Paríž 30. januára 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Bob Edme)
Francúzske média si všimli zaujímavú tendenciu. Už niekoľko rokov na Rusko uvaľujú sankcie, avšak ruskému hospodárstvu to iba prospieva. Domáca výroba rastie, ruské podniky obchodujú so zahraničím a je tu ešte jedna „pikoška“…
Novinári poukazujú na to, že ani európski spoločnosti nezaspali a obchádzajú sankcie, nadväzujú nové formy spolupráce s ruskými partnermi. Napríklad, viaceré francúzske spoločnosti prenášajú svoju výrobu do Ruska, kde vytvárajú spoločné podniky a tým sa vyhýbajú sankciám. Pre Rusov je výhoda v tom, že do ich krajiny aj naďalej plynú investície, moderné technológie a rozvíja sa výroba.
Viaceré francúzske médiá túto situáciu komentujú na príklade známeho a obľúbeného Francúzmi produktu – syra. Ako príklad, uvádzajú istú francúzsku spoločnosť, ktorá otvára v Moskve a Moskovskej oblasti menšie podniky s približne 10 zamestnancami. Podobné firmy dokážu vyrobiť mesačne 15 tisíc kusov syra – s francúzskou technológiou, tradíciami a chuťou, ale vyrobenými z ruských surovín a v domácom podniku.
„Francúzski odborníci, ktorí navštívili náš podnik a predajne, hovoria, že kvalita našich výrobkov je na najvyššej úrovni,“ povedal pre média šéf rusko-francúzskeho podniku Frédéric Piston D´Obon. Spolu s partnerom z Belgicka zhromaždil 350 tisíc eur na nákup materiálov – ich počiatočný kapitál. Z Francúzska zavolali špecialistov na výrobu syru a začali. Pripomína, že výrobou syrov v Rusku sa v súčasnosti zaoberajú taktiež belgické, talianske, švajčiarske a iné spoločnosti.
„Ešte pred dvoma – troma rokmi by sme si to nemohli predstaviť,“ dodáva majiteľ obchodu so syrom v Rusku Sebastian Gumbel. „Rusi poznali západné syry vďaka dovozu, takže môžeme povedať, že dovoz vyvolal potrebu a embargo vyvolalo nedostatok. Preto sme začali vyrábať nové ruské syry s pomocou francúzskych, talianskych a iných odborníkov,“ dodal.
Francúzske média informujú aj o istej populárnej reštaurácii, ktorej majiteľom síce nie je Francúz, ale určite sa dá označiť, ako rusko-francúzska reštaurácia. Jej špecialitou je výroba klobások. Majiteľ Andrej Kuspits sa pred 12 rokmi oženil s Francúzkou. Od roku 2006 si v domácom závode vyrába prvotriedne klobásy, prevažne klobásy z hovädzieho mäsa. V období sankcií a zákazov využíva svoje staré známosti a partnerstva s francúzskymi podnikmi a rozširuje výrobu.
„Po zrušení sankcií európske tovary už nebudú mať miesto na ruskom trhu – nebudú mať možnosť vrátiť sa. Trh obsadzujú domáce výrobky,“ uvádza komentátor francúzskej televíznej stanice France 3. Prízvukuje, že všetky miesta budú „obsadené“ tovarmi ruskej výroby a tovarmi vyrobenými spoločnými podnikmi situovanými v Rusku.
Eugen Rusnák