Európsky parlament zvažuje vylúčenie Maďarska zo schengenského priestoru

❚❚

Bratislava 5. septembra 2024 (HSP/ Remix News /Foto: TASR-Jaroslav Novák)

 

Maďarsko zmiernilo vízovú povinnosť pre občanov Ruska a Bieloruska na vstup do krajiny – na to však Brusel reaguje s hnevom. Remix News informuje, že 63 poslancov Európskeho parlamentu sa podpísalo pod list adresovaný Európskej komisii, aby pozastavila členstvo Maďarska v Shengene. Tento krok by však mohol Maďarsko úplne vyradiť z Európskej únie

Ylva Johanssonová
Na snímke európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová

V osobitom Výbore EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) sa 4. septembra za prítomnosti komisárky pre vnútorné záležitosti EÚ Ylvy Johanssonovej rozpútala búrlivá diskusia, ktorá sa sústredila na predĺženie maďarského vládneho programu národných kariet. Diskusiu vyvolalo júlové rozšírenie tohto programu zo strany Maďarska o občanov Ruska a Bieloruska.

.

 

Kontroverzné národné karty

Doplníme, že imigračný systém národnej karty umožňuje zahraničným pracovníkom zostať v krajine najmenej dva roky a môže im otvoriť cestu k trvalému pobytu. Maďarsko rozšírilo tento systém – pôvodne dostupný pre štátnych príslušníkov Srbska a Ukrajiny – na kandidátske krajiny EÚ, teda pre Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu, Severné Macedónsko a Moldavsko. Keď sa však do systému pridalo Bielorusko a Rusko, niektoré členské štáty vyjadrili obavy z možného bezpečnostného rizika, ktoré by to mohlo predstavovať pre zvyšok EÚ.

.

Johanssonová uviedla, že napriek vysvetleniam maďarskej vlády o ponuke ruských víz stále nerozumie, prečo bol tento krok potrebný.

Uviedla, že “Rusko predstavuje pre Európsku úniu jasnú hrozbu, rovnako ako pre demokraciu a mier, a preto je mimoriadne dôležité zaobchádzať so vstupom ruských občanov do EÚ opatrne“.

Johanssonová dodala, že “vzhľadom na vážnosť geopolitickej situácie je potrebné prísne kontrolovať osoby, ktorým je povolený vstup do EÚ“. Pripomenula, že EÚ predtým pozastavila zjednodušený vízový režim pre ruských a bieloruských štátnych príslušníkov, čo viedlo k 90-percentnému poklesu príchodov z týchto krajín. Komisárka uviedla, že by sa malo vynaložiť maximálne úsilie na minimalizáciu rizika, ktoré by mohli ruskí a bieloruskí občania predstavovať pre EÚ.

 

Koniec členstva ?

V súvislosti s diskusiou o vylúčení Maďarska zo Schengenu sa objavili varovania, že by to bol začiatok konca členstva Maďarska v EÚ.

.

Poľský premiér Donald Tusk, dlhoročný rival maďarského premiéra Viktora Orbána, počas stretnutia s poslancami Európskeho parlamentu varoval :„Vylúčenie Maďarska zo Schengenu by znamenalo aj začiatok jeho odchodu z Európskej únie. Pri vylučovaní krajín z Európskej únie by sme mali byť opatrní.“

Zdá sa však, že táto možnosť je stále na stole, ak maďarská vláda toto kontroverzné opatrenie nestiahne.

Podľa Johanssonovej je dôvera medzi členskými štátmi základným pilierom schengenského systému, ktorý môže byť narušený, ak “členský štát nedodržiava spoločne dohodnuté bezpečnostné normy“.

Komisárka pre vnútorné záležitosti tiež uviedla, že udržiavanie bezpečnosti je spoločnou úlohou a zodpovednosťou účastníkov schengenskej dohody, najmä v čase, keď je “ruská hrozba vo viacerých členských štátoch na dennom poriadku“.

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali