Euros & Dollars: Podivný výber fiškálnych “hriešnikov” EÚ

Euros & Dollars: Podivný výber fiškálnych “hriešnikov” EÚ

Bratislava 25. júna 2024 (HSP/ The European Conservative/ Foto: Pixabay)

 

Ako si Európska komisia vybrala štáty, na ktoré sa rozhodla presadzovať Pakt stability a rastu, medzi ktorými je aj Slovensko? Ekonomický redaktor Sven R Larson v rubrike Euros & Dollars pre The European Conservative poukázal na to, že neexistuje žiadny skutočný dôvod, prečo by Maďarsko a Malta mali byť na rovnakom zozname ako Francúzsko a prečo by na ňom, naopak, nemalo byť Grécko

Európska komisia EK EÚ
Ilustračné foto

„Komisia EÚ sa zrazu rozhodla dôrazne presadzovať Pakt stability a rastu z dôvodov, ktoré dokáže vysvetliť len šikovný politik. Po viac ako dvoch desaťročiach, keď sa pakt presadzoval selektívne alebo sa jednoducho nepresadzoval vôbec, sa Komisia zjavne rozhodla, že fiškálna zodpovednosť je nevyhnutná prednosť,“ konštatuje Larson.

Reklama

Európska únia je plná krajín, ktoré porušovali a porušujú Pakt stability a rastu. Od roku 2002 sa len jednému zo súčasných členských štátov EÚ podarilo každý rok dodržiavať podmienky vyplývajúce z Paktu stability a rastu. Touto krajinou je Švédsko.

Dánsko, Estónsko a Luxembursko iba raz porušili jedno z dvoch fiškálnych pravidiel paktu: deficit nesmie byť vyšší ako 3 % HDP a verejný dlh nesmie presiahnuť 60 % HDP. „Naopak, od roku 2002 viacero krajín porušilo pravidlá týkajúce sa dlhu alebo deficitu aspoň v polovici prípadov,“ podotkol Larson.

Reklama

„Je dôležité to mať na pamäti, keď sa zaoberáme správou Komisie o jej novom záujme o presadzovaní Paktu stability a rastu,“ uviedol.

„Výber krajín, na ktoré sa Komisia zameriava, je však zahalený rúškom tajomstva,“ poznamenal autor.

 

Stanovisko Komisie

Uveďme teda najprv stanovisko Komisie a jej vysvetlenie pravidla rozpočtového deficitu: „Kritérium deficitu je dodržané, ak deficit verejných financií za predchádzajúci rok (2023) a plánovaný deficit na bežný rok (2024) nepresiahnu 3 % HDP. Ak niektorý štát toto kritérium prekročí, teda výška deficitu bude nad 3% HDP, Komisia skúma, či pomer deficitu výrazne a kontinuálne klesá a približuje sa k referenčnej hodnote,“ vysvetľuje EK.

Komisia má tiež určiť, do akej miery je nadmerný deficit “výnimočný a dočasný”. „Ak je dlhodobý trend priaznivý, súčasné porušenie pravidla o deficite sa môže považovať za dočasné. V tom prípade nie je dôvodom na prijatie opatrení na presadzovanie pravidiel na základe Paktu,“ uvádza EK.

Reklama

Pokiaľ ide o pravidlo zadlženia, členský štát ho dodržiava, “ak hrubý dlh štátnej správy neprekročí 60 % HDP” v jednom roku. Pre subjekty porušujúce toto pravidlo je záchranou pomer dlhu k HDP, ktorý “sa dostatočne znižuje a uspokojivým tempom sa približuje k referenčnej hodnote”.

Stručne povedané : „Ako je uvedené v Zmluve o Európskej únii a v tejto správe Komisie, tieto dve fiškálne pravidlá sú dostatočne transparentné, aby sme im všetci rozumeli. Pre Komisiu by tiež malo byť jednoduché ich nestranne presadzovať voči všetkým členom EÚ, ktorí ich porušujú,“ konštatuje Larson.

Žiaľ, keď sa bližšie pozrieme na plánované presadzovanie Paktu stability a rastu Komisiou, nádej na nestrannosť sa zmenšuje, poznamenal. „Komisia uvádza zoznam 12 krajín, ktoré chce “posúdiť” z dôvodu “dodržiavania” týchto kritérií . Spomedzi nich je skupina 7 členských štátov vyčlenená ako obzvlášť “neposlušná”: „Komisia má v úmysle v júli navrhnúť začatie konania vo veci nadmerného deficitu tým, že navrhne Rade, aby prijala rozhodnutie podľa článku 126 ods. 6, ktorým sa zistí existencia nadmerného deficitu v prípade Belgicka, Francúzska, Talianska, Maďarska, Malty, Poľska a Slovenska.“

Autor poukázal na to, že každá z 12 krajín je síce podrobne zhodnotená, ale hodnotenie nepridáva žiadne informácie, ktoré by čitateľovi pomohli pochopiť, prečo bola vybraná práve táto krajina. „Každé hodnotenie krajiny je doplnené krátkou zmienkou o pomeroch deficitu a dlhu, ktoré sa vzťahujú na Pakt stability a rastu, ale prakticky celé hodnotenie je venované, úprimne povedané, fiškálnym drobnostiam. Dôležitým číslam týkajúcim sa dlhov a deficitov sa venuje len okrajová pozornosť,“ uviedol.

Dodal, že to považuje za záhadné a jeho záujem to preskúmať sa ešte zväčšil, keď sa pozrel na skutočné čísla dlhu a deficitu, ktoré Komisia zahrnula do svojej správy. „Komisia nie je jednotná v tom, ako interpretuje pakt pri hodnotení príslušných krajín,“ odhalil.

Reklama

 

Maďarsko

„Vezmime si ako príklad Maďarsko. Ich konsolidovaný deficit verejných financií dosiahol v roku 2020 úroveň 7,6 % HDP. Bol to rok umelého, pandémiou spôsobeného zastavenia hospodárskeho rastu. Všetky krajiny s určitými hospodárskymi obmedzeniami zaznamenali prudký nárast rozpočtových deficitov. Z hľadiska fiškálnej stability nie je otázkou, aký veľký bol deficit v tom roku, ale akým smerom sa odvtedy vyvíjal,“ poznamenal Larson.

Maďarský rozpočtový deficit v roku 2022 klesol na 6,2 %, ale v roku 2023 mierne stúpol na 6,7 %, údajne v dôsledku dočasného spomalenia rastu HDP.

Komisia na to vo svojom “hodnotení” Maďarska upozorňuje, ale jej dôvodom je motivovať Maďarsko, aby sa dostalo pod prísny fiškálny dohľad Komisie.

„Z technického hľadiska, ak sa pozrieme striktne na fiškálne limity predpísané v Pakte stability a rastu, Maďarsko skutočne porušuje oba z nich. Ako však Komisia jasne uviedla v citovaných pasážach, na fiškálnych trendoch vlády záleží prinajmenšom rovnako ako na skutočných číslach deficitu a dlhu,“ poznamenal.

Z hľadiska trendov sa Maďarsku v posledných 10 rokoch darilo dostatočne dobre na to, aby krajina nebola na zozname EÚ ako nevypočítateľný rozpočtový prípad. „Konsolidovaný dlh maďarskej verejnej správy dosiahol v roku 2011 úroveň 80,3 %; do roku 2019 sa znížil na 65,3 % HDP. Ak by nedošlo k pandémii, v súčasnosti by Maďarsko malo dlh výrazne pod úrovňou 60 %,“ myslí si Larson.

Inými slovami : „Neexistuje žiadny skutočný dôvod, aby Komisia zaradila Maďarsko na rovnaký zoznam ako Francúzsko, ktoré je najväčším porušovateľom fiškálnych pravidiel v Európe,“ dodal.

 

Malta

Ešte zvláštnejší prípad máme na Malte. Na základe údajov Eurostatu boli posledné rozpočtové deficity maltskej konsolidovanej vlády takéto: 7,5 % v roku 2021, 5,5 % v roku 2022 a 4,9 % v roku 2023. „Inými slovami, pozorujeme klesajúci trend smerujúci k hranici 3 % deficitu HDP,“ uvádza Larson.

Pripomenul, že pred pandémiou v roku 2020 a jej umelým zastavením hospodárskeho rastu sa Malta mohla pochváliť dobrými verejnými financiami. Po tom, čo väčšinu obdobia rokov 2008 až 2012 vykazovala deficity presahujúce 3 % HDP, vláda postupne eliminovala rozpočtový deficit a od roku 2016 štyri roky po sebe dosahovala rozpočtové prebytky.

Reklama

„Niet pochýb o tom, že vláda vo Vallette dokáže riadiť svoje verejné financie. Vzhľadom na jej výsledky je zvláštne, že Komisia ju zaraďuje na zoznam svojich “najväčších” fiškálnych vinníkov,“ konštatuje autor.

Toto rozhodnutie sa stáva ešte nepochopiteľnejším, keď sa pozrieme na dlhovú situáciu Malty : V roku 2021 predstavoval maltský dlh 53,9 % HDP. Pomer dlhu k HDP odvtedy v skutočnosti mierne klesol, a to na 51,6 % v roku 2022 a 50,4 % v roku 2023. „Od roku 2014 Malta neporušila pravidlo o dlhu stanovené v Pakte stability a rastu,“ dodal.

 

A čo Francúzsko a Grécko?

„Prečo sú teda na rovnakom zozname ako Francúzsko, ktoré od roku 2002 každoročne dosahuje deficit vyšší ako 60 % HDP? ,“ pýta sa.

„Francúzska vláda tiež prekročila hranicu 3 % rozpočtového deficitu celkovo 18x za posledných 22 rokov,“ poznamenal.

Reklama

„V neposlednom rade, prečo na zozname nie je Grécko?,“ pýta sa ďalej autor.

„ So štátnym dlhom, ktorý v súčasnosti dosahuje 162 % HDP, a s rozpočtovým deficitom za posledné štyri roky sa zdá, že si miesto v tomto zozname zaslúži viac ako Maďarsko. Ak na trendoch nezáleží, potom by pomalé zlepšovanie pomeru gréckeho dlhu a deficitu nemalo mať žiadny význam…,“ dodal.

V závere textu sa autor vyjadril, že pevne dúfa, že Komisia prehodnotí svoje plánované kroky v porovnaní so zvoleným súborom hospodárskych cieľov. „Vyžadovanie ich plnenia môže znamenať len jedno: výrazne prísnejšiu fiškálnu politiku v čase, keď Európa stojí na pokraji novej recesie.“

Prečítajte si tiež :

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v piatok v spoločnom vyhlásení vyjadrili znepokojenie z operácie izraelskej armády a evakuáciami v lokalite Chán Júnis v Pásme Gazy.

19:36

Od soboty (6. 7.) bude v Bratislave na Búdkovej ulici otvorené letné kúpalisko Mičurin. V pondelok až piatok bude otvorené od 10.00 do 19.00 h a cez víkendy od 9.00 do 19.00 h. Lístok na kúpalisko je možné si zakúpiť aj online. Primátor Bratislavy Matúš Vallo o tom informoval na sociálnej sieti. Bratislavské kultúrne a informačné stredisko organizuje 10. júla o 20.00 h na kúpalisku letné kino.

19:25

Ruské opozičné médium Meduza vyčíslilo, že od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo 120 000 ruských vojakov.

vojna
Straty v ruskej armáde
19:17

Spojené štáty zrušili cvičenie Noble Partner, ktoré sa malo konať v Gruzínsku, uviedol Pentagón.

Dôvodom boli obvinenia gruzínskej vlády, že Spojené štáty vyvíjajú nátlak na Gruzínsko, aby otvorilo druhý front proti Rusku.

Gruzínske ministerstvo obrany uviedlo, že ľutuje odklad, ale bude naďalej spolupracovať s USA.

18:58

Britsko-americký influencer Andrew Tate, ktorý je v Rumunsku obvinený z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny, môže opustiť krajinu, musí však zostať v Európskej únii. Rozhodol o tom v piatok súd v Bukurešt.

18:54

Futbalisti Spartaka Trnava prehrali v piatkovom prípravnom zápase na pražskej Letnej s domácou Spartou 0:3. Úradujúci český majster rozhodol o svojom triumfe v druhom polčase, keď postupne skórovali Tomáš Wiesner, Victor Olatunji a Tomáš Schnánělec.

18:54

V bratislavskej mestskej časti Rača na ulici Pri Šajbách je v piatok pre údržbu úplne uzavreté železničné priecestie. Obchádzka vedie po Rybničnej ulici a cez Vajnory. Zelená vlna RTVS o tom informovala na svojom webe. Cestári zároveň upozorňujú na nehodu v stúpaní na Pezinskú Babu z Pezinka, kde v zákrute havarovala motorka. Prejsť sa tam dá striedavo.

18:33

Štyria ľudia zahynuli a ďalších vyše 20 utrpelo zranenia pri ruských útokoch v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to v piatok tamojší gubernátor Vadym Filaškin.

18:06

Lídri členských krajín NATO sa budú presadzovať aktívnejšiu úlohu Severoatlantickej aliancie pri koordinácii medzinárodnej pomoci a vojenského výcviku pre Ukrajinu, avšak bez toho, aby na budúci týždeň na summite vo Washingtone stanovili konečný termín vstupu Ukrajiny do tejto organizácie. Uviedol v piatok na tlačovej konferencii generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

17:58

Britský premiér Keir Starmer v piatok predstavil mená kľúčových ministrov svojho kabinetu. Za ministra zahraničných vecí vymenoval Davida Lammyho, rezort obrany povedie John Healey. Na čele ministerstva vnútra bude stáť Yvette Cooperová.

17:27

Putin označil rokovanie s Orbánom za úprimné a užitočné a poďakoval mu za návštevu Ruska. Hovorili aj o aktuálnych aspektoch bilaterálnej spolupráce i o naliehavých medzinárodných a regionálnych otázkach. Moskva podľa neho vníma návštevu maďarského premiéra ako pokus o obnovenie dialógu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali