Európska investičná banka zvýši výdavky na obranu

Európska investičná banka zvýši výdavky na obranu

Bratislava 27. júna 2024 (HSP/Brussels Signal/ Foto: Instagram @nadia_calvino)

 

Európska investičná banka (EIB) plánuje zvýšiť svoje investície do európskej obrany. Brussels Signal informuje, že EIB plánuje investovať najmä do bezpilotných lietadiel, satelitov a nepodcení ani kybernetickú bezpečnosť

Na snímke prezidentka ECB Christine Lagardová(vľavo) a prezidentka EIB María Calviñová
Na snímke prezidentka ECB Christine Lagardová(vľavo) a prezidentka EIB María Calviñová

Prezidentka EIB  Nadia Calviñová 25. júna uviedla, že veriteľ chce do sektora obrany investovať ďalších 6 miliárd EUR. Oznámenie len ilustruje rastúcu pripravenosť Európy financovať spoločnosti v oblasti obrany po ruskej invázii na Ukrajinu. EÚ zmenila svoj dlhoročný názor, že región sa môže pri ochrane spoliehať na Spojené štáty.

Reklama

Bývalý americký prezident Donald Trump počas svojho funkčného obdobia v rokoch 2017 až 2021 Európu varoval, že musí investovať do vlastnej obrany.

„Je nám jasné, že európsky bezpečnostný a obranný priemysel musíme posilniť,“ povedala Calviñová.

Reklama

„Na investície do tejto oblasti sme vyčlenili celkovo 8 miliárd eur, z ktorých sme doteraz investovali len 2 miliardy eur,“ uviedla.

Calviño oznámila vytvorenie špeciálneho tímu EIB na investovanie týchto prostriedkov. „Zriadili sme špeciálny úrad, ktorý má urýchliť rozmiestnenie vyčlenených 6 miliárd eur,“ povedala.

EIB nedávno zmenila svoje základné predpisy, ktoré jej umožňujú poskytovať úvery alebo nepriamo investovať do spoločností pôsobiacich v oblasti obrany.

Podnetom na túto zmenu v predpisoch bol zámer Európskej komisie vytvoriť fond do výšky 100 miliárd EUR, ktorý bude určený na investície do európskeho obranného priemyslu, najmä do technologického rozvoja.

 

Reklama

Nezávislosť 

V januári tohto roku komisár pre vnútorný trh Thierry Breton povedal, že cieľom je dosiahnuť európsku “nezávislosť” v sektore obrany: „Som presvedčený, že potrebujeme rozsiahly obranný fond, ktorý by k tomu prispel – alebo to dokonca urýchlil – a to pravdepodobne v rozsahu 100 miliárd EUR.“

Odhaduje sa, že súčasné výdavky na obranu na celom kontinente v roku 2024 dosiahnu až 476 miliárd eur, zatiaľ čo USA pravdepodobne vynaložia približne 968 miliárd eur.

Hlavnými európskymi spoločnosťami v oblasti obrany sú Airbus (Holandsko), BAE Systems (Spojené kráľovstvo), General Dynamics Corporation (USA – Spojené kráľovstvo), Indra Sistemas (Španielsko), Leonardo (Taliansko), Northrop Grumman (USA – Spojené kráľovstvo), Rheinmetall (Nemecko), Saab (Švédsko) a THALES (Francúzsko). Nemecký Rheinmetall, výrobca tankov Leopard, je dotovaný najmä americkými investormi (spoločnosť BlackRock vlastní 5,78 %, Bank of America 4,74 %, Goldman Sachs 4,69 % a spoločnosti The Capital Group Companies a FMR 4,99 %).

Prečítajte si tiež :

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:54

Vynesením prvého modulu plánuje Rusko v roku 2027 začať s výstavbou vlastnej vesmírnej stanice. V utorok to na platforme Telegram oznámila ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

14:53

Dovedna 20 politických analytikov odsúdili v Bielorusku v neprítomnosti na desať- a viacročné tresty odňatia slobody po tom, ako ich usvedčili zo sprisahania s cieľom zvrhnúť tamojšiu vládu a z účasti v extrémistickej skupine. Všetci odsúdení žijú v zahraničí, za mrežami by však mohli skončiť po prípadnom návrate do vlasti.

14:53

Štrnásť ľudí zahynulo pri zrútení trojposchodovej budovy v meste Asjút na juhu Egypta. Oznámili to v utorok miestni predstavitelia.

14:52

Severná Kórea tvrdí, že v pondelok vykonala test novej balistickej rakety schopnej niesť superťažké hlavice. Tvrdenie okamžite spochybnila Južná Kórea, ktorá sa domnieva, že jej severný sused použil starší model rakety.

14:51

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok počas návštevy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosiahnutie rýchleho prímeria vo vojne s Ruskom s cieľom možného urýchlenia mierových rokovaní. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potrebuje spravodlivý mier.

Orbán Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) víta maďarského premiéra Viktora Orbána (vľavo) počas stretnutia v Kyjeve 2. júla 2024
14:50

Najmenej traja ľudia zahynuli a ďalších päť je nezvestných po búrkach, ktoré počas uplynulých dní postihli Švajčiarsko. Štyria nezvestní sú v kantóne Ticino, jeden v kantóne Valais.

14:01

Výskum britskej mimovládnej organizácie Global Witness (GW) odhalil účty prevádzkované botmi, ktoré na sociálnych sieťach šírili počas kampane pred štvrtkovými parlamentnými voľbami “účelové dezinformácie a nenávisť”. Keďže vzhľadom na načasovanie mohli tieto príspevky výrazne ovplyvniť verejnú mienku, organizácia vyzýva na prešetrenie ich pôvodu a apeluje na zodpovednosť zo strany manažmentu sociálnych sietí. Podpredseda vlády tiež upozornil na snahu o ovplyvňovanie volieb zo zahraničia.

13:59

Holandský premiér Mark Rutte, ktorý v utorok odovzdal funkciu novému predsedovi vlády Dickovi Schoofovi, je vďačný za to, že mohol slúžil Holandsku takmer 14 rokov. Povedal to vo svojom poslednom “premiérskom” rozhovore pre RTL, najväčšiu televíznu stanicu v krajine.

13:59

Nemecko a Poľsko budú diskutovať o posilnení vojenskej spolupráce s cieľom odvrátiť hrozbu, ktorú pre región predstavuje Rusko. Uvažujú aj o silnejšej prítomnosti NATO na východnom krídle a koordinácii pomoci Ukrajine, uvádza sa v spoločnom akčnom pláne, ktorí v utorok prijali poľský premiér Donald Tusk a nemecký kancelár Olaf Scholz.

13:48

Silné búrky sa po niekoľkých dňoch horúčav prehnali cez Slovinsko, Chorvátsko, Bosnu a Hercegovinu a Srbsko. Uviedli to v utorok tamojšie úrady, ktoré hlásili poškodené domy, povyvracané stromy a zaplavené ulice.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali