Exminister odpovedá na otázku: “Je Zelenskyj právoplatným prezidentom?”

❚❚

Bratislava 29. mája 2024 (HSP/ Facebook/ Foto: twiiter)

 

Je predĺženie funkčného obdobia ukrajinského prezidenta legitímne? Odpoveď môžete nájsť vo veľmi rôznorodých zdrojoch. Exminister Juraj Draxler rozanalyzoval články z médií sa snaží nájsť odpoveď na túto otázku

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Je Zelenský právoplatným prezidentom? Pozrime sa, ako o otázke zavádza Denník N.
Je to totiž veľmi, veľmi pekná prípadová štúdia,“ napísal v úvode exminister Draxler.

.

 

Prípadová štúdia

Uviedol, že autor článku (komentára?) Roman Pataj začína svoj text (ako inak) slovami : “Rusko a jeho fanúšikovia vrátane slovenských šíria tvrdenie, že Volodymyr Zelenskyj je nelegitímnym prezidentom…”.

.

„Toto je prvý manipulatívny obrat článku. So svojou typickou propagandistickou bezcharakternosťou Roman Pataj vlastne celú otázku vyrieši v prvej vete: kto o tom pochybuje je ruský agent. A dovidenia,“ reaguje Draxler.

„V skutočnosti analýzami toho, že s predĺžením funkčného obdobia ukrajinského prezidenta je to všelijaké, sa môžete stretnúť vo veľmi rôznorodých zdrojoch,“ zhrnul.

„Jednu takú ponúka napríklad Carnegieho nadácia pre mier alebo, dokonca, Kyiv Independent.
Ak toto sú hniezda Putinových agentov, tak už rovno povedzme, že je možné hlásať hocičo! Zem je plochá, Taliban je tajné spoločenstvo kresťanských misionárov, v Buenos Aires bolo včera mínus sedemnásť stupňov!,“ uvažuje exminsiter.

 

Ústavný súd

Problém je podľa neho v tom, že ukrajinská ústava jasne hovorí, že po uplynutí funkčného obdobia prezidenta jeho právomoci prechádzajú na predsedu parlamentu. „Nie-ústavný zákon o vojnovom stave prijatý v roku 2015 zakazuje usporiadanie akýchkoľvek volieb počas stanného práva. Kritici však pomerne presvedčivo poukazujú na to, že ak sa zákon číta tak, že prezident pokračuje ďalej, tak je to v rozpore s ústavou,“ vysvetľuje Draxler.

.

„Túto otázku by teda mal prípadne vyriešiť ústavný súd,“ uviedol.

Toto riziko ale Zelensky a jeho ľudia radšej nechcú podstúpiť, čo však nie je nepochopiteľné, konštatuje.

Ďalšou komplikáciou je podľa neho to, že súd je politicky dosť rozbombardovaný. „Niekoľko sudcov chýba, stav nikto neriešil (podobne ako mnoho iných vecí počas chaotického vládnutia až do invázie). Tí, ktorí tam ostali z predošlých období už dupľom nemusia byť prezidentovi naklonení,“ pokračuje Draxler.

„Toto všetko ale Pataj z DenníkaN obchádza druhým propagandistickým obratom, otázka legality zmizne…. Namiesto toho Pataj presviedča, že “predsa je ťažké robiť voľby uprostred ozbrojeného konfliktu”,“ píše Draxler.

Síce mu dal za pravdu, ale dodal že to nie je nie právny argument. Dodal, že odobne ako zvyšok článku, ani toto nie je jeho originálna argumentačná línia. Pataj kopíruje veľmi podobné články z iných propagandistických a “fact-checkingových” portálov, niektoré z nich uviedol aj v komentároch pod príspevkom.

.

Pataj si ešte vypomáha príkladom britského predsedu vlády Winstona Churchilla, ktorý počas vojny vládol s podporou predĺženého parlamentu. „Lenže tam to nebolo nijako právne sporné. Parlament si totiž predĺžil obdobie vládnutia osobitným zákonom a textovanú ústavu ani kontinentálne ústavné právo v Spojenom kráľovstve nemajú, takže všetko bolo právne čisté,“ analyzuje Draxler.

Podobne sa Pataj úplne demagogicky odvoláva na naše zákony – „Lenže my to na rozdiel od Ukrajincov máme tiež právne v poriadku. Riešené pomerne jasne, Ústavným zákonom,“ uviedol.

Doplnil, že sa mu vidí symptomatické, že o ukrajinskej problematike často nájdete viac poctivej, nepropagandistickej novinárčiny v Kyjeve ako v Bratislave. Tí naši majú v tomto smere akurát nekonečný propagandistický orgazmus,“ dodal.

 

Partner

Ako tretiu vec, v ktorej Pataj podľa exministra zavádza, je, keď sa snaží čitateľa presvedčiť, že ruský prezident Putin jednoznačne odmietol Zelenského ako partnera pre uzavretie mieru.

„Putin naozaj zhruba zopakoval hore uvedené argumenty, počas tlačovej konferencie s Lukašenkom. Ale následne povedal, že to, kto bude za Ukrajinu podpisovať prípadné mierové dohody je vec Ukrajiny, oni si to musia právne a politicky vyriešiť,“ uviedol Draxler.

Poukázal na to, že Putin spochybnil legitímnosť ale nie legálnosť Zelenského pokračovania v úrade. „To sa môže zdať zvláštne, ale len na prvý pohľad. Zopakoval to slovo až dvakrát – čím Zelenského politicky podťal, to je jasné, ale nechal otvorené dvierka pre to, aby si Ukrajinci nejakou právnou kľučkou zdôvodnili, prečo Zelenský bude môcť rokovať a podpisovať. A aby to Rusi prípadne mohli tiež uznať ako právne v poriadku,“ dodal.

Považuje za samozrejmé, že sa Ukrajinci nachádzajú v určitom právnom marazme a myslí si, že to sa to môže stať aj iným.

 

“To, že Západ to vie, je zjavné”

„Oficiálne stanovisko napríklad Európskej komisie nehovorí, že Zelenského pokračovanie je ústavne jasné, alebo niečo podobné. Namiesto toho sa používa spojenie, že ho Komisia “považuje naďalej za hlavu štátu”,“ píše Draxler

.

„Opäť, podobne ako v starostlivo zvolených formuláciách Putina, ani tu nejde o náhodný výber slov,“ dodal.

„Samozrejme, Západu, vrátane nás, čisto pragmaticky nič iné neostáva, naozaj by sme veľmi ťažko teraz mohli dovnútra Ukrajiny púšťať “bomby” typu : neuznávame vášho prezidenta alebo trvať na voľbách, „ pokračuje.

„Právne to nie je čisté, ale ani nie fatálne. A politicky pochopiteľné,“ uviedol.

„To ale nič nemení na tuposti propagandizmu, ktorý v tejto otázke proste zavádza,“ myslí si Draxler.

 

.

Nič nové pod slnkom

Draxler ďalej uvádza, že Pataj je ešte stále len slabučký odvar napríklad svojho kolegu Bána. „Ten dokáže úplne bezostyšne klamať, napíše si kompletne vymyslené veci o rozsudkoch Medzinárodného súdneho dvora vo veci Kosova, a keď upozorníte na to jeho aj jeho šéfredaktora, s ich typickou aroganciou všetko ignorujú,“ pripomenul.

„Alebo si zoberme tú nebetyčnú drzosť, s ktorou ešte aj do obdobia po pokuse o vraždu predsedu vlády vedeli vtesnať Rusov: “Expert na hybridné hrozby Breiner: Viniť z atentátu médiá je jedným z motívov ruskej propagandy”,“ citoval Draxler z Bánovho textu.

„Na vyprodukovanie niečoho podobného už musí byť človek, s prepáčením, naozaj riadne hovado!,“ myslí si.

„Manipulujú, klamú, a z ľudí im nepohodlných robia paušálne ruských agentov alebo minimálne hlupákov, nNeschopných pohybovať sa v dnešnom svete, na rozdiel od nich – Einsteinov,“ uviedol.

„A potom sa spôsobne čudujú, koľko hnevu sa tu voči nim koncentruje. Nuž, čudujte sa ďalej….,“ zakončil svoj príspevok exminister Juraj Draxler.

.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

19:14

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

18:57

Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

18:56

Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek “zložitému geopolitickému prostrediu” spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

18:51

Napriek aktuálnemu zníženiu sadzieb nemožno menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) považovať za uvoľnenú. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ECB znížiť kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali