Europoslanec Uhrík vyzýva ministra Naďa, aby zverejnil kompletné údaje z testovania. Prokuratúru žiada o prešetrenie spočítavania testov

Europoslanec Uhrík vyzýva ministra Naďa, aby zverejnil kompletné údaje z testovania. Prokuratúru žiada o prešetrenie spočítavania testov

Bratislava 4. novembra 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Viacerí starostovia a primátori sa sťažujú, že výsledky celoplošného testovania na koronavírus zverejnené vládou sú rapídne odlišné od výsledkov, ktoré si za svoje oblasti spočítali sami 

Milan Uhrík
Na snímke europoslanec Milan Uhrík (nominant ĽSNS)

Vláda zatiaľ odmieta zverejniť podrobné výsledky testovania za jednotlivé odberné miesta. Tým podľa europoslanca Uhríka aktívne znemožňuje možnosť vykonania verejnej kontroly a zabraňuje vyvráteniu pochybností, či na úrovni vládnych orgánov neprišlo k žiadnym podvodom, štatistickému navyšovaniu účasti alebo nafukovaniu počtu pozitívnych/negatívnych prípadov.

Reklama
Podpredseda ĽS Naše Slovensko Milan Uhrík preto verejne vyzýva ministra obrany Jaroslava Naďa, aby zverejnil podrobné údaje o výsledkoch testov v jednotlivých odberných miestach, a aby umožnil občanom skontrolovať pravdivosť vládou prezentovaných čísel. “Alebo chce vláda utajovať informácie, podobne ako Lukašenkov režim pri pochybných voľbách v Bielorusku?!”, pýta sa Uhrík.
Uhrík taktiež podáva (trestné) oznámenie na krajskú prokuratúru, aby preverila pochybnosti primátorov a starostov a zistila, či pri centrálnom spočítavaní na úrovni vlády nedošlo k umelej manipulácii s údajmi, ako tomu nasvedčujú sťažnosti primátorov a starostov. O sprístupnenie týchto údajov budú žiadať aj poslanci NR SR za ĽS Naše Slovensko v rámci svojich zákonných kompetencií.
 
Zdôrazňujeme, že cirkus s celoplošným testovaním stál občanov viac ako 100 miliónov eur, a s výnimkou 1 pochybnej trnavskej firmy, ktorá sa nabalila o 14 miliónov eur pri nákupe testov (to už tiež na náš podnet preveruje polícia), to bola pre všetkých ostatných len starosť.
Nepovažujeme za spravodlivé, ak vláda požaduje od ľudí testovanie a preukazovanie sa certifikátmi pomaly už aj na verejných toaletách, ale sama odmieta preukázať kľúčové ukazovatele celoštátnej operácie platenej z daní občanov.
Sme presvedčení, že Slovensko a Slováci si zaslúžia férovejšiu, a hlavne jasnejšiu komunikáciu zo strany vlády. Veď napokon, nie sú to občania, kto má slúžiť vláde, ale je to vláda, kto má slúžiť občanom.”
Komentár europoslanca Milana Uhríka k tejto téme je zverejnený aj na jeho Facebooku.

Ako príklad uvádzame verejný list primátora Myjavy adresovaný občanom, v ktorom otvorene upozorňuje, že počet vládou vykázaných „pozitívne testovaných“ ľudí bol takmer dvojnásobný v porovnaní s tým, čo si za danú oblasť spočítali samosprávy v rámci vlastnej kontroly sami – https://myjava.sk/…/1766-list-obcanom-od-primatora..

Ondrej Ďurica, hovorca ĽS Naše Slovensko

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:59

Bezpilotné lietadlá vypustené Ukrajinskou bezpečnostnou službou zaútočili na dve ropné sklady v Krasnodarskom kraji ležiacom na juhu Ruska a spôsobili požiare. Uviedla to agentúra UNIAN s odvolaním sa na ukrajinské vojenské zdroje.

19:34

Desať obyvateľov domova dôchodcov v meste Treinta y Tres na východe Uruguaja prišlo o život po tom, ako v zmienenom zariadení vypukol požiar. 

19:29

Vo veku 63 rokov zomrel v piatok po 16-mesačnom boji s rakovinou hollywoodsky producent Jon Landau, ktorý produkoval kasové trháky Titanic a Avatar.

Zomrel Jon Landau, producent Titanicu a série Avatar
Na snímke Jon Landau
19:25

Účasť v druhom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku stále dosahuje neobvykle vysoké hodnoty. Tri hodiny pred uzavretím volebných miestností stihlo odovzdať svoj hlas 59,7 percenta z oprávnených voličov, čo je najviac za ostatné vyše štyri desaťročia, konkrétne od roku 1981.

Druhé kolo predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku
Na snímke členovia volebnej komisie začínajú sčítavať hlasy v 2. kole predčasných parlamentných volieb vo francúzskom Schiltgheime
19:24

Uznanie palestínskeho štátu v rámci mierového procesu na Blízkom východe je “nepopierateľným právom” Palestínčanov. Povedal to nový britský premiér Keir Starmer počas telefonátu s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

19:22

Poľsko a Británia sa zhodujú v potrebe naďalej podporovať Ukrajinu odolávajúcu ruskej agresii, ako aj v dalších otázkach týkajúcich sa globálnej bezpečnosti. Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski to médiám povedal po stretnutí s novým šéfom britskej diplomacie Davidom Lammym.

18:44

Orbán je na ceste do Číny, kam by mal pricestovať v pondelok ráno, informovali maďarské médiá s odvolaním sa na zdroje.

18:25

18:11

18:06

Nová aliancia pravicových strán v Európskom parlamente nazvaná Patrioti pre Európu, ktorú pred týždňom predstavil maďarský premiér Viktor Orbán spolu s českým expremiérom Andrejom Babišom, už získala dostatok členov na to, aby sa stala frakciou v EP.

17:45

Americký štát Texas sa pripravuje na príchod tropickej búrky Beryl, ktorá by nad Mexickým zálivom mohla opäť zosilnieť na hurikán.

Texas sa pripravuje na tropickú búrku Beryl
Na snímke odkaz pre motoristov pred príchodom hruikánu Beryl v texaskom Portlande
17:20

Turecký líder Recep Tayyip Erdogan by mohol “kedykoľvek” pozvať sýrskeho prezidenta Bašára Asada do Turecka. Ide o znamenie zmierania po tom, čo sýrska občianska vojna narušila vzťahy medzi Ankarou a Damaskom.

17:00

Silné dažde sužujú kantóny Graubünden a Ticino na juhu Švajčiarska. Spôsobili tam aj zosuv pôdy v údolí pri talianskych hraniciach a vyžiadali si preventívne evakuácie, oznámili miestni záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá maľujú slona v predvečer osláv festivalu Rath Yatra v indickom Ahmadabáde

Autor: TASR/AP-Ajit Solanki

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali