incident sa udial iba deň po tom, ako polícia z podobných incidentov obvinila skupinu vycvičenú v Moskve, ktorej cieľom je destabilizovať situáciu v krajine pred nadchádzajúcimi voľbami.

08:11

Americký prezident Joe Biden vyzval na prímerie v Libanone. Reagoval tak na otázku novinárov ohľadom potencionálnej pozemnej invázie izraelskej armády do Libanonu.

08:10

Pri izraelských útokoch na Libanon celkovo zahynulo 33 ľudí a 195 sa zranilo. Informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke perníkové srdcia počas podujatia Michalský jarmok v Myjave

Autor: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali