Európske tajné služby sa pripravujú na sledovanie metaúdajov z osobných automobilov

❚❚

Bratislava 9. júla 2024 (HSP/ The European Conservative / Foto: Pixabay)

 

The European Conservative upozorňuje, že európske tajné bezpečnostné služby sa pripravujú na sledovanie metaúdajov z áut. Regulačné orgány plánujú umožniť európskym policajným agentúram monitorovať automobily a s nimi spárované mobilné telefóny

Palubný počítač auto aplikácie
Ilustračné foto

Silná sieť zložená z policajných orgánov, kontrolných orgánov a zástupcov z oblasti priemyslu rozhoduje o etickom a regulačnom rámci, na základe ktorého môžu európske orgány využívať údaje získané z motorových vozidiel. Najmä nemecké informačné agentúry požadujú, aby spoločnosti Mercedes-Benz a Volkswagen vložili do automobilov požadované rozhrania umožňujúce sledovanie.

.

Podľa nemeckých médií prebiehajú stretnutia medzi výrobcami automobilov a orgánmi na presadzovanie práva už od jari. Národné bezpečnostné služby požadujú údaje o polohe vozidla, histórii vodičov a dokonca aj o počte osôb, ktoré v danom čase sedia vo vozidle.

Sledovanie údajov generovaných automobilmi je právne ” šedou zónou “, a to aj napriek rozhodnutiu EÚ z januára 2023 o štandardizácii procesov zhromažďovania údajov, ktoré umožní sudcom a prokurátorom prístup k informáciám o vozidle na požiadanie, a to tak, že spoločnosti budú mať desať dní na odpoveď na oficiálne žiadosti.

.

Spravodajské alebo informačné agentúry sú vládne agentúry členských štátov, ktoré sú zodpovedné za zber, analýzu a využívanie informácií na podporu presadzovania práva, národnej bezpečnosti, vojenských a zahraničnopolitických cieľov.

Pokusy EÚ udeliť polícii prístup k údajom o automobiloch boli predtým kritizované ako neprimerané a chýbali im potrebné záruky. Skupiny na ochranu digitálnych práv varujú, že “nový zákon by považoval veľkú časť obyvateľstva za zločincov, až kým by sa preukázal opak”. Ďalší kritici sa obávajú, že budú porušené existujúce európske predpisy o ochrane údajov.

Nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy, (ktorý je už známy svojím sankcionovaným prenasledovaním politikov z Alternative für Deutschland (AfD)), sa dožaduje nových právomocí na sledovanie údajov o autách. V širšom zmysle má o tom, ako a kedy môžu policajné orgány špehovať vodičov, rozhodnúť Európsky inštitút pre telekomunikačné normy (ETSI), ktorý už vymedzuje podobné pravidlá pre používanie údajov z telefónov.

 

Celoeurópska databáza

Perspektíva celoeurópskej databázy dokladov totožnosti vodičov vyvolala negatívne reakcie zo strany akademikov. Profesorka práva na Northumbrijskej univerzite Carole McCartneyová vyjadrila poľutovanie nad tým, že s občanmi EÚ by sa čoskoro mohlo zaobchádzať ako s “podozrivými” aj bez spáchania trestného činu.

.

Spor o to, ako spravovať údaje zhromaždené prostredníctvom automobilového priemyslu, prichádza v rámci širšej celoeurópskej diskusie o umelej inteligencii a rozpoznávaní tváre.

Poslanci Európskeho parlamentu, ktorí sú za otvorené hranice, úspešne vložili právne doložky na obmedzenie používania biometrických údajov na kontrolu hraníc do Zákona o umelej inteligencii, ktorý bol tento rok prijatý v Bruseli.

Automobilky BMW, Toyota a Nissan boli minulý mesiac medzi ôsmimi spoločnosťami, ktoré americkí zákonodarcovia označili za spoločnosti, ktoré využívali údaje používateľov bez náležitých zabezpečení, keď si títo užívatelia uplatňovali svoje poistné nároky. Spoločnosť General Motors medzitým čelí hromadnej žalobe za predaj údajov o používateľoch firme tretej strany.

Rastúci dohľad nad automobilmi je celosvetovým fenoménom. Vyprovokoval jednu z organizácií na ochranu súkromia ‘Stop Spying‘(Stop špehovaniu) k zverejneniu štúdie, v ktorej sa vyjadrila k nárastu “špehovania na kolesách”. Autori tejto správy tvrdia, že americké orgány trestného konania využívajú pochybné údaje o autách minimálne od roku 2013.

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:17

Austrálska polícia rozbila skupinu obchodníkov s drogami nazývanú “Komisia”. V priebehu niekoľkých mesiacov skupina doviezla do krajiny viac ako tonu kokaínu. 

07:01

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil britskú vládu z “vysielania zmiešaných signálov” v súvislosti s podporou Izraela a “podkopávania” práva jeho krajiny na sebaobranu. Netanjahu kritizoval vládu britského premiéra Keira Starmera aj za pozastavenie niektorých zbraní do Izraela.

06:52

Haitská vláda vytvorila dočasnú volebnú radu, čo predstavuje prvý krok k uskutočneniu volieb do roku 2026. Voľby sa v tomto karibskom ostrovnom štáte spustošenom násilnosťami gangov naposledy konali v roku 2016. 

06:50

Kolumbijská vláda po útoku, pri ktorom zahynuli dvaja vojaci a viac ako 20 ľudí utrpelo zranenia, prerušila mierové rokovanie s povstaleckou skupinou Národná oslobodzovacia armáda, oznámila vládna mierová delegácia.

06:38

Iránski hackeri v lete poslali ľuďom spojeným s predvolebnou kampaňou prezidenta Joe Bidena informácie ukradnuté z kampane Donalda Trumpa, v rámci snáh o ovplyvnenie novembrových prezidentských volieb, oznámili americkí vyšetrovatelia.

06:37

Venezuelský opozičný líder Edmundo González Urrutia, ktorý bol kandidátom v júlových prezidentských voľbách vyhlásil, že bol nútený podpísať list, v ktorom akceptoval rozhodnutie venezuelského najvyššieho súdu a uznal víťazstvo súčasného prezidenta Nicolása Madura. Uviedol však, že dokument podpísal pod nátlakom a je preto neplatný.

06:35

Sociálna sieť X sa stala pre mnohých používateľov v Brazílii prístupnou, vďaka novej aktualizácii, ktorá obišla príkaz na zablokovanie siete vydaný minulý mesiac tamojším Najvyšším súdom.

06:33

Biely dom varoval pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po sérii výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, ku ktorým došlo v utorok a v stredu. Pri výbuchoch zahynulo viac ako 30 ľudí. Palestínske militantné hnutie Hamas z výbuchov obviňuje Izrael. 

06:31

Peruánska prezidentka Dina Boluarteová vyhlásila mimoriadny stav v troch regiónoch, kde vyčíňajú ničivé lesné požiare, ktoré si už vyžiadali najmenej 16 obetí na životoch.

06:29

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

06:22

Americký prezidentský kandidát Donald Trump a poľský prezident Andrzej Duda spoločne navštívia mesto Doylestown v americkom štáte Pensylvánia. Pre agentúru PAP to bez uvedenia ďalších podrobností potvrdil zástupca Trumpovho štábu.

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali