Eva Vybíralová: Skrytá Církev a tajná svěcení. Analýza situace v Československu v letech 1948 – 1989 pohledem kanonického práva

❚❚

Skalica 23. júla 2024 (HSP/Foto:X/Ústav pro studium totalitních režimů)

 

Pred letnými prázdninami v roku 2024 vyšla v Čechách kniha Evy Vybíralovej Skrytá Církev a tajná svěcení, v spolupráci Nakladatelství centra pro studium demokracie  a kultury /CDK/ a Ústavu pro studium totalitních režimu /USTR

Eva Vybíralová - Skrytá Církev
Na snímke obálka knihy

Kniha je výsledkom dlhoročného záujmu, výskumu, práce a štúdia autorky o tému tajných kňazských vysviacok a situáciu podzemnej – neverejnej – tajnej Cirkvi v bývalom Československu. Kniha  podáva súčasnému čitateľovi, ktorý si nedokáže vtedajšiu situáciu prenasledovanej Cirkvi komunistickým režimom predstaviť, pretože spomienky sa akosi veľmi rýchle vytrácajú a vysoký kredit, ktorý získala Cirkev  v boji proti totalitnému režimu i pri udalostiach zmeny režimu v roku 1989 sa akosi rýchlo vytratil a upadá do zabudnutia, širokospektrálny obraz o živote Cirkvi, ktorá popri oficiálnych štruktúrach, ktoré boli kontrolované, diskriminované a šikanované štátnou mocou, fungovala neverejne, v skrytosti, tajne. Kniha je cennou aj tým, že popri informáciách z rozličných prameňov autorka podáva mnoho osobných svedectiev z neoficiálnych štruktúr, s ktorými autorka osobne komunikovala.

.

Na začiatku knihy autorka ďakuje všetkým, ktorí prispeli k tomu, aby táto jej práca mohla byť napísaná a vydaná a oboznamuje s jej vznikom. V úvode je slovo emeritného biskupa v Erfute Joachima Wankeho, ktorý sa na spolupráci s Cirkvou v ČSSR podieľal a niektorých kandidátov diakonátu a kňazstva vysvätil. Ako priznáva túto činnosť prevzal po svojom predchodcovi Hugovi Aufderbeckovi. V úvode  objasňuje svoje dôvody, ktoré ju k písaniu tejto práce viedli a približuje aj ďalšie práce venované tejto problematike a pramene, z ktorých je možné čerpať ďalšie poznatky. Píše z pohľadu kánonického práva.

V prvej časti knihy sa venuje právnym normám, ktoré upravujú sviatosť vysviacky. V druhej rozoberá vzťah medzi štátom a Cirkvou v ČSR a približuje prvé tajné biskupské vysviacky. Tretia časť je venovaná tzv. Mexickým fakultám, ktoré boli uvedené do života počas prenasledovania kresťanov v tejto krajine a podľa niektorých mohli byť uplatnené aj u nás. V štvrtej časti rozoberá ďalšie tajné a mimoriadne fakulty a objasňuje línie svätení udelených tajnými biskupmi. Piata časť je venovaná prehľadu  tajných vysviacok pre službu v ČSR udelených v zahraničí, osobitne v Poľsku, NDR, kde ich bolo udelených najviac ale aj v NSR, Rakúsku, Holandsku, Juhoslávii a Maďarsku. Šiesta časť rozoberá zaradenie tajne vysvätených kňazov po roku 1989 do verejnej pastorácie a štruktúr Cirkvi, dôvody pre podmienečné vysvätenie „sub condicione“ niektorým problematickým témam, ktoré v súvislosti s činnosťou podzemnej Cirkvi a tajnými vysviackami biskupov a kňazov vyšli na povrch.

.

Knihu vhodne dopĺňa zoznam skratiek v texte použitých, pretože ich súčasný človek nezasvätený do problematiky totalitného obdobia už nemusí poznať. V životopisných medailónoch v krátkosti niektoré osobnosti čitateľom približuje. Samozrejme nechýba komplexný zoznam použitých prameňov a literatúry, vrátane archívnych prameňov, osobných archívov súkromných osôb, internetových prameňov audio a video prameňov. Text knihy sprevádza bohatý poznámkový aparát.

Prílohou knihy sú viaceré dokumenty a zoznamy kňazov tajne vysvätených tajnými biskupmi, či biskupmi v zahraničí,  s dátumami vysviacky. Pre ľahšiu orientáciu a vyhľadávanie v knihe poslúži menný register. Knihu uzatvára Resumé v Češtine a angličtine.

Kniha vyšla v pevnej väzbe. Má 420 strán vo formáte A5. Na obálke  je fotografia z primičnej sv. omše Jána M Vianneya Dohnala OFM po jeho tajnej vysviacke biskupom Petrom Dubovským z roku 1988.

Autorka sa nevyhýba ani problémom, ktoré pôsobenie tajnej Cirkvi sprevádzali a usiluje sa udalosti a situácie popisovať a  podávať pravdivo. Ako znalkyňa cirkevného práva hodnotí, že niektorí prekračovali cirkevné normy a konali subjektívne podľa vlastných predstáv.

Je to priam encyklopedické dielo, ktoré sa začína nástupom komunistického režimu, od tajnej biskupskej  vysviacky Pavla Hnilicu 2. januára 1950, rožňavským biskupom Róbertom Pobožným, ktorý potom konsekroval Jána Chrizolstoma Korca 24. augusta 1951,  až po posledné tajné vysviacky v decembri 1989. Pôvodne vyšlo tlačou v Nemecku vo Wurzburgu v roku 2019, preložil ho do českého jazyka Jiří Dvořáček, autorka  ho upravila. Vychádza zo všetkých doteraz vydaných štúdií a prác problematike tajných kňazských vysviacok venovaných, hlbokých znalostí práva a histórie autorky a jej úsilia o pravdivé zhodnotenie situácie v dobe, keď z dôvodu prezrádza tejto činnosť sa nemohli viesť žiadne záznamy a dokumentácia, prípadne len tajná a šifrovaná, ani nebolo možné o nej hovoriť, lebo by nasledovali po jej odhalení súdne procesy a dlhoročné väzenia. Na konci roku 1989 a začiatkom 1990 boli mnohí prekvapení, keď niektorí tajní kňazi a rehoľníci mohli verejne pôsobiť. Vďaka patrí autorke, ktorá takmer 35 rokov po skončení posledných činností podzemnej Cirkvi, keď väčšina aktérov a tajných biskupov a kňazov už je na druhej strane života, ponúka odbornej i laickej verejnosti toto rozsiahle dielo. Iste Cirkev prežila zložité obdobie 1948 – 1989 v Československu aj zásluhou sviatostí, ktoré vysluhovali i tajne svätení biskupi, kňazi a diakoni a vďaka mnohým ich  aktivitám,  ale aj  rehoľníkov a laikov, ktorí nerezignovali, neprispôsobili sa ale boli si vedomí, že je treba viac poslúchať Boha ako ľudí.

.

Ľudovít Košík

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:01

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok upozornil, že ak by Ukrajina dostala povolenie na používanie západných zbraní na útoky hlboko v Rusku, ako to žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situáciu na bojisku by to nezmenilo. Americký minister to povedal novinárom na záver schôdzky Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na nemeckej leteckej základni Ramstein.

06:59

Odchádzajúci japonský premiér Fumio Kišida v piatok počas návštevy Soulu opätovne vyjadril súcit s utrpením Kórejčanov počas japonskej koloniálnej nadvlády. Kišida s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom taktiež zdôraznili potrebu udržiavania vzťahov medzi oboma krajinami.

Kišida
Na snímke juhokórejský prezident Jun Sok-jol (vľavo) a japonský premiér Fumio Kišida
06:58

Medzinárodný trestný súd (ICC) v piatok informoval, že ukončil trestné konanie voči bývalému politickému vodcovi palestínskeho Hamasu Ismáílovi Haníjovi, ktorého 31. júla údajne zabil Izrael na území Iránu.

06:57

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v kauze podplácania pornoherečky odsúdia až po novembrových prezidentských voľbách. V piatok to oznámil sudca Juan Merchan, ktorý nový možný termín stanovil na 26. novembra.

06:57

Ukrajinský komisár pre ľudské práva Dmytro Lubinec požiadal generálnu prokuratúru, aby začala vyšetrovať prípad muža, ktorý údajne zomrel po tom, ako ho zadržali a zbili náboroví pracovníci armády v Zakarpatskej oblasti.

06:56

Izraelská armáda v piatok v meste Nábulus na Západnom brehu Jordánu údajne zastrelila 26-ročnú Aysenur Eygiovú, ktorá mala americké a turecké občianstvo.

06:56

Poľský súd v piatok vydal zatykač na troch predstaviteľov Bieloruska. Obviňuje ich, že v roku 2021 nelegálne nariadili odklon letu spoločnosti Ryanair s cieľom zadržať novinára Ramana Prataseviča na palube.

06:55

Približne osem hodín v piatok zasadala vyšetrovacia komisia Poslaneckej snemovne českého parlamentu, ktorá sa zaoberá prípadom tragickej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe z decembra minulého roka. Na jej treťom zasadnutí poslanci vypočúvali svedkov z polície. V piatok to uviedol predseda komisie Pavel Kašník, ktorý zároveň avizoval, že zasadnutia má komisia naplánované do decembra.

06:54

Advokát republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v piatok požiadal federálny odvolací súd, aby zrušil verdikt poroty, podľa ktorého je Trump vinný zo sexuálneho útoku na novinárku E. Jean Carrollovú a urážku na jej cti.

06:53

Legendárny brazílsky hudobník Sérgio Mendes zomrel vo štvrtok o veku 83 rokov v americkom Los Angeles, informovala rodina v piatkovom vyhlásení.

06:51

Kandidáta na post tuniského prezidenta Ajášího Zámmila zadržali krátko po tom, ako ho prepustili z vyšetrovacej väzby, kde bol pre podozrenie z falšovania podpisov na podporu svojej kandidatúry. Z toho istého dôvodu ho teraz znovu umiestnili do väzby v inom meste, uviedol v piatok jeho právny zástupca.

Včera 20:16

V piatkovom zápase 3. skupiny B-divízie nového ročníka Ligy národov remizovali futbalisti Kazachstanu s Nórskom 0:0. Hostia, v drese ktorých nastúpil aj kanonier Erling Haaland, nepremenili na gól ani jednu z celkovo 20 striel. V 2. skupine C-divízie sa v Kaunase zrodilo víťazstvo hostí z Cypru nad Litvou 1:0.

Včera 20:11

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali na turnaji Vacláva Ježka s Walesom 2:3. V piatkovom dueli v českých Kosticiach mladí Slováci premrhali dvojgólový náskok. V prvom stretnutí na turnaji zverenci Juraja Ančica remizovali v stredu s Tureckom 1:1. V nedeľu o 11.00 h si v Mikulove zmerajú sily s USA.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali