Európa sa prepadá za Áziou

❚❚

Brusel 6. augusta 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Svetové akciové indexy dosahujú niekoľkomesačné minimá

graf
Ilustračné foto

Pád akciových trhov, ktorý sa začal v Ázii, sa rozšíril aj do Európy. Na začiatku obchodovania popredné európske indexy už stratili približne 2 %. Medzi obeťami sú aj high-tech spoločnosti. Pri otvorení obchodovania v USA stratil index Dow Jones viac ako 1 000 bodov, čo predstavuje pokles o 3 %, zatiaľ čo index high-tech spoločností Nasdaq stratil 6 % alebo 800 bodov.

.

Turbulencie sa začali v Japonsku, kde Nikkei 225 klesol o viac ako 12 %, čo bol jeho najhorší jednodňový pokles od krachu po Čiernom pondelku v roku 1987. Straty sa rozšírili do Európy a USA, keďže investori sa zbavovali rizikovejších aktív.

Poklesy predĺžili niekoľko závratných dní na Wall Street, počas ktorých sa agresívne rušili najobľúbenejšie tohtoročné obchody. Výpredaj akcií technologických spoločností pokračoval aj v pondelok, pričom akcie spoločností Nvidia, Meta a Apple klesli o 4 % a viac. (Výrobca iPhonov bol navyše zasiahnutý správou, že Berkshire Hathaway znížila svoj podiel v spoločnosti Apple).

.

Obavy zo spomaľovania americkej ekonomiky sú v popredí po tom, ako sa v júli prudko spomalil rast zamestnanosti. Investori sa obávajú, že Federálny rezervný systém postupuje príliš pomaly a bude musieť doháňať náskok pri znižovaní sadzieb.

Pri nedávnom obchodovaní Index VIX, ktorý sa považuje za ukazovateľ strachu na Wall Street, zaznamenal najväčší denný percentuálny nárast v histórii a potom sa mierne znížil.

Japonské akcie patrili medzi najviac zasiahnuté akcie na celom svete, pričom ich oslabil pád akcií SoftBank a bánk. V iných krajinách sa juhokórejský benchmark Kospi prepadol o 8 %.

Jen voči doláru prudko vzrástol, čím sa posilnilo obchodovanie, ktoré sa začalo prejavovať minulý mesiac.

Výpredaj na ázijských akciových trhoch sa preniesol aj na európsky trh, hoci s menšou intenzitou. Na začiatku obchodnej seansy klesli hlavné európske indexy v rozmedzí 2 %. Britský FTSE 100 pritom zostáva v úzkom pásme hodnôt za posledné tri mesiace, nemecký DAX aktualizoval šesťmesačné minimum a francúzsky CAC 40 klesol na hodnoty z novembra 2023.

.

Ruský trh napriek určitej izolácii od svetových akciových trhov tiež pokračoval v poklese. Moskovský burzový index stratil viac ako 2,3 % a po zohľadnení série poklesov v predchádzajúcich mesiacoch ruský ukazovateľ aktualizoval minimum od 7. júla 2023.

Medzi dôvody pokračujúceho oslabovania na akciovom trhu v Japonsku (index Nikkei-225 aktualizoval stav na minime od začiatku roka) odborníci zaraďujú nedávne rozhodnutie centrálnej banky krajiny zvýšiť úrokovú sadzbu o 15 bázických bodov, teda na 0,25 %. Bank of Japan okrem toho naznačila možné ďalšie zvyšovanie. Tento krok kontrastuje s dlhodobou politikou ultranízkych úrokových sadzieb a spôsobil výrazné posilnenie jenu voči doláru. Japonský jen vzrástol na najvyššiu úroveň od začiatku roka, a to na 142 jüanov za dolár. Posilňovanie japonskej meny pokračuje už druhý mesiac a počas tohto obdobia sa voči americkej mene zhodnotila o viac ako 11 %. To vytvára ďalší tlak na japonských vývozcov, keďže ich výrobky sú v zahraničí drahšie, čo znižuje ich konkurencieschopnosť na medzinárodných trhoch.

Investori však venujú pozornosť aj náznakom spomalenia americkej ekonomiky. Najnovšia správa U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS – amerického Federálneho úradu pre štatistiku práce) ukázala, že miera nezamestnanosti v júli dosiahla 4,3 %, čo je najvyššia hodnota od roku 2021, ktorú sprevádzajú neočakávane nízke údaje o raste počtu pracovných miest. Okrem toho vykazovacia sezóna amerických spoločností nepriniesla žiadne pozitívne prekvapenia. Investorov sklamali najmä giganti ako Microsoft a Tesla, pričom negatívne nálady posilnili výsledky spoločnosti Intel a dokonca aj Amazonu, ktorý vykázal spomalenie rastu online predaja.

Aj tieto dôvody priviedli k tomu, že hlavné európske akciové indexy sa v pondelok prepadli o viac ako 3 % a dosiahli niekoľkomesačné minimá. Na čele poklesu boli kotácie spoločností v technologickom sektore, ktoré stratili približne 5 %. Analytici poznamenávajú, že výpredaj na trhoch spôsobili obavy investorov zo slabých makroekonomických štatistík Spojených štátov z predchádzajúceho dňa. Americká ekonomika vykazuje rast, ale niektoré ukazovatele, ako napríklad najnižší index podnikateľskej aktivity v priemysle za posledných osem mesiacov alebo rast počtu žiadostí o podporu v nezamestnanosti za týždeň na najvyššiu úroveň od augusta minulého roka, naznačujú určité spomalenie ekonomiky.

Tieto údaje ešte zhoršili slabé správy niektorých najväčších technologických spoločností. Minulý týždeň spoločnosť Intel oznámila rozhodnutie znížiť počet svojich zamestnancov až o 15 %, teda približne o 15 000 ľudí, v dôsledku slabých výsledkov za druhý štvrťrok. V pondelok negatívnu náladu americkej spoločnosti podporili aj Európania – popredná nemecká technologická spoločnosť Infineon Technologies vykázala zníženie tržieb a jej zisk bol horší, ako predpovedali analytici. V súvislosti so slabými výsledkami spôsobenými nepriaznivými podmienkami na trhu spoločnosť Infineon, ktorá celosvetovo zamestnáva približne 58 600 ľudí, uviedla, že zruší 1 400 pracovných miest a ďalších 1 400 presunie do krajín s lacnejšou pracovnou silou. Hodnota akcií spoločnosti po zverejnení vyhlásení a oznámení o znižovaní počtu pracovných miest klesla o 6 %.

.

Spomaľujúca sa dynamika americkej ekonomiky a slabé výsledky technologického sektora spôsobujú, že niektorí analytici pochybujú o účelnosti súčasnej politiky Federálneho rezervného systému, ktorý sa zatiaľ nerozhodol znížiť základnú diskontnú sadzbu s cieľom stimulovať hospodársku aktivitu.

Odborníci sa domnievajú, že by to mohlo vystupňovať paniku na trhoch a žiadať od regulačného orgánu urýchlené kroky. Podľa ich názoru je potrebné znížiť základnú diskontnú sadzbu hneď, aby sa investori upokojili. „FED musí pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky aktívnejšie, ako sa doteraz očakávalo,“ domnieva sa šéf švajčiarskej poradenskej a investičnej spoločnosti DeVere Group Nigel Green. „Je to nevyhnutné, aby sa zabránilo recesii v najväčšej svetovej ekonomike. FED konal neskoro už na začiatku minulého cyklu, teraz si to nemôže dovoliť znova. Americká centrálna banka musí konať teraz a začať znižovať sadzby z viac ako 20-ročných maxím, inak by súčasné riziká mohli viesť k tvrdému pristátiu. Dúfame, že FED oznámi zníženie sadzieb o 25 bázických bodov už tento týždeň a v septembri ich opäť zníži, aby zmiernil špekulácie a rastúci pocit paniky.“

 

Obchodovanie na newyorskej burze sa začalo poklesom hlavných indexov

Americké akciové indexy v pondelok na začiatku obchodovania prudko klesli, čo bolo odrazom obáv investorov zo spomaľovania hospodárskeho rastu v Spojených štátoch. Svedčia o tom údaje z obchodného parketu. Za prvých 40 minút obchodovania stratil priemyselný index Dow Jones viac ako 1 200 bodov (3,05 %), index S&P 500 klesol o 3,66 % a technologický index Nasdaq o viac ako 4,8 %.

Podľa denníka The Wall Street Journal boli jedným z hlavných dôvodov takéhoto prudkého poklesu obavy investorov zo spomalenia americkej ekonomiky. Kľúčový index tokijskej burzy Nikkei, ktorý odráža dynamiku hodnoty aktív 225 najväčších japonských spoločností, stratil počas obchodnej seansy viac ako 11 %.

V pondelok cena bitcoinu počas obchodnej seansy klesla o viac ako 11 % na 53,524 tis. dolárov. Tento pokles kurzu bitcoinu tiež súvisí s kolapsom finančného trhu v Japonsku, vysoká volatilita kryptomeny ju robí citlivou na akékoľvek výkyvy na svetových trhoch. Bitcoin ako špekulatívny nástroj ostro reaguje na emocionálne vplyvy. Finančné indexy nie vždy presne odrážajú stav reálnej ekonomiky. Preto je zrejme predčasné robiť závery o globálnych dôsledkoch kolapsu na japonskom trhu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:29

Nový iOS 18 „zabíja“ batérie iPhonu, sťažujú sa používatelia Apple.

New York Post píše, že za hodinu sa nabitie nepoužívaného smartfónu zníži z 80 % na 67 %.

Odborníci zároveň upozorňujú, že inštalácia nového operačného systému na iPhone spôsobuje množstvo procesov, ktoré budú prebiehať na pozadí, od indexovania až po rekalibráciu batérie, a to môže trvať hodiny alebo dokonca dni.

20:27

Lukašenko uviedol, že USA sa pripravujú na vyhrotenie situácie v Bielorusku.

Varoval, že útok na Bielorusko by bol začiatkom tretej svetovej vojny.

„Chcem varovať našich protivníkov, našich súperov. A tých, ktorí to ešte nepochopili. Nerobte to. Útok na Bielorusko je treťou svetovou vojnou,“ povedal bieloruský prezident.

20:25

Dvanásťročný chlapec v jednej zo škôl v Portugalsku v utorok popoludní pobodal a zranil šesť ďalších detí vo veku 11 až 14 rokov. Väčšina zo zranených sú dievčatá, jedno utrpelo ťažšie zranenia na krku a hlave, avšak je mimo ohrozenia života. Informovala o tom polícia, ktorá útočníka zadržala.

20:23

Súkromná berlínska vysoká škola Hertie School udelila v utorok 77-ročnému americkému hercovi s rakúskymi koreňmi a bývalému guvernérovi Kalifornie Arnoldovi Schwarzeneggerovi čestný doktorát za jeho boj za ochranu klímy a občiansku angažovanosť.

20:22

Slovensko vyšle ekonomického diplomata do Thajska. O vytvorení tohto miesta informoval v utorok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Thajského kráľovstva pre Slovensko so sídlom vo Viedni Vilawan Manglatanakulovú štátny tajomník MZVEZ Marek Eštok. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

20:11

Slovenskí futsalisti prehrali v úvodnom zápase medzinárodného turnaja v Šamoríne so Srbmi 0:3. V príprave na nadchádzajúcu kvalifikáciu ME 2026 ich ešte čaká stretnutie s Fínskom, s ktorým si zmerajú sily v stredu o 18.00 h.

19:37

Španielsky najvyšší súd v utorok oznámil, že bývalú členku už zaniknutej baskickej separatistickej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA) poslal na 85 rokov do väzenia za účasť na útoku s náložou umiestnenou v aute, ktorý si pred 24 rokmi vyžiadal v Madride 11 zranených.

19:36

Mjanmarská junta zvýšila represie voči opozícii v snahe upevniť si svoju pozíciu. Podľa najnovšej správy OSN zverejnenej v utorok, ktorá pokrývala obdobie od apríla 2023 do júna 2024, bolo zabitých viac ako 2000 ľudí a zadržaných viac ako 9000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím narástol počet takýchto úmrtí o 50 percent.

19:08

Polícia upozorňuje na uzavretú cestu medzi obcami Láb a Vysoká pri Morave v okrese Malacky na úrovni Lábskeho jazera. Zvyšuje sa tam hladina Zohorského kanála a dochádza tak k zaplaveniu komunikácie. “Žiadame vodičov, aby rešpektovali prenosné dopravné značenie,” podotkla Šimková.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali