Európski astronauti trénujú na misie na Mesiaci v lunárnom simulátore

❚❚

Bratislava 27. septembra 2024 (HSP/Economic Times/ESA/ Foto:X @esa)

 

Astronauti Thomas Pesquet z Francúzska a Matthias Maurer z Nemecka, ktorých sprevádza ich verný psí robot, sa v ťažkých skafandroch a so štítmi, ktoré ich chránia pred slnečným žiarením, pomaly pohybujú po povrchu, ktorý vyzerá ako povrch Mesiaca. Lenže nie je to Mesiac

Európski astronauti trénujú na misie na Mesiac v lunárnom simulátore
Európski astronauti trénujú na misie na Mesiac v lunárnom simulátore

Economic Times uvádza, že to bude trvať ešte roky, kým Európska vesmírna agentúra- ESA bude môcť vyslať na Mesiac jedného zo svojich astronautov. Nateraz tak trénujú v zariadení, ktoré agentúra otvorila v stredu 25. septembra v Nemecku a v ktorom sú replikované mesačné podmienky.

.

 

LUNA

Stredisko s názvom LUNA v Európskom centre pre astronautov neďaleko nemeckého Kolína nad Rýnom má 900 ton rozomletej vulkanickej horniny, podobnej tej, aká je na Mesiaci, rozmiestnenej na ploche o niečo väčšej ako basketbalové ihrisko.

.

Mesačné prostredie s nízkou gravitáciou bude simulované pomocou pohyblivých stropných vozíkov, ktoré budú kopírovať pohyb zaveseného astronauta alebo mesačného vozidla – rovera.

Astronaut ESA Alexander Gerst na brífingu pred otvorením strediska LUNA povedal, že zariadenie ponúkne “väčšinu prvkov, s ktorými sa astronauti stretnú na Mesiaci“.

„Je to jednak povrch, jednak je to mesačný prach, skaly, osvetlenie…,“ povedal.

„Budeme pracovať v skafandroch, ktoré obmedzujú náš pohyb, obmedzujú náš výhľad,“ uviedol.

Generálny riaditeľ ESA Josef Aschbacher na slávnostnom otvorení povedal, že zariadenie “predstavuje významný míľnik v európskom úsilí o výskum vesmíru“.

.

 

Orion

Európska vesmírna agentúra si vyjednala tri miesta na budúcich misiách na Mesiac v rámci programu Artemis pod vedením NASA, ktorý je naplánovaný do roku 2030 v závislosti od pokroku programu. ESA sa teda v súčasnosti sa spolieha na to, že NASA a iné organizácie dostanú jej astronautov do vesmíru. Agentúra stavia servisný modul pre posádkovú kapsulu Orion, ktorá poletí na Mesiac ako súčasť programu Artemis.

„Musíme sa pripraviť na Mesiac ( a podmienky, aké sú na ňom), pretože v súčasnosti lietame len na nízku obežnú dráhu Zeme na Medzinárodnú vesmírnu stanicu,“ povedal astronaut ESA Matthias Maurer. „Ale ďalšie misie nás zavedú na Mesiac,“ uviedol.

Mesačná pôda zariadenia je vyrobená zo sopečnej horniny, ktorá sa ťaží v pohorí Siebengebirge, neďaleko miesta, kde sa zariadenie nachádza. Hornina sa následne rozomelie na prach a preosieva, až kým nie je čo najviac podobná tej z povrchu Mesiaca.

Stredisko LUNA sa otvára o niekoľko rokov neskôr, ako sa plánovalo, ako mnoho iných projektov ho tiež zdržala pandémia COVID-19. Projektový manažér ESA Juergen Schlutz hovorí, že prvotná myšlienka na toto zariadenie vznikla v roku 2015. Odvtedy prebehlo niekoľko variácií návrhu a možností zariadenia. Výstavba strediska sa pretiahla, pretože na mieste, kde sa malo stavať, objavili chránený druh jašteríc, čo si vynútilo premiestnenie.

.

Zariadenie, ktoré spoločne prevádzkujú ESA a Nemecká agentúra pre letectvo a vesmír(German Aerospace Agency), sa plánuje využívať okrem iného na testovanie lunárnych roverov a nácvik chôdze po povrchu Mesiaca v skafandroch.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:14

Počas nočného útoku na ukrajinskú infraštruktúru v delte Dunaja ruský dron pravdepodobne na krátky čas narušil vzdušný priestor Rumunska. Útok ruských síl neďaleko rumunských hraníc monitorovali štyri stíhačky NATO.

11:13

V dôsledku slabého jesenného oživenia na trhu práce sa počet nezamestnaných v Nemecku v septembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom znížil len mierne, a to o 66.000 na 2,806 milióna osôb. V porovnaní so septembrom minulého roka bol počet vyšší o 179.000, oznámil v piatok Spolkový úrad práce.

11:12

Fínsko zaznamenalo v uplynulých rokoch zvýšené ohrozenie podmorskej infraštruktúry v oblasti Baltského mora. Uviedol to v piatok minister životného prostredia a klímy severskej krajiny Kai Mykkanen.

11:12

Obrovský verejný dlh Francúzska v druhom štvrťroku ďalej rástol. Nové pôžičky v objeme 68,9 miliardy eur zvýšili dlh na takmer 3,23 bilióna eur, čo predstavuje 112 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny.

11:11

Konsolidovať verejné financie je potrebné, ale nie takým spôsobom, ako v súčasnosti navrhuje vláda. Začať by mala šetrením na sebe, a to ešte v tomto roku. Vyzvali ju k tomu predstavitelia opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v piatok na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

11:11

Zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastrosektor a ubytovacie zariadenia umožní, že sektor cestovného ruchu zostane naďalej konkurencieschopný. Uviedol to na štvrtkovom (26. 9.) brífingu v súvislosti so znížením DPH pre gastrosektor a ubytovacie služby viceprezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Roman Berkes. Vládny návrh pôvodne počítal so sadzbou 23 %.

10:45

Väčšina elektriny vyrobenej v Holandsku pochádza tento rok po prvý raz z obnoviteľných zdrojov. A veterná energia má na tom významný podiel. Oznámil to v piatok holandský štatistický úrad (CBS).

10:44

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) naďalej monitoruje situáciu na poliach po septembrových povodniach. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK. Podľa doterajších hlásení poľnohospodárov sa podľa nej škody týkajú najmä regiónov Senica, Bratislava, Komárno, Vranov nad Topľou či Bardejov.

10:26

Aj neistota spojená s konkrétnou podobou konsolidačných opatrení vlády a meniace sa vyjadrenia sa čiastočne podpísali pod rastúce obavy v ekonomike. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k údajom o septembrovom ekonomickom sentimente, ktoré v piatok zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

10:17

Hrubý domáci produkt (HDP) Španielska vzrástol v druhom štvrťroku o 0,8 % v porovnaní s predchádzajúci trojmesačným obdobím. Oznámil to v piatok španielsky štatistický úrad INE, ktorý potvrdil svoj rýchly odhad zverejnený v júni.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali