Európske špičky sa obávajú útokov teroristov počas Olympiády a futbalových ME

❚❚

Berlín 30. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/DPA-Christian Charisius/dpa-Bildfunk)

 

Európske bezpečnostné služby sa obávajú teroristických útokov toto leto nielen počas olympijských hier v Paríži, ale aj počas majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré sa budú konať v Nemecku od 14. júna do 14. júla

Logo EURO 2024
Na snímke logo tohtoročný ME vo futbale v Hamburgu

Odborníci zároveň nevylučujú, že teroristi použijú drony.

.

Andreas Rosskopf, šéf nemeckého policajného zväzu, v rozhovore pre BILD uviedol, že “drony sa stávajú jedným z najväčších problémov”, a preto bude počas trvania majstrovstiev sveta vo futbale zavedený “komplexný celoštátny zákaz letov dronov v celom Nemecku”.

Polícia už podľa neho disponuje protidronovými zbraňami.

.

“Práve ISIS od rokov 2014 – 2015 čoraz častejšie využíva drony pri útokoch a prepadoch: kamikadze drony aj drony s výbušninami,” povedal rakúsky výskumník terorizmu Nicholas Stockhammer pre BILD. – V súčasnosti je technológia dostupnejšia. To zvyšuje reálne riziko, že sa vrahovia uchýlia k tejto lacnej a diaľkovo ovládanej technológii. Plány na použitie dronov sú na príslušných fórach všadeprítomné.”

Expert poznamenal, že teroristi v súčasnosti zvyknú používať malé komerčné drony zakúpené cez internet.

“Nebezpečenstvo sa zvýši, ak sa im v súčasných vojnových zónach podarí získať moderné vojenské drony,” povedal.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:21

Zavedenie dvojzložkovej ceny za vodu sa podľa opozičnej SaS najviac dotkne ľudí, ktorí majú nainštalované vodovodné prípojky, no nevyužívajú ich. Tvrdí, že cena stúpne aj tým, ktorí vodou šetria. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedli košický krajský predseda SaS Peter Čech a poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Karol Galek. Podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zmena prinesie len rozdelenie doterajšej platby na fixnú a variabilnú časť.

14:20

Národná banka Slovenska (NBS) upozornila na činnosť platformy Seif Finance, ktorá ponúka možnosť investovať do kryptoaktív prostredníctvom jej webovej stránky. Platforma a spoločnosti, ktoré sú zapojené do jej prevádzky, totiž nedisponujú zákonom požadovanou viazanou živnosťou na poskytovanie služieb zmenárne virtuálnej meny.

13:18

Dočasný libanonský premiér Nadžíb Míkátí odmietol zasahovanie Iránu do libanonských záležitostí. Hovorca iránskeho parlamentu v rozhovore uviedol, že Teherán je pripravený rokovať s Francúzskom o implementácii rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701.

13:16

Protimonopolný úrad SR schválil koncentráciu podnikateľov v oblasti výroby strojov. Spočíva v získaní nepriamej výlučnej kontroly českého podnikateľa STV Invest nad spoločnosťou Matador Industries z Dubnice nad Váhom prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti v Trnave.

13:14

Inflácia v eurozóne by sa mohla vrátiť k cieľu Európskej centrálnej banky na úrovni 2 % skôr, ako sa pôvodne predpokladalo. A pravdepodobne sa bude pohybovať okolo tejto úrovne aj v dlhšom časovom horizonte. Ukázal to prieskum ECB.

13:11

Nárok na rodičovský dôchodok nebude mať v roku 2026 až 585.000 seniorov. V rámci konsolidačného balíka prišla vláda SR so zmenou pri rodičovských dôchodkoch, pričom po novom budú môcť deti poukázať svojim rodičom dve percentá dane z príjmu. V tomto systéme sa prvýkrát vyplatia rodičovské dôchodky až v roku 2026, keďže sa vypočítajú na základe daňového priznania za rok 2025. Celkové výdavky štátu na dôchodky stúpnu však o viac ako 300 miliónov eur, nový systém vyplácania dôchodkov tak bude nákladnejší. 

13:10

Pôdohospodárska platobná agentúra začne od 4. novembra s vyplácaním preddavkov na priame platby vo výške 70 % až 75 % nároku. Preddavky dosiahnu sumu 293,55 milióna eur. Dostanú ich aj kontrolovaní farmári-žiadatelia, a to vo výške 50 %. Rozhodnutia o podporách sa začnú vydávať od 2. decembra tohto roka.

13:08

Zavedenie dvojzložkovej ceny za vodu sa podľa opozičnej SaS najviac dotkne ľudí, ktorí majú nainštalované vodovodné prípojky, no nevyužívajú ich. Tvrdí, že cena stúpne aj tým, ktorí vodou šetria. Na tlačovej konferencii to uviedli košický krajský predseda SaS Peter Čech a poslanec Národnej rady SR za SaS Karol Galek.

12:34

Indický premiér Naréndra Módí sa zúčastní na októbrovom summite skupiny BRICS v ruskej Kazani, informovalo indické ministerstvo zahraničných vecí. Pôjde o jeho druhú návštevu Ruska v tomto roku.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali