Exportné fórum v Žiline ponúka stretnutie podnikateľov s ekonomickými diplomatmi

❚❚

Žilina 8. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Daniel Stehlík)

 

Slovenské podnikateľské subjekty dostávajú po roku opäť možnosť aktívneho dialógu s ekonomickými diplomatmi na Exportnom fóre. Jeho štvrtý ročník organizuje v Žiline Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Ako v otváracom príhovore poznamenal minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD), na podujatí sa očakáva okolo 760 interakcií medzi podnikateľmi a zástupcami ekonomickej diplomacie

Tlačová konferencia - Exportné fórum 2024
Na snímke logo podujatia Exportné fórum 2024 v Žiline

Exportné fórum sa od svojho vzniku vyprofilovalo na kľúčovú platformu ekonomickej diplomacie.

.

“Teší nás, že záujem o podujatie každoročne narastá. Dnes tu máme zaregistrovaných 410 účastníkov, z čoho je 185 podnikateľských subjektov a 30 organizácií, ktoré zastupujú štátny a verejný sektor,” uviedol Blanár.

Fórum poskytuje slovenským spoločnostiam možnosť priamo rokovať so štátnymi inštitúciami podporujúcimi export a ekonomickými diplomatmi pôsobiacimi na zastupiteľských úradoch v zahraničí. Na podujatí sa zišlo 62 diplomatov zo zastupiteľských úradov SR.

.

Minister upozornil, že MZVEZ chce v najbližšom období posilniť ekonomickú diplomaciu Slovenska.

“Z aktuálnych 17 plnokrvných ekonomických diplomatov chceme tento počet zvýšiť na 43. Ideme sa orientovať na trhy, ktoré sú pre nás dôležité, a vraciame sa do teritórií, ktoré boli veľmi silné ešte za čias bývalého Československa,” podotkol Blanár.

Príkladom sú podľa jeho slov Malajzia a Filipíny v Ázii a africké krajiny Alžírsko a Tanzánia.

Exportné fórum je najväčšou akciou slovenskej ekonomickej diplomacie a jej organizovanie ocenil aj predseda Rady slovenských exportérov Lukáš Parízek.

“Presadiť sa na zahraničnom trhu nie je jednoduché a bez podpory štátu to ide len veľmi ťažko. Aj preto vítam tento pravidelný formát podujatia. Verím, že poskytne možnosti pre lepšiu interakciu verejného a súkromného sektora,” poznamenal Parízek.

.

Počas celého Exportného fóra bude prebiehať prezentácia proexportných služieb rezortu zahraničných vecí a ďalších kľúčových štátnych a regionálnych inštitúcií. Tri úspešné slovenské exportujúce firmy si zároveň na podujatí prevezmú ocenenie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraja Blanára.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:00

Európsky parlament (EP) žiada od bývalého francúzskeko europoslanca Jeana-Marie Le Pena viac ako 300.000 eur, na ktoré nemal nárok. Na správu tlačovej agentúry AFP a denníka Le Monde upozornil spravodajca TASR.

Europarlament obviňuje bývalého predsedu Národného frontu (dnes Národné združenie – RN), že si ako europoslanec neoprávnene účtoval poplatky za výkon mandátu. Bývalý líder sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal na Všeobecný súd Európskej únie, oznámil jeho právnik François Wagner.

Trestnému stíhaniu v podobnej záležitosti čelí aj jeho dcéra Marine Le Penová.

14:52

Americký prezident Joe Biden sa v sobotu v Berlíne stretne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a britským premiérom Keirom Starmerom. Rokovať budú o situácii na Blízkom východe a o vojne na Ukrajine, povedal pre agentúru AFP zdroj z prostredia nemeckej vlády. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

14:51

Britská vláda uvalila v utorok sankcie na zložku ruských ozbrojených síl, ktorá sa podľa nej podieľala na použití chemických zbraní v bojoch na Ukrajine. Rusko zároveň obvinila z “krutej a neľudskej” vojenskej taktiky, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Medzi sankcionovanými sú jednotky rádiologickej, chemickej a biologickej zložky ruskej armády a ich veliteľ Igor Kirillov.

14:49

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu v utorok odobrili návrh, aby päť členských krajín EÚ dostalo viac ako miliardu eur pomoci po prírodných katastrofách. Informuje o tom spravodajca TASR.

Taliansko získa 378,8 milióna eur pre región Emilia-Romagna po povodniach z mája 2023 a 67,8 milióna eur pre región Toskánsko po záplavách z októbra a novembra 2023. Slovinsko získa 428,4 milióna eur na riešenie následkov povodní z augusta 2023, Rakúsko 5,2 milióna eur na odstraňovanie povodňových škôd z augusta 2023. Do Grécka pôjde 101,5 milióna eur na obnovu po záplavách zo septembra 2023 a do Francúzska 46,7 milióna eur na povodne v regióne Hauts-de-France v novembri 2023.

Povodne v Taliansku Emilia-Romagna
Na snímke hasiči evakuujú na člne miestnych obyvateľov v zaplavenom meste Faenza v regióne Emilia-Romagna na severe Talianska
14:47

Ministri financií členských krajín EÚ v utorok v Luxemburgu rozhodli o vytvorení nového rámca pre reštriktívne opatrenia v reakcii na destabilizačné kroky Ruska v zahraničí. Informuje o tom spravodajca TASR.

Nový právny rámec umožní EÚ zamerať sa na jednotlivcov a subjekty zapojené do činností a politík vlády Ruskej federácie.

14:45

Slovenský e-commerce si v tomto roku udržuje jednociferný rast. Po predchádzajúcich dvoch štvrťrokoch tohto roka sa podarilo udržať pozitívny trend aj v tom treťom, ktorý skončil s rastom tržieb o 3 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Vyplýva to z analýz eCommerce Insider nákupného poradcu Heureka.

14:44

Aktuálnu cukrovarnícku kampaň hodnotia slovenskí producenti cukru ako extrémne náročnú. Výrazné výkyvy počasia za ostatný mesiac im značne komplikujú zber, odvoz a spracovanie cukrovej repy. Oba cukrovary pôsobiace na Slovensku sa však za každú cenu snažia vyrobiť také množstvo cukru, aby naďalej udržali potravinovú sebestačnosť vo vertikále cukrová repa-cukor. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

14:42

Počet poistných škôd spôsobených septembrovými extrémnymi zrážkami a následnými povodňami vzrástol za necelý mesiac o 150 %. Kým týždeň po povodniach bolo nahlásených 4.400 poistných udalostí, do dnešného dňa ich počet narástol na takmer 11.000 ohlásených škôd. Vyplýva to z aktuálnych údajov členov Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO).

Tretí stupeň povodňovej aktivity na rieke Kysuca
Na snímke ťažká technika spriechodňuje zaplavený most počas tretieho stupňa povodňovej aktivity na rieke Kysuca
14:40

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že povoľuje používanie geneticky modifikovanej kukurice a bavlny ako potravín a krmív pre domáce a chovné zvieratá na jednotnom trhu Európskej únie (EÚ).

Rozhodnutia eurokomisie povoľujú len dovoz týchto geneticky modifikovaných plodín na použitie v podobe potravín a krmív, nie však ich pestovanie na území EÚ.

14:10

Forma pomoci s vysokými cenami energií pre domácnosti zatiaľ nie je jasná. Môže ísť o adresnú pomoc, ale aj pomoc v podobe “helikoptérových peňazí.” Uviedol to v utorok premiér SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii počas pracovného kongresu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR s komunálnymi lídrami v Brezne.

Aj v mene predstaviteľov Hlasu-SD a SNS vyhlásil, že momentálne veľmi intenzívne pracujú na niečom, o čom budú informovať v pomerne krátkom čase.

14:06

Šéf Bundesbanky Joachim Nagel si vie predstaviť, že Európska centrálna banka (ECB) na svojom budúcotýždňovom zasadnutí opäť uvoľní menovú politiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

13:42

Libanonské hnutie Hizballáh v utorok dopoludnia v dvoch útokoch vypálilo smerom na mesto Haifa na severe Izraela viac než 100 rakiet. Podľa denníka The Times of Israel (TOI) ide o najsilnejšiu paľbu na toto pobrežné mesto od začiatku eskalácie medzi Hizballáhom a Libanonom, informuje TASR.

13:34

Severná Kórea vypustila v utorok skoro ráno smerom k Južnej Kórei zhruba 100 balónov s odpadkami. Oznámila to v utorok juhokórejská armáda s tým, že k takejto provokácii došlo už druhý deň po sebe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Jonhap.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke členovia družstva \"Colla Jove de Tarragona\" padajú pred dokončením ľudskej veže počas 29. ročníka súťaže v stavaní ľudských veží v katalánskom meste Tarragona na severovýchode Španielska

Autor: TASR/AP-Emilio Morenatti

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali