Europarlament schválil pre Slovensko o jedného europoslanca viac

❚❚

Štrasburg/Bratislava 13. septembra 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Francisco Seco)

 

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Štrasburgu schválili 15 dodatočných kresiel pre 12 členských krajín EÚ. O jeden mandát viac bude mať aj Slovensko, ktoré bude po najbližších voľbách do europarlamentu zastupovať 15 poslancov, informuje spravodajca TASR

poslanci Európskeho parlamentu
Ilustračné foto

Po voľbách do Európskeho parlamentu v júni 2024 získajú dve ďalšie kreslá Francúzsko, Holandsko a Španielsko. Slovensko, Belgicko, Dánsko, Fínsko, Írsko, Lotyšsko, Poľsko, Rakúsko a Slovinsko získajú po jednom dodatočnom kresle.

.

Za rozhodnutie Európskej rady, ktorým sa zo 705 zvyšuje počet kresiel v Európskom parlamente na 720, zahlasovalo 515 poslancov, 74 bolo proti a 44 sa zdržalo.

Zloženie europarlamentu sa prehodnocuje pred každými voľbami v súlade so zásadami stanovenými v európskych zmluvách na základe najnovších údajov o počte obyvateľov. Maximálne má EP 750 poslancov plus predseda, ktorúkoľvek krajinu EÚ zastupuje najmenej šesť a najviac 96 poslancov podľa zásady “zostupnej proporcionality”. Podľa nej menší štát nesmie mať viac kresiel ako väčší štát. Zároveň sa pomer počtu obyvateľov a kresiel pred zaokrúhlením na celé čísla zvyšuje s nárastom počtu obyvateľov, aby poslanec z ľudnatejšieho členského štátu zastupoval väčší počet občanov ako poslanec z menej ľudnatého štátu.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:09

Na adresnú pomoc nízkopríjmovým domácnostiam s vysokými cenami energií by mal byť vyčlenený zo štátneho rozpočtu balík vo výške minimálne 100 miliónov eur. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal minister práce sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). Takúto sumu podľa neho vyrokovala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) pri zostavovaní rozpočtu.

13:07

Štyria kandidáti na post lídra britských konzervatívcov začali na výročnej konferencii strany s predstavovaním svojich vízií pre krajinu. Debate o budúcnosti Konzervatívnej strany by mala dominovať otázka imigrácie.

13:06

Svetový potravinový program uviedol, že spustil núdzovú operáciu na zabezpečenie potravinovej pomoci pre milión ľudí v Libanone zasiahnutých eskaláciou násilia medzi Izraelom a hnutím Hizballáh. 

13:05

Približne 30 zranených si vyžiadali dva požiare, ktoré vypukli na rôznych miestach v západonemeckom meste Essen. Medzi zranenými sú aj dve batoľatá, ktoré sa nadýchali splodín a ich stav je kritický. Zo založenia požiarov je podozrivý 41-ročný Sýrčan, ktorého polícia zadržala.

13:04

Pápež František v Bruseli celebroval omšu na štadióne, ktorou ukončil svoju trojdňovú návštevu Belgicka.

13:03

Čína je proti akémukoľvek narušovaniu zvrchovanosti Libanonu a vyzýva na zmiernenie napätia na Blízkom východe. Uviedlo to čínske ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na zabitie vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha pri izraelskom útoku v Bejrúte.

11:58
Iránsky parlament sa dohodne na možnostiach “odpovede a odplaty” voči Izraelu za vraždu vodcu libanonského Hizballáhu Hasana Nasralláha a navrhne ich Najvyššej rade národnej bezpečnosti, ktorá rozhodne o ďalšom postupe.

Poslanec Ahmad Naderi to povedal pre tlačovú agentúru Mehr. Agentúra poznamenáva, že iránsky parlament zasadal v nedeľu zatvorenými dverami.

11:55

Trump pokračuje v trollovaní. Na svojom vystúpení povedal: “Biden sa stal mentálne retardovaným, Harrisová sa tak už narodila.”

11:46

Najmenej 11 ľudí utrpelo zranenia pri ruských útokoch na mesto Záporožie, metropolu rovnomennej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámili to tamojšie záchranné zložky.

Pri ruských útokoch v Záporoží utrpelo zranenia 11 ľudí
Na snímke záchranári odstraňujú ruiny po ruských útokoch na mesto Záporožie, metropolu rovnomennej oblasti na juhu Ukrajiny
11:42

Izraelská armáda pri útoku v Libanone zabila vysokopostaveného predstaviteľa hnutia Hizballáh Nabíla Kaúka.

11:39

Na základe doterajšieho vývoja na Slovensku aj inde v Európe očakáva Národná banka Slovenska ďalší výrazný rast používania tzv. digitálnych peňaženiek, ktoré sa využívajú pri mobilných platbách. K ich ďalšiemu rozvoju by mohlo v budúcnosti prispieť aj zavedenie digitálnych mien centrálnymi bankami.

11:37

Na Slovensku podniká necelých sedem percent spoločností, ktorým v tomto roku hrozí s vysokou pravdepodobnosťou úpadok. Najviac ohrozené sú spoločnosti v oblasti cestovného ruchu a gastra, najmenej spoločnosti z oblasti zdravotníctva.

 

11:26

 Izraelská raketová loď zachytila nad Červeným morom dron smerujúci na Izrael.

11:25

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I uviedol, že rozmiestnenie amerických rakiet stredného doletu na Filipínach podkopáva mier a stabilitu v regióne

11:22

Západný diplomat pre agentúru Reuters: Ešte pred útokom na Nasralláha stratil Hizballáha v posledných dňoch 20-25 % svojho raketového potenciálu

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke perníkové srdcia počas podujatia Michalský jarmok v Myjave

Autor: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali