Fico: Najnovšie máme na stole ďalšiu perlu

❚❚

Bratislava 22. júla 2024 (HSP/ Facebook/Foto:Screenshot Facebook video)

 

Premiér Robert Fico (SMER-SSD) sa v nedeľu už tradične prihovoril vo videu “Čo sa nezmestilo na tlačovku“. Venoval sa horúcej téme konsolidácie verejných financií, novelizácii Trestného zákona a ocenil činnosť poslancov EP. Vyjadril sa aj k situácii v USA, že bez ohľadu na odstúpenie Joea Bidena najviac rezonuje Donald Trump, vyhlásením, že by ukončil vojnu na Ukrajine ešte pred nástupom na úrad. „Ja tomu verím, pretože USA majú totálny vplyv na Ukrajine. Do veľmi zvláštneho svetla sa však dostávajú oficiálne stanoviská USA, že s vojnou na Ukrajine a s Ukrajinou v podstate nič nemajú. Len jej pomáhajú…“

Premiér Robert Fico(SMER-SSD)
Premiér Robert Fico(SMER-SSD)

V úvode videa sa premiér úprimne poďakoval za všetky želania skorého uzdravenia a vyjadril sa, že dúfa, že od neho nie je príliš ďaleko. Potvrdil, že tvrdá rehabilitácia prináša výsledky a že verí, že čoskoro bude môcť odložiť všetko, čo mu pomáha pri chôdzi, a bude “môcť začať zaťažovať aj všetky ostatné rozstrieľané časti tela“.

.

Pripomenul, že do práce sa vrátil začiatkom júla a že ani čiastočné obmedzenia mu nemôžu brániť v tom, aby reagoval na aktuálne veci.

 

.

Konsolidácia verejných financií

„Liberálne a progresívne médiá a ich sluhovia v opozícii priniesli ďalšiu novinku do ich zúfalého zápasu so súčasnou vládnou koalíciou,“ uviedol premiér.

„ Po tom, čo im nevyšlo v rokoch 2020 až 2023 naše zatváranie a 15. mája tohto roku strieľanie, siahajú po očividných klamstvách, ktoré ich nadriadené médiá potom šíria ako hotovú vec,“ hovorí.

Povedal, že takto je tomu aj s klamstvom o tom, že vláda chce zdaniť výbery z bankomatov a finančné prevody fyzických osôb. „Pred niekoľkými dňami som sedel s ministrom financií a môžem potvrdiť, že žiadny takýto návrh nebol nikdy na stole,“ reagoval.

Uviedol, že minister financií Ladislav Kamenický už tiež musel na tieto správy reagovať verejne a tento jed z opozičnej dielne odmietnuť.

Je pravdou, že vláda momentálne pracuje na konsolidácii verejných financií s účinnosťou od 1. januára 2025 na úrovni približne 1,4 miliardy eur, uznal premiér na dodal: „Poskladajú sa na to predovšetkým tí, ktorí na to majú!“

.

„Čarovné na celom príbehu konsolidácie verejných financií je to, že o nej cez klamstvá hovorí opozícia, ktorá nám v roku 2023 odovzdala podľa hodnotenia európskych inštitúcií najhoršie verejné financie v Európskej únii,“ pripomenul.

Fico uviedol, že keď v novembri minulého roku preberal vládny úrad, odchádzajúci premiér Ódor (PS) mu na stole nechal “inšpiráciu ako uzdraviť verejné financie“, ktoré okrem Matoviča a Hegera domrvil statočne aj on sám.

„Na stole som mal návrh štátnu rozpočtu na rok 2024 schválený Ódorovou vládou, ktorý by znamenal šetrenie na úrovni 6-7 miliárd €, čo by v praxi viedlo ku kolapsu sociálneho systému!,“ vysvetlil premiér.

Dodal, že premiér za stranu Progresívne Slovensko navrhoval takéto brutálne škrty na úkor ľudí a dnes jeho materská strana, ktorá ho už medzitým poslala do Bruselu, vykrikuje o tom, že terajšia vláda o nejakej konsolidácii na úrovni 1,4 miliardy eur vôbec uvažuje.

„Je to rovnako celé zvrátené, ako ideológia troch záchodov, ktorú tak vehementne Progresívne Slovensko či SaS-ka presadzujú,“ zhrnul.

.

 

Novelizácia Trestného zákona

Progresívne a liberálne médiá šíria však ďalšiu hrozbu – list z Európskej komisie, ktorým Komisia reaguje na novelizáciu Trestného zákona schválenú v utorok (16. júla).

„Opoziční poslanci a europoslanci chodia ako na klavír do orgánov Európskej únie, aby Slovensku boli zastavené eurofondy a peniaze z Plánu obnovy. A keď sa im podarí nahovoriť nejakých úradníkov na napísanie akéhokoľvek kritického listu na adresu súčasnej vlády, otvárajú šampanské,“ uviedol.

„Zvrátené, ako víťazka ženských plaveckých pretekov, ktorá niekoľko mesiacov pred pretekmi bola ešte 100 kilovým chlapom,“ dodal.

Premiér sa ďalej vyjadril, že keby sme súhlasili so všetkým čo si želá od Slovenska Európska únia, tak Slovensko by už pomaly ani neexistovalo. „Na všetky výhrady Európskej komisie pozeráme s veľkým odstupom, vedieme s Komisiou odborný aj politický dialóg, ale nemôžeme zabudnúť na to, že Európska komisia v rokoch v 2020 až 23, keď sa na Slovensku zatvárali nevinní ľudia a nevinní vo väzbe zomierali, nepovedala na adresu vlád Matoviča, Hegera a Ódora jedno jediné krivé slovo,“ pripomenul premiér.

Prečo? „No lebo mali na Slovensku politikov, ktorí boli schopní splniť akýkoľvek sen Európskej komisii, najmä sny o vojne na Ukrajine,“ odpovedal si premiér.

Uviedol, že vládna koalícia a vláda, ktorú vedie, tu nie je na to, aby sa pri každej písomnej komunikácii s Bruselu roztriasli od strachu .

„Ak hrubé porušovanie ľudských práv na Slovensku v rokoch 2020 až 23 bolo pre Európsku komisiu absolútne akceptovateľné, máme milión dôvodov postaviť sa za naše zákony prijímané v Národnej rade predpísaným demokratickým spôsobom!,“ vyhlásil premiér.

 

Frakcie EP

Fico ďalej vyjadril, že mimoriadne oceňuje postoje našich piatich novozvolených europoslancov, konkrétne spomenul Moniku Beňovú, Katarínu Roth Neveďalovú, Juditu Laššákovú, Erika Kaliňáka a Ľuboša Blahu.

.

„Nenechali sa zlákať do frakcií EP, v ktorých nemáme čo robiť, vzhľadom na rozdielne hodnoty a rozdielnu sociálno-demokratickú politiku, ktorú strana SMER-SSD robí na Slovensku,“ vyhlásil premiér.

Uznal, že aj keď s niektorými frakciami EP strana komunikovala, nerozhodli sa však pripojiť k žiadnej z nich. „Naše názory sú na hory vzdialené názorom na vojnu na Ukrajine, migrácii alebo citlivým etickým otázkam,“ uviedol.

Dodal, že oslovil niekoľkých európskych lídrov s tým, že jeho strana je ochotná rokovať o vstupe k Socialistom, ale za podmienky, že si vyhradzuje právo na suverénne postoje v zásadných otázkach.

„Europoslanci za SMER-SSD majú dnes v Európskom parlamente voľnú ruku a môžu bez akýchkoľvek zábran presadzovať politiku SMERU, a aj preto nepodporili nezmyselné odsúdenie maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho mierové iniciatívy a nevolili ani predsedníčku EK Ursulu von der Leyenovú,“ vyhlásil premiér.

Uviedol, že je na zamyslenie sa, ako mohol EP pristúpiť k voľbe von der Leyenovej na post predsedníčky EK, keď len deň pred voľbou, Všeobecný súd EÚ rozhodol, že EK pri nákupe vakcín COVID-19 neposkytla verejnosti všetky potrebné informácie.

.

„Pamätáme si na trápne scény z EP, kde europoslanci ukazovali zmluvy na nákup vakcín, ale boli takmer celé začiernené – no komédia! A to celé vo svetle SMS-komunikácie medzi von der Leyenovou a šéfom Pfizeru, o historicky najväčšom nákupe vakcín v EÚ,“ pripomenul premiér.

Myslí si, že práve preto bolo správne, že europoslanci za SMER podporili aj iniciatívu na odloženie voľby predsedníčky EK.

 

Kallasová

Vyjadril sa, že verí, že pri vhodnej príležitosti europoslanci “vyobracajú“ aj kandidátku na post vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, tzv. post európskej ministerky zahraničných vecí, estónsku premiérku Kaju Kallasovú.

„Po prvé : EÚ nemá žiadnu vlastnú zahraničnú politiku, len kopíruje politiku USA. Po druhé: Kandidátka na tento post je známa svojimi absolútne proamerickými a absolútne proti ruskými postojmi,“ vyjadril sa.

.

Podľa premiéra by Európska únia potrebovala podstatne viac rovnováhy a suverenity v zahranično-politických otázkach, ktorú však táto kandidátka nemôže priniesť, práve naopak:

„Ešte viac sa prehĺbi závislosť Európskej únie na Spojených štátoch amerických.“

Uviedol, že keď prebiehali konzultácie medzi premiérmi o personálnych návrhoch na šéfa Európskej komisie, Európskej rady a takzvaného ministra zahraničných vecí, veľmi jasne nomináciu estónskej premiérky odmietol. „Vznikla však dohoda medzi troma najsilnejšími politickými štruktúrami v Európskom parlamente, majú väčšinu, a túto nie je možné prebiť,“ vysvetlil.

Podľa jeho slov je však potrebné neustále upozorňovať na to, že Európska únia sa neposúva správnym smerom a ocenil konanie kolegov v Európskom parlamente za SMER- SSD. „Palec hore! Treba sa ďalej poriadne obzerať,“ odkázal im.

Uviedol, že v EP sú určite ďalší nezaradení europoslanci, ktorí sú rovnako ako poslanci za SMER za okamžitý mier na Ukrajine, ktorí bojujú proti návrhom Európskej komisie v otázkach migrácie a majú zdravý rozum v etických otázkach.

Vyjadril svoje sklamanie nad tým, že stále sa niektoré krajiny držia fixnej idey atakovať maďarské predsedníctvo v Európskej únii, ktoré začalo prvého júla tohto roku, kvôli návšteve Viktora Orbána v Moskve a Pekingu, kde podobne ako v Kyjeve a vo Washingtone hovoril o mierových plánoch. „Dávam jasné pokyny našim reprezentantom v rôznych orgánoch EÚ, že Slovensko nebude v žiadnom prípade atakovať Maďarsko a ani jeho predsedníctvo v Rade EÚ!,“ vyhlásil premiér.

„Kladiem si otázku, či nepríde čas, kedy si budem musieť pýtať súhlas v Európskej únii na nejakú zahraničnú cestu?,“ poznamenal.

.

Objasnil, že po tom čo mu zranenia spôsobené atentátom znemožnili ísť v júni na oficiálnu návštevu do Číny, chystá sa tam na jeseň. „Úloha Číny v prípadných mierových rokovaniach ohľadne vojny na Ukrajine je nenahraditeľná. Túto tému budem ako predseda suverénneho Slovenska v Pekingu určite otvárať!,“ vyhlásil.

„Ak majú byť suverénni politici, ako Orbán alebo za ktorého sa považujeme aj ja, perzekvovaný za suverénne zahranično-politické aktivity, na viac za mierové nie vojnové, tak ide o tému na vážne zamyslenie,“ vyjadril sa premiér. Konštatoval, že nakoniec sankcie vedené proti Rusku ktoré často poškodzujú nie adresáta ,teda Rusku federáciu, ale jednotlivé členské štáty Európskej únie.

 

Lukoil

„Najnovšie máme na stole ďalšiu perlu: Ukrajinský prezident Zelenskyj 24. júna tohto roku zariadil na sankčný zoznam ruskú ropnú spoločnosť Lukoil, ktorá dodáva ropu aj rafinérii Slovnaft na Slovensku,“ uviedol premiér.

V praxi to znamená, že Slovnaft príde o 40% dodávok ropy, čo nám všetkým výrazne skomplikuje život , vysvetlil.

„Vytvára sa tlak na nákup ropy z iných zdrojov, z iných krajín…Táto ropa je však drahšia a nie vždy technologicky vyhovuje Slovnaftu. Poškodená bude aj Ukrajina, pretože Slovnaft dodáva na Ukrajinu veľké objemy nafty, čo samozrejme skončí,“ ozrejmil premiér.

„Ja som v základnú školu vychodil bez toho, aby som prepadol. Nech mi prosím teda niekto vysvetlí, na čo je dobrá sankcia proti Lukoilu, ruskej spoločnosti, ktorá najviac poškodí Slovensko, Maďarsko, Ukrajinu a čiastočne aj Českú republiku?!,“ pýta sa.

.

„S takouto otázkou som sa obrátil aj na môjho ukrajinského partnera, premiéra Denisa Šmyhala, s ktorým sa spoločne snažím budovať korektné a dôveryhodné vzťahy. Premiérovi som povedal, že nemienime byť rukojemníkmi vzťahov Ukrajiny s Ruskom, že je potrebné v čo najkratšom čase problém tejto nezmyselnej sankcie vyriešiť. O tejto téme už niekoľko dní rokujem s relevantnými ministrami vlády, ako aj so zainteresovanými firmami,“ uviedol.

Vyjadril sa, že dúfam, že čoskoro dôjde k rozuzleniu, pretože by bol veľmi nerád, aby sa opakovala situácia z konca roku 2008 a začiatku roku 2009, keď vláda riešila plynovú krízu.

 

Biden vs. Trump

Na záver videa si premiér nechal vyhlásenie horúceho kandidáta na funkciu amerického prezidenta, Donalda Trumpa, ktorý verejne tvrdí, že vojnu a Ukrajine skončí skôr ako nastúpi do úradu.

„Ak si ho voliči Spojených štátov zvolia, bude mu držať palce aby svoj sľub čo najrýchlejšie splnil, a potom môže byť kandidátom a Nobelovu cenu mieru,“ poznamenal.

Oficiálne orgány v Spojených štátoch teraz striktne odmietajú, keď niekto hovorí o rozhodujúcom vplyve USA na vnútropolitickú situáciu na Ukrajine a na samotného prezidenta Zelenského, poznamenal Fico.

„ Ja sám som viackrát povedal, že Ukrajina je len nástroj v rukách vyspelých západných demokracií, ktoré sa po vpáde Ruskej federácie na územie Ukrajiny rozhodli zablokovať akékoľvek reálne mierové dohody, ktoré boli na stole v roku 2022, a využiť situáciu na zrazenie Ruska na kolená cez masívnu vojenskú finančnú a politickú podporu Ukrajiny a celý rad sankčných balíkov proti Rusku. Tento plán, táto stratégia ale nevyšli a vyspelé západné demokracie to vedia, ale nepriznajú to. Preto zvyšovaním vojenskej a finančnej podpory len zvyšujú celosvetové napätie, hoci konflikt na Ukrajine nemá žiadne vojenské riešenie,“ vyjadril sa premiér.

.

„S ľahkosťou jarného vetríka sa píše o jadrový zbraniach, o jadrovom konflikte… A bola by to pre svet katastrofa, ak by sa naplnilo staré známe: kto seje vietor, zožne búrku,“ poznamenal.

„Takže ako je to vlastne? Môžu Spojené štáty americké kedykoľvek skončiť vojnu na Ukrajine, lebo majú v tejto krajine rozhodujúci vplyv? Donald Trump hovorí, že áno. Že ukončí vojnu ešte predtým ako nastúpi do úradu. Dá sa takýto cieľ splniť bez vplyvu na Ukrajine ? Alebo platí to, čo dnes hovoria oficiálny predstavitelia Spojených štátov: My nič. My len pomáhame hrdinskej Ukrajine,“ uvažuje premiér.

„Hodiny tikajú a pravda, dúfa, že čoskoro vyjde na povrch. Bol by som veľmi šťastný, keby to bola Trumpova pravda, pretože by zachránila tisíce ľudských životov o ktoré v nezmyselných bojoch prídu v najbližších mesiacoch tak Ukrajina, ako aj Rusko,“ rozlúčil sa premiér.

Video premiéra Roberta Fica si môžete pozrieť tu

 

Prečítajte si tiež :

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:11

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali na turnaji Vacláva Ježka s Walesom 2:3. V piatkovom dueli v českých Kosticiach mladí Slováci premrhali dvojgólový náskok. V prvom stretnutí na turnaji zverenci Juraja Ančica remizovali v stredu s Tureckom 1:1. V nedeľu o 11.00 h si v Mikulove zmerajú sily s USA.

18:46

Európska únia je mierovým projektom, teraz však v Európe zúri vojna. Prvým krokom by malo byť dosiahnutie prímeria, nie mierových rokovaní, povedal v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v rámci diskusie na 50. ročníku ekonomického fóra v talianskom Cernobbiu.

18:46

Sociálna platforma Telegram zavedie ešte tento rok nový prístup k moderovaniu obsahu a odstráni prvky, ktoré niektorí používatelia zneužívali na protizákonnú činnosť. V piatok to oznámil zakladateľ siete a generálny riaditeľ Pavel Durov, voči ktorému vo Francúzsku vzniesli predbežné obvinenia práve za to, že v Telegrame umožnil údajné kriminálne aktivity.

18:44

Propalestínski demonštranti vo štvrtok večer narušili otvárací príhovor riaditeľa Medzinárodného filmového festivalu v Toronte pokrikmi “Zastavte genocídu”.

18:43

Muža, ktorý v auguste pomáhal rozložiť oheň pred hotelom, v ktorom sa nachádzalo vyše 200 žiadateľov o azyl, odsúdili v piatok na deväť rokov väzenia. Ide o najdlhší trest uložený osobám zapojeným do augustovej vlny protiimigračných nepokojov v Anglicku, píše TASR podľa správy agentúry AP. Podľa sudcu bol takýto vysoký trest potrebný, pretože Birley je pre verejnosť nebezpečný, a pre páchateľa dokonca zvažoval doživotie.

17:32

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že sa po odchode z funkcie šéfa Aliancie nechce vrátiť do vrcholovej politiky v Nórsku, kde v minulosti pôsobil ako premiér.

17:31

Muž ozbrojený mačetou a nožom v noci na piatok prišiel na policajnú stanicu v západonemeckom meste Linz nad Rýnom, kde zakričal arabské heslo “Alláhu akbar!” (Boh je najväčší!) a policajtom sa vyhrážal zabitím.

17:31

Nová thajská premiérka Pethongthán Šinavatrová v piatok zložila prísahu a vo veku 38 rokov sa stala najmladšou premiérkou Thajska. Prísahu do rúk prezidenta Maháma Vatčirálongkónoma zložilo aj 35 ministrov Šinavatrovej kabinetu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turisti prechádzajú okolo starovekého rímskeho Kolosea, ktoré sa odráža v mláke v Ríme

Autor: TASR/AP-Andrew Medichini

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali