Európa súhlasí s kompromisným obmedzením plynu. Maďarsko bolo jedinou krajinou, ktorá bola proti dohode. Sulík vyjednal výnimky

❚❚

Bratislava 26. júla 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP-John Minchillo,TASR- Jaroslav Novák )

 

Ministri EÚ súhlasia s núdzovým znížením spotreby plynu.

vlajky budova Európsky parlament
Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred budovou Európkeho parlamentu v Štrasburgu
Dobrovoľné škrty by sa stali záväznými v prípade núdzového zásobovania

Krajiny Európskej únie schválili dnes núdzový plán na obmedzenie dopytu po plyne po uzavretí kompromisných dohôd na zníženie škrtov pre niektoré krajiny, keďže sa pripravujú na ďalšie znižovanie dodávok zo strany Ruska.

.

Európa čelí zvýšenému obmedzeniu plynu od stredy, keď ruský Gazprom oznámil, že zníži toky plynovodom Nord Stream 1 do Nemecka na pätinu kapacity.

Keďže tucet krajín EÚ už čelí zníženým ruským dodávkam, Brusel nalieha na členské štáty, aby sa pripravili na úsporu plynu a jeho uskladnením na zimu zo strachu, že Rusko úplne preruší toky ako odvetu za západné sankcie za jeho vojnu s Ukrajinou.

.

Ministri energetiky schválili návrh, aby všetky krajiny EÚ od augusta do marca dobrovoľne znížili spotrebu plynu o 15 %. Zníženia by mohli byť záväzné v prípade núdzovej situácie v oblasti dodávok. Krajiny súhlasili s oslobodením niektorých krajín a priemyselných odvetví po tom, čo niektoré vlády odolali pôvodnému návrhu EÚ uvaliť na každú krajinu záväzné zníženie o 15 %.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck povedal, že dohoda ukáže ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že Európa zostáva jednotná aj napriek najnovším škrtom v Moskve.

Nerozdelíte nás,” povedal Habeck.

Maďarsko bolo jedinou krajinou, ktorá bola proti dohode, uviedli dvaja predstavitelia EÚ.

Podľa nemeckého štátneho tajomníka pre hospodárske záležitosti sa proti plánu postavilo iba Maďarsko a „členské štáty, ktoré nedovážajú ruský plyn, tiež prisľúbili solidaritu a súhlasili so znížením spotreby plynu. Toto sa ešte nikdy nestalo.”

.

Cena plynu na európskej burze presiahla 2 200 USD za tisíc metrov kubických. Pred hodinou bola na úrovni 2100 USD, zatiaľ čo dnešné obchodovanie začalo na úrovni 1900 USD.

 

Péter Szijjártó vysvetlil, prečo sa Maďarsko rozhodlo nehlasovať za zníženie spotreby plynu

“Rada pre energetiku uzavrela politickú dohodu o znížení spotreby zemného plynu … my sami sme naznačili, že budeme hlasovať proti, takže Maďarsko bude hlasovať proti tomuto dekrétu, pretože úplne ignoruje záujmy maďarského ľudu” povedal Péter Szijjártó v Bruseli.

“Vláda rozhodla, že by sa malo obstarať ďalších 700 miliónov kubických metrov zemného plynu nad rámec doteraz zazmluvnených množstiev” povedal Szijjártó na rokovaní Rady pre energetiku.

Péter Szijjártó
Na snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó

Minister zahraničných vecí a obchodu dodal, že harmonogram výstavby dvoch nových jadrových reaktorov sa urýchli a ich výroba sa začne do roku 2030.

.

Minister zdôraznil, že vláda dbá na to, aby všetky maďarské domácnosti a firmy dostávali primerané množstvo energie. Uviedol, že dodávka plynu je zatiaľ nepretržitá a neprerušená, približne polovica dennej dodávky pochádza z tureckého plynovodu.

“Môžem povedať len to, že keby sme to vtedy nepostavili, mali by sme veľké problémy.” povedal na stretnutí s odkazom na to, že niekoľko ľudí už predtým kritizovalo maďarskú vládu kvôli plynovodu.

Szijjártó už skôr uviedol, že v dôsledku dlhotrvajúcej vojny na Ukrajine a bruselských sankcií vzniká v celej Európe energetická kríza, takže primárnou otázkou už nie je cena zemného plynu, ale či ho bude dostatok na zimnú vykurovaciu sezónu.

Dodal, že cieľom vlády je, aby Maďarsko bolo lokálnou výnimkou v kontinentálnej kríze.

Podľa predtým uniknutých informácií dostal určitú zľavu takmer každý. Výnimkou sú krajiny ako Írsko a Malta, ktoré nie sú napojené na plynárenské siete EÚ, ako aj tie, ktorých elektrické siete nie sú synchronizované s európskou a sú výrazne závislé od plynu.

Dočasnú výnimku možno udeliť aj členským štátom, ktoré prekročia cieľ EÚ pre plnenie zásobníkov plynu, ak sú ich kritické priemyselné odvetvia príliš závislé od zemného plynu, alebo ak sa ich spotreba plynu v minulom roku zvýšila aspoň o osem percent v porovnaní s priemerom v poslednom päťročnom období.

 

Sulík v dohode o znížení spotreby plynu dosiahol pre Slovensko výnimky

V politickej dohode o znížení spotreby plynu o 15 % v krajinách EÚ sa ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS) počas rokovania Rady ministrov pre energetiku v Bruseli podarilo v spolupráci s českým predsedníctvom dohodnúť pre Slovensko výnimky. Úspory sa nedotknú priemyslu a rovnako sa pre Slovensko použije výhodnejšie referenčné obdobie, keď namiesto priemeru z posledných päť rokov bude referenčným obdobím len posledný rok. Zohľadní sa tiež najmä naplnenosť zásobníkov, uviedlo v utorok Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

Richard Sulík
Na snímke minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík

Rezort hospodárstva zdôraznil, že práve v súvislosti so zásobami je Slovensko v značne výhodnom postavení, keď štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v spolupráci s ministerstvom hospodárstva už od februára vtláča maximálne množstvá plynu do zásobníkov. Výsledkom je, že zatiaľ čo priemerná spotreba plynu v ôsmich mesiacoch od augusta do marca za posledných päť rokov bola 3,674 miliardy metrov kubických (m3), tento rok (od 1.8. 2022 do 31.3. 2023) je spotreba stanovená v zmysle dnes dosiahnutej dohody a po zohľadnení požadovaných úspor na 3,874 miliardy m3, čiže o 200 miliónov m3 viac. “Toto bolo pri vyjednávaní pre mňa kľúčové, že sa podarilo odvrátiť hrozbu poškodenia slovenského priemyslu,” uviedol Sulík.

Mechanizmus pre povinné úspory bude využitý len po vyhlásení stavu pohotovosti piatimi krajinami EÚ a po schválení Radou. Členské štáty sa po vyhlásení takejto pohotovosti zaväzujú dosiahnuť 85 % spotreby z vopred určeného referenčného obdobia. Nariadenie pritom zohľadňuje aj mieru naplnenia zásobníkov a do povinnosti úspor nezahrňuje kritický priemysel. Zároveň zohľadňuje aj nárast spotreby počas obdobia po pandémii.

.

Sulík zdôraznil význam spoločného postupu krajín EÚ. Upozornil zároveň na potrebu zohľadnenia potrieb priemyslu a využitia všetkých dostupných zdrojov na zabezpečenie dodávok energií do krajín EÚ a jej susedov, a to vrátane potreby zabezpečenia takého režimu sankcií, ktorý umožní zásobovanie Ukrajiny. Ako tiež uviedol, v rámci EÚ nie je pritom možné ignorovať žiadne zdroje energie, vrátane jadrovej energie. Opakovane vyzval i na pozastavenie súčasného režimu na obchodovanie s emisnými povolenkami, ktorý má negatívny vplyv na ceny elektriny a tepla.

 

Heger sa vytešuje, že EÚ zostala pri plyne jednotná a solidárna

Premiér Eduar Heger ocenil, že v Bruseli prišlo k ďalšej dohode v rekordnom čase a EÚ urobila veľký krok vpred v otázke zníženia spotreby plynu v rámci prípravy na scenár prerušených dodávok zo strany Ruska.

 Eduard Heger
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger

“Členské krajiny preto dobrovoľne usporia počas najbližšieho vykurovacieho obdobia 15 %. Neurobiť nič, nie je alternatíva. Pred schvaľovaním v Bruseli som zvolal rokovanie so zástupcami priemyslu a rezortu hospodárstva, aby sme počúvali priemysel a jeho možnosti. Dôležitá je totiž ochrana našej ekonomiky. Som rád, že EÚ zostala v otázke plynu solidárna a zároveň boli zohľadnené aj slovenské špecifiká, ktoré sme identifikovali a počas rokovaní posledných dní ich kolegovia v Bruseli intenzívne presadzovali. Tým patrí vďaka,” uviedol Heger na sociálnej sieti a dodal:

“Išlo o zohľadnenie nášho priemyslu, ktorý má odvetvia s výraznou závislosťou na plyne, či vyšší stav naplnenosti zásobníkov. Vďaka tomu máme z výšky úspor ako Slovensko výraznú úľavu. Zníženie spotreby plynu a jeho efektívnejšie využívanie je jednou z ďalších možnosti ako znížiť závislosť od ruských energií a bojovať proti ruskej agresii, ako aj pomáhať zelenej transformácii.”

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:03

Americký republikánsky kandidát na post prezidenta Donald Trump vylúčil možnosť opätovnej kandidatúry v prezidentských voľbách v roku 2028, ak v nadchádzajúcich novembrových voľbách neuspeje, vyplýva z rozhovoru, ktorý bol odvysielaný v nedeľu.

19:23

Sociálni demokrati kancelára Olafa Scholza v nedeľu vo voľbách v spolkovej krajine Brandenbursko tesne predbehli Alternatívu pre Nemecko (AfD). Vyplýva to z volebných odhadov (exit polls) zverejnených krátko po uzavretí volebných miestností.

19:21

Stovky Tunisanov v nedeľu protestovali proti prezidentovi Kajsovi Saídovi, ktorého obvinili z prehlbovania autoritárskej vlády a potláčania politickej súťaže dva týždne pred prezidentskými voľbami.

19:01

Britský premiér Keir Starmer v nedeľu sľúbil, že bude chrániť verejné služby a vylúčil úsporné opatrenia. Povedal to pred výročnou konferenciou Labouristickej strany, ktorá sa po 15 rokoch v opozícii v júli ujala vlády.

18:12

V nedeľňajších voľbách do krajinského parlamentu vo východonemeckej spolkovej krajine Brandenbursko sa očakáva vysoká volebná účasť, uviedli úrady. Do 14.00 h sa podľa administrátora volebných miestností zúčastnilo na voľbách 46,1 percenta oprávnených voličov.

17:41

Regionálna vojenská eskalácia nie je v najlepšom záujme Izraela. Vyhlásil to v nedeľu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby po tom, čo rastúce napätie a prestrelky medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh vyvolali obavy z vypuknutia vojny na libanonsko-izraelských hraniciach. Znepokojenie v tejto súvislosti vyjadrila v nedeľu aj Európska únia.

17:39

Volebná komisia na Srí Lanke v nedeľu oficiálne oznámila, že víťazom prezidentských volieb sa stal Anura Kumara Dissanajake.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali