Fiala: O obnove medzivládnych konzultácií neuvažujeme z úcty k zranenému Ficovi

Fiala: O obnove medzivládnych konzultácií neuvažujeme z úcty k zranenému Ficovi

Bratislava/Praha 26. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Kancelária prezidenta SR)

Aktualizované 26. júna 18:18

Český premiér Petr Fiala v stredu vyhlásil, že jeho utorňajší výrok o predčasnosti obnovenia medzivládnych konzultácií medzi ČR a SR nebol myslený neúctivo. Naopak, podľa neho bol výrazom rešpektu k situácii, keď sa premiér SR Robert Fico zotavuje zo zranení, ktoré utrpel pri májovom atentáte. TASR o tom informuje podľa správy servera iDNES.cz

Pellegrini Fiala
Na snímke sprava slovenský prezident Peter Pellegrini a český premiér Petr Fiala počas stretnutia v Prahe v stredu 26. júna 2024

Úvahy o obnovení česko-slovenských medzivládnych konzultácií, ktoré Praha v marci prerušila z dôvodu rozdielnych postojov k vojne na Ukrajine, odmietol Fiala po utorkovom stretnutí s prezidentom ČR Petrom Pavlom ako predčasné.

Reklama

“Myslím si, že na to teraz nie je čas. A nakoniec, ani slovenský premiér (Robert) Fico ešte nie je späť v úrade, takže také debaty alebo úvahy by boli predčasné,” povedal Fiala v utorok.

Slovenský úrad vlády označil v stredu Fialovo vyjadrenie za neúctivé voči SR a dodal, že neprispieva k dobrým susedským vzťahom. Úrad vlády zároveň zdôraznil, že česká vláda je na Slovensku kedykoľvek vítaná pri plnom rešpekte a úcte k rozdielnosti postojov, ktoré nesmú zaťažovať slovensko-české spolužitie.

Reklama

“Mierový postoj vlády Slovenskej republiky k vojne na Ukrajine je suverénnym postojom Slovenskej republiky a nemôže byť prekážkou rozvoja česko-slovenskej vzájomnosti,” dodal Úrad vlády SR.

 

Fiala: Rozvoj vzťahov medzi ČR a SR je veľmi dôležitý

Český premiér Petr Fiala ocenil, že prezident SR Peter Pellegrini zamieril podľa tradície na prvú zahraničnú cestu do Českej republiky. Rozvoj vzťahov medzi Slovenskom a Českom je podľa Fialu nesmierne dôležitý. Napísal to na sociálnej sieti X po spoločnom stretnutí v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

“Som rád, že slovenský prezident Peter Pellegrini zamieril, podľa najlepších tradícií, na svoju prvú oficiálnu zahraničnú návštevu práve do Prahy. Rozvoj vzťahov medzi našimi krajinami je nesmierne dôležitý,” napísal predseda českej vlády.

Podľa českého úradu vlády je Slovensko pre ČR kľúčovým partnerom. “Spájajú nás nielen desiatky rokov spolužitia v rámci jedného štátu, ale aj pokračujúce väzby vo všetkých oblastiach súkromného aj spoločenského života. Verím preto, že budeme spoločne pokračovať v podpore mnohostrannej česko-slovenskej spolupráce s pozitívnymi dôsledkami pre občanov oboch krajín,” povedal podľa úradu vlády Fiala.

Reklama

Politici rokovali aj o obrannej spolupráci či posilnení energetickej bezpečnosti. Fiala pripomenul, že Česko sa podieľa na ochrane slovenského vzdušného priestoru. Spoluprácu v oblasti obrany by podľa neho mohli posunúť spoločné projekty, napríklad možnosť zdieľania nákladov pri zaobstaraní bojových vozidiel pechoty CV-90.

Pellegrini sa v Prahe stretol aj s podpredsedom Senátu Jiřím Drahošom. Podľa neho si politici potvrdili, že slovenský a český národ k sebe majú veľmi blízko a zároveň sú pevnou súčasťou EÚ a NATO. “Verím, že takto k tomu budú pristupovať aj ostatní slovenskí politici,” podotkol Drahoš na sociálnej sieti X.

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová, s ktorou sa slovenský prezident tiež stretol, okrem potvrdenia dobrých vzťahov oboch krajín vyzdvihla otvorenú debatu o témach, v ktorých sa ich pohľady líšia.

Pellegrini v stredu absolvoval prvú zahraničnú cestu vo funkcii hlavy štátu. Popoludní odletel do Bruselu, kde sa ešte večer stretne so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:07

Najmenej 30 osôb prišlo o život v Keni počas protestov, ktorými obyvatelia vyjadrovali nespokojnosť s plánmi vlády na výrazné zvýšenie daní v tejto krajine.

09:40

Reformista Massúd Pezeškiján a bývalý iránsky jadrový vyjednávač Saíd Džalílí priebežne vedú v iránskych prezidentských voľbách. Vyplýva to z priebežných výsledkov zverejnených iránskym ministerstvom vnútra.

09:39

Päť obetí vrátane dvoch detí si vyžiadal ukrajinský dronový útok na dedinu v pohraničnej Kurskej oblasti. Uviedol to tamojší gubernátor Alexej Smirnov.

08:20

Kultúrno-zábavný komplex Crocus City Hall na predmestí Moskvy, v ktorom došlo v marci k teroristickému útoku, nebude po obnovení prevádzky fungovať ako koncertná sála. Uviedol to gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobiov.

07:41

Izraelský minister obrany Joav Galant vyhlásil, že Izrael si nepraje vojnu s libanonským šiitským hnutím Hizballáh, ale jeho armáda je na ňu pripravená. 

07:39

Štyria ľudia zahynuli po tom, čo do nechtového a kozmetického štúdia na newyorskom ostrove Long Island nabúral minivan, pričom ďalší deviati ľudia utrpeli zranenia. 

07:38

Samosprávy v USA budú môcť po novom zakázať ľuďom bez domova prespávať na verejných priestranstvách. Počet ľudí bez domova pritom v USA dlhodobo narastá a nové pravidlá sa môžu dotknúť viac ako 650.000 ľudí, zatiaľ čo kapacity nocľahární nepostačujú.

07:37

Americké sily zlikvidovali v priebehu posledných 24 hodín sedem dronov a ich mobilné riadiace centrum na území Jemenu ovládanom húsíami.

07:36

Zástupcovia iránskej stálej misie pri OSN v New Yorku vyhlásili, že pokiaľ Izrael pristúpi k “plnoformátovej vojenskej agresii” voči Libanonu, jej následkom bude “vyhladzovacia vojna”. 

07:34

Trinásťročné dievča zomrelo po tom, ako ju na pláži na severe Grécka zasiahol blesk počas letnej búrky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vynovený Park Legionárska v bratislavskom Starom Meste

Autor: FOTO TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali